Resepi – Ayam Masak Kam Heong

Image may contain: food

AYAM KAM HEONG

.
Bahan-bahan :
1 Ekor ayam dipotong 18.
2 ulas bwang besar (sbiji didadu n sbiji lg potong kasar).
4 ulas bwang putih (ketuk).
6 cili merah (belah 2) jika nak pedas lebihkan cili.
7 cili kmpung (belah 2) jika nak pedas lebihkan cili.
20 helai daun kari.
2 sb sos cili.
2 sb sos tomato.
2 sb sos tiram.
2 sb kicap lemak mnis.
3 or 4 sb kari.
Minyak masak.
Garam.
.
.
Cara Penyediaan :
● Gaulkan ayam dgn serbuk kunyit,garam dan lada hitam.
● Goreng ayam hingga masak. | Asingkan.
● Serbuk kari dbancuh dengan sedikit air.
● Panaskan minyak tumis bawang besar bawang putih hingga wangi.
● Masukkan bancuhan kari dan daun kari.
● Masukkan sos dan kicap kacau sebati hungga agak pekat.
● Masukkan ayam goreng serta hirisan cili.
● Gaul rata.
● Siap dihidang.

kredit: effadila misran dan owner gambar.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

WordPress.com.

Up ↑

%d bloggers like this: