Kisah Wanita Yang Bekerja Di Kilang Daging

Kisah wanita yang bekerja di kilang daging.Suatu hari, semasa dia hendak menyelesaikan tugasan harian, dia masuk ke bilik daging sejuk beku untuk memeriksa baki stok bekalan daging, akan tetapi nasib nya tidak baik, tiba2 pintu bilik sejuk itu tertutup dan dia terkunci dari dalam tanpa apa-apa alat untuk membantunya.Dia berusaha menolak pintu bilik sejuk namun... Continue Reading →

Advertisements

Tips Rumahtangga – Kenali Isteri Anda…

Kenali isteri anda .. Akan ada dua jenis isteri bila ada masalah rumah tangga. 1. Pertama, Jenis confront, nangis2, marah2, pi mengamuk (kalau melibatkan org ketiga), pi cerita masalah kat org. Jenis ni memang dia sayang suami dia. Dia kecewa dan cuba selamatkan hubungan. Dia minta bantuan nak selamatkan rumahtangga. Bila org tanya, dia akan... Continue Reading →

Tips Kereta – Apa Beza Timing Belt Dan Timing Chain?

Dipetik daripada FB Ruzlan Abd Rahman . . TIMING CHAIN Tidak perlu ditukar selagi belum berbunyi nyaring. Timing chain boleh bertahan sekurang-kurangnya sehingga 400,000 km atau lebih. . Timing chain terletak di dalam enjin. Jadi ia terendam sekali dengan minyak enjin. Selagi minyak enjin (minyak hitam) ditukar mengikut jadual dan menjaga kuantitinya dalam enjin, lagi... Continue Reading →

Kesihatan – Elok Minum Air Sejuk Ke, Air Suam?

Dipetik daripada Facebook Prof. Imelda Balchin. Ada orang pantang minum air sejuk, hanya boleh minum air suam. Ada juga orang yang suruh orang lain pantang minum air sejuk dan suruh pantang minum air ais.Selalunya mereka yang tak tahan minum air sejuk mempunyai metabolisma badan yang rendah dan kurang cergas. Tetapi orang yang cergas, berbadan fit,... Continue Reading →

Tips Kereta – Coolant System

Hye assalamwallaikum smua...malam ni saya nak review sikit tentang penjagaan dan bagaimana memilih coolant yang bagus untuk engine cooling system korang... Seperti sblm2 kes2 engine overheat adalah di sebab beberapa faktor: 1) Masalah utama adalah tiada coolant dlm engine cooling system.. 2)selalu org nak budget..isi air paip jer dlm radiator...kebanyakan nya beraggapan..sama jer air..sbnrnya tanggapan... Continue Reading →

The Powerful of Vision Board

Vision Board (VB) Aku pernah buat sekali je vb ni tu pun dalam diari kerja aku (planner) Aku kerja bahagian sales jadi kemana2 ada dua benda penting yg selalu kena ada disisi. 1. Handbag. 2. Planner/diary Aku buat vision board versi lukis sendiri takda la aku gunting majalah ke apa api hasilnya mashaAllah. Aku tak... Continue Reading →

How to Successfully Applied for a Job

Hi, i would like to share how I apply for a job that outranked my qualifications. I am 32. I have degree in science. For years I've been in banking line, insurance, IT security, hotels, manufacturing, and i just decided that this year i would like to try something new, something I've never done before:... Continue Reading →

Resepi Sambal Sotong

🌺SAMBAL SOTONG.7@8 EKOR sotong, disiang, dibasuh dn dipotong. Kalau nak masak sekor2 pun boleh kalau sotong kecil3 biji bawang merah4 ulas bawang putih10 tangkai cili kering diblend dengan seinci belacan sampai halusGaram, gula, perasaAir asam jawa satu mangkuk kecilBawang besar utk hiasan2 sudu sos ciliSeinci gula merah.Cara21.panaskan minyak utk menumis. Tumis bawang merah dan bawang... Continue Reading →

Resepi Sagu Gula Melaka — Pemanis Mulut Paling Mudah!

🌺Sago/Sagu Gula Melaka -- hidangan untuk 4 orang makan.Secawan saguDaun pandan 4 helaiGula melaka sekeping besarGula pasir satu cawanSusu cair dalam tin/boleh juga diganti susu kotak dutch lady full cream milk -- sejukkan siap2Pewarna makanan jika perlu.Cara buat1. Rendam sagu dua tiga jam. Lepas tu masak dengan 3 cawan air dalam periuk sambil dikacau sehingga... Continue Reading →

Resepi Daging Masak Kicap Moden

🌺Daging Masak Kicap Menantu Kredit: siti hasmah. Setengah kilo daging lembu 5 biji bawang merah* 4 ulas bawang putih* 3 inci halia tua* Lada benggala Bawang besar dihiris bulat Cili giling 2 sudu besar Sos tiram 2 sudu Sos cili 2 sudu Kicap pekat manis 2 sudu Daun bawang Lada besar 2 tangkai dibelah 4... Continue Reading →

Resepi ROTI CANAI KARI SARDIN

🌺ROTI CANAI KARI SARDIN.1. Satu tin kecil sardin mackerel2. 3 ulas bawang putih di cincang3. 1 biji bawang besar holland dimayang halus4. 2 sudu besar rempah kari ikan babas5. 2 sudu besar perencah asam pedas adabi6. Air satu cawan7. Minyak untuk menumis, dan bahan perasa secukupnya.Cara masak:1. Tumis bawang putih dan bawang holland sampai naik... Continue Reading →

Resepi Sambal Jawa Sedap Memikat Confirm Tambah Nasi

Bahan-bahan: -Kentang -tempe -pedal ayam -tauhu Gorengkan semua bahan diatas. -rendamkan suhun. -hiris bawang merah, bawang putih, sikit halia,cili besar merah dan hijau. -tumbuk sedikit ikan bilis. -tumiskan ikan bilis dan bahan2 yg dihiris. Kemudian masukkan garam dan sedikit gula. Masukkan suhun. Kacau2. Dan masukkan bahan yg dah digoreng tadi. Akhir sekali masukkan kicap. Kacau... Continue Reading →

Pesan Ebit Liew Jika Ingin Menceraikan Isteri

Sedih pilu menangis sangat bila terbaca kisah sesiapa ceraikan isteri sedang mengandung untuk berkahwin lain. Cuba bayangkan kita diuji mak ayah kita bercerai kini. Apa perasaan kita. Jika kita dah tua ini rasa begitu. Bagaimana satu hari nanti anak yang tak tahu apa-apa itu nak faham. Hadiah paling mahal ibubapa kepada anaknya ialah didikan agama... Continue Reading →

Pantai Eco Park, Kuala Lumpur

🌺Pantai Eco Park. Sini gambar-gambar saja.nak tengok video sila subscribe YouTube Channel: . Tempat ni baru siap. Facility dia boleh kira wow sangat untuk status sebagai public park. Dah macam facilities dalam kawasan kondo mewah. . Terletak dia area Kerinchi/Pantai Dalam, tempat ni luas sangat. Lanscape dia bagus something fresh bukan macam usual public park... Continue Reading →

Nasi Ayam Hainan Bujang

🌺Nasi Ayam Hainan Bujang utk makan seorang . 1.Satu cup beras tanpa kanji Faiza Basmathi dibasuh bersih 2.masukkan 3 cup air rebusan ayam + halia atau kuah sup ayam rice cooker yang kita masak semalam 3. Masak dengan cara double boil. Macam kukus tapi dlm bekas tu ada air rebusan ayam td (rujuk gambar) .... Continue Reading →

Resepi Sup Ayam Rice Cooker

🌺SUP AYAM RICE COOKER versi Bujang . Shuben cakap nak lagi sedap suruh amik kuah sup tu buat masak nasik. Aroma dia lagi menyerbak. . Best sup ni juicy and tender. Lembut sgt ayamnya. Tak kering ngn pejal sgt mcm masak atas dapur. . Sis makan ngn nasi kukus beras takda kanji basmathi, serve with... Continue Reading →

Life Seorang Blogger

Ingat buat content ni kerja mudah ke? Tapi sebab minat sis bermula dengan blog drp tahun 2009.Masa tu pakai blog friensdter. Dan rasa pro sikit, tahun 2012 buat blogspot pulak. Bila bnyk lagging and dah tak popular, sis bukak wordpress dr 2015 sampai sekarang.Tahun pertama sis mula, view cuma 4 views setahun. Skrg dah ada... Continue Reading →

Resepi – Kuih Ketayap Mudah dan Sedap

RESEPI KUIH KETAYAP Bahan-bahannya - 2 cawan tepung gandum 1 biji telor 2 sudu minyak masak @ minyak jagung Secubit garam 5 helai daun pandan (dikisar dgn air) Sedikit pewarna hijau Untuk inti kelapa - ½ biji Kelapa parut (ambil putih shj) 8sdb Gula merah 2sdb Gula pasir Secubit garam Sedikit air Sehelai daun pandan... Continue Reading →

Tiga Watak Di Akhir Zaman

Tiga Watak Di Akhir Zaman Kedatangan Imam Mahdi Ada disebutkan dalam Atsar, kata-kata sahabat yang menerangkan tanda-tanda sudah dekatnya kemunculan Imam Mahdi. Menurut riwayat apabila sudah dekat kedatangan Imam Mahdi akan banyak terjadi peperangan, banyak bencana dan banyak bala. Pada masa itu nanti semakin banyak terjadi pembunuhan dan peperangan. Orang mahu berbunuh-bunuhan kerana masalah remeh-temeh.... Continue Reading →

Unta Patah Rancangan Abu Jahal

Unta Patah Rancangan Abu Jahal Setelah pelbagai usaha oleh kaum Quraisy untuk menyekat dan menghapuskan penyebaran agama Islam menemui kegagalan, maka Abu Jahal semakin benci terhadap Rasulullah S.A.W. Kebencian Abu Jahal ini tidak ada tolok bandingnya, malah melebihi kebencian Abu Lahab terhadap Rasulullah S.A.W. Melihatkan agama Islam semakin tersebar, Abu Jahal pun berkata kepada kaum... Continue Reading →

Wangi Harum Masyithah

Wangi Harum Masyithah Diriwayatkan dari Ibnu Abbas Radhiallahu 'anhu dia berkata, Rasulullah Shalallahu 'alaihi wasallam bersabda,"Pada saat malam terjadinya Isra saya mencium bau harum, sayapun bertanya,"Ya Jibril, bau harum apakah ini? Jibril menjawab,"Ini adalah bau wangi wanita penyisir rambut putri Firaun (Masyithah) dan anak-anaknya. Saya bertanya, "Bagaimana bisa demikian?" Jibril bercerita,"Ketika dia menyisir rambut putri... Continue Reading →

Wudhuk Zahir Dan Batin

Wudhuk zahir dan batin Seorang ahli ibadah bernama Isam Bin Yusuf, sangat warak dan khusyuk solatnya. Namun, dia selalu khuatir kalau-kalau ibadahnya kurang khusyuk dan selalu bertanya kepada orang yang dianggapnya lebih ibadahnya, demi untuk memperbaiki dirinya yang selalu dirasainya kurang khusyuk. Pada suatu hari, Isam menghadiri majlis seorang abid bernama Hatim Al-Assam dan bertanya,... Continue Reading →

Resepi – Cucur Ikan Bilis Sedap

CUCUR IKAN BILIS untuk 3 orang makan Bahan2 3 cawan tepung gandum 1 sudu kecil soda bikarbonat Garam Serbuk lada hitam Chili flakes (saya bubuh yg lebihan makan dominos haritu kan ada dlm paket kecil kan, kalau xda pakai satu sudu besar cili kisar) Serbuk ikan bilis atau ikan bilis yg digoreng terlebih dahulu kemudian... Continue Reading →

Think Outside of The Box

“In a small Italian town, hundreds of years ago, a small business owner owed a large sum of money to a loan-shark. The loan-shark was a very old, unattractive looking guy that just so happened to fancy the business owner’s daughter. He decided to offer the businessman a deal that would completely wipe out the debt... Continue Reading →

Don’t Judge Others Before You Know Them

“A 24 year old boy seeing out from the train’s window shouted… ‘Dad, look the trees are going behind!’ Dad smiled and a young couple sitting nearby, looked at the 24 year old’s childish behavior with pity, suddenly he again exclaimed… ‘Dad, look the clouds are running with us!’ The couple couldn’t resist and said... Continue Reading →

Ignore The Haters

“A group of frogs were traveling through the forest when two of them fell into a deep pit. When the other frogs saw how deep the pit was, they told the two frogs that there was no hope left for them. However, the two frogs ignored their comrades and proceeded to try to jump out of the pit.... Continue Reading →

Struggling Will Makes You Stronger

“Once upon a time, a man found a butterfly that was starting to hatch from its cocoon. He sat down and watched the butterfly for hours as it struggled to force itself through a tiny hole. Then, it suddenly stopped making progress and looked like it was stuck. Therefore, the man decided to help the butterfly out.... Continue Reading →

Short Stories — The Boulder Stone

The Boulder Stone “In ancient times, a king had his men place a boulder on a roadway. He then hid in the bushes, and watched to see if anyone would move the boulder out of the way. Some of the king’s wealthiest merchants and courtiers passed by and simply walked around it. Many people blamed... Continue Reading →

Self Sabotage

What Is Self-Sabotage? / Apa Itu Sabotaj Diri? Behavior is said to be self-sabotaging when it creates problems in our life and interferes with long-standing goals. Among the most common self-sabotaging behaviors are procrastination, self-medication with drugs or alcohol, comfort eating, and forms of self-injury such as cutting. These acts may seem helpful in the... Continue Reading →

Resepi – Tauhu Nugget Homemade Sedap

TAUHU NUGGET HOMEMADE Credit to: Zie Aries via mahn Bahan2 Sepaket daging kisar Ramly 5 paket Japanese Soft Tofu 2 ketul tauhu lembut juga dr jepun Serbuk lada hitam Serbuk lada putih Daun sup Daun bawang Cili merah 6-7 tangkai 3 biji bawang besar india 3 biji telur utk dikisar Sedikit garam 3 biji telur... Continue Reading →

Sayangku Khaleeda.. Eps 5

Imbas kembali Disember 2017 Tidak seperti kebanyakan gadis sezaman dia, Khaleeda lebih memilih untuk bersederhana dalam merancang majlis perkahwinan nya. Terlalu ringkas sehingga ada mulut-mulut yang mengumpat majlisnya seperti majlis tahlil sahaja. Ya, memang itu niat Khaleeda. Biarlah majlis itu seperti majlis doa selamat sekalipun asalkan dia dan Rashidi dapat disatukan sebagai suami isteri yang... Continue Reading →

Sayangku Khaleeda.. Eps 4

Khaleeda tergamam. Dia berhenti betul-betul depan bumper kereta Honda Accord kelabu WPS 1276 dan dia kenal sangat pemilik kereta tu. 'Alamak, bos lah. Matilah aku, I am caught red handed'. "Ha! Kau lambat lagi eh harini?" Jerkah Zakri dengan nada mengusik dapat kantoikan Khaleeda. "Sorry boss saya pagi tadi sakit perut". Khaleeda melontarkan alasan yang... Continue Reading →

Resepi Karipap Inti Kentang

RESEPI KARIPAP INTI KENTANG - anggaran 100 biji karipap saiz medium Bahan2: 4biji kentang saiz besar (sebiji keledek sesat tu sbb nak habiskan stok) - dipotong dadu Isi ayam rebus, bahagian dada - carik2kan Segenggam ikan bilis 5 biji cili padi dihiris Daun kari 2 tangkai Bawang holland sebiji dipotong dadu 3 ulas bawang putih... Continue Reading →

Apa Yang Kita Perlu Buat Jika Ada Orang Kafir Hina Nabi Yang Kita Cintai?

#copyandpaste kredit to article owner. Sebelum saya dan isteri berangkat ke luar negara untuk menyambungkan pelajaran, kami sering ke ceramah-ceramah agama. Saya masih ingat diakhir satu ceramah, seorang daripada pendengar menanyakan soalan "Ustaz, kalau kita dengar orang menghina nabi, apakah yang sewajarnya kita lakukan pada dia?" Lalu ustaz itu tersenyum dan berseloroh "Kalau macam tu... Continue Reading →

Resepi – Nasi Goreng Kampung Bujang

Resepi Nasi Goreng Kampung Bujang -- untuk 2 orang makan Bahan2 10 biji cili padi* 2 biji bawang merah* Seulas bawang putih* Sedikit ikan bilis* Sosej yg telah digoreng dan dipotong kecil 1 mangkuk nasi putih Garam secukup rasa Minyak utk menumis Bahan bertanda * ditumbuk kasar Cara memasak 1. Panaskan sedikit minyak 2. Tumiskan... Continue Reading →

Brunch Menu Ideas V1.

Menu Brunch untuk selamatkan sebuku roti yang akan expired besok. Tapi dua biji telur dah tak dpt diselamatkan sbb dah tembelang...so, takda scramble egg dlm menu kali ni tp kalau you ada telur, buat je lah. Bahan2 Sebuku roti gardenia Naturel Olive spread Sosej ramly beef or chicken Baked beans ayam brand Bahan2 utk air... Continue Reading →

WordPress.com.

Up ↑