RESEPI KARIPAP INTI KENTANG – anggaran 100 biji karipap saiz medium
Bahan2:
4biji kentang saiz besar (sebiji keledek sesat tu sbb nak habiskan stok) – dipotong dadu
Isi ayam rebus, bahagian dada – carik2kan
Segenggam ikan bilis
5 biji cili padi dihiris
Daun kari 2 tangkai
Bawang holland sebiji dipotong dadu
3 ulas bawang putih dicincang halus
Sebiji lada Benggala dipoting dadu – ni kalau dpt color kuning atau merah lg menarik
2bungkus rempah kari ikan BABA’S atau faiza
Gula 2 sudu besar
Garam secukupnya
Minyak utk menumis
Cara memasak:
1.Panaskan minyak
2.tumis bawang putih, bawang holland sampai layu
3.masukkan ikan bilis, cili padi, lada benggala dan daun kari
4.masukkan serbuk kari dan isi ayam
5.masukkan 2 cawan air
6.masukkan gula dan garam
7.masukkan kentang
8.reneh sampai kuah kering dan kentang empuk.
9.ketepikan.biar sejuk.
Cara buat doh:
800g tepung gandum
Stgh cawan minyak masak
Secubit garam
Air secukupnya
Satukan tepung minyak dan garam. Masukkan air perlahan2 sehingga doh lembut. Lenyekkan doh jadi nipis dan tekap dengan acuan karipap. Isi inti ditengah dan kacip rapat2. Sedia utk digoreng.
Silakan share. Kredit: meez siti #masakansimpleorangbujang