[Confession] Aku Susah Nak Hormat Bapa Aku Atas Apa Yang Telah Dia Lakukan

article asal daripada iium confession

toddler in white hoodie during daytime
Photo by Negative Space on Pexels.com

Assalamualaikum, straight to the point di sini aku ingin meminta nasihat/ pendapat/ kongsi pengalaman daripada semua pembaca IIUMC yang mungkin singgah di artikel ini.

Aku tak perlukan kata-kata kecaman, aku hanya perlukan nasihat yang membina kerana masalah yang aku hadapi ini berkait rapat dgn restu/ dosa pahala/ keberkatan hidup aku daripada seorang bapa. Apa-apa yang positif, aku ambil untuk aku praktikkan sbb aku sudah terlalu lama desperate mencari jalan untuk belajar menghormati seorang lelaki yg bernama bapa.

Aku dibesarkan dalam keluarga yg cukup pasif apabila dikaitkan dengan komunikasi. Kami kurang berkomunikasi antara satu sama lain semenjak kecil. Apa-apa topik apabila kami berkomunikasi mesti akan berakhir dengan ketidaksefahaman. Puncanya, bapa aku seorang yg defensive, baginya apa-apa yg dia kata semuanya betul, apa-apa yg kami anak-anak kata/ beri pendapat semua ada je tidak betul. Jadi, aku assume kami adik beradik malas nak berkomunikasi/ berbincang/ memulakan bicara dengan bapa kerana kami tahu pengakhirannya kami sendiri sakit hati.

Aku seorang anak bongsu, aku dibesarkan boleh dikatakan dengan keadaan yang sangat sunyi, adik beradik yang lain sudah sambung belajar tidak tinggal di rumah, hidup aku balik rumah dari sekolah bermula lah epsisod sunyi dan sepi sampai satu tahap aku terlalu depressed macam tinggal di rumah strangers sedangkan aku tinggal bersama ibu bapaku. Komunikasi boleh dikatakan terlalu sikit, sampai ada masa aku rasa mulut aku melekat sbb terlalu lama diam tak bercakap dengan sesiapa, sampai aku rasa aku tak berapa kenal ibu bapaku, hujung minggu pun duduk dirumah tak dibawa berjalan kemana-mana.

Mengenai bapa, selama aku tinggal di rumah, sebenarnya terlalu banyak perkara-perkara aib yang aku nampak di dalam diri bapa. Semuanya bermula masa umurku 13 tahun, boleh katakan masa tu jiwa muda aku terlalu rapuh. Aku mula ingin mengenali kehidupan, mula belajar berdikari, mula ada keinginan dan sikap ingin tahu, jiwa remaja. Aku tak tahu kenapa Allah banyak menampakkan kelemahan/ dosa/ aib bapa kepada aku, tidak kepada adik beradik aku yg lain.

Start daripada insiden aku check history laptop (mungkin korang dapat agak) tu, aku mula hilang hormat kpd bapa, awkward, tidak selesa dgn bapa dan aku benci dgn bapa. Lepas satu satu aib yg aku nampak, sampailah bapa mula berjinak2 dgn dunia FB dan chatting dgn perempuan yg tak dikenali pun salah satu penyebab aku hilang hormat dkt bapa (sbb aku terbaca conversation).

Sebabkan dua benda ni, aku mula nampak banyak kelemahan bapa, yang semakin lama buat aku semakin hilang hormat. Bapa & chattingnya semakin menjadi2 selepas pencen. Hidupnya banyak dihabiskan di rumah bersama telefon bimbitnya. Pada mulanya, aku sangat marah dgn bapa, aku pertikai kenapa bapa perlu buat macam tu sedangkan ibuku masih ada dirumah, di depan mata. Kadang-kadang bapa menggunakan duit ibu untuk keperluan tertentu.

Apa lagi yang bapa mahukan sehingga perlu menggatal dengan perempuan lain? Sebelum tu pun, aku pernah tengok ibu & bapa bergaduh bermasam muka sbb hal berkaitan dgn kawan perempuan bapa yg message bagitahu dirinya sudah cerai. Masa tu, mungkin ibu tak tahan pendam seorang diri, ibu terluah kpd aku. Lepas tu, aku check inbox hp bapa dan ye, memang betul ada message berkaitan itu. Kesian ibu. Itu adalah kemuncak hati aku terlalu benci dan hilang hormat. Sejak itu, aku selalu mendahulukan ibuku dalam setiap perkara.

Dan aku perlu katakan aku tidak setuju dengan cara didikan bapa yang merasakan tekniknya adalah betul, sedangkan sebenarnya tekniknya adalah tidak betul dan sbnrnya menyeksa jiwa kami adik beradik. Betul orang kata, macam mana ibu bapa mendidik semasa kecil menjadikan siapa kita sekarang.

Bukan itu sahaja… masih ada banyak benda yg terbuku tapi aku memilih utk tak bagitahu. Aku cuma ingin pembaca membayangkan betapa penuh rasa tak hormatnya dalam hati ini kepada bapa disebabkan kesalahan/ aib yang aku nampak dengan mata aku sendiri. Dari situ, aku mula cepat naik angin, kadang-kadang tinggikan suara, melawan cakap, nak betulkan pendapat bapa yang salah tu dengan cara yang kurang ajar. Malu nak mengaku aku ni kurang ajar dengan bapa, hakikatnya bila berdekatan dgn bapa, I am so stressed sebab aku benci bila bapa start bukak mulut. All his do is condemning, complaining.

Sejujurnya, aku nampak orang sekeliling, adik beradik ibu, adik beradik bapa seperti kurang senang bersama bapa sbb mereka pun tahu sikap bapa mcm mana. Kadang kala aku kesian kepada bapa, kebanyakkannya awkward bila bersama dgn bapa, seolah-olah mati bicara, orang kurang senang bersamanya. Mengapa ya? Aku selalu terfikir-fikir. Mungkin wajah bapa kurang friendly? Atau mungkin pendapat/pemikiran bapa kurang diterima kebanyakkan orang menyebabkan orang malas berbicara dengan bapa?

Jadi sekarang umur aku pun dah 20-an, aku sudah tamat belajar di universiti, dan tegaskan disini aku tidak menceritakan semua ini atas sebab kebencian aku kepada bapa. Tapi aku ingin, aku perlu, aku desperate, dan aku nak belajar menghormati bapa memandangkan bapa sudah semakin tua. Jelas pada tubuh badan, wajahnya yang semakin tua disaksikan mata ini yang melihat wajahnya dari muda. Dan kini aku mula sedar, bapa semakin tua dan aku masih belum dapat menghormati dan menyayanginya seperti sepatutnya aku lakukan. Aku ingin menjadi anak yang baik buatnya.

Aku tahu, bapa seorang yang baik, bapa sayang kepada kami keluarganya, bapa sanggup buat apa saja untuk kami. Bapa bekerja keras untuk beri kami kesenangan. Tapi setiap kali aku cuba, bapa masih dengan sikap2nya yg buat aku mula membenci semula. Aku masih tidak berjaya sehingga kini. Tapi, bila aku jauh dari bapa… aku rasa sayang dan rindu kpd bapa. Jauh di sudut hati, aku percaya, aku sangat sayangkan bapa tapi aku tak tahu nak tunjukkan.

Apa yang aku nampak dulu dan tahun2 seterusnya lagi diperlihatkan dengan kelemahan2 yang lain, mungkin masa itu umurku terlalu muda, masih belum boleh terima seorang bapa membuat kesilapan, ianya cukup memberikan impak yang besar terhadap pandanganku kepada bapa, dan menyebabkan aku sukar untuk menghormati bapa. I am still struggling for you, bapa.

Untuk pembaca, aku sangat perlukan komen2 yang positif. Aku tahu, aku berdosa kurang ajar dengan bapa, tapi I cant help it. Benda ni seolah-olah wound and scar yang tertinggal yang sangat susah untuk dihilangkan sbb bapa is the only person we see as our superhero/idol. We want to be like our father, we want to see our father is still the best father in our family.

Terima kasih admin sekiranya post ini masuk ke dalam IIUMC page. Terima kasih juga kepada pembaca yang sudi baca sampai habis dan memberikan komen yang membina. Terima kasih!

– Emy

Advertisements

13 thoughts on “[Confession] Aku Susah Nak Hormat Bapa Aku Atas Apa Yang Telah Dia Lakukan

Add yours

  1. Ahaa, its pleasant conversation about this paragraph at this place at this website, I have read all that, so now me also commenting here.
    I could not resist commenting. Very well written!
    I want to to thank you for this very good read!! I absolutely enjoyed every bit
    of it. I’ve got you book-marked to check out new things you http://foxnews.co.uk

    Like

  2. Viagra Stripes [url=http://cpsmeds.com]cialis prices[/url] Cialis Come Agisce Viagra Legal Kaufen Schweiz Viagra Generika Levitra Amoxicillin Ca [url=http://realviaonline.com]cialis prices[/url] Achat Cialis Internet Avis Cialis Viagra Contre Priligy Farmacias Del Ahorro Commande Cialis Generique [url=http://achetercialisfr.com]prix du cialis 20[/url] Generic Accutane Sale Canada Priligy Levitra Bestellung Viagra Soft [url=http://kamxl.com][/url] For Sale Generic Pyridium 200mg Internet

    Like

  3. Indiadrugs Order Orlistat Online Canadian Online Pharmacy Uk [url=http://cdeine.com]viagra[/url] Tomar Propecia Foliculo Piloso Prevacid Discount Program Vente Cialis 10 [url=http://viaaorder.com]viagra prescription[/url] Discount Code Propecia Online Viagra Store Cialis Madrid Comprar Canadian Pharcharmy Online North Internet Order Viagra Levitra Tablets [url=http://cheapcial20mg.com]buy cialis online[/url] Propecia Germany Гѓ‹гѓєгѓ  Msc Propecia Benadryl And Amoxicillin Same Time Viagra Schweiz Zurich [url=http://gaprap.com]viagra[/url] Tonsils Infection Amoxicillin Levitra 10 Bucodispersable

    Like

  4. This is really fascinating, You are an excessively skilled blogger.
    I have joined your rss feed and look ahead to in quest of
    extra of your excellent post. Additionally, I’ve shared your site in my
    social networks

    Like

  5. I’m really impressed with your writing skills as well as
    with the layout on your blog. Is this a paid theme or did you customize it yourself?

    Anyway keep up the nice quality writing, it is rare to
    see a nice blog like this one today.

    Like

  6. I’m really enjoying the theme/design of your website. Do you ever run into any
    browser compatibility issues? A few of my blog readers have complained about my
    site not working correctly in Explorer but looks great in Chrome.
    Do you have any ideas to help fix this issue?

    Like

  7. Where To Buy Synthroid Feldene Discontinued [url=http://sildenaf100.com]generic viagra[/url] Cialis Mas Barato Propecia Generico En Madrid Priligy Sample Levitra Compresse Prezzo Real Isotretinoin Skin Health Overseas Shop [url=http://byrxbox.com]viagra[/url] Cheapest Female Viagra Vendo Viagra Milano

    Like

  8. Dog Throat Infection Cephalexin Kennell Cough [url=http://fzlaka.com]cialis without prescription[/url] Venta De Viagra Zona Oeste Propecia Hormones Effects Overnight Cialis Canada Tadalafil 20 Mg For Sale 272 Can I Trust Canadian Viagra Online [url=http://bpdrug.com]priligy 60 miligramos[/url] Cialis Prices

    Like

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

WordPress.com.

Up ↑

%d bloggers like this: