RM1 YANG KITA BERI TU TAKKAN MENJADIKAN KITA MISKIN

Image result for RM1

Aku tahu, kalua yang duduk area bandar-bandar lebih-lebih lagi Kuala Lumpur, anda mesti pernah didatangi dengan budak-budak tahfiz meminta derma, orang tua buta menjual tisu, makcik-makcik kemboja menjual keropok, dan tak kurang juga anak-anak muda promot unicef charity, atau gadis bisu datang tunjuk kad OKU semasa anda sedang makan di warung atau sedang beratur di ATM machine.

Dalam kesemua kategori di atas, aku tak kisah pun andai kata mereka nak mencari sesuap nasi dengan meminta-minta sumbangan. Kalau aku ada duit, aku bagi, kalau tak da, aku geleng kepala baik-baik. Mereka pun akan faham dan terus beredar. Dan kalau aku memang taknak subahat, aku cakap aku taknak. (nanti kat bawah aku explain golongan mana tu)

Kebanyakan aku perhati, masyarakat kita ni sombong. Orang tu jual tisu seringgit satu pun kau berkira. Dah tu pi herdik dia lagi. Sama-ada betul dia buta ka, atau berapa banyak dia dapat ka, itu lantak pi kat dia. Kalau kau rasa benda tu tak da sivik, jangan sokong. Mereka  cuma cari makan. Sesuap makan yang kau tak tau dia dah makan ke belum hari tersebut. Kau ingat senang ke nak jalan berpanas-panas dari satu warung ke warung nak approach org yg tengah makan yang silap-silap jumpa yang panas baran curah air nescafe o panas kat muka kau. Dan mereka-mereka tu semua dah berusia. Even kalau mereka actually kaya raya sekalipun, ada bmw kat rumah disebalik semua itu, aku tetap akan bayar rm1 seringgit untuk tissue bukan utk harga tisu itu semata-mata tapi lebih kepada menghargai usaha dia cari duit. Sekurang-kurangnya dia tak mencuri bhai. Dia tak merompak macam politician. Opsss. Ingat satu benda ni WALAUPUN RM1 YG MEREKA MINTA TU BOLEH MENJADIKAN MEREKA KAYA, TAPI RM1 YANG KITA BERI TU TAKKAN MENJADIKAN KITA MISKIN.

Begitu juga dengan makcik jual keropok kat kaki lima petronas atau kaki-kaki lima depan bank yang aku nak kakikan je org yang ganggu makcik – makcik ni like you guys taknak beli sudah. Keropok yang siap goreng rm4 sebungkus ok lah tu kau beli keropok LAYS rm9 sepaket dapat angina saja tu tak pa pulak. Takda pulak kau maki pekerja seven eleven. Kan? Again ladies and gentleman, kaaalauuuuu tak suka, takkkkk payah beli tapi jangannnnnn ganggu mereka YOU SICK NIGGGASSSS!

Tapi antara semua ni, ada satu golongan yang kalau datang aku akan mintak maaf banyak banyak yang aku memang tak akan tolong even aku ada je seringgit dua nak di bagi. Iaitu golongan kanak-kanak tahfiz, golongan yang pegang bayi kecil sambil minta derma kat pasar malam.

Yang ini aku tak nak subahat. Anak-anak tahfiz dan bayi yang dimanipulasi untuk mendapatkan derma, andai kata mereka diberi perhatian bermakna kita telah mewujudkan satu permintaan (demand) dan mereka akan go further untuk memenuhi permintaan dengan memperbanyakkan lagi mangsa kanak-kanak yang tak bersalah (supply) macam cerita SLUMDOG MILLIONAIRE tuh. supply and demand.

So ladies, gents,

Another side of this, bila kita nak sedekah kat orang, jangan sesekali fikir, dia ni dah dpt brapa banyak eh, apa yang dia akan buat dengan duit aku? Betul ke betul2 duit tu sampai kat charity?

Bongokkk!

Maaf Bahasa kasar.

Kita orang Islam amat beruntung. Amalan sedekah merupakan amalan yang di angkat tinggi oleh ALLAH SWT sehinggakan ianya merupakan salah satu daripada tiga perkara yang boleh kita bawa mati.

So next time nak sedekah tu, sedekah je tak perlu kau kaji duit kau pergi mana. Sedekah dengan niat ..ya ALLAH, jika ini perkara yang ENGKAU sukai maka terimalah sedekahku dan salurkan lah pada mereka yang memerlukan dan ENGKAU permudahkan lah jalan hidupku selepas ini. Aaaaminnnn.

Orang yang memerlukan tak semestinya gambar2 yang mereka tunjuk dalam file mereka waktu minta derma tu, boleh jadi, mereka themselves adalah orang yang memerlukan tu. Kau bg rm5, dptlah dia buat hilang haus jalan panas-panas nak kutip charity. Ohhh artis buat charity kau senang hati je donate ratus ratus K..ber KKKK kau buat replica cheque yer.. rm5 berkira sangat.

Done bebel. Ubahlah minda peeps.

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

WordPress.com.

Up ↑

%d bloggers like this: