Life Seorang Blogger

Ingat buat content ni kerja mudah ke? Tapi sebab minat sis bermula dengan blog drp tahun 2009.Masa tu pakai blog friensdter. Dan rasa pro sikit, tahun 2012 buat blogspot pulak. Bila bnyk lagging and dah tak popular, sis bukak wordpress dr 2015 sampai sekarang.Tahun pertama sis mula, view cuma 4 views setahun. Skrg dah ada tapak yg kukuh, sebulan pun dah 5000 views and visitor by average. Sehari boleh pergi 200-400 visitors and views
.
Jap2, apa penting nya views and visitors?
.
Ini dipanggil traffic. lebih banyak traffic yg masuk ke blogsite kita, kita akan mampu appears dekat first page of google search.
.
Tak faham jugak?
.
Kalau anda google sesuatu..contoh “permohonan kebenaran berkahwin negeri pahang” sekarang site sis dah ada dekat first page. Jd anda sebagai googlers, anda akan klik dekat first page je kan. Ada ke org tekan “next” untuk page kedua? Takda. Samaada mereka akan refine mereka punya search kepada terms lain seperti “borang nikah pahang” atau “ambil borang nikah di mana di pahang”. Betul tak? Macam ni kan selalu kita guna google?
.
So bila dah banyak traffic, apa untungnya?
.
Kalau blogsite kita ada link dengan AdWords atau kita sign up utk WordPress premium, setiap klik and visit ke blog kita akan bawak masuk duit bersama. Google akan bayar the way google bayar YouTuber.
.
Then kenapa susah2 tulis blog? Kenapa tak go on YouTube channel je?
.
Setiap orang lain2. Ada yang berbakat depan kamera. Ada orang malu depan kamera tapi punyai jari keyboard/pena yang tajam bila menulis so setiap orang ada pilihan
.
Jadi korang dah dapat tahu la kan serba sedikit macam mana bloggers and YouTubers buat duit berkoyan?
.
Sis belum sampai tahap tu sebab sis buat blog sejak sepuluh tahun lalu is purely on MINAT yang mendalam terhadap bidang penulisan artikel, jurnal atau travellog/cooklog. Nampak org dpt something daripada apa yang kita post, tu satu kepuasan bg sis.
.
.
Entah, lain orang lain minat kan.
.
.
Itu saja utk kali ini. Ada masa sis kongsi benda lain pulak. Maybe tentang cara2 sign up google AdWords utk blog ampa.
.
🌺adios.
.
.
#masakansimpleorangbujang #foodreview #placereview #cafereview #giftreview #portmakanbest #tempatmakanbest #tempatmakansedap #jalanjalancarimakan #misscosmics #masakapaharini #msob #mahn #resepibujang #dapurbujang #bujangtrangtangtang #eh
.
.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

WordPress.com.

Up ↑

%d bloggers like this: