Tika Dinihari

Album : Devotees Munsyid : Devotees http://liriknasyid.com Oh Tuhanku Tiada indah di malam yg ini Melainkan dengan bermunajat kepadamu Tiada indah suatu hari yg Aku lalui kecuali dengan patuh kepadamu Oh Tuhanku Tiada indah hidup di dunia melainkan berzikir dan menyebut namamu Tiada indah tiba di akhirat yang abadi kecuali dengan keampunan mu Ya Allah... Continue Reading →

Kisah Duka Pelajar Tingkatan 1

Tulisan ini dikongsikan oleh Puan Haqim Marina yang menceritakan seorang murid di sekolahnya yang suka tidur di kelas. Namun setelah diselidiki, cerita disebalik sikapnya itu amat menyentuh hati. Walaupun bergelar guru yang garang (1 masa dahulu), hati aku terusik dengan kehidupan seorg anak muridku yang berlainan bangsa dan agama kerana kegigihan dan kesabaran hidupnya menempuh... Continue Reading →

Hukum Anak Kambing Menyusu Ibu Anjing

Jumaat, 14 Jun 2013 915 : HUKUM ANAK KAMBING YANG MENYUSU PADA ANJING PERTANYAAN Bagaimana hukum anak kambing yang menyusu kepada anjing ? Anak kambing yang menyusu pada anjing.. hukumnya sama dgn Jallalah (Hewan Pemakan Kotoran / Najis). Dan mengenai daging anak kambing tersebut tetap dihukumi tidak najis menurut qaul ashah, yakni halal atau boleh... Continue Reading →

Perkahwinan Bani Melayu

Rukun Nikah Islam: 1. Pengantin Lelaki 2. Pengantin Wanita 3. Wali 4. Saksi 5. Ijab Kabul Rukun Nikah Bani Melayu: 1. Pelamin 2. Karoke 3. Bunga telur 4. Dulang 5. Hantaran 6. Barzanji 7. Qasidah 8. Geng selawat 9. Tepung tawar 10. Beras kunyit 11. Kek 12. Photoshoot selfie suami isteri 13. Upacara batal air... Continue Reading →

Tarbiah

Kau akan kehilangan semuanya satu persatu. Kesemua 5 perkara. Kesihatan, masa lapang, kekayaan, kehidupan, dan Masa muda. Jangan pertikaikan kenapa ujian datang. Sesungguhnya ujian ni penyelamat daribkau terus hanyut. Redhalah. Kalau x jadi ujian mcm ni, alquran pun kau x sentuh kan? Now everything been retract back. Nama blacklist. Kereta nak kena tarik. Pekerjaan xde.... Continue Reading →

Malaysia (Mana) Boleh!!

Hashtag #malaysiamanaboleh Boroi itu normal bg manager2 Hmmm...this is just an irony. The true story hide behinds private and government sectors.. Malaysia boleh, may you rest in peace.. Posted by: misscosmics

Kita Mengetahui…tapi…

KITA TAHU TAPI KITA TAK PEDULI! ▶ Kita mengetahui, bahawa ucapan "Subhaanallaahi wa bihamdihi" sebanyak 100 kali dalam sehari akan menghapuskan dosa-dosa kita, walaupun dosa kita sebanyak buih di lautan. Akan tetapi sayang, Berapa banyak hari kita yang berlalu tanpa kita mengucapkannya sedikitpun. ▶Kita mengetahui, bahawa pahala dua rakaat Dhuha setara dengan pahala 360 sedekah,... Continue Reading →

Blurr

I'm a little bit blurry when I'm thinking about what I want in this life. The said chase your dream, baby. But i hadn't any dreams to chase for. What i want in life? How i want to know? Is there any methodology? Assist me please. Posted by: misscosmics

Jangan Sombong

Dalam hidup ni, Kalau orang tu lagi susah dari kita, jangan sombong. Mungkin dia lebih bahagia. Kalau orang tu lebih ramai anak, jangan pandang jijik dia. Mungkin martabat dia lagi tinggi dari kita. Kalau orang tu kerja kampung x uptodate pakaian selekeh, jangan pandang rendah kat dia. Mungkin harta dia berkarung-karung. Kalau orang tu nampak... Continue Reading →

Dealing with Difficult Times

So far I'm still in difficult time. So when i already gone through this, i will list out all the possible option to help others to deal with their difficult time as well When in difficulties, i don't really hope for a help from people surrounds me. I just need moral and motivation support. Things... Continue Reading →

Buat Duit dengan Hartanah

Nota Abang Ensem.. #NotaHartanah BUAT DUIT DENGAN HARTANAH 1. Ada 1001 cara untuk buat duit dengan hartanah. 2. Ada yang beli unit hartanah sama ada yang masih dalam pembinaan (undercon), menerusi lelong atau pasaran subsale dan apabila hak milik bertukar tangan, terus mencari pembeli baru dan mengambil keuntungan dari perbezaan harga jualan dan harga pembelian... Continue Reading →

Paklah, Najib dan Tun Mahathir

Al Kisah... Pak Lah, Tun M dan Najib ditangkap kerana beberapa kesalahan berat di Malaysia, jadi untuk jenayah berat mereka semuanya dijatuhkan hukuman 20 sebatan seorang. Ketika mereka sedang menunggu sebatan, Hakim mengumumkan: “Hari ini adalah hari jadi Isteri saya dan dia minta saya untuk membenarkan satu permintaan sebelum kamu disebat..” Pak Lah yang pertama... Continue Reading →

What is your Irony?

We took care of our health but irony, we ate poisons He is manipulated by someone/organisation If u had money, plenty of money, education will be much easier for you. You can even buy doctorate certificates.  So, which fake faces will you wears today?  This one im quite confuse..maybe it means trusting each other..well, i... Continue Reading →

Civic Awareness in Public – IKEA

Saya masih ingat ketika pertama kali berkunjung ke Ikea pada tahun 1996 semasa ia dibuka. Ketika itu Ikea IKEA Malaysia masih "menumpang" di One Utama. Dengan saiz yang jauh lebih kecil, memang sesak dengan manusia. Namun ketika itu tiada restoran besar dibuka kerana masalah ruang yang terhad. Tahun 2003, Ikea ada bangunan sendiri. Saya hadir... Continue Reading →

Lembu yang Beranak – FB mohd Aman

07:15 - 0835 pagi.. tadi di pasar sg besi.. pak imam utk hari ini bercerita tentang hobinya.. projek 3 bulan sahaja dalam setahun.. harga lembu makin mahal dan mahal... utk ibadah korban tahun ini dijangka harga satu bahagian di KL RM550 paling murah.. boleh cecah sampai RM580/RM600.. sudah 10 tahun hobi ustaz kumpul lembu untuk... Continue Reading →

Why Housing Loan Declined? – FB Bella Leana

Sebab kenapa loan korang declined atau kene reject 1. Rekod CCRIS x cun Ofcos, CCRIS korang kene cun melecun baru bank senang nak bagi approval.. Kalau CCRIS xcun, memang markah untuk declined tu memang banyak lah.. Paling banyak ialah loan kereta sebab korang tak tahu bila due date.. Haru jugak.. So make sure korang jada... Continue Reading →

Bankruptcy – Fb Faiz Sufi

Selepas dah rasa rugi besar, Saya melihat duit dari perspektif ; This is my wisdom : Setiap business ada potensi untuk dapat hasil. Meniaga tepi jalan atau syarikat pengurusan pelabuhan sekalipun. Business itu mudah apabila ada ilmu, disulami dengan Semangat Padu. Duit datang dengan sendirinya apabila kita buat kerja yang betul. Kalau mahu bolot wang... Continue Reading →

LANTIKAN DAN BAYARAN PERUNDING PEMBANGUNAN HARTANAH (RH)

CHAPTER 11: LANTIKAN DAN BAYARAN PERUNDING PEMBANGUNAN HARTANAH Oleh: Shariza Binti Othman Bachelor Degree of Engineering (Civil), UTM Perunding Pembangunan Hartanah (Real Estate Development Consultant) Ini adalah topik yang paling ditunggu-tunggu oleh mereka yang ingin menjadi perunding pembangunan hartanah. Dalam sesebuah projek pembangunan secara usahasama, untuk berurusan dengan pemaju hartanah, anda mestilah seorang yang profesional... Continue Reading →

OSC – Ringgit Hartanah

OSC - One Stop Centre (Jabatan Khidmat Setempat) Kebanyakan pihak berkuasa tempatan (PBT) telah mewujudkan OSC bagi mengumpul ke semua permohonan ke jabatan-jabatan terlibat semasa permohonan Kebenaran Merancang dibuat. Ini bagi mempercepatkan proses permohonan di semua jabatan teknikal yang terlibat. Permohonan ini dibuat secara atas talian (online) atau di kaunter OSC. Perancang bandar perlu membuat... Continue Reading →

Kerja Haram (fb: Sakulkhairi)

Dalam kegawatan ekonomi negara hari ini, orang menipu semata-mata nak makan duit orang lain dah jadi macam perkara biasa dalam masyarakat. Ada yang tipu menggunakan skim-skim pelaburan cepat kaya, penipuan skim-skim perniagaan haram, jual produk-produk yang tak masuk dek akal dengan fungsi sebenarnya, jual beli tanah yang tiada geran individu bahkan tanah tersebut tak pernah... Continue Reading →

Membina Kekayaan Gaya Tun M (FB: Faiz Sufi)

Membina Kekayaan Gaya Tun Mahathir. Tun Mahathir jadi Perdana Menteri pada tahun 1981. Meletak jawatan pada tahun 2003. Boleh dikatakan pada zaman beliau memerintah, ekonomi boleh dikatakan stabil, dan pelbagai pencapaian Malaysia raih. Ekonomi jatuh pada tahun 1998, tetapi Malaysia bangkit semula dibawah kepimpinan beliau. Banyak legasi idea Tun Mahathir yang boleh kita lihat sampai... Continue Reading →

Rezeki Dari Allah

Masuk kerja 4.30 petang. Kuantiti 50 bungkus. Dari pukul 4.30 hingga pukul 6.00, masih tiada sebarang jualan. Kalau 1st week dulu, mungkin aku dah teriak dah. dah dekat sebulan buat benda ni, dah biasa, emosi dah tegal. tarbiah jalanan ini mengajar bergantung pada ketentuan rezeki ALLAH semata-mata. tiada siapa boleh ambil rezeki kita, jika ia... Continue Reading →

Madah Motivasi Salah

#TabungTipu MADAH MOTIVASI SALAH Kita selalu dengar motivasi betul ditempat yang salah oleh mereka yang nak sedut duit kita. Mereka ini ada dua, sama ada pengusaha MLM atau Skim Cepat Miskin. 1. "Sampai bila nak makan gaji"? Sampai mati pun tak mengapa, ia bukan dosa. Katakan pada mereka pendapatan terbahagi pada 3 iaitu gaji, pasif... Continue Reading →

Rayani Air Open Interview

I don't know whats wrong with graduates these days. They had the certificates but they had no brain. Serious no manner. Awk dtg syarikat org cari rezeki, then bila awk susah2 dtg is that means syarikat tu WAJIB ambik adk2? Masa interview dah tunjuk perangai sampah, who wants to hire you? Hire means they will... Continue Reading →

Sekarang Aku Sadar…

Lumrah bila kita hidup ni kita mudah lalai. Bila dah selesa sikit lupa solat. Bila dah senang sikit lupa keluarga. Bila kita dah tinggi sikit lupa siapa yg angkat kita sebegitu tinggi. Bila dah up sikit lupa kawan2 yang masih kat tahap bawah. Dan bilamana kasih sayang Allah itu pada hamba-Nya, tidak mahu disia2kan dalam... Continue Reading →

Rindu

Wajah yang sering aku rindukan. Ciki. Kutan. The protector. Bukan x pernah org layan dia dengan buruk, tapi dia tetap bersih hati. Protect tuan2 dia seada yang boleh. Melindungi dengan cara dia yang tersendiri. Mengiau2 mintak di mengerti. Hati kau lebih mulia..dan penuh kasih sayang... Aku rindu kau sangat2...sepenuh hati aku... Kau makhluk kecil, tapi... Continue Reading →

Andai Aku Telah Tiada

Aku minta maaf, kepada semua orang yang membenci aku. Kerana betapa kehadiran aku ke dunia ini, telah merenggut kebahagiaaan dan senyuman kalian.. Aku insan kerdil, menumpang dibumi Tuhan.. Tak mengharapkan belas kasihan, cuma sedikit kasih sayang sesama insan. Bukan niat aku menyusahkan sesiapa. Aku tak berniat nak ganggu hidup korang. Aku cuma kesunyian. Aku kesusahan.... Continue Reading →

WordPress.com.

Up ↑