[Resepi] Ayam Masak Hitam

Ayam Masak Hitam

Bahan2:
Setengah ekor ayam
10 tangkai cili kering
3 ulas bawang putih
3 ulas bawang merah
Seinci halia
Sebiji tomato potong enam utk hiasan
Sebiji bawang holland hiris utk hiasan
Daun bawang atau daun ketumbar dihiris juga utk hiasan
Sedikit serbuk kunyit utk menggoreng ayam
Kicap manis secukup rasa
Rempah 4 sekawan utk menumis (pelaga, lawang, cengkih, kayu manis)
Secawan air
Gula, garam, serbuk perasa secukupnya

Cara2:
1. Kisar bawang putih, bawang merah, cili kering dan halia
2. Ayam yang dh dipotong serta dibersihkan, digaul dengan serbuk kunyit dan digoreng separuh masak. Ketepikan dulu
3. Panaskan minyak. Tumiskan rempah tumis 4 sekawan dan bahan kisar td sehingga pecah minyak
4. Masukkan ayam goreng separa masak td, tambahkan kicap manis secukup rasa dan setengah cawan air.ttup kuali dengan tudung periuk dan biarkan sehingga mendidih
5. Bila kuah dah pekat, masukkan gula, garam dan serbuk perasa. Masukkan tomato, bawang holland dan daun ketumbar. Tutup api dan sedia utk dihidangkan.

Kredit resepi Nana Azuwan

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

WordPress.com.

Up ↑

%d bloggers like this: