Tarbiah

Kau akan kehilangan semuanya satu persatu. Kesemua 5 perkara. Kesihatan, masa lapang, kekayaan, kehidupan, dan Masa muda.

Jangan pertikaikan kenapa ujian datang. Sesungguhnya ujian ni penyelamat daribkau terus hanyut. Redhalah. Kalau x jadi ujian mcm ni, alquran pun kau x sentuh kan?

Now everything been retract back. Nama blacklist. Kereta nak kena tarik. Pekerjaan xde. All semua tu tarbiah.

Redhalah. Yang kau kena start back all over again from zero. Maybe ko x boleh balik kampung for few years, tapi think back, masa kau kerja kat sana n ada peluang duduk kat kampung, kau bersyukur x? Kau maximise x peluang yg ada tu utk jd manusia yg lebih baik?

Xde kan? Bahkan ko makin hanyut. Ko makin malas. Dan ko makin kurang adab. Meradakan diri hebat. Dan memandang remeh perasaan orang lain.

Now rasakan. Allah byr direct. Byr cash kat kau. Rasakan apa org lain rasa.

Ini tarbiah. Nak tak nak kau kena redha. Dan bangkit balik sbg seorang manusia baru.anusia hebat. Yg bila berjaya dia menjadi seorang hamba Allah yg sentiasa bersyukur. Sedar bahawa diri sendiri tiadalah daya mahupun kekuatan, melainkan dgn izin dan pertolongan dr Allah.

Bnda dah jd sis. Masa ni la ko bleh filter which one is your true friends. Which is yang buang ko masa ko susah. Sdgkan dlu kau x sedar pun yg kau layan teruk2 tu lah yg mula2 menghulurkan salam bantuan. Dan kawan yg kau agung2kan selama ni, dialah org pertama yg berpaling muka pabila kau susah.

Semua ini tarbiah. Allah nak kau belajar menilai kehidupan dr sisi yang lebih baik.

Yang mana selama ni kau sebenarnya terlalu bnyk khilaf. Solat x jaga alquran pun x baca.

Now kau tahu kat mana kekurangan kau kan? Berubahlah. Ikut jalan yg betul. Jgn ikut jalan salah.

Posted by: misscosmics

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

WordPress.com.

Up ↑

%d bloggers like this: