Sayangku Khaleeda.. Eps 2

newproject_1_original

Sesampainya di rumah, Khaleeda menghempaskan badannya ke sofa. Penat betul perjalanan KL-Penang-KL hari ini. Ditanggalkan pin tudung nya secara rakus dan menarik kasar tudungnya lalu dilempar ke tepi sofa. Ikatan rambutnya dileraikan. Dalam keadaan penat biasanya emosi Khaleeda mudah terganggu. Dia tiba-tiba meramas rambut sendiri dan menangis teresak-esak di sofa. Khaleeda rindukan suaminya. Dalam keadaan begitu, dia terlena.

Jam 3 pagi Khaleeda terjaga. Dia terlelap di sofa itu dua jam sejak balik dari Penang. Mujur esok hari Sabtu. Kalau esok hari bekerja pun, Khaleeda akan masuk kerja lambat. Peduli apa dia. Dia penat. Travel sana sini tengok tapak projek walaupun dia tak tahu kenapa dia perlu ikut. “Kau kena belajar selok belok construction issue Khaleeda, baru cepat mahir. Nak tackle sales pun senang nanti”. Terngiang-ngiang alasan Zakri ditelinganya. ‘Suka hati dia lah’. Getus hati Khaleeda. Malas melayan isu itu.

Dalam mamai-mamai dia tu, Khaleeda ingat dia belum solat isyak. Lantas dia bangun, bersihkan diri, mandi dan cuci rambutnya yang kepam seharian. Akhir sekali dia berwudhuk. Terasa dingin air wudhuk menjamah kulitnya pada sepertiga malam itu. Khaleeda jadi sayu lagi. Rindu pada sang suami datang menyerbu.

Kalbu Khaleeda rapuh setiap kali dia kalah dengan rindu. Solatnya khusyuk sekali. Hanya kedengaran bunyi kipas dan bacaan halus dari bibir Khaleeda. Selesai empat rakaat isyak, Khaleeda bangun semula. Kali ini takbiratul ihram di angkat, lafaz solat sunat di ucap dibibir dan diniat dalam hati. Khaleeda buat solat hajat. Itulah rutin hariannya sejak berkahwin. Masa bujang dulu memang ada juga buat tetapi sekali sekala. Sejak kahwin dia rasa tekanan emosinya makin bertambah dan dia perlukan tempat mengadu nasib setiap hari maka didekatkan lagi dirinya dengan Sang Maha Pencipta melalui amalan solat sunat. Kadang-kadang solat sunat taubat. Kadang-kadang solat sunat hajat. Yang pastinya, setiap hari dia cuba istiqamah. Itu yang memberi dia kekuatan.

Pada akhir solat, suara Khaleeda mendayu memecah sunyi. Dia mohon taubat pada ALLAH Yang Maha Esa, mohon dipermudahkan urusan mereka suami isteri, mohon diberkati dan berkekalan rumah tangga yang mereka bina beberapa bulan yang lalu. Khaleeda juga mohon ALLAH jaga suaminya di mana jua.

Segala rindunya di hamburkan pada Yang Maha Mendengar satu-satunya. Lama dia termenung. Melihat ruangan biliknya yang kecil itu. Rumah sewa. Sengaja dia menyewa sebiji apartment dan tinggal seorang. ‘Mudah bagi abang nak datang nanti’, fikirnya dalam hati. Tapi, sejak berbulan yang lalu, begitu lah keadaan rumah itu. Masih dia berseorangan.

‘Abang, kau di mana sayang?’…..

bersambung…

#sayangkukhaleeda #episod2

Sebarang bentuk penyiaran semula adalah tidak dibenarkan samaada dalam bentuk bertulis, digital, manual, lakonan semula atau ‘copy paste’. Boleh share sahaja direct daripada misscosmics.wordpress.com

Advertisements

21 thoughts on “Sayangku Khaleeda.. Eps 2

Add yours

  1. Hey There. I discovered your weblog the usage of msn. That is an extremely well written article.

    I will be sure to bookmark it and return to learn more
    of your useful info. Thank you for the post. I’ll certainly comeback.

    Like

  2. When some one searches for his vital thing, therefore he/she desires to be available that
    in detail, therefore that thing is maintained over here.

    Like

  3. My partner and I absolutely love your blog and find most of your post’s to
    be what precisely I’m looking for. can you offer
    guest writers to write content for you personally? I wouldn’t mind writing a post or elaborating on a few of the subjects you
    write related to here. Again, awesome site!

    Like

  4. Spot on with this write-up, I absolutely believe that this website needs much more
    attention. I’ll probably be back again to read through more,
    thanks for the advice!

    Like

  5. Ahaa, its fastidious dialogue on the topic of this paragraph here
    at this website, I have read all that, so now me also commenting at this place.
    I have been surfing online more than 3 hours today, yet I never discovered any attention-grabbing article like yours.

    It’s beautiful value sufficient for me. In my opinion, if all
    webmasters and bloggers made excellent content material as you probably did,
    the internet will likely be much more useful than ever before.
    Greetings! Very helpful advice in this particular article!
    It is the little changes that produce the largest changes.
    Thanks a lot for sharing! http://foxnews.co.uk

    Like

  6. Hello all, here every person is sharing such know-how, thus it’s
    nice to read this web site, and I used to pay a
    quick visit this blog all the time.

    Like

  7. Aw, this was an incredibly nice post. Taking a
    few minutes and actual effort to produce a superb article… but what can I say…
    I hesitate a whole lot and never seem to get
    nearly anything done.

    Like

  8. Thanks for another wonderful article. The place else may anybody get that kind of info in such an ideal means of writing?
    I have a presentation subsequent week, and I am at the look for such info.

    Like

  9. It’s a pity you don’t have a donate button! I’d certainly donate to this fantastic blog!

    I suppose for now i’ll settle for book-marking and adding your RSS feed
    to my Google account. I look forward to fresh updates and will share this site with my Facebook group.
    Talk soon!

    Like

  10. I must thank you for the efforts you have put in writing this blog.
    I am hoping to see the same high-grade blog posts from you later on as
    well. In fact, your creative writing abilities has encouraged me to get
    my own, personal website now 😉

    Like

  11. This is very interesting, You’re a very skilled blogger.
    I have joined your rss feed and look forward to seeking
    more of your excellent post. Also, I’ve shared your website in my
    social networks!

    Like

  12. Normally I don’t learn article on blogs, but I would like to say that this write-up very pressured me to take a look at and
    do so! Your writing taste has been amazed me.
    Thanks, very nice article.

    Like

  13. Tadalafil 5mg Generic Low Cost 20mg Cialis [url=http://bakgol.com]viagra france ordonnance[/url] Cialis Y Precio Priligy 60 Mg Comprimes Niaspan [url=http://viaapill.com]viagra[/url] Zithromax For Pneumonia Propecia Uno De 50

    Like

  14. Doxycycline Buy Online [url=http://viaabuy.com]online pharmacy[/url] Metronidazole 500mg Tablets Amazon Generic Cheapeast Doryx Direct Fedex Shipping [url=http://buyonlinecial.com]cialis no prescription[/url] Generic Propecia Tablets Baclofene Italie Cialis Efectos Secundarios Is It Safe To Rotate Edex With Viagra Zithromax Active Ingredient [url=http://aquedan.com]zoloft canadian pharcharmy[/url] Dental Antibiotic Amoxicillin Protection Pastillas Cialis Efectos Kamagra Original Erkennen Kamagra Oral Jelly Ajanta [url=http://drugsor.com]levitra expre delivery[/url] Propecia Weight Lifting Dosis Cialis 20 Mg Nolvadex Pct Cipro Forms Online [url=http://leviplus.com]cialis viagra levitra kaufen rezeptfrei[/url] Can Canine Be Given People Amoxicillin Buy Discount Diflucan Efectos Cialis Alcohol [url=http://mdsmeds.com]cialis generic[/url] How To Use Kamagra Oral Jelly Rumalaya Propecia Generic Reviews

    Like

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

WordPress.com.

Up ↑

%d bloggers like this: