Resepi – Mee Kari Kuah Pekat Chinese Style

MEE KARI CHINESE STYLE RECIPE
Credit: ahmad shukri shukor
.
Bahan2
100grm cili kering – rebus dan kisar
3 biji bwh besar – kisar
3 ulas bwg putih – kisar
2 batang serai – diketuk
3 sudu besar serbuk kari ayam/daging
1/2 ekor ayam (potong kecil)
1 kotak kecil santan
Tauhu apung
Fish cake
Hiasan
Telur rebus
Taugeh – celur
Sawi – celur
Sambal
Limau Nipis (potong separuh)
.
Sambal
300grm cili kering – rebus
4 biji bwg besar
3 ulas bwg putih
.
1. Rebus cili kering.. Bila dh masak, blend bersama bwg besar & bwg putih
2. Goreng hingga wangi.. Perisakn dgn garam & gula
.
Cara
1 .Panaskn minyak dan goreng serai sebentar
2. Kisar cili kering, bwg besar, bwg putih. Masukkan bahan kisar ke dalam kuali. Masak hingga terbit minyak
3. Masukkan serbuk kari dan masak sebentar. Kemudian masukkan ayam dan kacau sebati sehingga ayam separuh masak
4. Masukkn santan sekotak kecik dan air (sukatan air agak2 saje.. ikut selera nk kuah pekat atau cair)
5. Biar kuah mendidih.. Perisakn dgn garam/aji.. Tambahkn tauhu apong dan fishcake. Biar hingga mendidih dan kuah menyerap ke dlm tauhu apong
.
Tips
Mee kari sedap makan dgn wantan goreng..

Silakan share #masakansimpleorangbujang

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

WordPress.com.

Up ↑

%d bloggers like this: