Tips Rumahtangga Harmoni — LawakJerr Bang.. :D

Tips umah tangga harmoni ni dibawakan khas oleh mak cik pak cik bawang holland😬 Cara bahagiakan suami, isteri perlu : 1) Jaga makannya. 2) Jaga pakainya. 3) Jaga suasana katil. 4) Pastikan bau nyaman dalam rumah. 5) Senyum selalu.. Cara bahagiakan isteri, suami perlu : 1) Jadi kawan sejati 2) Jadi teman hidup 3) Kekasih... Continue Reading →

Advertisements

Dah Jadi Isteri Orang, Kena Pandai Bawa Diri dan Jaga Nama Baik Suami

Sejak lepas kahwin ni, aku jarang update status bertulis pendek atau panjang..Paling hebat pun aku share artikels ja..Kadang idea tu datang..opinion tu ada...tapi bila tulis, padam...tulis lagi..padam...last2 padam..tak post pun Kalau dulu single, takpa. Ayat2 aku dah la pedas mengundang marah. Kalau dulu orang nak kecam, aku peduli hape...tak jadi kudis pun 😅 Tapi sekarang,... Continue Reading →

BARBER YANG MENCARI TUHAN

Seorang Ustaz ke Barber Shop untuk gunting rambutnya. Ketika rambutnya sedang digunting, si tukang gunting rambut bertanyakan 1 soalan kpd si Ustaz. BARBER: Saya nak tanya 1 soalan. USTAZ: Ya, silakan. BARBER: Benarkah Tuhan itu wujud? USTAZ: Mestilah wujud. Kalau Tuhan tak wujud, pastinya kita pun tak wujud di dunia ni. BARBER: Kalau betul Tuhan... Continue Reading →

[Lirik Lagu] Kerna Terpaksa — Francesca Peter

Kerna Terpaksa aku Melangkah Pergi Kerna Terpaksa ku Turut Kata Hati Gementar Tubuhku Dengan Keputusan Ini Biarpun Pedih ku Teruskan Jua Di Antara Kita Mengapa Ada Dia Biarpun Hanya Kawan Biasa Tapi ku Rasa Berlainan Caranya Hingga Mencakar Perasaanku   Terpaksaku Terpaksaku Membuat Pilihan Mengundurkan Diri Untuk Kebahagiaanmu   Kerna Terpaksa aku Rela Sendiri Kerna... Continue Reading →

MusMuncitMek! — Part 5 – The Climax

Alhamdulillah, segala puji dan syukur bagi ALLAH swt kerana dengan rahmat dan karunia-NYA maka selamatlah sudah kami berdua ditabalkan menjadi suami dan isteri yang sah mengikut syarak dan undang-undang syariah Islam Malaysia Tanggal 29.12.2018 merupakan tarikh keramat penyatuan dua hati antara saya dan suami. harapan saya, biarlah hubungan kami ini diberkati dan kekal hingga ke... Continue Reading →

[Confession] Natijah Makan Harta Anak Yatim, Kedua Kaki Mak Aku Kena Potong

Firman Allah SWT yang bermaksud: "Dan mereka bertanya lagi kepadamu (wahai Muhammad), mengenai (masalah) anak yatim. Katakanlah: Memperbaiki keadaan anak yatim itu amatlah baiknya dan jika kamu bercampur gaul dengan mereka (maka tidak ada salahnya) kerana mereka itu ialah saudara kamu (yang seagama) dan Allah mengetahui akan orang yang merosakkan (harta benda mereka) daripada orang... Continue Reading →

[Breaking News] Pemergian Muhammad Adib

Al-Faatihah buat ahli bomba yang telah menghembuskan nafasnya yang terakhir malam tadi sekitar jam 9.40 malam, 17 Disember 2018 setelah 3 minggu bertarung nyawa di ICU akibat dipukul sekumpulan samseng rusuhan berbangsa India dalam kejadian rusuhan Kuil Seafield hujung bulan lalu. Muhammad Adib, 24 ahli bomba yang terkorban dipukul teruk sehingga pecah paru-parunya, merupakan saksi... Continue Reading →

[Cerita Mdm Yui] Susuk Part V (5)

Cerita asal dipetik daripada facebook rasmi Mdm Yui #ceritasatumalam #stockmerindingbacaanberteman - #SUSUK Episod 5 Esakan aku berkesudahan dengan ngongoian yang tiada bertepian. Aku semacam berasa satu kehilangan yang sangat mendalam. Kosong! Ruang kesepian yang tiada bertepian. Zura telah pergi, namun pemergiannya dengan cara yang sebegitu sadis. Ketika pusara Zura aku tinggalkan, ada semacam getaran halus... Continue Reading →

[Resepi] Ayam Masak Lemak Cili Api

Ayam Masak Lemak cili Api Bahan bahan: Ayam ½kg Santan Cili api Serai Asan keping Kentang Bawang putih Bawang merah Garam dan perasa secukup rasa 1. Blend atau tumbuk 3 ulas bawang merah, 5 ulas bawang putih, 5 biji cili padi hijau dan 3 biji cili padi merah bersama satu sudu kecil serbuk kunyit atau... Continue Reading →

[Cerita Mdm Yui] Susuk Part IV

Cerita asal oleh Mdm Yui #ceritasatumalam #stockmerindingbacaanberteman - #SUSUK Episod 4 "Kak...cepat kak!!" Laungan Fahrim menyedarkan aku dari kelekaan melayari perasaan. "Oh..aaa..ya..ya....!!" Sambil aku memusing, setitis demi setitis air mata membasahi pipi. Tidak aku sangka, kebimbangan Zura sehari dua ini ada sebabnya. Mengapa aku yang gagal mengesan akan keadaan ini? Sungguh hati terkhilaf. Jauh tersasar.... Continue Reading →

[Isu Semasa] Susulan Beberapa Pendakwah Yang Digam Daripada Siaran Radio dan TV Malaysia bermula Januari 2019

Kalau ada orang muslim menyokong orang kafir kerana kononnya orang kafir boleh membangun, maka sampaikanlah pada dia bahawa firaun boleh membangun mesir menjadi negara maju, penduduknya hidup makmur tetapi fir’aun mendustakan Allah, maka Allah hancurkan kaumnya Kalau ada orang Muslim menyokong orang kafir kerana kononnya orang kafir boleh membuat negara kita menjadi moden, maka sampaikanlah... Continue Reading →

[Cerita Mdm Yui] Susuk Part III

Cerita asal dipetik daripada facebook Mdm Yui #ceritasatumalam #stockmerindingbacaanberteman - #SUSUK Episod 3 Usai mengalas perut sewaktu rehat, dengan hati yang senang sekali... Pertama kerana perut diisi dengan seadanya, kenyang.. Kedua, kerana melihat riak wajah Aira yang terkesima dan terdiam dengan kata-kata kami berdua. Puas rasanya. Lebih bagus merasakan kemenangan sebegitu dengan orang yang selama... Continue Reading →

[Kekeluargaan] Ibu versus Suami

Takde dalam islam lepas kawin anak perempuan tak wajib bertanggungjawab ke atas ibu. Selagi nama anak, selagi tu kena bertanggungjawab kepada ibu. Jangan gunakan alasan taat suami lepas tu abaikan ibu. Islam tak ajar macam tu. Kalau korang anggap begitu pergi la masuk sekolah balik. Kecik2 ustazah dah ajar apa tanggungjawab anak. Kalau ibu miskin,... Continue Reading →

[Cerita Mdm Yui] Buatan Orang Part III

cerita asal dipetik dari facebook rasmi Mdm Yui #ceritasatumalam #stockmerindingbacaanberteman - Buatan Orang Episod 3 Semasa aku dan suami mengajukan pertanyaan hampir serentak berkaitan 'pelalau' yang disebutkan oleh Faiz, pemuda itu hanya mengangguk dan menunduk. "Macamana pelalau tu Faiz?" Suami terlebih dahulu mengajukan rasa ingin tahu, sama seperti yang aku rasakan. Aku pula hanya meramas... Continue Reading →

[Cerita Mdm Yui] Buatan Orang Part II

cerita asal dipetik dari Facebook rasmi Mdm Yui #ceritasatumalam #stockmerindingbacaanberteman - Buatan Orang Episod 2 Malam di mana suami aku menghantarkan aku yang tergaru-garu kegatalan, berakhir dengan kemunculan sosok yang tidak dapat aku gambarkan tahap keseramannya. Tidak dilupakan bagaimana berkeretap keriup bumbung rumah kami dibaling-baling dengan pasir dan sepertinya ada yang merangkak dan berlari-lari. Kegatalan... Continue Reading →

[Cerita Mdm Yui] Buatan Orang Part I

Cerita asal dipetik dari Facebook rasmi Mdm Yui #ceritasatumalam #stockmerindingbacaanberteman - Buatan Orang Assalamualaikum semua. Nama aku, Zaila. Aku seorang pekerja swasta, di utara Negara Kutub Salji. Dah bertahun aku menumpahkan bakti dan keringat di tempat kerja aku. Suasana kerja? Tiada yang berubah dari tempat kerja lama aku. Oh ye, ini tempat kerja baru aku.... Continue Reading →

How to Travel Alone? 14 Panduan Berguna Untuk ‘Solo Travellers’!

Keinginan untuk bercuti dan mengembara ada pada diri setiap orang. Ramai di antara kita rasa nak ‘travel’ tetapi tidak tahu bagaimana untuk melakukannya bersendirian atau secara solo.

pexels-photo-1126037.jpeg Photo by Artem Bali on Pexels.com

Perjalanannya sahaja boleh kelihatan sangat menakutkan dan jauh dari keselesaan rumah. Apa yang berlaku jika anda terdampar di suatu tempat? Bolehkah anda keluar pada waktu malam solo (bersendirian)? Tidakkah ia berasa pelik untuk makan sendirian di sebuah restoran ditempat asing? Hati pula berkata-kata, adakah saya akan diserang oleh penyamun? Atau kereta saya terjebak dalam parit, siapa nak bantu?

Perkara asas..

Perkara asas untuk menjayakan sesuatu peristiwa adalah dengan perancangan rapi atau separa rapi. Separa rapi adalah untuk mereka yang gemarkan cabaran ekstrem yang memerlukan mereka menguji keupayaan bertindak cepat dalam situasi cemas.

Untuk menjadikan perancangan anda berjaya, anda perlu tau apa yang perlu anda rancangkan. Berikut beberapa panduan untuk membantu ‘Solo Travellers’ seperti anda memulakan perjalanan solo…

View original post 1,012 more words

Satu Doa Yang Jika Dibaca Maka Akan Terhindarlah Daripada Segala Kemudaratan – ‘Bismillahillazi’

sumber asal: http://nahdatulsyifa-perubatanislamkelantan.blogspot.com/2012/04/doa-pendinding.html?m=1 Bismillahillazi la yadhurru ma'asmihi syai-un fil-ardhi walaa fissamaa-ie wahu-was saamii-un 'alimm.. Ada satu doa yang pendek tetapi sangat besar manfaatnya sekiranya diamalkan dalam kehidupan seharian kita. Doa yang dimaksudkan seperti sabda Rasulullah s.a.w. seperti berikut; Rasulullah s.a.w. mengajarkan kepada umatnya satu doa yang jika dibaca tiga kali di waktu pagi dan tiga... Continue Reading →

[Health] What Is Acidosis?

What is acidosis? When your body fluids contain too much acid, it’s known as acidosis. Acidosis occurs when your kidneys and lungs can’t keep your body’s pH in balance. Many of the body’s processes produce acid. Your lungs and kidneys can usually compensate for slight pH imbalances, but problems with these organs can lead to... Continue Reading →

[Health] What Is An Alkaline Diet?

The Alkaline Diet has gained popularity in recent years. It is based on the principle that the foods you eat may alter your body's pH. To set the record straight, there is no evidence to support the Alkaline Diet. According to research, the foods you eat have very little effect on the pH of your... Continue Reading →

[Cultures] 13 Adat Perkahwinan Pelik-Pelik Di Seluruh Dunia

Artikel asal dipetik daripada iluminasi.com Adat perkahwinan merupakan tatacara yang berbeza yang diamalkan berdasarkan budaya, adat, bangsa dan keturunan sesuatu pasangan. Sudah seperti menjadi satu kebiasaan satu pasangan itu perlu melalui pelbagai upacara tertentu yang diwarisi turun termurun dan dipenuhi satu persatu. Kalau tak mertua kecil hati! Berikut adalah 13 adat ritual perkahwinan paling ganjil... Continue Reading →

15 Kelebihan Garam Yang Masih Ramai Tak Tahu

Garam, bukan hanya bahan dapur yang sangat berguna dalam mengatur rasa suatu makanan, tapi juga adalah bahan yang sangat penting bagi metabolisme tubuh. Banyak orang menggunakan garam hanya sebagai perasa saja, tapi sebenarnya garam memiliki kegunaan lainnya yang juga sangat penting dan tidak banyak orang yang tahu mengenai hal ini. Sudah ada orang yang melakukan... Continue Reading →

[Confession] Di Sihir Kerana Cinta Ditolak oleh Ayah

Sumber asal di ambil daripada iium confession Assalamualaikum semua pembaca IIUMC. Saya bahasakan diri saya sebagai Joy je lah ye. Joy seorang perempuan, pertengahan 20 dan baru saja menamatkan pengajian peringkat sarjana. Joy hanya nak kongsikan pengalaman Joy sendiri disihir oleh orang yang Joy tak tahu pun ada hati pada Joy. Dipendekkan cerita, Joy belajar... Continue Reading →

5 Tanda-tanda Hidup Tidak Berkat

Keberkatan hidup bukanlah sesuatu yang boleh dilihat dan dirasa.Kita tidak mungkin dapat menilai keberkatan hidup sesuatu individu hanya dengan melihat harta kekayaan yang dimiliki.Atau mungkin juga dengan melihat tahap kedhaifan yang ditempuhi.Kekayaan bukanlah penanda aras bahawa hidup anda mendapat keberkatan. Boleh jadi Allah datangkan kekayaan sebagai Istidraj yang akan membuat tahap kesesatan dan kealpaan anda... Continue Reading →

Sayangku Khaleeda.. Eps 3

Enjin kereta dihidupkan. Jam menunjukkan pukul 9 pagi. 'Alamak, macam dah lambat je ni'. Khaleeda gopoh-gopoh. Dia tidak menunggu enjin kereta panas, terus dia masuk gear D dan tekan minyak. "Paling lambat masuk office pukul 9.30am, atau dikira half-day". Terngiang-ngiang Suu Lin punya amaran. Amoi HR tu boleh tahan garang. Sepanjang perjalanan ke pejabat, Khaleeda... Continue Reading →

Cara Trade In Kereta Perodua Lama Anda Untuk Mendapatkan Model Baru Perodua Melalui POV

TRADE IN DENGAN PERODUA POV APAKAH ITU POV? POV adalah singkatan kepada Pre-Owned Vehicle merupakan salah satu jabatan dibawah PERODUA SALES SDN BHD yang bertindak sebagai jabatan yang mengambil kereta pelanggan yang ingin trade-in kereta lama mereka untuk mengambil kereta Perodua yang baru. Oleh kerana terlalu banyak penipuan didalam proses trade-in yang telah berlaku sebelum ini,... Continue Reading →

Inilah Tanda-Tanda Kiamat Menurut Al Quran dan Hadis! – Perhatikan Tanda No.9

Menurut hadits Rasulullah SAW ada 10 tanda atau perkara mengenai hari kiamat, diantaranya munculnya asap (dukhan) yang mematikan, munculnya Dajjal makhluk yang matanya buta sebelah, lahirnya bintang bumi (dabbah) yang memiliki sifat dan bentuk yang lain dari biasanya, terbitnya matahari dari barat, turunnya Isa bin Maryam, munculnya Ya’juj dan Ma’juj. Selain itu, akan adanya tiga... Continue Reading →

Sayangku Khaleeda.. Eps 2

Sesampainya di rumah, Khaleeda menghempaskan badannya ke sofa. Penat betul perjalanan KL-Penang-KL hari ini. Ditanggalkan pin tudung nya secara rakus dan menarik kasar tudungnya lalu dilempar ke tepi sofa. Ikatan rambutnya dileraikan. Dalam keadaan penat biasanya emosi Khaleeda mudah terganggu. Dia tiba-tiba meramas rambut sendiri dan menangis teresak-esak di sofa. Khaleeda rindukan suaminya. Dalam keadaan... Continue Reading →

[Tips] Cara Kumpul Duit Untuk Pergi Umrah

KUMPUL DUIT UNTUK UMRAH 2019 #umrah #tipsumrah Tarikh pergi : DISEMBER 2019 Ini contoh kiraan untuk Umrah Hujung tahun 2019. Saya lebihkan kiraan nya. Biasanya Pakej kami tidak lebih dari harga RM7000 InshaaAllah. Dan biasanya , Pakej cuti sekolah akan lebih tinggi sedikit dari Pakej musim biasa. Jika anda rancang untuk tunai umrah musim biasa,... Continue Reading →

Sayangku Khaleeda.. Eps 1

Cuaca agak panas petang ni. Khaleeda mengenakan topi keselamatan atas kepala. tudungnya sudah nampak tompokan peluh dari kulit kepala yang meronta-ronta minta dibebaskan segera. Rimas. Panas. Entah apa tujuan Zakri memaksa dia mengikutnya ke tapak pembinaan. Projek pembangunan pusat beli belah itu baru bermula. Disana sini terlihat besi-besi berceracak. Dijangka siap lagi 15 bulan. Bermakna... Continue Reading →

Keajaiban Surah AL-FATIHAH Jika Diamalkan Selepas Solat, Segala Hajat Akan Dipermudahkan

artikel asal dipetik dari myinfomaya.com Surah al-Fatihah adalah salah satu surat dalam al-Qur’an yang disebut sebagai ‘ummul kitab’. Surah al-Fatihah ini memiliki banyak fadhilah dan keutamaan. Khasiat dan keistimewaan surat al-Fatihah ini sangat banyak dan luar biasa. Mari kita lihat beberapa keterangan dari hadis dan juga para ulama di bawah ini Rasulullah SAW bersabda: “Membaca... Continue Reading →

WordPress.com.

Up ↑