HONEYMOON DI LIBRA STAR CRUISE — FB FARAH ABDULLAH

Disebabkan ramai yang menanya saya nak berkongsi itinerary dan sesiapa ada plan untuk naik cruise bolehlah ambil ni sebagai rujukan.

Trip yang saya ambil 5hari 4 malam (Port klang – langkawi – phuket – penang – port klang)

pekej yang saya ambil ni adalah RM1249.00/person. Tapi ini bukan full payment lagi sebab ada gratuity fee RM50/malam. ini kira macam tips la utk diorang sepanjang kita kat atas kapal tu.

kiranya untuk pakej saya ni RM1249 + 200 (4malam) = RM 1449
ada banyak jenis kabin dan setiap kabin berlainan harganya. cabin yang saya pilih ialah cabin inside stateroom.
p/s : harga mahal sikit since dah saat akhir sbbnya plan g korea tak jadi sbb kena tipu dgn travel agent.
*tips dari cabin crew : tempah dengan pejabat cruise sendiri dapat lagi murah dari ajen

* harga berubah dari low season,mid season atau peak season. better check dalam laman web starcruise.
*bilik memuatkan 3-4 orang. dan harga untuk 3rd person ada less kalau tak silap hampir 50% juga. betulkan kalau salah ye.

____________________________________________________

Untuk trip 5hari 4malam ni kapal akan start belayar setiap hari rabu. check in di boasted cruise centre pulau indah port klang.
check in start pukul 6.30 petang dan last boarding time pukul 9 malam.

semua diberi kad access. dengan kad access ni segala macam kita nak beli kat atas kapal tu akan di caj atas kad ni. kiranya sebelum check out nanti kena settle la segala bil .

____________________________________________________

tentang makan.
diatas cruise ni ada 3 restoran halal.
1. Mariner buffet
– restoran yang berasaskan buffet all you can eat. kat restoran ni 4 kali sehari. makan pagi sampai supper. restoran ni tak payah bayar just swipe cabin card je.

2.spices restaurant
– restoran ni pon free. tapi dia dah siap menu dia setiap hari. yang ni kalau muslim free of charge kalau non muslim berbayar. chef dia pon orang melayu islam. dan crew dalam ni mmg paling awesome, terpegun dengan hospitality dia. mmg first class.

3.blue lagoon
– restoran ni berbayar. boleh pilih menu apa korang nak makan.macam ktorang dapat RM150 dlm add on cabin ktorang. so kena abiskan duit tu. kat sini dan kat tempat ni la kitorang abiskan duit tu.
* check pada kad anda. kalau dia ada tulis FB150/c tu ada la duit dalam tu. jangan tak pakai pulak. membazir nanti.

malam pertama dengan malam akhir ada party dekat pool tu. so boleh makan situ.

makan kat sini memang semuanya sedap sedap. pastikan korang timbang berat badan dulu sebelum belayar. balik timbang balik. haha

Makan all is free. Kecuali yang dinyatakan kena bayar tu berbayar la.

Menu gala dinner pon free!

____________________________________________________

Aktiviti apa?

macam macam korang boleh buat atas kapal ni. ada show, ada ktv, ada basketball court, ada tempat joging, ada banyak lagi la. nanti boleh refer kat navigator diorang. kat situ akan diberitahu apa aktiviti yang berlangsung masa hari pelayaran korang.

kalau nak detail tanya je information counter tu. dioarang akan bantu sampai korang paham.

korang jangan lepaskan peluang untuk tgk show pada malam setiap hari. ada dance show, magic show, so datang awal sikit boleh dok depan. refer navigator diorang.

utk wi-fi. on board ada wifi tapi berbayar la. boleh call reception utk tanya macamana nak connect wifi. kena buh birthday dan no kabin kalau tak silap.

Gala dinner.
– dia base on first come first serve. macam utk muslim selalunya kat restoran spice tu la. ada 2 menu boleh pilih. lamb atau lobster.
selalunya reservation untuk gala dinner ni dibuka pada hari kedua. so kena cepat cepat la.pakaian kena formal.

untuk tour di darat. langkawi,phuket, penang, kalau korang ikot tour yang cruise arrange korang just dengar announcement dan ikot arahan. kat luar kapal bas dah menunggu dah.
kalau korang ada ajen lain, kat luar tu korang cari la ajen korang.

kalau korang free and easy. bebas la nak g mana pon. janji balik pada masa yang ditetapkan.

—————————————————————————————-
itinerary
-korang ikot je apa yang atas navigator tu. malas pulak nak tulis panjang panjang. kat pos yang viral tu boleh korang tgk. rasanya lebih kurang sama je kot. ada masa nanti sy tulis. hahaha.. banyak sangat kepala masih terhuyung hayang ni.
– travel adapter korang bawak la atau powebank. sbb korang akan ambil gambar beribu ata kapal ni. haha.

layanan diorang mmg first class. even korang datang selipar jepun pon. mmg diorang layan balik. terutama crew kat spice restoran tu. dia punya manager Madam Sherline David dan anak anak dia mmg terbaik. tolong kirim salam kat diorang kalau korang naik cruise ni.

Kalau korang mabuk laut. Jgn lupa standby ubat ubatan yang perlu. Terutama ubat mabuk dn paracetamol. Penting ooo

_________________________________________________
Update:
Sorry sebab ramai yg add sy dan pm sy. Tak mampu sy nak accept semua dan balas semua pm. Sy cuba jawab ye kat sini.

1. Sy bukan travel agent. Yang mana tanya harga tu termasuk kanak kanak sy tak mampu untuk jawab soalan tu. Boleh contact mana mana travel agent atau laman web diorang.
Yang saya tahu 3rd person mmg akan lebih murah. Boleh check di web diorang.

https://www.starcruises.com/my

Atau download apps diorang kat henfon korang.

2. Tentang passport. Kalau melibatkan negara mmg perlu passport. Diorang akan collect semasa kita masuk kapal. Dan sebelum turun di sesebuah negara. Diorang akan serahkan pada kita balik untuk kita serahkan pada imigresen negara thai. Macam sy hari tu. Sampai tanah thai. Serahkan passport pada imigresen thai dan tinggalkan. Nanti akan ada crew kapal collectkan untuk kita. Sbb ramai kan sekali turun kapal tu nanti akan sesak. So tinggalkan dan jgn risau. Passport akan selamat.

3. Belanja
Itu yg sy tulis di atas adalah keseluruhan bayaran utk cruise. Duit belanja adalah individu. Contoh jika nak beli banyak cokelat di langkawi, jeruk di penang, t shirt di phuket. Bawa lah banyak duit. Mengikut bajet masing masing ok?

4. Alamat pejabat starcruise
Kuala Lumpur, Malaysia
21st Floor, Wisma Genting, 28 Jalan Sultan Ismail,
50250 Kuala Lumpur, Malaysia
Tel: (603) 2302 1288 Fax: (603) 2302 1333
Email: cynthia.lee@starcruises.com / kul.sales@starcruises.com
Contact Person:
Cynthia Lee (Vice President, Sales)

Penang, Malaysia
Logan Heritage, No.6 Beach Street, George Town,
Penang 10300, Malaysia
Tel: (604) 2698 388 Fax: (604) 2612 888

5. Kad akses
Lepas habis pelayaran ni boleh simpan untuk kenang kenangan .

6. Tentang makan. Korang jgn risau. 3 resotan yg disbut kat atas tu diyakini halal. Kat atas pelayaran ni korang takkan sempat rasa lapar pon. Makan memamg mewah sedap semuanya. So jgn risau kebulur ok. Haha

7. Iron dan ironboard
– iron tak dibenarkan. Tapi dia ada steam press. Rasanya 35 ringgit satu bakul kot. Tips jimat ktorang utk iron baju. Bawa baju utk dinner. Masa kat langkawi g kedai dobi utk iron. 3 ringgit je. Terus siap. Hahaha.

8. Sejadah disediakan. Just call receptionist dan request dari diorang. Belajar dulu ye cara solat atas kapal. Kebisaannya waktu zohor dan asar. Kita dekat tanah. Kalau sempat jamak maghrib dan isyak terus buat la. Jgn tangguh tangguh.

Sy akan update lg. Sorry

#honeymoonsiben
#farahabdullah

Kredit Fb: Farah Abdullah

Advertisements

4 thoughts on “HONEYMOON DI LIBRA STAR CRUISE — FB FARAH ABDULLAH

Add yours

  1. Viagra Pas Cher Belgique [url=http://cialiprice.com]cialis 20mg price at walmart[/url] Cialis Retardante Buy Lasix Water Pills Online Alli Pills For Sale Il Sur D’Aspirine Amoxil Cheepest Generic Viagra [url=http://boijoy.com]levitra pas cher pour[/url] Buy Now Viagra Tadalis Sx Soft Side Effect Headaches Usa No Subscription Pharmacy

    Like

  2. Paroxetine 20mg No Prescription E Faecalis And Amoxicillin Therapy [url=http://demalan.com]viagra online prescription[/url] Viagra Rezeptfrei Arzt Amoxicillin Metronidazole Get Hard Pills Online Dapoxetina Senza Ricetta Medica [url=http://6drugs.com]cialis vs viagra[/url] Who Ships Frusemide Express Delivery? Propecia Lower Amount Cipro Forms Online Discount Real Provera With Free Shipping Store [url=http://aquedan.com]buy zoloft on line[/url] Viagra Achat Ligne Order Methyl Prenisone Without Rx Amoxicillin Dosage Infection Sinus Cialis 5 Mg Daily Canada [url=http://bycheapvia.com]viagra[/url] Hair Loss Propecia Amoxicillin Dosage For Urethritis Amoxicilina Amoksibos Find Secure Ordering Overnight Shipping Oldham [url=http://buylevi.com]buy levitra generic online[/url] Need Fedex Acticin Internet Medicine Propecia Cost Availability Cialis Ohne Rezept Generika

    Like

  3. El Cialis Cuanto Cuesta Domperidone 10 Mg New Zealand Viagra Danger Sante [url=http://sildenaf50.com]viagra[/url] Amoxicillin Or Clindamycin Cialis E Zoloft Kamagra Viagra Vardenafil Achat Cialis Pharmacie En Ligne Amoxicillin Absorption [url=http://bestviaonline.com]viagra online prescription[/url] Keflex Headache Doxycycline Monohydrate Canada

    Like

  4. Cialis Generico Con Postepay Keflex For Sinus Infections Cialis 8 20 Mg [url=http://sildenafbuy.com]viagra[/url] Macrobid Tablet For Sale Buy Real Kamagra Uk Viagra Price List Levitra Patient Assistance Cialis Generico Madrid Renal Dosing Keflex [url=http://leviinusa.com]buy vardenafil 40 mg online[/url] Cialis 20 Mg Tadalafil Amoxicillin .25g Dosage Information [url=http://viaonlineusa.com]viagra[/url] Modalita Uso Cialis Zovirax No Prescription Canada Bentyl Medication Buying Levitra 5 Mg Preis I Want To Buy Viagra [url=http://cialcost.com]cialis[/url] Can I Purchase Tab Secure Ordering Provera Shipped Ups Amoxil Pas Cher Buy Female Viagra Cheap [url=http://yafoc.com]como comprar finasteride propecia[/url] Amoxicillin Symtoms Cephalexin For A Canine

    Like

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

WordPress.com.

Up ↑

%d bloggers like this: