Resepi Daging Masak Kicap Moden

🌺Daging Masak Kicap Menantu
Kredit: siti hasmah.

  1. Setengah kilo daging lembu
  2. 5 biji bawang merah*
  3. 4 ulas bawang putih*
  4. 3 inci halia tua*
  5. Lada benggala
  6. Bawang besar dihiris bulat
  7. Cili giling 2 sudu besar
  8. Sos tiram 2 sudu
  9. Sos cili 2 sudu
  10. Kicap pekat manis 2 sudu
  11. Daun bawang
  12. Lada besar 2 tangkai dibelah 4 bahagian hujung sahaja supaya nanti kembang macam bunga. Ini utk hiasan

Cara memasak.

  1. Ada orang suka rebus dulu daging bagi empuk. Tapi cara mak saya, daging mentah tu dilumur kunyit, digoreng dengan sedikit minyak sampai keluar semua air, lepastu ketepikan
  2. Kuali yg sama, tumis bahan bertanda * yang ditumbuk terlebih dahulu
  3. Bawang dah naik bau dan sedikit garing, masukkan cili giling. Tumis sebentar smp cili tu masak
  4. Masukkan sos cili, sos tiram dan kicap. Gaul rata
  5. Masukkan daging td.
  6. Masukkan air asam jawa
  7. Masukkan lada benggala, cili besar bawang besar hirisan
  8. Masak sebati
  9. Ttup api dan taburkan hirisan daun bawang.
  10. Siap utk dihidang

.#dagingmasakkicap
.
.
#masakansimpleorangbujang #foodreview #placereview #cafereview #giftreview #portmakanbest #tempatmakanbest #tempatmakansedap #jalanjalancarimakan #misscosmics #masakapaharini #msob #mahn #resepibujang #dapurbujang #bujangtrangtangtang #eh
.
.
Blogsite: https://misscosmics.wordpress.com
.
.
Facebook Page: https://www.facebook.com/MasakanSimpleOrangBujang/

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

WordPress.com.

Up ↑

%d bloggers like this: