Resepi – Ayam Goreng Kunyit

Image may contain: food

AYAM GORENG KUNYIT SEDAP

.
Ayam dipotong kecik2 dan gaul dengan serbuk kunyit, serbuk kari, serbuk cili, tepung jagung, garam, lada hitam kasar dan gula

Make sure dia pekat macam ni. jangan campur air. Biar air dari ayam tu sendiri yg bagi lekat…biarkan dalam 15-30min.

Minyak jangan banyak sangat..letak ayam sikit2 dalam 5-7 ketul pada satu masa.

Tengok…inilah kegaringan yang terbaik..ini lah kegaringan aku cari selama ini dikedai2 yang jual ayam goreng kunyitttt…hahaha

Boleh ditambahkan dengan tauhu goreng.

Buangkan sikit minyak bekas goreng ayam untuk tumis bawang putih, bawang holland, bunga kobis, carrot, kacang panjang, cili padi, cili merah, cili hijau…tabur skit gula, serbuk pati ayam dan titis cuka hitam..goreng api kuat sampai garing sikit..lepas tu gaulkan ayam yang dah digoreng tadi

Siappp!!

**Makan dengan nasik putih…kalau ada sambal belacan lagi ferggghhh merecikkk…first time cuba kicap manis enak…not bad

kredit: effadila misran dan owner gambar.

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

WordPress.com.

Up ↑

%d bloggers like this: