Membina Kekayaan Gaya Tun M (FB: Faiz Sufi)

Membina Kekayaan Gaya Tun Mahathir.

Tun Mahathir jadi Perdana Menteri
pada tahun 1981. Meletak jawatan pada tahun 2003.

Boleh dikatakan pada zaman beliau memerintah,
ekonomi boleh dikatakan stabil, dan pelbagai pencapaian Malaysia raih.

Ekonomi jatuh pada tahun 1998,
tetapi Malaysia bangkit semula dibawah kepimpinan beliau.

Banyak legasi idea Tun Mahathir yang boleh kita lihat sampai sekarang.

KLCC, F1 Sepang, KLIA, PLUS, UTP etc etc.

Sekarang, penulis adalah seorang bankruptcy,
hanya berniaga nasi lemak di tepi jalan.
Beliau sedang berusaha untuk membina
semula kekayaan yang pernah beliau capai dahulu.

Penulis pernah bertemu dengan Tun
di negeri kelahirannnya. Dikesempatan itu,
dia minta tips membina kekayaan dari Tun.

Tun memberi nasihat:

” Duit yang masuk, perlu dibelanjakan. Jangan disimpan ! ”

Jika anda hidup di zaman Tun Mahathir,
kita boleh tengok, Malaysia banyak berbelanja,
tetapi perot rakyat terjaga. Sekarang ni perit sikit. Kan ? Kan ?

Setelah meneliti gaya perbelanjaan Malaysia
ketika zaman Tun Mahathir memerintah,

Ini adalah ceritanya ;

==================================================

Aku adalah seorang bankruptcy.
Hanya ada RM1000 sahaja dalam poket.

Untuk menampung perbelanjaan harian,
aku meniaga nasik lemak di tepi jalan sekarang.

Untung bersih harian cuma RM35 sahaja.
RM35 x 26 hari = RM910 +- income

Bagaimana mahu membina kekayaan
dengan nilai gaji RM910 ?

*

Teknik ini boleh diaplikasikan oleh orang makan gaji.
Saya faham, orang yang makan gaji ni ada hutang keliling pinggang.
Hutang rumah, kereta, nursery anak, bagi kat mak ayah etc etc.

Katakanlah, lepas bayar semua hutang tersebut,
duit berbaki hanya RM300 sahaja.

Duit RM300 tersebut hendaklah dibelanjakan
untuk memberanakkan lebih banyak wang.

Soal diri sendiri ;

Tidak adakah sebarang ilmu dalam diri aku ini,
untuk buat duit sebanyak RM2000 ? RM5000 ke ?

.
.
.
+++++++++++++++++++++++++++
Gaya 1 :
Duit yang ada, perlu dibelanjakan.
Bukan di simpan.
+++++++++++++++++++++++++++

PLUS.
=====

Kos pembinaan PLUS berjumlah RM6 billion.

49% daripada share PLUS dimiliki oleh KWSP.
51% dimiliki oleh UEM Group.
( UEM Group dimiliki oleh Khazanah Nasional Berhad )

Mudah nak habaq,
kos pembinaan PLUS ditanggung oleh duit KWSP sebanyak RM2.94 billion.

PLUS dibuka pada umum pada tahun 1994.
Perolehan PLUS secara kasar adalah sebanyak RM1billion setahun.

Dalam masa 3 tahun,
duit KWSP tu dah boleh cover semula.

PLUS dah beroperasi dan memberikan saham dividen
kepada KWSP. Makan hasil sahaja.

Sekali sahaja pelaburan, makan hasil bertahun.

*

Makan gaji,

Duit lebihan kita setiap bulan ada RM300.
Apakah benda yang boleh kita buat pada bulan ini,
dan dapat semula modal RM300 itu pada bulan seterusnya ?
Lepas tu makan hasil je.

*

Dalam kes aku,
Aku sekarang tengah belajar buat Sublet Rumah.

Kos Sublet Rumah adalah ;
Kos sewa = RM1000.

2 + 1 deposit + Utiliti = RM3500
Kos Perabot = RM5000
Jumlah : RM8,500

Bakal disewa pada harga : RM1800.
Positive untung RM800.

.

Aku ada skill bagaimana mahu mencari RM8,500.

Let say, dah dapat sejumlah wang RM8,500.
Adakah aku nak simpan duit ni ?
supaya 2nd time hits, dah jadi terkumpul RM17,000 dalam poket?

Follow gaya Tun.
Duit yang ada, kita belanjakan.
RM8,500 yang ada, kita buat business sublet rumah.
1st House.

Positive dapat RM800.
Titik pulang modal adalah pada bulan 10.

Bulan seterusnya,
Cari lagi another RM8,500 untuk dapatkan 2nd House.

Dah compound jadi RM1600 per month positive.

Dari segi jumlah duit, aku dah membelanjakan RM17,000 tunai.

Aku kena bersabar selama 10 bulan untuk pulang modal.
Bulan 11 dan seterusnya,
adalah bulan kutip UNTUNG berterusan.

Keypointnya;
Ada skill buat duit, kita compound.
Hasil sedikit, makan berterusan, kita compound.

*

Dalam kes makan gaji, ada lebihan RM300 sahaja sebulan.
What to do ?

Lihat post-post FB aku,
ada banyak kes study perniagaan.

.
.
.

+++++++++++++++++++++++++++
Gaya 2 :
Duit hari ini, lebih bernilai dari duit masa depan.
+++++++++++++++++++++++++++

Putrajaya
=========

Putrajaya diwujudkan pada kos RM20billion++ pada tahun 1995.

Jika Putrajaya dibina pada tahun 2015,
berapa agaknya kos yang diperlukan sekarang ?

Jambatan Pertama Pulau Pinang
=====================

Jambatan Pertama Pulau Pinang siap dibuka pada tahun 1985,
belanjanya RM0.85 billion.

In comparison,
Jambatan Kedua Pulau Pinang,
dibina pada tahun 2008 ~ 2014 pada belanja RM4.5billion.

Panjangnya hanya lebih 10km,
( 70% lebih panjang dari jambatan pertama 13.5km)

tetapi kosnya lebih tinggi.
( 529% lebih tinggi dari kos pembinaan Jambatan Pertama )

Perbandingan ini mungkin Apple dan Orange,
kerana teknologi pembinaan yang tidak sama.

Lihat dan fahami dari segi KOS.
Duit hari ini, tidak sama dengan nilai-nya di masa depan.

RM100,000 pada tahun 1985, tidak sama nilainya pada tahun 2015.

*

Sekiranya anda makan gaji,
dan buat Personal Loan RM200,000

RM200,000 pada tahun 2015 adalah tidak sama
nilainya pada tahun 2025 nanti.

*

Dalam kes aku mahu buat rumah sublet di atas,
target adalah untuk mendapatkan 5 unit dahulu.

5 unit rumah x RM800 = RM4000 per month.

Dengan RM4000, aku mahu buat loan sebanyak RM200,000.

Kos nak dapat 5 unit rumah = RM42,500
Kalau simpan dari awal kan bagus ?
Bodoh ke apa nak gi buat loan lagi ?

Loan RM200,000,
bayaran bulanan sebanyak RM1500/bulan.

Dengan duit RM200,000
Aku bercadang mahu beli sawit 10 ekar.

Sawit 10 ekar dapat memberikan hasil
sebanyak RM3500 sebulan ( pajak kat orang )

RM3500 – hutang RM1500 = RM2000 positive.

Monthly income : RM4000 sublet + RM2000 sawit = RM6000.

Harga Tanah 10 ekar pada tahun 2016 adalah
tidak sama dengan luas tanah yang sama,
pada tahun 2026.

Lebih baik ada duit pada masa sekarang,
berbanding kita kumpul sikit sikit untuk
jumlah yang sama pada masa hadapan.

.
.
.

+++++++++++++++++++++++++++
Gaya 3 :
Duit adalah alat kerja, untuk menarik lebih
banyak duit. ( economic growth. )
+++++++++++++++++++++++++++

UUM / UTP / F1 Sepang / KLIA
============================

Jika dilihat semasa zaman Tun,
beliau banyak buat universiti/pembangunan di kawasan jin bermain sepak raga.

Litar Sepang gi buat kat kawasan sawit mana tah.
UUM lagi gila, buat kat tempat orang bunian buat kampung.

Duit digunakan untuk membeli/membuat entiti bagi menarik lebih banyak duit.

Lepas adanya economic booster di kawasan pedalaman,
tempat itu makin lama makin maju.
Kenapa ?
Duit berpusing di kawasan tersebut.

KLIA dibina, menampung kemasukkan
pelancong masuk melalui pintu negara.
Duit cycle.

Duit digunakan untuk beli proses untuk buat lebih banyak duit.

*

Untuk orang yang makan gaji,
Kemanakah duit kita pergi ?

Adakah pergi ke liabiliti ?
atau
Pergi ke sumber asset yang baik ?

*

Dalam kes perancangan aku untuk KAYA semula,

Dengan adanya RM200,000,
telah bertukar menjadi tanah 10 ekar.

Tanah 10 ekar itu akan dimajukan
jadi Taman Perumahan. Phase by Phase.

Target perolehan adalah sebanyak 12 unit
rumah teres sederhana pada harga RM250,000 sebuah.

12 unit x RM250,000 = RM3,000,000
Expected in 4 years.
1 tahun paperwork
3 tahun pembinaan.

InsyaALLAH, rezeki akan datang pada siapa yang berusaha.

Dah dapat RM3,000,000
I know what to do to hit RM20j again.
Amin.

===============================================

Keypoint,

Pastikan ada duit masuk setiap bulan,
secara berterusan. Untuk tampung hidup.

RM300/bulan pun takper.
Janji kita tahu bagaimana nak gandakan RM300
tu jadi lebih besar pada bulan seterusnya.

Duit pada masa sekarang, lebih tinggi nilainya
berbanding 10 tahun lagi.
Kalau nak buat loan,
fikirkan siap-siap bagaimana cara nak membayarnya!

Beli benda yang boleh membuat lebih banyak wang.
Buat something supaya duit makin pusing, makin banyak.

*

Dalam kes Projek Mega yang Tun Mahathir buat,
Malaysia ada banyak sumber wang masuk,
antaranya adalah Petronas, KWSP, PNB, KHAZANAH.

Dia gunakan duit-duit di sini untuk
membangunkan perusahaan-perusahan baru untuk
membina lebih banyak wang.

Mana lagi baik?
Duit terperap dalam akaun KWSP
VS
Duit KWSP dijana untuk buat something yang mendatangkan hasil?

Wang adalah ibarat minyak tanah,
Lagi banyak dicurah, api makin berkembang.

Curah wang kita ke tempat yang boleh
memberanakan lebih banyak duit.

.
.
.

1- Dalam artikel di atas,
aku ada mention tentang Personal Loan RM200,000

There is no bad debt.
Only people who doesnot know how to manage his money.

2- Asas nak kaya semula adalah ILMU.
Kalau hang kata, aku boleh lah buat sebab dulu aku meniaga,

then I would say,
Gunakan baki duit lebihan gaji RM300 tu
untuk masuk kelas ilmu.
Invest in yourself first,
Orang berilmu susah nak miskin !

3- Orang tidak peduli masalah kewangan kita.
Kerana mereka pun ada komitment kewangan sendiri nak kena settle.

Kita sendiri kena mikir untuk mengubah nasib hidup kita.
Nasib kaum itu akan berubah, apabila dia sendiri mahu mengubahnya.

Masa zaman Tun buat projek pembinaan mega ini semua,
tentangan yang beliau dapat sungguh hebat.

Kalau Tun Mahathir hati tissue guane ?
let say orang bantah tak bagi buat semua projek mega tu,
Tun Mahathir ikut je kata-kata diaorang tu.

What do you expect now at 2016 ?

Akhirnya, semua projek mega ini menjadi legasi
untuk tatapan rakyat Malaysia.
Kerana Tun buat pekak badak.

begitu juga dengan kita.
Buat sesuatu untuk mengubah nasib diri,
belajar dari orang lain.

Jalan terus, dan buat pekak badak.
Kerana di akhirnya, kita yang akan memperoleh hasil.

Susah nak memindahkan bukit batu pada kali pertama,
Makin hari dicangkul rasa semakin mudah.
Mengapa ?
Kerana otot lengan kita makin besar tiap hari.

begitu juga dengan memulakan sesuatu yang kita tidak biasa.
di permulaan adalah sukar, seterusnya sudah biasa.

Good Luck !

6 thoughts on “Membina Kekayaan Gaya Tun M (FB: Faiz Sufi)

Add yours

  1. Buy Cialis 40 Mg Online Amoxicillin Antibiotic Side Effects For Infants Cialis Generique Existe T Il [url=http://bestviaonline.com]viagra online prescription[/url] Cialis Soft Online Online Pharmacy Propecia Buy [url=http://genericvia.com]buy viagra online[/url] Venta De Priligy En Chile

    Like

  2. Best Rated Online Pharmacy For Viagra [url=http://zgdkdz.com]viagra[/url] Priligy Dosage Instructions Best Rx Online Isotretinoin price Canada Viagra Comprar Viagra Generico Seguro [url=http://viaacost.com]generic viagra[/url] Buy Neurontin Overnight Kamagra Oral Jelly Rite Aid Non Prescription Erectile Dysfunction Cialis Crea Adiccion [url=http://bestviaonline.com]viagra[/url] Colchones Propecia Precio De Propecia En Farmacia Side Effects Of Amoxicillin In Child [url=http://rxasian.com]buy viagra[/url] Wat Is Kamagra Kamagra Oral Jelly Kaufen Deutschland [url=http://banzell.net]viagra[/url] Keflex Pills

    Like

  3. Where Can I Buy Cialisi Legally Doctissimo Kamagra En Ligne [url=http://corzide.com]viagra[/url] Acheter Viagra Hollande Cialis Originale Al Prezzo Piu Basso Can You Buy Amoxicillin Over Counter

    Like

  4. Amoxicillin For Bladder Infection In Dogs Acquisto Viagra E Cialis [url=http://lowpricecial.com]canadian pharmacy cialis[/url] Mail Order For Azithromycin Doxycycline 500 Mg Prices Walpharm Achat De Clomid Pharmacies En Ligne Duree Efficacite Viagra Amoxicillin Over The Counter [url=http://buycialcheap.com]cheapest cialis[/url] Insuffisance Renale Celexa No Prescription Non Prescription Viagra Reviews cheapest accutane 40 mg Et Priligy Viagra Ensemble Acheter Vrai Viagra Ligne En Bourges [url=http://ciali40mg.com]cialis 20mg for sale[/url] Priligy Cuanto Vale Cialis Viab Can I Purchase Discount Bentyl In Internet Tab Zithromax Children Dosage How To Buy Cialis From Canada [url=http://bmpha.com]levitra 10 mg pages jaunes[/url] Dgt Propecia

    Like

Leave a Reply to JeaExorse Cancel reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

WordPress.com.

Up ↑

%d bloggers like this: