Diceraikan Ustaz Pencetus Ummah Ketika Sedang Hamil, Wanita Ini Redha Suami Nikah Janda Anak Satu

Kes yang berlaku melibatkan PU Abu , bekas isteri nya iaitu Ain Afini dan seorang janda berusia 24 tahun , Hana Azra, buatkan aku nak digging out balik one confession yang aku pernah baca di iiumconfession.com yang aku rasa ada kaitan.

Jika tiada kaitan pun kita sama-sama ambil lah pengajaran. Anda semua nilaikan lah sendiri samaada ini cerita yang sama atau bukan. Terlalu banyak persamaan adakah semuanya kebetulan? Baca luahan berikut….

.

” Aku berkahwin umur 21 dan diceraikan umur 22 dan sedang mengandung. Suami seorang ustaz selebriti dan dikenali.. “

” Seminggu pertama kahwin, ada seorang perempuan whatsapp suami ucap tahniah atas pernikahan kami. Aku ingat whatsapp tu berakhir di situ sahaja tapi aku salah.. “

Jodoh dan pertemuan semuanya di tangan Allah SWT. Sebagi manusia, kita hanya perancang di pentas dunia ini tetapi sebaik perancangan adalah daripada Allah SWT.

Adakalanya ada jodoh yang tidak berpanjangan, maka terjadinya perpisahan antara dua insan yang pernah saling menyayangi.

.
Walaupun sudah mencuba pelbagai cara untuk menyelamatkannya, namun masih tidak memperolehi jalan penyelesaian yang baik. Tapi yang lebih menyedihkan apabila cinta dikhianati oleh orang yang kita sayang dan percaya.

Baca perkongsian wanita ini yang dimuatnaik di laman web IIUM Confession. Semoga menjadi pengajaran kepada kita semua.

.

.

Aku berkahwin umur 21 dan diceraikan umur 22 dan sedang mengandung. Suami seorang ustaz selebriti dan dikenali.

Seminggu pertama kahwin, ada seorang perempuan whatsapp suami ucap tahniah atas pernikahan kami.

Aku tahu siapa perempuan tu, suami pernah suka dia dan pernah ajak kahwin sejak lima tahun lalu tapi sepanjang hubungan kami, tak pernah wujud masalah tentang perempuan tu.

Aku ingat whatsapp tu berakhir di situ sahaja tapi aku salah. Lama kelamaan beberapa kali kantoi tentang hubungan dorang, kerap whatsapp senyap2 belakang aku.

Alasan suami kesian tengok perempuan tu merayu2 nak dia kembali. Oh ya, perempuan tersebut seorang founder skincare di Kedah. Janda dan ada anak perempuan seorang.
Mula2 aku call perempuan tersebut dan cakap elok2 yang kita sama2 perempuan. Jangan jatuhkan perempuan lain sebab dia mesti tahu aku rasa apa, yelah dia pun pernah bercerai.

Tapi yang dia jawab dia dengan suami aku sahabat dah lama dan dia tahu suami aku takkan putuskan persahabatan tu. Dua bulan lepas tu suami ke umrah dan kat situlah mula nya keadaan jadi makin teruk.

Dua hari sebelum dia pergi umrah, aku terbaca whatsapp dia bersayang rindu dengan janda tersebut. Remuk hati tapi aku diam je, makan minum aku sediakan macam biasa. Dia menangis2 minta maaf.

Waktu hantar dia kat airport aku cuma cakap, sayang redha dengan semua silap abang. sayang harap abang berubah. Lepas tu kami tetap macam biasa, selalu whatsapp even dia kat sana.

Then suami bagitahu dia terpaksa extend lagi 3 minggu sebab ada kerja yang perlu dia uruskan dan waktu dia bagitahu tu, waktu aku dapat tahu aku pregnant anak pertama kami. Aku beriya tunggu dia balik sebab nak kongsi berita ni kat dia! sebab kitaorg memang nak anak cepat dan dia kat sana tak habis2 doa dikurniakan zuriat. Baiknya Allah…

Dia beriya halang aku jangan ambil kat airport dan suruh ambil kat KL sentral je so aku peliklah sebab suami aku jenis yang susah nak berenggang dan semua benda kalau boleh nak aku buatkan.

Hari yang dia sepatutnya balik, aku dah siap2 nak pergi ambil tiba2 pintu rumah ada orang ketuk dan dia dah sampai rumah pun. Terkejut aku tapi takdelah cakap apa2. Aku perasan perangai dia berubah tapi aku senyap je mungkin sebab aku pregnant kot so pelik2 aku rasa. Dia happy gila bila tahu aku pregnant !

Seminggu lepas tu dia kata perlu pergi Ipoh sebab ada ceramah kat sana dengan ustaz2 yang lain. Tapi dia nak pergi naik bas. Hari dia nak pergi ceramah tu, hari aku final exam so aku bangun pukul 4.30 pagi macam biasa.

Uruskan baju, sarapan dia dan pagi tu aku jumpa tiket bas dia pergi Penang bukan Ipoh. Aku dah syak lain tapi sebab masa tu aku ada final exam so taknak rosakkan emosi. Aku hantar dia pergi dalam keadaan sebak, sedih kenapa tipu.

Sebelum masuk dewan, aku ws dia tanya kenapa abang tipu dan terus off fon. Aku memang takleh fokus dalam dewan so cepat2 je aku jawab dan terus keluar, aku buka fon ada banyak miscall dengan whatsapp. Dia cuma kata dia mmg ke Ipoh, nanti bas berhenti kat ipoh. Bodohnya aku percaya bulat2.

Sepatutnya dia balik hari yang sama tapi malam tu dia tak balik, alasanya dem4m tak larat balik. Pagi2 esok nya aku dah bangun buat bubur tunggu dia balik.. sampai lah dah nak petang tak balik lagi. Kemudian adik ipar aku bising2, kami tinggal serumah. Rupanya dia tertengok IG story janda tu tengah dengan laki aku kat kedah. Remuk lagi hati aku.

Aku tunggu dia balik, bila dia sampai kl dia minta maaf sebab tak mampu kawal perasaan dia. Janda tu pun beriya call aku minta maaf. Aku ingat malam tu malam last benda ni akan berakhir. Tapi makin kerap dia ws, call janda tu even kat depan aku pun.
Aku whatsapp mak janda tu, tlg nasihatkan anak dia tapi mak dia pun sama je.

Janda tu takde rasa besalah langsung even tahu aku pregnant. Alasan dia tak mampu tinggalkan suami aku. Maki hamun juga aku dengan dia, sakit dada aku fikir macam mana boleh wujud perempuan takde belas kasihan macam tu.

Suami cakap aku terburu2 buat keputusan whatsapp mak janda tu mcm orang takde agama. Tak aku bukan terburu2 tapi aku terdesak nak selamatkan rumah tangga aku. Sejak tu dia selalu pergi Kedah naik flight atau kereta, janda tu belikan tiket flight ke sana. Suami keluar rumah suka hati, tak balik.

Beribu juga dia bank in pada suami duit, hantar hadiah2 kat rumah kami. Mudahnya beli hati dengan duit… Selama ni suami memang lelaki yang baik pada aku, belikan aku macam2.. jaga dengan baik cuma bab perempuan dia failed. Aku tahu dia struggle dengan nafsu dia sendiri.

Ada satu hari tu suami ada shooting kat suatu tempat ni.. dia pergi awal dengan alasan tak nak rushing. Rupanya janda tu pun ada kat sana. Malam tu aku bleed!ng teruk juga, call whatsapp dia bagitahu tapi endah tak endah je.

Aku ambil grab pukul 1 pagi pergi hospital sendiri, waktu tu aku kat Terengganu bawa diri sebab dah kecewa sangat. Kene drip air sebotol then boleh keluar, aku balik kl terus tengahari tu.

Dipendekkan cerita berapa minggu lepas tu baru aku tahu yang suami sebenarnya dah balik awal dari umrah tapi pergi bercuti, aku pun dia tak pernah bawa pergi bercuti. Percutian tu dirancang janda tu sendiri dan dia yang ambil suami aku kat airport.

Masa kat tempat suami aku shooting pun dorang luangkan masa sama2. Kat Kedah dan banyak lagi lah. Yang lebih buat aku hanc0r, janda tu dah gug0rkan anak suami aku sendiri.

Walaupun aku tahu semua tu aku masih tetap nak pertahankan rumah tangga aku. Aku masih bangun setiap 5 pagi siapkan baju kerja dia, buatkan sarapan, siapkan keperluan dia tapi semua tu sia2. Sebab dia dah terikat dengan janda tersebut.

Aku menangis, merayu lah air mata d4rah mcm mana sekalipun tak mampu nak ambil hati dia balik. Aku siap beli baju tidur cantik2 nak ambil hati dia sebab sejak pregnant mungkin dia tengok aku selekeh tak larat.

Aku urut kaki dia malam2 sebelum tidur, kemas bilik cantik2 biar dia selesa walaupun masa tu dia tengah whatsapp perempuan lain. Niat aku buat sebab tu tanggungjawab aku, supaya aku ada jawapan depan Allah nanti yang aku dah usaha nak selamatkan rumah tangga aku.

Aku ingat lagi masa hari jadi dia aku cuma belikan hadiah tak sampai harga rm500 dengan nota ‘Selamat Hari Lahir suamiku sayang. Kebahagiaan abang, kebahagiaan sayang. Kalau Allah tak izinkan kita lama kat dunia, moga kita bersama balik atas sana’.

Dan dia pijak2 hadiah tu masa bergaduh. Hadiah aku tak mahal mewah mcm mana janda tu bagi hadiah kat dia tapi itu ikhlas dari isteri yang terlalu cinta kan dia..

Sebelum dia ceraikan aku, dia hilang seminggu sebab kita orang bergaduh. Dia muncul hanya untuk cakap dia akan nikah dengan janda tu sebab itu perempuan yang dia tunggu selama ni dan dia terus lafaz talak.

Aku rasa remuk, hancur hati aku. Setiap malam aku tidur dengan baju nikah dia untuk hilangkan rasa rindu tu, hari2 aku minta maaf kat anak dalam kandungan aku.
Aku rasa lost sangat sebab aku dah set masa nikah tu, dia lelaki aku akan hidup sama2 dunia akhirat.. Dan tempoh iddah aku akan habis tak lama lagi, aku masih berharap dia berubah ingat anak dia ni..

Dia lelaki yang baik cuma tersilap pilih jalan. Dia buang isteri, anak dia, buang keluarga dia sendiri hanya kerana perempuan tu.. Aku bersyukur sebab ada family sendiri dan family in law yg banyak support untuk kuatkan diri.

Semoga suami aku bahagia dengan pilihan dia. Semoga perempuan tu dapat uruskan dia sebaiknya, masakkan makanan dia suka. Memahami kehendak dan keperluan dia. Saat awak tinggalkan saya, saat awak yakin kebahagiaan awak bukan dengan saya, satu benda yang saya harap awak takkan menyesal dan betul2 bahagia.

Semoga Tuhan masih izinkan saya, anak kita akan bersama semula kat atas sana sebab anak kita selayaknya dapat kasih sayang sempurna dari ayah kandung nya. Dan sebab masa saya dengan awak terlalu singkat, banyak saya tak sempat berbakti sebagai isteri. Semoga bahagia tanpa kami. Saya tetap sayang abang dunia akhirat saya..

Buat awak, wanita yang berjaya runtuhkan rumah tangga aku. Semoga anak perempuan awak membesar dengan sihat dan berjaya tanpa merasai keluk4an besar yang saya rasa sekarang. Semoga hati dia tak diremukkan seseorang atas kesalahan awak pada saya dengan anak.

Kalau awak baca ni, semoga awak berubah dan jadilah isteri yang baik. Manusia yang baik tanpa menyakiti sesiapa lagi. Kesakitan yang awak rasa dengan suami awak sebelum ni tak mengizinkan awak untuk dapatkan sungguh2 apa awak nak dengan s4kitkan perempuan lain. Sebagai seorang ibu, sepatutnya awak tunjuk contoh baik sebab kita akan jadi idola anak kita nanti.

Untuk anak umi, umi minta maaf.. umi gagal. Umi harap awak faham kenapa tiada satu susuk tubuh lain di rumah kecil kita nanti. Umi sayang awak dunia akhirat, membesar dengan sihat dalam rahim umi ya. Tak lama lagi kita jumpa. Maafkan umi.. Doakan aku selamat bersalin ya!

Jadilah suami yang bertanggungjawab dan amanah. Belajar hidup bersyukur dengan pasangan anda. Rumah tangga perlukan dua2 pihak bekerjasama untuk make sure ia dapat diselamatkan dan aman.

Dugaan masing2 berbeza tetapi kalau salah seorang tidak lepaskan tanggan, rumah tangga mampu diselamatkan lagi. Mulia kan lah isterimu, bersabarlah dengan dia sebab dia amanah untuk kamu.

Buat kaum wanita, jangan lah bina kebahagiaan kamu atas air mata orang lain. Jika nak bermadu biarlah yang menyunting kamu itu isteri pertama. Poligami tu tak salah, yang salah selalunya adalah cara.
Jangan dapatkan apa kamu mahu dengan menzalimi orang lain. Jadilah orang baik walaupun dilayan dengan tidak baik sebab pada akhirnya pengakhiran kita semua sama : kematian – PB.

Semoga Allah jauhkan rumahtangga kita daripada perkara-perkara yang tidak diingini. Apa-apa pun setiap yang berlaku pasti ada hikmahnya. Semoga confessor tabah dengan ujian ini. Selamat bersalin dan kami mendoakan confessor bertemu dengan orang yang akan membahagiakan confessor di dunia dan akhirat. Amin.

One thought on “Diceraikan Ustaz Pencetus Ummah Ketika Sedang Hamil, Wanita Ini Redha Suami Nikah Janda Anak Satu

Add yours

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

WordPress.com.

Up ↑

%d bloggers like this: