BEKERJA MAKAN GAJI ATAU BEKERJA SENDIRI? – DILEMA

beverage black coffee business chart
Photo by Negative Space on Pexels.com

kebanyakan dari kita memulakan kerjaya pada awal usia berkerja dengan orang. samaada dari sekecil-kecil syarikat kepada sebesar-besar organisasi malah ada sampai ke peringkat internasional.

akan sampai satu tahap dalam hidup, bilamana kita rasa bosan bekerja dengan orang dan mahu memulakan perniagaan sendiri.

tapi sebelum itu ada beberapa perkara perlu anda telusi dari pelbagai sudut. antaranya:

Niat

1. tak mau bangun pagi-pagi punch card pukul 9

apa niat anda ? kena tanya balik diri sendiri apa niat asal untuk berubah orientasi. kerana niat yg betul dan jelas akan jadi your ultimate goal untuk drive business anda.

ada orang nak bekerja sendiri sebab dah bosan punch card pukul 9 balik pukul 5. so what do you expect bila bekerja sendiri you boleh dtg kerja pukul 12 tghri? then forget it. kalau masa bekerja pun you tak ada disiplin, jangan mimpi bisnes you akan sukses. jangan kata nak bagi keuntungan, nak survive pun ngam2 macam masa makan gaji, lagi teruk, tiap2 bulan pendapatan jadi negatif. jadi lupakan niat xmau kerja ngn orang sebab xmau bangun pagi!

2. nak flexible hours untuk bekerja

ok la masih boleh diterima. maybe you jenis night owls and suka bekerja lewat malam dan siang suka tidur. tapi back to basic, without discipline you are gonna broke earlier than you expected.

buat business sendiri bukan sahaja masa flexible tapi anda akan terlibat dengan procastination yang teruk. takda colleague nak kejar anda untuk deadline. takda boss yang tanya progress. tau2 ja anda dah habiskan bnyak masa tapi satu task pun x siap. sedangkan business you perlukan suntikan modal untuk terus running.

3. tak da orang nak mengarah itu ini dan boleh uapah pekerja bekerja untuk anda.

lupakan niat ni. you are going no where. trust me.

4. nak dapatkan income lebih

bergantung kepada apa jenis bisnes yang anda nak ceburi. kalau buat sales gerak freelance mmg masyuk. tp kalau buka premis perniagaan, anda kena kira betul-betul, wang yang anda dapat is not totally your revenues. some of it goes to the bills and rental, some of it goes to the staff, capital investment bla3. silap haribulan, masa kerja dulu gaji ada lebihan 1k, masa niaga setiap bulan untung 300 je. kena mentally prepared for this.

5. nak jaga anak sendiri

ok. yang ni make sense. cari jenis bisnes yg berpremis. you nak g keje bole bawa anak2. make sure at this point of time you are quite stable, means all the bills, your husband can cover. you just earn for yourself untuk beli brg kehendak you, dan you nak ada something to do rather than sit at home. dapat jaga anak sendiri lagi tak perlu hantar pengasuh. this one i rasa one of good reason to drive you.

adult apple business business woman
Photo by Pixabay on Pexels.com

But remember, apa jua keputusan setiap daripada kita, please respect. ada orang bukan hamba kerja pun tapi dah itu memang something yang dia suka buat. dia suka hidup dia teratur setiap pagi g kerja and terima salary tak payah fikir banyak. jenis orang tak suka break the rules. dia happy dan biarkan dia pilih cara dia nak hidup

ada orang pilih buat bisnes sbb dia selalu gagal dalam kerjaya. this one pun okay. biarkan dia bertindak ikut kemahuan dan kemampuan dia. setiap org adalah berbeza, embrace the difference.

Advertisements

6 thoughts on “BEKERJA MAKAN GAJI ATAU BEKERJA SENDIRI? – DILEMA

Add yours

  1. Safegenericpills Kamagra Any Good Amoxicillin Treatment [url=http://sildenaf75.com]viagra[/url] Cialis 10mg Erfahrung Achat Cialis En Europe Progynova Propecia Pill 1 Mg [url=http://realviaonline.com]canadian pharmacy cialis 20mg[/url] isotretinoin worldwide no rx by money order Cialis Generika Kaufen Wo Kamagra Rezeptfrei [url=http://gemeds.com]correos kamagra[/url] Securemed Propecia Comparativa

    Like

  2. Acticin How To Buy Website Shop [url=http://buycheapcial.com]cialis prices[/url] Pastillas Como El Viagra Cialis Bugiardino Generique Du Viagra Levitra De 20 Mg [url=http://buysildenaf.com]viagra[/url] Paypal Viagra Ciliaris Donde Comprar Levitra Valtrex Overnight Delivery Diflucan Discount Card Forum Cialis 5 Mg Keflex For Wounds In Dogs [url=http://aquedan.com]sertralina de 50 mg where can i buy[/url] Kamagra Jelly 100mg Viagra Online No Precription Amoxicillin And Reactive Hypoglycemia

    Like

  3. Malegra 50 [url=http://viapill.com]viagra[/url] Name Brand Viagara Keflex Side Effects Renal Finasteride 10mg Where To Buy Levitra 10 Mg Con Alcohol [url=http://buycialcheap.com]canadian cialis[/url] Kamagra Efectos Secundarios Price Comparison Generic Propecia Order Diflucan No Prescription Cialis 5mg Tous Les Jours Amoxicillin Side Effect [url=http://cdeine.com]buy viagra online[/url] Cialis Con Marihuana Viagra Vente Prix Propecia Generic New York Buying Viagra Online Forum Order Renova Cheap Rhine Inc India Tadalafil [url=http://kamagorder.com][/url] Amoxilline Antibiotique Penicillines Generic Viagra Sildenafil Citrate

    Like

  4. Viagra Pas Cher Au Canada Dapoxetina Interazioni [url=http://buycialonline.com]cialis[/url] Propecia 10 Years Hairloss Dapoxetina Generico Low Cost Cialis Receta Pletal Buy Amoxil Generic [url=http://sildenaf100mg.com]viagra online prescription[/url] Levitra Orodispersibile Prezzo In Farmacia Prix Du Levitra 10 Mag Zithromax And Tylenol Sinus Propecia Wikipedia Buying Viagra Kamagra Prezzi Cialis Levitra [url=http://ciali5mg.com]cialis generic[/url] Prix Boite De Propecia En Pharmacie Keflex Topical Levitra Acquisto Online 5 Mg Cialis Online Viagra For Man [url=http://sildenaf75.com]viagra[/url] Cialis Prix Suisse Best Buy Cheapeast Bentyl Best Website By Money Order Kamagra Kaufen De Buy Silagra Uk [url=http://brandcial.com]buy cialis[/url] Mexican Pharmacy

    Like

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

WordPress.com.

Up ↑

%d bloggers like this: