Doula Peneman Ibu atau Pengganti Doktor? Isu Debat Doula Yatt Ottomen Vs Prof Imelda Balcin – Analisis

Oleh kerana ramai yang meminta saya mengulas tentang isu Doula. Walaupun saya bukan arif sangat mengenai isu Doula ini. Jadi saya tunaikan permintaan anda. Kerana kadang2 Pakar Anestesiologi dan Rawatan Kritikal akan dipanggil untuk membantu kes2 sebegini yang berisiko tinggi. Doula: Antara Peneman atau Pengganti Bidan/Doktor. 1) Saya mengenali dunia doula ini melalui sahabat sayaContinue reading “Doula Peneman Ibu atau Pengganti Doktor? Isu Debat Doula Yatt Ottomen Vs Prof Imelda Balcin – Analisis”

Panduan Memulakan Perniagaan, Atasi Rasa Takut – No 8 Tu Win!

Minta maaf lah ya. Ini mungkin bacaan yang agak panjang. Tapi abang tetap mahu kongsikan perkara ini malam ini. Khusus untuk orang bisnes. PANDUAN UNTUK KALIAN LEBIH BERANI BERNIAGA. Mudah-mudahan ia menjadi satu bacaan baik sebelum kalian masuk tidur. Bacalah ya. ‘Free’ kot. Bukan minta duit pun. 1. Product Knowledge. Sebelum kita mulakan jualan, kitaContinue reading “Panduan Memulakan Perniagaan, Atasi Rasa Takut – No 8 Tu Win!”

Kita Sama Sama Tak Sempurna

Setiap kali kita nak rasa benci atau marah kat seseorang, ingat balik jasa² lama dia atau kebaikan yang dia pernah buat. Takkan takda langsung kebaikan? Jangan biasakan diri mencari salah silap orang sahaja. Belajar juga memuhasabah khilaf diri sendiri yang mungkin menyakitkan hati orang lain tapi kita tak sedar. Kita manusia, mereka manusia, mana adaContinue reading “Kita Sama Sama Tak Sempurna”

Resepi – Ayam Masak Pedas Bujang

Resepi — Ayam Masak Pedas Bujang (abaikan pic tauhu kering tu sbb tu nak masak resepi lain td) — idea resepi asal drp kawan i nama faz. Tp sbb i tak cukup bahan, i alter je ikut apa yang ada Bahan² Ayam suku ekor (¼) Kentang sebiji dibelah 4 Nenas dipotong dadu (takyah banyak sehirisContinue reading “Resepi – Ayam Masak Pedas Bujang”

Resepi – Mee Siput bersama Sambal Tumis

MEE SIPUT. goreng mi siput secara deep fry Bahan2 sambal 5 biji bawang merah* 5 ulas bawang putih* Semangkuk cili kering yg telah dikisar Air asam jawa Gula merah Garam Gula Minyak untuk menumis. Cara masak 1. Panaskan minyak 2. Bahan bertanda * diblend. Tumis bahan blend 3. Masukkan cili kisar. Masak sehingga pecah minyakContinue reading “Resepi – Mee Siput bersama Sambal Tumis”

[Review] 10 Model Smartphone Dengan Kamera Terbaik 2019

1. Huawei Mate 20 Pro Spec: Release: November, 2018 Layar: 6,39 AMOLED capacitive touchscreen, 16M colors Resolusi Layar: 1440 x 3120 pixels, 19.5:9 ratio (~538 ppi density) Chipset: HiSilicon Kirin 980 (7 nm) CPU: Octa-core (2×2.6 GHz Cortex-A76 & 2×1.92 GHz Cortex-A76 & 4×1.8 GHz Cortex-A55) GPU: Mali-G76 MP10 Memori Internal: 256 GB, 8 GBContinue reading “[Review] 10 Model Smartphone Dengan Kamera Terbaik 2019”

Humor – Luahan Seorang Lelaki 😂

We always hear “the rules” from the female side. Now here are the rules from the male side. Please note, these are all numbered “1” ON PURPOSE! 1. Men are not mind readers. 1. Shopping is not a sport. And no, we are never going to think of it that way. 1. Crying is blackmail.Continue reading “Humor – Luahan Seorang Lelaki 😂”

Tips Dapur – Kenali Jenis-jenis Pisang

Pisang Embun Pisang Embun merupakan sejenis pisang yang ditanam bagi mendapatkan buahnya. Nama sains pokok Pisang Embun ialah Musa acuminata Colla (AAA Group) cv. ‘Ambon Putih’  . Di Filipina ia dikenali sebagai Ambon, di Indonesia ia dikenali sebagai Pisang Ambon Putih. Pokok Pisang tidak mempunyai batang berkayu, tetapi sebaliknya ia terdiri dari gentian. Terdapat 2Continue reading “Tips Dapur – Kenali Jenis-jenis Pisang”

Resepi – Sandwich Telur Style Bujang

Sandwich Telur Bujang utk sebungkus kecil roti Massimo(4@5 orang makan) Semalam ada org tag i kat resepi sandwich ni ❤. Bangun pagi terus rasa nak buat. Tgk ada sebuku roti nak expired besok. Tapi Resepi ni sy olah ikut instinct dan citarasa sendiri yg sukakan pedas, masam, manis rasa yang seimbang. Check it out Bahan24Continue reading “Resepi – Sandwich Telur Style Bujang”

Rentetan Kes Antivax Pro Choice Dr Huda vs Vaccinated Dr. Musa

Dipetik daripada Facebook Dr Sakinah Sulong Saya puas hati duduk di kerusi depan di studio semalam. Dan hasilnya, ini rumusan pendek hasil sessi live semalam. 1. Dalam perubatan, hujah mesti ada fakta, bukan persepsi. Dan fakta mestilah disokong berdasarkan kaedah yang hieraki tinggi. Randomised controlled trial, adalah kaedah pembuktian yang paling tinggi. Bukan testimoni. ItuContinue reading “Rentetan Kes Antivax Pro Choice Dr Huda vs Vaccinated Dr. Musa”

Resepi – Sambal Bujang Bebola Ikan dan Ayam

Resepi ni sis create sebab sis teringat kenangan lampau masa sis belajar kat terengganu dulu. Student al maklum tak banyak duit, kalau makan tghri, sis ambil nasi putih dgn sambal fishball sebab murah. Makcik tu kira rm1.50 je utk 3 ketul fishball dan nasi. Kalau amik ayam, rm4. So jimat banyak. Ini makanan yang bantuContinue reading “Resepi – Sambal Bujang Bebola Ikan dan Ayam”

Realiti Gay di Malaysia – V.1

Perkongsian daripada Facebook Pendosa Mencari Peringatan yang bagus dik, abg setuju, abg sendiri pun pernah diusha, I am 40++ but look 30 dan muka pun macam budak boleh dimakan, bukan nak up diri tapi majoriti kalau tak kenal mmg tak percaya abg mmg dah 40++ sampaikan time di pejabat, masa orentasi bersama staff baru, diaorangContinue reading “Realiti Gay di Malaysia – V.1”

Resepi – Kari Ayam Bujang

Sis serba salah hendak kongsi resepi masakan kari ayam sis kali ni. pasal apa, sis masak kari ni tak ikut standard resepi kari biasa. sis buat ikut tekak sendiri. sis suka kurang santan, pekat tak berkuah sangat ala-ala rendang tapi still kari dan ianya mesti pedassss. sis takboleh makan kari yang tak pedas. jadinya lepasContinue reading “Resepi – Kari Ayam Bujang”

Resepi – Cendawan Goreng Tiram

Disebabkan semalam lepas bergayut sampai lewat malam, dan lepastu online fb tah apa dibuatnya, tido lambat, jd pagi td sis tak bangun sahur…so tak puasa..jd tghri ni kita masak apa yg ada dalm peti ais..habiskan stok lama2..supaya xlayu dan reput mcm tu je Jadi sis nak kongsi resepi CENDAWAN GORENG MASAK TIRAM. Bahan2Basically kena adaContinue reading “Resepi – Cendawan Goreng Tiram”

Resepi – Nasi Goreng Bujang

Nasi Goreng Bujang utk seorang makan Bahan2 Secawan nasi putih Cili kering 5 tangkai* Bawang putih seulas* Bawang merah seulas* Ikan bilis dlm 5 ekor* Minyak masak Sebiji telur (dibasuh) Garam/perasa Timun utk ulam Isi ayam/sotong – optional Sayur campur – optional Cara2 Tumbuk bahan bertanda * Panaskan 2 sudu minyak masak. Tumis bahan tumbuk.Continue reading “Resepi – Nasi Goreng Bujang”

Resepi — Kacang Buncis Goreng

Kacang buncis goreng utk 2-3 orang makan Bahan2 Kacang buncis seikat dalam 10-15 batang Baby carrot 5 biji, kalau pakai carrot biasa amik sekerat je cukup Tauhu goreng sebiji Bawang merah sebiji Bawang putih seulas 5 biji Cili padi dibelah dua Sos ikan satu sudu besar Serbuk perasa maggi secukupnya Air secukupnya Cara2 Tumis bawangContinue reading “Resepi — Kacang Buncis Goreng”

Tips – Panduan Ringkas Mengisi E-Filing LHDN

Tips panduan ringkas mengisi e-filing bagi newbie & elak penalti di bawah seksyen S.113(2) 👇👇👇 1. Perkerja bergaji RM3,000-00 ke atas dan sudah berkerja setahun dan keatas yang belum mendaftar E-filing, bolehlah hadir ke Pejabat LHDN untuk mendaftar dan dapatkan No. Cukai Pendapatan, dan password E-Filing. 2. Untuk yang pertama kali buat E-Filing, boleh lahContinue reading “Tips – Panduan Ringkas Mengisi E-Filing LHDN”

Isu Semasa – Intisari Debat AntiVax Dr Musa dan Dr Huda dalam Analisis TV AlHijrah

ANALISA TV ALHIJRAH VAKSIN: PERLINDUNGAN ATAU KEMUDARATAN Bagaimana saya menganalisa perbincangan semalam? 1. Sejak beberapa hari lepas, saya ada beritahu rakan-rakan doktor, apa sebenarnya yang dimahukan di akhir rancangan ini nanti. Saya bimbang bila antivaksin diberi peluang ke udara secara langsung untuk menyampaikan idea mereka.Tapi saya silap. Wakil mereka itu langsung tak ada idea! 2.Continue reading “Isu Semasa – Intisari Debat AntiVax Dr Musa dan Dr Huda dalam Analisis TV AlHijrah”

Resepi – Ayam Masak Kicap Berempah

AYAM MASAK KICAP BEREMPAH . BAHAN-BAHAN: isi ayam digoreng,jangan garing sangat(ketepikan. 2 biji bawang besar* 3 ulas bawang putih* 2 inci halia* jintan manis* jintan putih* Rempah 4 sekawan(kayu manis,buah pelaga,bunga cengkih,bunga lawang) air asam jawa kicap manis/kicap pekat sos tiram . . CARA PENYEDIAANYA: tumis bahan bertanda*.bahan ni ditumbuk/blend ya.dah agak garing dan naikContinue reading “Resepi – Ayam Masak Kicap Berempah”

Resepi – Ayam Goreng Kunyit

AYAM GORENG KUNYIT SEDAP . Ayam dipotong kecik2 dan gaul dengan serbuk kunyit, serbuk kari, serbuk cili, tepung jagung, garam, lada hitam kasar dan gula Make sure dia pekat macam ni. jangan campur air. Biar air dari ayam tu sendiri yg bagi lekat…biarkan dalam 15-30min. Minyak jangan banyak sangat..letak ayam sikit2 dalam 5-7 ketul padaContinue reading “Resepi – Ayam Goreng Kunyit”

Resepi – Ayam Masak Merah Kenduri

AYAM MASAK MERAH KENDURI . BAHAN-BAHAN: 1 ekor ayam – potong kecil dan basuh bersih (Garam, kunyit dan goreng – jangan garing sangat.) 3 biji bawang besar (size besar tau)* 4-5 ulas bawang putih* 1 1/2 inci halia* (Blend semua bahan bertanda *) 3-4 senduk cili kisar 5 sudu besar sos cili 2 biji tomatoContinue reading “Resepi – Ayam Masak Merah Kenduri”

Resepi – Ayam Panggang Ala Kenny Roggerz

AYAM ALA KENNY ROGERS! . BAHAN-BAHAN: Bawang besar 2 biji Bawang putih 4 ulas Minyak zaitun Halia Perasa Maggi Sos black pepper Sos tiram Lada hitam Madu Sedikit air . . CARA MASAK: Blend semua barang di atas dan lumur pada ayam, bakar dalam suhu 200, masa dalam 1 setengah jam, tambahan lepas masak tuContinue reading “Resepi – Ayam Panggang Ala Kenny Roggerz”

Resepi – Ayam Masak Phad Phed Kai Original Thailand

PHAD PHED KAI ORI THAILAND . BAHAN RENCAH: 3 batang serai Sedikit lengkuas Sedikit halia 6 ulas bawang putih 2 ulas bawang merah Cili api ikus uka – bergantung nak pedas mana Sedikit cili kering Belacan . BAHAN LAIN: . 1/2 ekor ayam – potong kecil 4-5 tangkai kacang panjang – potong pendek Terung pipitContinue reading “Resepi – Ayam Masak Phad Phed Kai Original Thailand”

Resepi – Ayam Masak Lada Hitam

AYAM MASAK LADA HITAM . BAHAN-BAHAN: 5 ketul ayam 6 ulas bawang merah – ditumbuk 2 ulas bawang putih – ditumbuk 1 inci halia – dihiris 1 sudu kecil lada hitam 2 sudu besar sos tiram 4 sudu besar kicap manis beberapa biji cili padi – jika suka 1/2 cawan air 1 sudu kecil tepungContinue reading “Resepi – Ayam Masak Lada Hitam”

Resepi – Ayam Masak Kicap Pedas Daun Kari

AYAM MASAK KICAP PEDAS DAUN KARI . BAHAN-BAHAN: Kayu manis Bunga lawang Buah pelaga Cili kering blender Bwg beso (hiris) Bwg Putih (hiris) Halia (hiris memanjang) Cili padi hijau/merah (belah dua) Daun kari Air Asam jawa Kicap Air ckit utk kuah Garam (jika perlu SBB dh ada kicap kn.. aji/gula Bawang besar (hiris bulat) .Continue reading “Resepi – Ayam Masak Kicap Pedas Daun Kari”

Resepi – Ayam Masak Kam Heong

AYAM KAM HEONG . Bahan-bahan : 1 Ekor ayam dipotong 18. 2 ulas bwang besar (sbiji didadu n sbiji lg potong kasar). 4 ulas bwang putih (ketuk). 6 cili merah (belah 2) jika nak pedas lebihkan cili. 7 cili kmpung (belah 2) jika nak pedas lebihkan cili. 20 helai daun kari. 2 sb sos cili.Continue reading “Resepi – Ayam Masak Kam Heong”

Resepi – Ayam Masak Phat Phet

AYAM PHAT PHET . Bahan A (Kisar): 5 biji cili padi 2 hiris halia kunyit hidup 1 atau 2 batang serai 5 ulas bawang putih 1 biji bawang besar . Bahan B: 3 keping ayam mentah dipotong dadu 1 batang serai 1 asam keping 4 helai daun limau purut Sedikit Garam dan Gula, secubit ajinomotoContinue reading “Resepi – Ayam Masak Phat Phet”

Resepi – Ayam Goreng Crispy

AYAM GORENG MUDAH Bahan-bahan: 1sdt lada hitam yg d tumbuk kasar 1labu bwg putih tumbuk kasar 1 sdt serbuk cili,garam,serbuk perasa ayam maggi ataupun knorr, tepung beras dan air… kacau sebati kemudian bole la goreng. *tepung beras dan air jgn bnyk sgt, cukup sekadar menyaluti ayam jer *nak perap dulu pun boleh kredit: effadila misranContinue reading “Resepi – Ayam Goreng Crispy”

Resepi – Ayam Masak Thai

AYAM MASAK THAI . Bahan A: 10 ketul bahagian ayam digoreng 1 biji bawang besar/holland (potong bulat) 2 batang serai dititik Daun limau purut Garam secukupnya 2 sudu sos tiram 2 sudu sos cili Sedikit air Minyak . Bahan B: (bahan kisar) 3 ulas bawang merah 5 ulas bawang putih 5 biji cili merah 3Continue reading “Resepi – Ayam Masak Thai”

Resepi – Ayam Masak Kukus Chinese Style

AYAM KUKUS CHINESE . . 1 ekor ayam dipotong 20-24 (macam buat nasi ayam ) 2″ halia dihiris nipis 5 batang daun bawang dipotong panjang garam secukup rasa . . Bahan untuk perap: 3 sdb kicap cair 2 sdt minyak bijan 1 sdt lada serbuk hitam garam secukup rasa. gaul semua bahan dan lumur padaContinue reading “Resepi – Ayam Masak Kukus Chinese Style”

Tips Dapatkan Telur Dadar Gebu

Tips nak dapatkan telur dadar gebu macam kedai tomyam Pukul sebiji atau dua biji telur guna garfu sehingga kembang atau pukul selama 10min Sambil-sambil tu panaskan minyak Selagi minyak tak panas, jangan masukkan telur Dah nampak macam kuali berasap tu makna minyak dah panas lah, so boleh masukkan telur tadi. masa tuang telur tu janganContinue reading “Tips Dapatkan Telur Dadar Gebu”

Resepi – [Unbaked Cheese Cake] Brownies Cheese Kukus

Credit: Wani Sukarno, pic ihsan google   Brownies: Bahan A: 2 biji telur 1/2 cawan susu cair (cawan metrik, 1 cawan = 250 ml) 1/2 cawan susu pekat manis ( tak letak ) 100 ml minyak 1/2 cawan gula castor Sedikit vanilla   Bahan-bahan yg diayak bersama: 1/3 cawan serbuk koko (boleh tambah hingga 1/2Continue reading “Resepi – [Unbaked Cheese Cake] Brownies Cheese Kukus”

[Company Review] Are you struggling in your day-to-day retail business management in Malaysia?

What is stocktake in retail? Stock-taking or “inventory checking” is the physical verification of the quantities and condition of items held in an inventory or warehouse. This may be done to provide an audit of existing stock Are you struggling in your day-to-day retail business management in Malaysia? Inventory or stock as it is alsoContinue reading “[Company Review] Are you struggling in your day-to-day retail business management in Malaysia?”

RM1 YANG KITA BERI TU TAKKAN MENJADIKAN KITA MISKIN

Aku tahu, kalua yang duduk area bandar-bandar lebih-lebih lagi Kuala Lumpur, anda mesti pernah didatangi dengan budak-budak tahfiz meminta derma, orang tua buta menjual tisu, makcik-makcik kemboja menjual keropok, dan tak kurang juga anak-anak muda promot unicef charity, atau gadis bisu datang tunjuk kad OKU semasa anda sedang makan di warung atau sedang beratur diContinue reading “RM1 YANG KITA BERI TU TAKKAN MENJADIKAN KITA MISKIN”