Pesan Ebit Liew Jika Ingin Menceraikan Isteri

Sedih pilu menangis sangat bila terbaca kisah sesiapa ceraikan isteri sedang mengandung untuk berkahwin lain. Cuba bayangkan kita diuji mak ayah kita bercerai kini. Apa perasaan kita. Jika kita dah tua ini rasa begitu. Bagaimana satu hari nanti anak yang tak tahu apa-apa itu nak faham. Hadiah paling mahal ibubapa kepada anaknya ialah didikan agama... Continue Reading →

Advertisements

Pantai Eco Park, Kuala Lumpur

🌺Pantai Eco Park. Sini gambar-gambar saja.nak tengok video sila subscribe YouTube Channel: . Tempat ni baru siap. Facility dia boleh kira wow sangat untuk status sebagai public park. Dah macam facilities dalam kawasan kondo mewah. . Terletak dia area Kerinchi/Pantai Dalam, tempat ni luas sangat. Lanscape dia bagus something fresh bukan macam usual public park... Continue Reading →

Nasi Ayam Hainan Bujang

🌺Nasi Ayam Hainan Bujang utk makan seorang . 1.Satu cup beras tanpa kanji Faiza Basmathi dibasuh bersih 2.masukkan 3 cup air rebusan ayam + halia atau kuah sup ayam rice cooker yang kita masak semalam 3. Masak dengan cara double boil. Macam kukus tapi dlm bekas tu ada air rebusan ayam td (rujuk gambar) .... Continue Reading →

Resepi Sup Ayam Rice Cooker

🌺SUP AYAM RICE COOKER versi Bujang . Shuben cakap nak lagi sedap suruh amik kuah sup tu buat masak nasik. Aroma dia lagi menyerbak. . Best sup ni juicy and tender. Lembut sgt ayamnya. Tak kering ngn pejal sgt mcm masak atas dapur. . Sis makan ngn nasi kukus beras takda kanji basmathi, serve with... Continue Reading →

Life Seorang Blogger

Ingat buat content ni kerja mudah ke? Tapi sebab minat sis bermula dengan blog drp tahun 2009.Masa tu pakai blog friensdter. Dan rasa pro sikit, tahun 2012 buat blogspot pulak. Bila bnyk lagging and dah tak popular, sis bukak wordpress dr 2015 sampai sekarang.Tahun pertama sis mula, view cuma 4 views setahun. Skrg dah ada... Continue Reading →

Resepi – Kuih Ketayap Mudah dan Sedap

RESEPI KUIH KETAYAP Bahan-bahannya - 2 cawan tepung gandum 1 biji telor 2 sudu minyak masak @ minyak jagung Secubit garam 5 helai daun pandan (dikisar dgn air) Sedikit pewarna hijau Untuk inti kelapa - ½ biji Kelapa parut (ambil putih shj) 8sdb Gula merah 2sdb Gula pasir Secubit garam Sedikit air Sehelai daun pandan... Continue Reading →

Tiga Watak Di Akhir Zaman

Tiga Watak Di Akhir Zaman Kedatangan Imam Mahdi Ada disebutkan dalam Atsar, kata-kata sahabat yang menerangkan tanda-tanda sudah dekatnya kemunculan Imam Mahdi. Menurut riwayat apabila sudah dekat kedatangan Imam Mahdi akan banyak terjadi peperangan, banyak bencana dan banyak bala. Pada masa itu nanti semakin banyak terjadi pembunuhan dan peperangan. Orang mahu berbunuh-bunuhan kerana masalah remeh-temeh.... Continue Reading →

Unta Patah Rancangan Abu Jahal

Unta Patah Rancangan Abu Jahal Setelah pelbagai usaha oleh kaum Quraisy untuk menyekat dan menghapuskan penyebaran agama Islam menemui kegagalan, maka Abu Jahal semakin benci terhadap Rasulullah S.A.W. Kebencian Abu Jahal ini tidak ada tolok bandingnya, malah melebihi kebencian Abu Lahab terhadap Rasulullah S.A.W. Melihatkan agama Islam semakin tersebar, Abu Jahal pun berkata kepada kaum... Continue Reading →

Wangi Harum Masyithah

Wangi Harum Masyithah Diriwayatkan dari Ibnu Abbas Radhiallahu 'anhu dia berkata, Rasulullah Shalallahu 'alaihi wasallam bersabda,"Pada saat malam terjadinya Isra saya mencium bau harum, sayapun bertanya,"Ya Jibril, bau harum apakah ini? Jibril menjawab,"Ini adalah bau wangi wanita penyisir rambut putri Firaun (Masyithah) dan anak-anaknya. Saya bertanya, "Bagaimana bisa demikian?" Jibril bercerita,"Ketika dia menyisir rambut putri... Continue Reading →

Wudhuk Zahir Dan Batin

Wudhuk zahir dan batin Seorang ahli ibadah bernama Isam Bin Yusuf, sangat warak dan khusyuk solatnya. Namun, dia selalu khuatir kalau-kalau ibadahnya kurang khusyuk dan selalu bertanya kepada orang yang dianggapnya lebih ibadahnya, demi untuk memperbaiki dirinya yang selalu dirasainya kurang khusyuk. Pada suatu hari, Isam menghadiri majlis seorang abid bernama Hatim Al-Assam dan bertanya,... Continue Reading →

Resepi – Cucur Ikan Bilis Sedap

CUCUR IKAN BILIS untuk 3 orang makan Bahan2 3 cawan tepung gandum 1 sudu kecil soda bikarbonat Garam Serbuk lada hitam Chili flakes (saya bubuh yg lebihan makan dominos haritu kan ada dlm paket kecil kan, kalau xda pakai satu sudu besar cili kisar) Serbuk ikan bilis atau ikan bilis yg digoreng terlebih dahulu kemudian... Continue Reading →

Think Outside of The Box

“In a small Italian town, hundreds of years ago, a small business owner owed a large sum of money to a loan-shark. The loan-shark was a very old, unattractive looking guy that just so happened to fancy the business owner’s daughter. He decided to offer the businessman a deal that would completely wipe out the debt... Continue Reading →

Don’t Judge Others Before You Know Them

“A 24 year old boy seeing out from the train’s window shouted… ‘Dad, look the trees are going behind!’ Dad smiled and a young couple sitting nearby, looked at the 24 year old’s childish behavior with pity, suddenly he again exclaimed… ‘Dad, look the clouds are running with us!’ The couple couldn’t resist and said... Continue Reading →

Ignore The Haters

“A group of frogs were traveling through the forest when two of them fell into a deep pit. When the other frogs saw how deep the pit was, they told the two frogs that there was no hope left for them. However, the two frogs ignored their comrades and proceeded to try to jump out of the pit.... Continue Reading →

Struggling Will Makes You Stronger

“Once upon a time, a man found a butterfly that was starting to hatch from its cocoon. He sat down and watched the butterfly for hours as it struggled to force itself through a tiny hole. Then, it suddenly stopped making progress and looked like it was stuck. Therefore, the man decided to help the butterfly out.... Continue Reading →

Short Stories — The Boulder Stone

The Boulder Stone “In ancient times, a king had his men place a boulder on a roadway. He then hid in the bushes, and watched to see if anyone would move the boulder out of the way. Some of the king’s wealthiest merchants and courtiers passed by and simply walked around it. Many people blamed... Continue Reading →

Self Sabotage

What Is Self-Sabotage? / Apa Itu Sabotaj Diri? Behavior is said to be self-sabotaging when it creates problems in our life and interferes with long-standing goals. Among the most common self-sabotaging behaviors are procrastination, self-medication with drugs or alcohol, comfort eating, and forms of self-injury such as cutting. These acts may seem helpful in the... Continue Reading →

Resepi – Tauhu Nugget Homemade Sedap

TAUHU NUGGET HOMEMADE Credit to: Zie Aries via mahn Bahan2 Sepaket daging kisar Ramly 5 paket Japanese Soft Tofu 2 ketul tauhu lembut juga dr jepun Serbuk lada hitam Serbuk lada putih Daun sup Daun bawang Cili merah 6-7 tangkai 3 biji bawang besar india 3 biji telur utk dikisar Sedikit garam 3 biji telur... Continue Reading →

Sayangku Khaleeda.. Eps 5

Imbas kembali Disember 2017 Tidak seperti kebanyakan gadis sezaman dia, Khaleeda lebih memilih untuk bersederhana dalam merancang majlis perkahwinan nya. Terlalu ringkas sehingga ada mulut-mulut yang mengumpat majlisnya seperti majlis tahlil sahaja. Ya, memang itu niat Khaleeda. Biarlah majlis itu seperti majlis doa selamat sekalipun asalkan dia dan Rashidi dapat disatukan sebagai suami isteri yang... Continue Reading →

Sayangku Khaleeda.. Eps 4

Khaleeda tergamam. Dia berhenti betul-betul depan bumper kereta Honda Accord kelabu WPS 1276 dan dia kenal sangat pemilik kereta tu. 'Alamak, bos lah. Matilah aku, I am caught red handed'. "Ha! Kau lambat lagi eh harini?" Jerkah Zakri dengan nada mengusik dapat kantoikan Khaleeda. "Sorry boss saya pagi tadi sakit perut". Khaleeda melontarkan alasan yang... Continue Reading →

Resepi Karipap Inti Kentang

RESEPI KARIPAP INTI KENTANG - anggaran 100 biji karipap saiz medium Bahan2: 4biji kentang saiz besar (sebiji keledek sesat tu sbb nak habiskan stok) - dipotong dadu Isi ayam rebus, bahagian dada - carik2kan Segenggam ikan bilis 5 biji cili padi dihiris Daun kari 2 tangkai Bawang holland sebiji dipotong dadu 3 ulas bawang putih... Continue Reading →

Apa Yang Kita Perlu Buat Jika Ada Orang Kafir Hina Nabi Yang Kita Cintai?

#copyandpaste kredit to article owner. Sebelum saya dan isteri berangkat ke luar negara untuk menyambungkan pelajaran, kami sering ke ceramah-ceramah agama. Saya masih ingat diakhir satu ceramah, seorang daripada pendengar menanyakan soalan "Ustaz, kalau kita dengar orang menghina nabi, apakah yang sewajarnya kita lakukan pada dia?" Lalu ustaz itu tersenyum dan berseloroh "Kalau macam tu... Continue Reading →

Resepi – Nasi Goreng Kampung Bujang

Resepi Nasi Goreng Kampung Bujang -- untuk 2 orang makan Bahan2 10 biji cili padi* 2 biji bawang merah* Seulas bawang putih* Sedikit ikan bilis* Sosej yg telah digoreng dan dipotong kecil 1 mangkuk nasi putih Garam secukup rasa Minyak utk menumis Bahan bertanda * ditumbuk kasar Cara memasak 1. Panaskan sedikit minyak 2. Tumiskan... Continue Reading →

Brunch Menu Ideas V1.

Menu Brunch untuk selamatkan sebuku roti yang akan expired besok. Tapi dua biji telur dah tak dpt diselamatkan sbb dah tembelang...so, takda scramble egg dlm menu kali ni tp kalau you ada telur, buat je lah. Bahan2 Sebuku roti gardenia Naturel Olive spread Sosej ramly beef or chicken Baked beans ayam brand Bahan2 utk air... Continue Reading →

Resepi – Kari Ikan Tenggiri

Resepi KARI IKAN TENGGIRI bujang (kredit @meez siti) - untuk 2@3 orang makan Bahan2 2 ketul ikan tenggiri Serbuk kari 2 sudu besar cili giling Daun kari 3 biji bawang merah (sis takde bawang kecil aku bantai je bawang besar) 3 ulas bawang putih Santan Cili besar 2 biji (aku takda cili besar, cili padi... Continue Reading →

Doula Peneman Ibu atau Pengganti Doktor? Isu Debat Doula Yatt Ottomen Vs Prof Imelda Balcin – Analisis

Oleh kerana ramai yang meminta saya mengulas tentang isu Doula. Walaupun saya bukan arif sangat mengenai isu Doula ini. Jadi saya tunaikan permintaan anda. Kerana kadang2 Pakar Anestesiologi dan Rawatan Kritikal akan dipanggil untuk membantu kes2 sebegini yang berisiko tinggi. Doula: Antara Peneman atau Pengganti Bidan/Doktor. 1) Saya mengenali dunia doula ini melalui sahabat saya... Continue Reading →

Kita Sama Sama Tak Sempurna

Setiap kali kita nak rasa benci atau marah kat seseorang, ingat balik jasa² lama dia atau kebaikan yang dia pernah buat. Takkan takda langsung kebaikan? Jangan biasakan diri mencari salah silap orang sahaja. Belajar juga memuhasabah khilaf diri sendiri yang mungkin menyakitkan hati orang lain tapi kita tak sedar. Kita manusia, mereka manusia, mana ada... Continue Reading →

Resepi – Ayam Masak Pedas Bujang

Resepi -- Ayam Masak Pedas Bujang (abaikan pic tauhu kering tu sbb tu nak masak resepi lain td) -- idea resepi asal drp kawan i nama faz. Tp sbb i tak cukup bahan, i alter je ikut apa yang ada Bahan² Ayam suku ekor (¼) Kentang sebiji dibelah 4 Nenas dipotong dadu (takyah banyak sehiris... Continue Reading →

Resepi – Mee Siput bersama Sambal Tumis

MEE SIPUT. goreng mi siput secara deep fry Bahan2 sambal 5 biji bawang merah* 5 ulas bawang putih* Semangkuk cili kering yg telah dikisar Air asam jawa Gula merah Garam Gula Minyak untuk menumis. Cara masak 1. Panaskan minyak 2. Bahan bertanda * diblend. Tumis bahan blend 3. Masukkan cili kisar. Masak sehingga pecah minyak... Continue Reading →

Tips Dapur – Kenali Jenis-jenis Pisang

Pisang Embun Pisang Embun merupakan sejenis pisang yang ditanam bagi mendapatkan buahnya. Nama sains pokok Pisang Embun ialah Musa acuminata Colla (AAA Group) cv. 'Ambon Putih'  . Di Filipina ia dikenali sebagai Ambon, di Indonesia ia dikenali sebagai Pisang Ambon Putih. Pokok Pisang tidak mempunyai batang berkayu, tetapi sebaliknya ia terdiri dari gentian. Terdapat 2... Continue Reading →

Resepi – Sandwich Telur Style Bujang

Sandwich Telur Bujang utk sebungkus kecil roti Massimo(4@5 orang makan)Semalam ada org tag i kat resepi sandwich ni ❤. Bangun pagi terus rasa nak buat. Tgk ada sebuku roti nak expired besok. Tapi Resepi ni sy olah ikut instinct dan citarasa sendiri yg sukakan pedas, masam, manis rasa yang seimbang. Check it outBahan24 biji telur... Continue Reading →

Resepi – Sambal Bujang Bebola Ikan dan Ayam

Resepi ni sis create sebab sis teringat kenangan lampau masa sis belajar kat terengganu dulu. Student al maklum tak banyak duit, kalau makan tghri, sis ambil nasi putih dgn sambal fishball sebab murah. Makcik tu kira rm1.50 je utk 3 ketul fishball dan nasi. Kalau amik ayam, rm4. So jimat banyak. Ini makanan yang bantu... Continue Reading →

Realiti Gay di Malaysia – V.1

Perkongsian daripada Facebook Pendosa Mencari Peringatan yang bagus dik, abg setuju, abg sendiri pun pernah diusha, I am 40++ but look 30 dan muka pun macam budak boleh dimakan, bukan nak up diri tapi majoriti kalau tak kenal mmg tak percaya abg mmg dah 40++ sampaikan time di pejabat, masa orentasi bersama staff baru, diaorang... Continue Reading →

Resepi – Kari Ayam Bujang

Sis serba salah hendak kongsi resepi masakan kari ayam sis kali ni. pasal apa, sis masak kari ni tak ikut standard resepi kari biasa. sis buat ikut tekak sendiri. sis suka kurang santan, pekat tak berkuah sangat ala-ala rendang tapi still kari dan ianya mesti pedassss. sis takboleh makan kari yang tak pedas. jadinya lepas... Continue Reading →

Resepi – Cendawan Goreng Tiram

Disebabkan semalam lepas bergayut sampai lewat malam, dan lepastu online fb tah apa dibuatnya, tido lambat, jd pagi td sis tak bangun sahur...so tak puasa..jd tghri ni kita masak apa yg ada dalm peti ais..habiskan stok lama2..supaya xlayu dan reput mcm tu jeJadi sis nak kongsi resepi CENDAWAN GORENG MASAK TIRAM.Bahan2Basically kena ada cendawanSayur2 campur... Continue Reading →

Resepi – Nasi Goreng Bujang

Nasi Goreng Bujang utk seorang makan Bahan2 Secawan nasi putih Cili kering 5 tangkai* Bawang putih seulas* Bawang merah seulas* Ikan bilis dlm 5 ekor* Minyak masak Sebiji telur (dibasuh) Garam/perasa Timun utk ulam Isi ayam/sotong - optional Sayur campur - optional Cara2 Tumbuk bahan bertanda * Panaskan 2 sudu minyak masak. Tumis bahan tumbuk.... Continue Reading →

WordPress.com.

Up ↑