Resepi – Ayam Masak Phad Phed Kai Original Thailand

Image may contain: food

PHAD PHED KAI ORI THAILAND

.
BAHAN RENCAH:
3 batang serai
Sedikit lengkuas
Sedikit halia
6 ulas bawang putih
2 ulas bawang merah
Cili api ikus uka – bergantung nak pedas mana
Sedikit cili kering
Belacan
.
BAHAN LAIN:
.
1/2 ekor ayam – potong kecil
4-5 tangkai kacang panjang – potong pendek
Terung pipit secukupnya
2-3 helai daun limau purut – hiris halus
Garam & gula secukup rasa
.
.
CARA MEMASAK:
1. Kisar bahan rencah hingga halus. Panaskan minyak dan tumis hingga pecah minyak.
2. Setelah kelihatan agak garing, masukkan garam, gula serta ajinomoto jika suka.
3. Setelah ayam masak, masukkan kacang panjang, terung pipit dan hirisan daun limau purut.
4. Gaul rata dan setelah sayur masak. Angkat dan hidangkan.
5. Paling sedap makan dengan nasi panas.
.

kredit: effadila misran dan owner gambar.

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

WordPress.com.

Up ↑

%d bloggers like this: