Resepi – Kuih Ketayap Mudah dan Sedap

RESEPI KUIH KETAYAP

Bahan-bahannya –

2 cawan tepung gandum
1 biji telor
2 sudu minyak masak @ minyak jagung
Secubit garam
5 helai daun pandan (dikisar dgn air)
Sedikit pewarna hijau

Untuk inti kelapa –

½ biji Kelapa parut (ambil putih shj)
8sdb Gula merah
2sdb Gula pasir
Secubit garam
Sedikit air
Sehelai daun pandan disimpul

Masak gula sampai larut.. masukkan kelapa parut..garam..biar kering sikit. Biarkn sejuk..

Cara-cara utk kulit –

Blend semua bahan2.. Bancuhan agak2 jgn cair sangat jgn pekat sangat.. gunakan kuali leper (seeloknya non stick) Sapukan kuali dgn sedikit minyak, Gunakan senduk bulat, sendukkan adunan kedalam kuali, kemudian lenggangkan kuali.. biarkan skejejap, xperlu terbalikkan, angkat dan sedia utk diletakkan inti..

Selamat mencuba❤️
Kredit by – wirawati negara #maskansimpleorangbujang #msob #mahn

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

WordPress.com.

Up ↑

%d bloggers like this: