[Confession] Aku Cuba Untuk Solat – Tapi Aku Bukan Islam

Article asal daripada iium confession.

Image result for al quran

Terima kasih admin dan kepada yang sudi membaca. Aku taip ni sebab aku baru lepas solat. Bukan solat yang sempurna. Jauh sekali beragama Islam. Aku bukan Islam pada kertas atau IC, not yet. Perkongsian lama aku dulu aku dah pernah share, aku bukan dilahirkan dalam family Islam tapi aku berminat.

Boleh baca confession ini, (https://iiumc.com/islam-itu-mudah/).

Apa yang aku nak share sini ialah hari ni aku cuba solat. Aku ada telekung. Walaupun aku tak convert lagi, tapi aku ada telekung yang aku beli dan telah simpan lama. Mungkin dah nak dekat 3 -4 tahun. Hari ni terdetik aku nak buka tafsir Quran yang aku ada dan simpan lagi lama dari aku beli telekung.

Sebab hati aku gusar dan kacau aku tiba-tiba terfikir nak buka kontena besar tempat aku sembunyikan tafsir Quran, tudung-tudung dan telekung aku. Aku cakap dalam hati “Ya Allah, berikanlah aku petunjuk untuk mengubati hati ku ini”. Dan tau tak apa yang aku dapat?

Surah Asy-Syu’Araa

“Jangan-jangan pula engkau, membinasakan dirimu dengan menanggung dukacita, kerana mereka tidak menjadi orang-orang yang beriman”

Deep ayat tasfir tu. Terus terdetik aku nak solat dan aku google cara ambik air sembahyang and download kompas kiblat. Semuanya terus berjalan macam tu sahaja sehingga lah apa bila tiba saat aku duduk. Walaupun aku yak reti nak solat yang sebenar, tapi Allah hilangkan semua rasa marah, rasa sedih dan even rasa malas aku sekali.

Aku rasa macam baru, aku rasa macam tiada benda yang tak baik pun berlaku sebelum ni. As if I have no worries anymore. Aku even rasa joy. Tapi takde la sampai nak terlompat-lompat.

Aku tahu bukan tempat aku untuk bercakap tentang solat, tentang Allah and even tentang agama Islam. Tapi yang pertama, apa yang aku nak kongsi sini, maybe kadang kala kita rasa semuanya tidak menjadi seperti yang kita inginkan.

Apa yang kita nak kita tak dapat, tapi hakikatnya apa yang kita tidak dapat itu lah yang kita sebenarnya telah minta pada Allah. Cuma cara Allah bagi dekat kita berbeza sedikit ataupun bukan dengan cara yang kita nak atau inginkan.

Kedua, sungguh rugi kamu yang beragama Islam, tahu solat tapi tidak solat. Kerana aku yakin jika kamu solat nescaya tiada apa-apa perasaan atau fikiran yang tidak baik akan mempengaruhi kamu. Allah selalu dengan ketika berdoa, ketika kamu bersolat.

The main point is, janganlah kamu mengelak untuk solat. Dalam keadaan apa sekalipun, especially masa korang dalam kesusahan, solat is the best medicine. Doakan semoga aku cepat convert dengan mudah.

– Amoi

Advertisements

6 thoughts on “[Confession] Aku Cuba Untuk Solat – Tapi Aku Bukan Islam

Add yours

  1. Cialis Ou Viagra Pas Cher Bentyl Cod Only Indiana Zithromax Lawsuits [url=http://viaapill.com]viagra prescription[/url] Amoxicillin For Ear Infections Elevex Kamagra Cefixime Cialis Generico A Prezzi Bassi Viagra Et Tension Arterielle Ez Pharmacy Online [url=http://cialcost.com]п»їcialis[/url] Viagra Remboursement Prostate Amoxil Doseage Viagra Opinie [url=http://cial20mgprice.com]where to buy cialis online safely[/url] Amoxicillin 350mg Tid For 7 Days Kamagra In Thailand [url=http://hxdrugs.com]cialis tablets for sale[/url] Propecia Glatze Keflex For Spider Bites

    Like

  2. Real Viagra Online Canadian Pharmacy Viagrapurchase [url=http://buyciali.com]cialis generic[/url] Vigorexin Serum Can You Buy Cialis Online Discount Cheap Clobetasol How To Buy Amex Benzac In The Usa [url=http://cheapvia25mg.com]viagra[/url] Proper Dose Of Amoxicillin For Dogs Ventes Cialis Andorre Order Name Brand Paxil No Rx No Prescription Birth Control Pills [url=http://tadalaf20mg.com]cialis prices[/url] Cialis 8 Comprimes Viagra Tra I Giovani Viagra Cialis Generica Buy Ketorolac No Rx Us [url=http://lapizmoon.com]cialis online[/url] Amoxicillin 500 Mg Twice A Day Tinnitis Keflex Amoxicillin Cure Yeast Infection [url=http://cialibuy.com]cialis without a doctor’s prescription[/url] Comprar Cialis Espana Sin Receta

    Like

  3. Where Do I Buy Cialis [url=http://viaabuy.com]viagra[/url] Progesterone Price Amoxicillin Sensitive To Sunlight Azimed 250 Purchase Sildenafil Mastercard Canadian…5mg Cialis [url=http://genericcial.com]cialis 20mg price at walmart[/url] Cialis 5 Mg Quanto Costa In Farmacia Order Now Levaquin Pills Visa Accepted Bayer Levitra 10mg [url=http://cialicheap.com]online cialis[/url] Bentyl Dicyclomine In Internet Propecia Partir

    Like

  4. Cialis Generica Tadalafil [url=http://ordercheapvia.com]viagra[/url] Cialis 5mg Vs 10mg Sale Levaquin 250mg Medicine Pharmacy Aberdeen Propecia Verschreiben Lassen 1286 Avanafil Cost [url=http://gaprap.com]buy viagra[/url] Viagra 100mg Angebot Propecia Assumere Propecia Efectos Caida Del Cabello [url=http://cheapciali.com]buy cialis online[/url] Que Es Mejor Viagra Levitra O Cialis

    Like

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

WordPress.com.

Up ↑

%d bloggers like this: