Resepi – Kari Ikan Tenggiri

Resepi KARI IKAN TENGGIRI bujang (kredit @meez siti) – untuk 2@3 orang makan

Bahan2
2 ketul ikan tenggiri
Serbuk kari
2 sudu besar cili giling
Daun kari
3 biji bawang merah (sis takde bawang kecil aku bantai je bawang besar)
3 ulas bawang putih
Santan
Cili besar 2 biji (aku takda cili besar, cili padi merah pun boleh)
Bendi atau tomato sebagai bahan tambahan
Asam keping 3 keping
Minyak utk menumis
Garam dan serbuk perasa

Cara memasak:
1. Panaskan minyak

2. Tumiskan hirisan bawang merah dan bawang putih. Kalau nak blend pun boleh. Skdr hiris pun boleh. Bawang dah layu masukkan daun kari yg dilurut.

3. Bawang dah naik bau. Masukkan sepaket rempah kari ikan yang telah dibancuh terlebih dahulu dengan secawan air dan cili giling

4. Tumis sampai pecah minyak

5. Masukkan ikan tenggiri. Masukkan asam keping.

6. Masukkan bendi

7. Masukkan santan pekat. Dah mendidih sikit baru masukkan yg cair

8. Perasakan dengan garam dan serbuk perasa.

9. Siap utk dihidang.

Silakan share. Sy halalkan. Ini resepi mak sy just doakan mak sy sentiasa sihat. #masakansimpleorangbujang

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

WordPress.com.

Up ↑

%d bloggers like this: