Mengapa Aku Benci Cerita Potato, Egg and Coffee Beans

Image result for depressed girl

Ada satu cerita motivasi yang lama disampaikan dari mulut ke mulut dan cerita ini juga banyak digunakan oleh para motivator dalam kelas2 motivasi mereka

Unfortunately for me, kisah ni beri negatif memory.

Ceritanya macam ni, ada dalam satu kelas motivasi dengan seorang puan nama mende tah, dia buka slide show tunjuk gambar carrot, telur dan coffee beans.

Lepas tu dia tanya audiens dalam kelas tu, ‘saudara saudari, kalau diberi pilihan antara 3 benda ni, tuan2 pilih yang mana?’

Ok, aku repeat balik ea soalan dia…

‘saudara saudari, kalau diberi pilihan antara 3 benda ni, tuan2 pilih yang mana?’

Dapat tak? Masa tu kisah potato, egg and coffee beans ni aku masih belum pernah dengar masa tu. Innocent sgt. Atau kurang membaca. Jadi aku BETUL BETUL tak tau kisah tu.

Kalau korang pun belum tahu, baca dulu kisah tu kat sini utk fahamkan cerita aku ni ๐Ÿ‘‰๐Ÿ‘‰๐Ÿ‘‰ https://misscosmics.wordpress.com/2019/04/03/your-reaction-matters-more-than-what-happens-to-you/?preview=true

Ok back to the story. Puan tu tanya, ‘siapa suka carrot?’ (dia just tukar ubi kentang kepada carrot tp ceritanya sama)

Aku angkat la tangan sbb masa tu aku nampak carrot tu macam so bright and beautiful. Dalam hati dok fikir apa la trick motivator ni but nevermind aku fikir carrot so bright so i wanted to be like carrot. So bila puan tu tanya reason nanti i can come out with what i was thinking about the carrot.

Then she continues ask around, ‘siapa pilih egg?’ ada la sorg dua audien lelaki angkat tangan.

And last questions, ‘i guess the rest of you choose coffee beans huh?’ audiens reply: ‘yes madam’

She continues…

Ok, siapa yang pilih coffee beans, you are correct!

And i was like, excuse me, tadi soalan tanya apa pilihan kami atau tanya apa yang ‘betul’ utk dipilih? Sometimes kau sebagai motivator, susun ayat pun tunggang langgang

To make it short, dia pun bercerita la pasal cerita egg potato (carrot) and coffee beans td dan time dia nak gulungkan hujah (buat kesimpulan) dia boleh attack aku dan dua org lelaki yang pilih egg tadi dengan pesanan yg aku igt sampai skrg which is:

JANGANLAH KITA MUDAH MENYERAH DENGAN TEKANAN DALAM HIDUP SEHINGGA IA MERUBAH SIAPA DIRI KITA YANG SEBENAR. JANGAN JADI LEMAH!

i was like, whaaaatttt?

Malu kena attack sebagai minoriti group membuatkan aku pasang azam, suatu hari aku akan patahkan kata2 mana2 motivator yang masih upkan kisah ni dlm ceramah mereka and this year mark the year that I’ve finally come out with the more relevant answer to that bitch motivator:

HEY PUAN MOTIVATOR (IDK THIS TITLE SUITS YOU OR NOT BUT) LEMME TELL YOU, THAT IN THIS LIFE, YOU HAVE NO RIGHTS TO ACCUSE PEOPLE ABOUT CHOICES THEY MAKE BE IT POTATOES OR EGGS.

We come in many shape and color, we need and complete each other..

WE BORN IN THIS WORLD BRINGS OUR OWN RESPONSIBILITY WITH OUR OWN CHARACTER. BOLEH BAYANGKAN TAK KALAU POTATO MASUK DALAM AIR PANAS DAN IT MERGES DENGAN AIR? JADI APA? MASHED POTATO! IA AKAN HILANG FUNGSI UNTUK DIMAKAN LEMBUT!

Image result for carrot

BEGITU JUGA DENGAN TELUR! KALAU YOU HARAPKAN TELUR BILA MASUK DALAM AIR PANAS AKAN MERGE MACAM COFFEE BEANS DOES, YOU AKAN HILANG FUNGSI SEBAGAI SEBIJI TELUR YANG FUNGSI NYA UTK DIMAKAN SBG SEBIJI TELUR REBUS!

NO MATTER WHAT FUNCTION WE BRING IN THIS WORLD, EVERY ONE DESERVE TO BE ANYTHING SHE/HE WANTS TO BE. EVERY ONE OF US HOLD A DIFFERENT ROLES IN THIS WORLD AND THAT’S WE CALLED AS DIVERSITY!

YOU CANNOT EXPECT EVERYONE TO BE A COFFEE BEAN AND MAKES THE WORLD LOST ITS COLOR.

Maybe ada yang lemah, maybe ada yang kuat, but we need each other. Telur rebus pagi2 enak dihidang dgn kopi panas dan baked potatoes. That’s makes us complete each other, doesn’t we?

You don’t expect your breakfast will be all coffee all day, all the time since you were born till the day of your death?

I hate you puan! The title you holds doesn’t allow you to put shame to others that have different thought than you. I wonder if you really a motivator..

Beared it in mind not all who choose carrots choose to be weak, but they choose to be bright and vibrant.

The side that i see is totally different from your side and angle to get out of my way. You destroy confidence of a bright girl and i believe it’s not only me alone. and i will never forgive her for that.

 

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

WordPress.com.

Up ↑

%d bloggers like this: