Sekarang Aku Sadar…

Lumrah bila kita hidup ni kita mudah lalai. Bila dah selesa sikit lupa solat. Bila dah senang sikit lupa keluarga. Bila kita dah tinggi sikit lupa siapa yg angkat kita sebegitu tinggi. Bila dah up sikit lupa kawan2 yang masih kat tahap bawah.

Dan bilamana kasih sayang Allah itu pada hamba-Nya, tidak mahu disia2kan dalam kelalaian, masa itu lah hidup kita akan dijentik.

Sihat tiba2 sakit. Sakit pulak sbb kena sampuk. Senang, tiba2 susah. Duit yg ada habis buat repair kete, kene tipu dek orang, pegi event sales jauh2 tp x dapat claim, sangkut dengan hutang kad kredit dan personal loan.

Masa lapang, xnk solat.xnk mengaji.xnk berzikir.tiba2, Allah sibukkan kita dgn bnda lain smp kita lelah.

Masa kita rasa diri kita up sgt, tiba2 dibuang kerja, dibuang keluarga, duit satu habuk pun xda. Hidup berubah dalam sekelip mata. Kereta nak kene tarik. Loan x bayar nak kene blacklist. Terduduk. Tersontot. Tersentak.

Masa tu igt hidup dah mcm berakhir. Xde sinar harapan. Hilang sudah semua kesenangan. Allah dah tarik balik. Bilamana hati tgh bengkak, salahkan semua org.salahkan takdir. Salahkan manusia. Slahkan masa. Salahkan tempat. Tapi lupa, ni semua ketentuan Allah.

Baru lah teringat nak solat fardhu. Solat taubat. Solat hajat. Betapa sedar selama ini hidup dalam kejahilan kekufuran kufur nikmat tuhan.

Nasib baik Allah jentik. Nak sedarkan aku. Kalau x, sampai bila2 aku tak sedar diri. Sekarang bila dah jatuh baru sedar satu2nya tempat bergantung itu hanya pada Allah. Sedangkan selama ini fikir diri hebat. Kononnya segala pencapaian atas usaha dan kelebihan sendiri. RIAK. BONGKAK.

Bila dah tersontot, baru tahu itu semua dari Allah. DIA nak bg, DIA boleh bg pada sesiapa pun. Tapi bila DIA nak tarik, DIA boleh tarik bila2 masa.

Ini tarbiah. Ingatlah Allah. Bersyukurlah pada-Nya. Jalankanlah solat 5 waktu. Hormatilah ibu bapa. Kasihanilah sesama manusia. Lindungilah sesama makhluk. Berkongsilah rezeki yang ada. Tunaikan zakat. Bila dah tersontot kan dah nampak rezeki itu semua Allah yang punya. Kita cuma medium utk agihkan kepada orang lain yg lebih susah.

Sudah lah. Bnda pun dah berlaku. Ambillah iktibar. Jangan sombong2 lagi. Jgn tinggi diri. Jgn riak bongkak. Jangan takabbur. Berlindunglah dengan Allah dari sifat2 mazmumah. Berdoalah pada Allah ditetapkan hati pada sifat2 mahmudah.

Syukur Alhamdulillah, dalam pada DIA tarik semua nikmat yg ada, DIA masih tinggalkan satu utk aku. Iaitu kawan yg baik. SALWA. Dia tolong aku tanpa mengharapkan walau sesen. Duduk free tanpa byr apa2… “Aku pun pernah susah dulu”.. Katanya buat aku terharu.

Terima kasih ya Allah. Sesungguhnya selama ini terlalu bnyk sebab utk aku bersyukur namun aku tidak bersyukur. Terima kasih sbb menyedarkan aku menunjukkan jalan yang benar.

Bantulah aku Ya Allah. Tiada daya mahupun kekuatan pada diriku, melainkam dgn pertolonganMU.

Sekarang aku sadar….

Advertisements

5 thoughts on “Sekarang Aku Sadar…

Add yours

  1. buy accutane for acne [url=http://levipill.com]brand levitra online[/url] Kamagra Online In Svizzera Female Viagra Online Canada [url=http://buyonlinecial.com]cialis no prescription[/url] Propecia Hair Thickening O Comprare Kamagra Montreal Propecia Trial Offer Levitra And Food [url=http://banzell.net]viagra[/url] Commander Cialis En France Cephalexin Cap 500 Mg C [url=http://viaaorder.com]viagra[/url] Cialis 20mg Filmtabletten 8 Stuck Buying Viagra Overseas Order Cialis 20 Mg Efficacia Cialis 20mg Info [url=http://addrall.com]what happened to alli[/url] Ed Medication Samples

    Like

  2. Buy Generic Plavix India [url=http://drugsed.com][/url] Side Effect Of Amoxicillin Viagra Soft Tabs Review Cheapviagra From India Viagra Zollfrei Kaufen [url=http://4nrxuk.com]achat viagra ligne france[/url] Viagra Effet Secondaire Koreus Cialis 50 Synthroid Online Prescription Propecia Frosst Iberica [url=http://genericcial.com]cialis prices[/url] Where To Buy Stendra Erectile Dysfunction Difference Between Amoxixillin And Keflex Where To Order Progesterone Mastercard Accepted Augmentin Prix Kamagra Thailande Ed Pills Online [url=http://buycheapcial.com]cialis[/url] Comment Acheter Du Viagra France Propecia Cheap Online Uk Overdose Of Zithromax Propecia En Espanol Discount Propecia Online [url=http://curerxfor.com]viagra prescription[/url] Cialis Wirkung Lasst Nach

    Like

  3. Fluconazole Buy [url=http://drugsed.com][/url] Amoxicillin Used To Treat Acne Propecia Erfahrung [url=http://aaost.com]cialis[/url] Viagra Comment Procurer

    Like

  4. Cialis Niedriger Blutdruck Levitra En Ligne Canada [url=http://priliorder.com]cialis with dapoxetine 80mg[/url] Cialis Prices Canada Buy Female Viagra Online Viagra Generique En France Cat Amoxicillin [url=http://ciali10mg.com]cialis[/url] Elderly Using Amoxicillin With Diabeties Amoxicillin For Macaw Buy Generic Fluoxetine Visa Shop

    Like

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

WordPress.com.

Up ↑

%d bloggers like this: