Why Housing Loan Declined? – FB Bella Leana

Sebab kenapa loan korang declined atau kene reject

1. Rekod CCRIS x cun
Ofcos, CCRIS korang kene cun melecun baru bank senang nak bagi approval.. Kalau CCRIS xcun, memang markah untuk declined tu memang banyak lah.. Paling banyak ialah loan kereta sebab korang tak tahu bila due date.. Haru jugak.. So make sure korang jada ccris korang ni maxam korang jaga diri sendiri..

2. DSR exceeds
Bila kelayakan komitmen korang dah terlalu tinggi, maka bank dah tak mampu nak bagi pinjaman lagi.. Takut2 kalau korang tak mampi nak bayar..
Maka nya, kene tahu limit kelayakan komitmen korang..

3. Takde saving
Bila banker tanya ada tak saving di mana2 akaun bank, korang terpinga2 nak bagitahu sebab takde saving.. Takkan korang nak cakap korang simpan bawah bantal pulak.. Ataupun dalam tabung ayam? Bank tak terima semua tu.. Kena ada proof di mata bank..

4. Baki akaun gaji
Bila korang bagi statement bank korang, banker pun dah separuh hati nak proceed, sudahlah saving pun takde.. Akaun gaji pulak nyawa2/ikan je.. Mana tak nya, lagi 15 hari lagi nak tunggu gaji, baki akaun hanya tinggal RM21.48
Ini haru..

5. Property area atau jenis property
Bab yang ni, kalau korang nk beli rumah sekali pun, jangan lah main aci beli jer.. Sebab mungkin korang terbeli di kawasan yang bank dah senaraihitamkan dan takkan bagi finance.. Kalau kes macam ni, kalau korang hantar, banker tu boleh terus reject upfront.. So memg takde peluang lah..
Makanya, sebelum beli rumah, tanya dulu pada pihak bank samada boleh bagi finance atau tidak.. Title pun memainkan peranan juga.. So kene tahu apa yang boleh, apa yang tak boleh..

6. Jenis hutang
Ini lagi satu, jenis2 hutang yang ada dalam cctis record pun memainkan peranan penting.. Bank nak tengok korang ni jenis suka hutang yang mendatangkan income, atau hutang yang hanya mendatangkan kegembiraan seketika..
Contoh nya, gaji korang RM8k, tapi korang ada 5 personal loan dari 5 bank yang berbeza.. Lepas tu credit card pulak pakai dah 90%.. Aduhh.. Peluang nak lulus tu terus jatuh ke 15%..

7. Baki selepas tolak komitmen..
Ni maksud nya portion untuk kos sara hidup.. Lepas korang dah bayar loan korang, mesti korang nak kene hidup lagi kan? Beli pampers anak, susu anak, make up bini, makan2 dan banyak lagi.. Untuk portion yang ini korang kene ada baki yang cukup seperti yang bank tetapkan.. So, korang kene ingat, kalau korang guna max portion DSR korang, pastikan baki nya cukup untuk “standard cost of living” yang bank tetapkan..
Untuk standard cost of living bergantung korang tinggal kat kawasan urban atau sub urban atau rural area, bergantung pada marital status jugak.. Kebiasaannya standard bank akan ambil RM1500.. Ada juga bank yang ambil RM1300.. Kene shopping around..

8. Incomplete/limited documentation
Korang nak apply loan, tapi korang takut nak disclosed income korang kat bank.. Macam mana banker nak buat recommendation? Dah lah dokumen pun kedekut nak bagi, lepas tu tak lengkap pulak.. Jangan risau, banker tu bukan nak ngorat korang pun.. Adehhh.. Apa yang menbantu menaikkan income, korang bagi jer..

Ok.. Bella bagi 8 je dulu boleh??
Esok nanti kalau ada je lagi bella tambah ok.. Bella agak penat so kepala pun agak tepu.. Maafkan bella..

Selamat membaca.. Semoga sedikit sebanyak membantu korang..

Selamat berhujung minggu.. Selamat malam..

Love,
Bella Leana
Banker Pilihan Anda

Ps:/ Bella halal korang nak share seantero dunia.. Its FOC.. 😘😘😘

5 thoughts on “Why Housing Loan Declined? – FB Bella Leana

Add yours

  1. Levaquin Anthrax Internet Cash Delivery Pharmacy Taking Keflex And Bactrim Together [url=http://levitab.com]generic viagra levitra[/url] Orlando Cialis Viagra In America Amoxicillin For Dogs Colds Omeprazole And Amoxicillin [url=http://buyonlinecial.com]cialis 40 mg[/url] Cialis Prix En Suisse Levitra Dosis Recomendada

    Like

  2. Vendita Viagra Napoli Order Amoxicillin Online Viagra Et Effets Indesirables [url=http://cialicheap.com]cialis no prescription[/url] Amoxicillin Clindamycin Safe Together Rush Cialis Online Order Priligy Cheap Cheap Generic Viagra Lowest Prices Buy Female Viagra Online Australia [url=http://4nrxuk.com]acheter du viagra[/url] Macrobid Low Price Bristol Viagra Nebenwirkungen Flush Prix Xenical Pas Cher Purchase isotretinoin pills next day pharmacy amex [url=http://orderlevi.com]levitra professional[/url] Viagra Samples From Pfizer Kamagra Online Now [url=http://cialusa.com]cheap cialis[/url] Pilule Xenical Prix Vendita Viagra Cialis Acheter Cialis Ligne Andorre Viagra Le Vrai Precio Cialis Diario 5 Mg [url=http://drisdol.com]generic cialis[/url] Cialis 20mg Lilly Acheter

    Like

  3. Line Sale Tadalis Sx Soft Cialis Pas Cher Achat [url=http://brandciali.com]generic 5mg cialis best price[/url] Comprare Viagra In Spagna Rezeptfrei Viagra Hamburg Amoxicillin Comprimes Cheap 80 Mg Vardenafil Hcl [url=http://exdrugs.com]viagra[/url] Amoxicillin Drug Interaction Affects Amoxil Clavulonic Acid Medicament Propecia Amoxicillin Dosage For Dogs 40 Pounds Viagra Qualite [url=http://levipill.com]low cost levitra[/url] Priligy Tratamiento Para La Eyaculacion Precoz Cialis Kaufen Deutschland Cytotec Zithromax For Gastric Emptying Cialis Generique France Generique Lioresal En France [url=http://orderciali.com]cialis[/url] Free shipping isotretinoin acne buy low price Buy Tadacip 20 Buy Priligy Dapoxetine Online Safely

    Like

  4. Combine Cephalexin And Darvocet Miglior Sito Per Acquisto Cialis Acquisto Kamagra 25 Mg [url=http://viapill.com]viagra[/url] Shipped Ups Bentyl 20mg Muscle Spasms Get Mastercard Buy Lithium Carbonate Online [url=http://banzell.net]buy viagra[/url] Precio De Propecia En Andorra Buy Roche Accutane Online Uk Baclofene Cancer Best Place To Buy Viagara Acheter Le Levitra [url=http://viaonlineusa.com]viagra online[/url] Cialis Buy Eu

    Like

  5. Viagra Hollande [url=http://oc-35.com]finpecia usa[/url] Propecia Amoxicillin With Azium Feline Rx Dth 24 B Kamal Kunj Mumbai India Cialis Effet Placebo Cialis 20 Mg Originale Comment Faire Pour Obtenir Priligy [url=http://bakgol.com]prix viagra pas cher en saint-denis[/url] Amoxicillin Cures Amoxicillin Pregnancy Category Kamagra Shop Cheap Amitriptyline Farmacia Propecia Viagra Generico Italia Farmacia [url=http://cialusa.com]buy generic cialis online[/url] Il Cialis E Curativo Cytotec Pills Over The Counter Propecia Buy Online Reviews Priligy Generico Online [url=http://etrobax.com]generic 5mg cialis best price[/url] 100 Mg Brand Viagra And Cialis

    Like

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

WordPress.com.

Up ↑

%d bloggers like this: