[Perbankan] Apa Itu Akaun Simpanan Al-Awfar Bank Islam?

Pertama dan Satu-Satunya Akaun Jenis Ini Di Malaysia..

So, alkisahnya masa saya pergi kursus kahwin kat Shah Alam itu hari, ada seorang penceramah tu, staff JAIS. Dia cakap, kalau ada masa dan peluang serta kesempatan, pergilah ke Bank Islam, dan buka Akaun Al-Awfar.

Pastu dia pun cerita banyak kisah-kisah yang dah menang cabutan bertuah Al-Awfar ni. antara kisah yang dia share adalah:

  1. Seorang anak muda yang bekerja sebagai pengawal keselamatan telah menang hadiah utama RM1 Juta. mesti korang terfikir sama macam apa aku fikir, kenapa benda ni tak heboh? gila ke, ini duit punya hal. kalau aku menang pun aku taknak ramai orang tau, nanti tiba2 sedara jauh datang berbaik, yang bukan saudara pun tetiba mengaku saudara. silap2 negro pun tiba2 mengaku suka kat kau hahahahha
  2. seorang pakcik kampung-kampung masa dia pi Bank Islam nak cucuk duit, ada staff approach dia suruh buka account ni. cerita la semua kebaikan akau ni. Pakcik tu pun sign ja. dia tak expect pun dia menang. sebab lepas buka akaun, dia biaq camtu ja duit dia dalam tu. bila dia menang, dia takda emel, phone call pun tak angkat maklumla orang tua, so team Bank Islam pi menjejak pakcik tu sampai ke rumah dia untuk beritahu, ‘pakcik, pakcik menang cabutan bertuah RM50k’. itu pun pada mulanya pakcik tu tak mau buka pintu sebab dia ingat orang nak tipu dia hahahaha
  3. another story, seorang pakcik India buka akaun ni dan menang cabutan bertuah RM10k (sepuluh ribu). keesokan harinya dia angkut semua anak cucu cicit dia seramai sepuluh orang, pi Bank Islam, buka akaun Al-Awfar ni. penuh bank pada hari tersebut. riuh rendah hehe

dan ada lagi dua tiga cerita yang aku tak bole ingat maklumlah aku ni shortterm memory lost. memory ja short aku tak short tau aku tinggi 168cm.

so, long story short,

balik dari kursus kahwin tu aku cerita kat future husband pasal al-awfar. aku suh dia buka. dia plak suh aku buka. ceh kalau dah sweet2 tu, sampai ke subuh tak habis. ” eh u la bukak..eh xpa sayang, u la buka u bertuah sket dari i..” ciss

Tak lama selepas itu, nak dijadikan cerita, future husband nak masukkan duit hantaran dan aku xmau la ianya bercampur dengan akaun gaji atau akaun belanja harian. aku terfikir nak buka satu akaun lain yang tak ada ATM card dan tak ada Online Banking. Memang tak mau usik la kiranya duit tu. dah aku insist tak mau hantaran tapi mak dia insist nak bagi. Alhamdulillah baiknya mak mentua aii.. hai mak! hehehe

img-20181008-wa00202093592940.jpeg

aku pun teringat al-awfar tadi dan aku terus oder grab pi cawangan Bank Islam terdekat dengan aku. Aku di Jaya One jadi yang terdekat di Bangunan Canselori Universiti Malaya.

Bila masuk ja branch situ, aku nampak banyak ‘bunting’ dan brochures pasal akaun al-awfar ni. Mata aku dah berbintang-bintang nampak amoun !1 Juta, nama-nama pemenang terdahulu, dan pakej-pakej hadiah serta gambar 4 biji kereta Audi Merah (series apa tak ingat mana aku peduli dah series apa janji kereta Audi hahahah). Tapi sayang tak semua benda aku boleh capture image sebab bank kan tempat ‘no camera allowed’ so respect their policy. aku pun dulu keje bank so aku paham.

So, nak buka akaun ni, staff tu tanya aku,

dah tau ke pasal akaun Al-Awfar ni?

Aku dengan tersipu2 malu,

Saya tak tau pape cik. saya bukak ni pun sebab orang pejabat ugama suruh cepat2 bukak.

terbuntang mata akak tu hehe. pastu dia senyum je. alamak manis pula dia senyum hehee..

Jadi, Ini Kisahnya…

dia ni semacam akaun pelaburan macam ASB tu cuma kadar keuntungan dia tak setinggi ASB yang menawarkan purata 7% setahun, Al-Awfar cuma beri 2% setahun. tapi ini bukan sebab utama kebanyakan orang berlumba-lumba membuka akaun ni, sebab utama adalah: CABUTAN BERTUAH! ya, cabutan bertuah!

minimum amount untuk buka akaun ni adalah RM100, maximum tak pasti, rasanya tiada had. tak macam ASB yang ada had 200k sahaja per account. dan dia juga bukan macam Fix-Deposit yang bertempoh. tiada tempoh.

img-20181008-wa0018291722408.jpeg

cumanya bila nak layakkan diri untuk cabutan bertuah, kena maintain simpanan dalam tu sehingga 31 Disember 2018. setiap RM100 akan melayakkan kita untuk dapat 1 cabutan. kalau letak RM200, dua cabutan. kalau letak RM2000 dapat peluang 20 cabutan, dan kalau RM10,000 boleh dapat 100 peluang cabutan.

paham tak ni?

alaaa macam cabutan bertuah dinner company kita tu. ada satu balang kaca. dalam tu ada nama atau no siri setiap orang yang datang dinner lepas tu nanti CEO akan berdiri atas pentas dan gaul2 balang kaca tu dan cabut satu nama untuk setiap kategori hadiah. ha bayangkan setiap staff ada satu nama dalam tu, tapi nama ko ada 20 gulung (kertas). so peluang untuk nama di cabut lebih tinggi jika lebih banyak nama awak kat dalam balang kaca tu. ha faham tak?

gitu la konsep dia….

tapi ofcourse la bank takkan guna balang kaca sayang oi. depa ada automated sistem. jadi jangan kata anda masuk rm100 ja so xda peluang. setiap orang ada peluang inshaAllah. kalau nak lebih banyak peluang cabutan, jadikan amalan setiap bulan masuk duit kat sini.

elok juga buka untuk mak ayah. sebab mereka ada program umrah bernilai rm8000. jadi kalau bertuah, dh x pening kepala mana nak himpun duit untuk bawa mak ayah p umrah.

ok, berikut ni penerangan lebih spesifik daripada pihak bank. baca betul-betul na:

Memperkenalkan yang PERTAMA dalam industri perbankan Islam.

Satu akaun inovatif berasaskan kontrak Mudharabah yang menawarkan anda peluang untuk menang hadiah wang tunai berjumlah lebih daripada RM6 juta setahun. Cubalah sekarang. Siapa tahu anda adalah pemenang seterusnya!

Ciri-ciri

Akaun Al-Awfar

Simpanan Permulaan Minimum

RM100

Baki Minimum

RM50

Nisbah Perkongsian Keuntungan

98 : 2 (Bank : Pelanggan)

(Tertakluk pada perubahan dari semasa ke semasa)

Siapa boleh membuka akaun Individu
Persatuan
Sekolah/Universiti
Kelab/Kumpulan Masyarakat
Kelompok Agama
Kelayakan Memasuki Cabutan Hadiah Setiap RM100 = 1 unit undian
Kekerapan Cabutan Hadiah Setiap bulan & Suku tahunan
Sebarang perubahan pada kekerapan undian dan tarikh Majlis Penyampaian Hadiah Al-Awfar adalah tertakluk kepada budibicara pihak Bank.

Bagaimana Akaun Al-Awfar memberi manfaat kepada anda?

Para pelanggan akan layak untuk menyertai undian hadiah secara bulanan dan suku tahunan serta berpeluang untuk memenangi hadiah wang tunai lumayan yang ditawarkan.

1. Undian Bulanan :
Hadiah Wang Tunai (RM) Jumlah Hadiah
1 100,000 1
2 10,000 1
3 1,000 20

2. Undian Peringkat Wilayah:

Wilayah Wang Tunai (RM) Jumlah Hadiah
Utara (Perlis, Kedah, Pulau Pinang dan Perak) 50,000 1
Selatan (Negeri Sembilan, Melaka dan Johor) 50,000 1
Tengah (Kuala Lumpur dan Selangor) 50,000 1
Pantai Timur (Pahang, Kelantan dan Terengganu) 50,000 1
Malaysia Timur (Sabah dan Sarawak) 50,000 1

3. Undian Suku Tahunan (RM 1.2 Juta) :

Hadiah Wang Tunai (RM) Jumlah Hadiah
1 1,000,000 1
2 10,000 20

4. Undian Suku Tahunan (Akaun Amanah Al-Awfar) :

Hadiah Wang Tunai (RM) Jumlah Hadiah
1 100,000 1
2 10,000 1
3 1,000 20

Apakah akaun Al-Awfar Bank Islam?

Akaun Al-Awfar ialah akaun simpanan di Bank Islam yang menawarkan peluang untuk penyimpannya menang hadiah wang tunai setiap bulan dan setiap suku tahunan. Jadi, sambil menyimpan sambil berpeluang mendapat hadiah dalam bentuk wang tunai. Menarik?

Bagaimana nak buka akaun Al-Awfar?

Ada RM 100? Anda sudah boleh buka akaun ini. Terdapat akaun bank lain dengan kadar minima untuk membuka akaun lebih rendah, tetapi tidak menawarkan hadiah dalam bentuk duit, apa lagi RM 1 juta.

Kategori cabutan akaun Al-Awfar

Cabutan akan diadakan setiap bulan bagi kategori CABUTAN UNDIAN BULANAN. Bagi hadiah bulanan ialah seperti berikut:

  1. Tempat Pertama : Seorang pemenang RM 100,000.00
  2. Tempat Kedua : Seorang Pemenang RM 10,000.00
  3. Saguhati : 20 Orang Pemenang RM 1,000.00

Berikut ialah hadiah bagi CABUTAN UNDIAN PERINGKAT WILAYAH. Seorang daripada setiap wilayah ini akan memenangi hadiah wang tunai sebanyak RM 50,000.00.

  1. Wilayah Utara (Perlis, Kedah, Pulau Pinang dan Perak)
  2. Wilayah Tengah (Kuala Lumpur dan Selangor)
  3. Wilayah Pantai Timur (Pahang, Kelantan dan Terengganu)
  4. Wilayah Malaysia Timur (Sabah dan Sarawak)

Bagi kategori CABUTAN UNDIAN SUKU TAHUN, hadiahnya merupakan;

  1. Tempat Pertama : Seorang pemenang RM 1,000,000.00 (RM 1 JUTA)
  2. Saguhati : 20 Orang pemenang RM 10,000.00.

Bagi kategori CABUTAN UNDIAN SUKU TAHUN (AKAUN AMANAH AL-AWFAR), hadiahnya merupakan;

  1. Tempat Pertama : Seorang pemenang RM 100,000.00
  2. Tempat Kedua : Seorang Pemenang RM 10,000.00
  3. Saguhati : 20 Orang Pemenang RM 1,000.00

Lagi Berita Berkaitan..

Pemenang RM1 Juta Al-Awfar Tak Dapat Tidur Malam

Baca lebih lanjut di http://www.mstar.com.my/niaga/2014/05/27/pemenang-al-awfar/#ppmyobGTzrxwMYXO.99

Senarai pemenang Undian Al-Awfar yang ke-34 seperti berikut. Tahniah buat semua pemenang. (5034) – (sumber: @BankIslamFB)

Senarai pemenang Undian Al-Awfar yang ke-34 seperti berikut. Tahniah buat semua pemenang. (5034)

RM200,000.00 (1x)
=========
1 CHE ROS BIN ABU SEREMBAN

RM20,000.00 (1x)
========
2 MAJLIS SUKAN NEGARA MALAYSIA SERI PETALING

RM1,000.00 (50x)
========
3 MOHAMAD BIN ABD RAZAK TAWAU
4 MISRAN BIN NGADINO SEGAMAT
5 ZAINAB @ ZAINAH BINTI MUHAMMAD @ MAT KUBANG KERIAN 6 NURUL SHARMIMI BINTI ZULKEFLE BATU PAHAT
7 HASIM BIN OMAR BDR BARU NILAI
8 J/KUASA PEMBINAAN MASJID BANDAR SERI ALAM PASIR GUDANG
9 HAKIMI BIN HASSIN SERI ISKANDAR
10 BASSORIAH BINTI HASSAN SUNGAI PETANI
11 HABIBAH BINTI SHEIKH HAJI AHMAD SEREMBAN
12 AHMAD BIN DARUS SRI GOMBAK
13 NOR FATIN HIDAYAH BINTI HUJI KOTA BHARU II
14 ABDULLAH BIN HUSSIN DUNGUN
15 MAURAT @ MURAD BIN NOH JITRA
16 NORLELA BINTI SABTU KOTA TINGGI
17 HAJJAH CHE YAH BINTI HAJI NOOR ALOR SETAR
18 MOHD BADERI BIN MAT ZAIN RANTAU PANJANG
19 FUZIAH BINTI NORDIN KEPALA BATAS
20 FADRULLAH BIN ISMAIL PASIR TUMBOH
21 RAFTAH BINTI MOHD TAIB PEKAN
22 ASHAIAH BINTI ABU AMPANG
23 YH. DATO’ HJ MOHAMAD RIDZWAN BIN MOHD TAHAR KUANTAN
24 JURIAH BINTI AZIZ BDR PENAWAR
25 SAIFUL BAHRI BIN ZAKARIA PASIR GUDANG
26 ALIAS BIN SAAD KANGAR
27 MUSTAKIM BIN MOHD GHANI TAIPING
28 MADRASAH MAZAHIRUL ULUM KAMPUNG BUKIT CHORAS DALAM ALOR SETAR 2
29 ARYANI BINTI DENAN KULAI JAYA
30 ABDUL MANAF BIN BUSU JENGKA
31 ROSLI BIN MOHD KASSIM KOTA BHARU II
32 MOHD ARIF BIN RAHIM KEPALA BATAS
33 MOHD NOR BIN MAJID K.TERENGGANU
34 SULAIMAN BIN A RAHIM PONTIAN
35 ALI HASSAN BIN MOHD HASSAN KULAI JAYA
36 SAIFUL BAHRI BIN MOHAMED FATHILLAH PUTRA HEIGHTS
37 AB SATAR BIN ABU HASSAN BDR MELAKA
38 ABDUL SALAM BIN SHARIFF TAMPOI
39 DAUD BIN OSMAN SAUJANA UTAMA
40 RAMLAH BINTI ABD LATIF LAHAD DATU
41 RA’IDAH BT MARWAN JOHOR BHARU
42 NUR FARHANA ABDUL RAHMAN JLN TUN RAZAK
43 MOHD RIFAN BIN ISMAIL K.TERENGGANU
44 NORAINI BT TUMIN BDR BARU BANGI
45 ABDUL HAADI BIN ABDULLAH KAJANG
46 ALI HASSAN BIN MOHD HASSAN KULAI JAYA
47 DATO’ ZAHANI BIN AHMAD SEK.18 SHAH ALAM
48 SHAMSURI BIN SANWIARJO @ KARTO TANGJUNG KARANG
49 LEMBAGA KEBAJIKAN ANAK-ANAK YATIM SARAWAK KUCHING
50 MUNIRAH BINTI ZAKARIA MERSING
51 JAMALIAH BINTI IDRISS SRI GOMBAK
52 SITI ROSILAH BINTI SULAIMAN ALOR SETAR

RM500.00 (100x)
========
53 AHMAD BIN KEMIN PASIR GUDANG
54 ROSLINA BINTI HASHIM TELUK INTAN
55 ZUBIR BIN RAMLY PARIT BUNTAR
56 HALIJAH BINTI JUSOH PASIR MAS
57 MOHD HUSNI BIN SHAFII BUTTERWORTH
58 FARIHAH BT OTHMAN PEKAN
59 TUAN ABDULLAH BIN HANAFIAH SEK.14 P.J
60 MUHAMMAD FARIDZ PUTRA HEIGHTS
61 SYED SALIM BIN ZAIN ALHABSHI KULAI JAYA
62 MOHD YUSOFF BIN OSMAN KOTA KINABALU
63 ABDUL RAIS BIN SAMDI PORT DICKSON
64 WAN ABDUL MANAN BIN WAN IBRAHIM ALOR SETAR 2
65 ISMAIL BIN HAJI OTHMAN SELAYANG
66 KUMAR A/L MUNIANDY PASIR GUDANG
67 SYAFRIZAL BIN H.SAULAN UIAM
68 RAJA MOHD BIN RAJA ISMAIL SRI GOMBAK
69 SAUD GANY BIN SHAIK DAWOOD SUBANG JAYA

 

Disclaimer: saya tidak mendapat sebarang bayaran untuk artikel ini. apa yang saya cuba sampaikan disini adalah semata-mata untuk berkongsi info yang baik. jika ada sebarang pembetulan maklumat, sila hubungi emel saya seperti yang tertera di profil.

So, apa lagi kawan-kawan??? pi la serbu Bank Islam hari ini jugaaaaaaa ❤ ❤ ❤

 

Advertisements

11 thoughts on “[Perbankan] Apa Itu Akaun Simpanan Al-Awfar Bank Islam?

Add yours

  1. Hi. I see that you don’t update your page too often. I know that
    writing content is time consuming and boring.
    But did you know that there is a tool that allows you to
    create new posts using existing content (from article directories or other websites from your niche)?

    And it does it very well. The new articles are unique and pass the copyscape test.
    Search in google and try: miftolo’s tools

    Like

  2. Hello. I have checked your wordpress.com and i see you’ve got some duplicate content so probably it
    is the reason that you don’t rank high in google.

    But you can fix this issue fast. There is a tool that creates articles like human, just
    search in google: miftolo’s tools

    Like

  3. Stendra No Prescription Acheter Tadalis Sx Pfizer France [url=http://rxbill7.com]tadalafil cialis from india[/url] Viagra On Sale Buy Cheap Xenical No Prescription Keflex And Drug Interactions Viagra E Cialis Problemi Omnic O Propecia Cialis 20mg Online [url=http://buysildenaf.com]viagra online pharmacy[/url] Cialis 10 Mg Efectos Cheap Fluoxetine Antidepressant Prague Keflex And Prilosec Interaction Prescriptions Amoxicillin [url=http://mpphr.com]priligy belgique prix[/url] Amoxicillin For Child’S Ear Infection Cialis Generika Deutschland Sexy Rx1 Cialis Pas Cher Lyon [url=http://drugs20.com]canadian cialis[/url] Zithromax Antibiotics Online Valtex Nex Day Emla Levitra Bayer Espana [url=http://ciali40mg.com]buy cialis online[/url] Keflex Dosage For Adults Buy Celexa With No Prescription Fast Shipping Viagra Canada

    Like

  4. Clomid Estima [url=http://tadalaf20mg.com]cialis online[/url] Tadalis Sx Soft Order Cross Sensitivity To Amoxicillin Levitra Generika Wo Kaufen Peut On Acheter Cialis Sans Ordonnance En Pharmacie [url=http://catabs.com]priligy farmacias guadalajara[/url] Comprar Cialis Generico Belize Pharmacy Online Billig Viagra Kaufen [url=http://deantxi.com]cheap cialis[/url] Cialis 20 Mg Lilly Deutschland Buy Amoxicillin Antibiotics Without Prescription

    Like

  5. Effects Of Zithromax Finasteride Cod Accepted Website [url=http://leviinusa.com]brand levitra 20 mg online india[/url] Purchase Amoxicillin Without Prescription Cialis Tiempo De Efecto Want to buy isotretinoin free doctor consultation Cialis Order By Mail On Line Pharmacy No Prescription Needed Costco Cialis 5 Mg [url=http://gemeds.com]kamagra daily use[/url] Priligy Nouvelle Propecia Tablets Buy Viagra Kaufen Netz [url=http://genericviabuy.com]viagra online prescription[/url] Clomid Multiple

    Like

  6. Cialis Brand 10mg Doryx Overnight Shipping Can I Get Cialis Without A Perscription [url=http://drugsir.com]cialis 5mg[/url] Online Kamagra Synthroid Online Prescription Giving Amoxicillin 100 Mg To Cats Priligy Drug Interactions [url=http://rxasian.com]viagra[/url] Sueno De Propecia Infected Tooth Still Hurts With Amoxicillin Clomid A Acheter Cephalexin Monohydrate Pastilla Cialis Con Alcohol [url=http://genericvia.com]viagra[/url] Can Amoxicillin Be Taken With Food Kamagra Medicine Best Online Pharmacy No Script Zithromax Dosage Strep Throat Augmentin With Amoxicillin [url=http://leviplus.com]canadian generic levitra[/url] Viagra Jovenes Cialis Levitra Comment Viagra Viagra 100 Mg Keine Wirkung

    Like

  7. Amoxicillin Bmp 202 Propecia Success Rate Hair Loss Treatment [url=http://cidovir.com]cialis canada[/url] Levitra Funziona Sempre Levothyrox No Prescription Buy Azithromycin Single Dose

    Like

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

WordPress.com.

Up ↑

%d bloggers like this: