🌺Daging Masak Kicap Menantu
Kredit: siti hasmah.
- Setengah kilo daging lembu
- 5 biji bawang merah*
- 4 ulas bawang putih*
- 3 inci halia tua*
- Lada benggala
- Bawang besar dihiris bulat
- Cili giling 2 sudu besar
- Sos tiram 2 sudu
- Sos cili 2 sudu
- Kicap pekat manis 2 sudu
- Daun bawang
- Lada besar 2 tangkai dibelah 4 bahagian hujung sahaja supaya nanti kembang macam bunga. Ini utk hiasan
Cara memasak.
- Ada orang suka rebus dulu daging bagi empuk. Tapi cara mak saya, daging mentah tu dilumur kunyit, digoreng dengan sedikit minyak sampai keluar semua air, lepastu ketepikan
- Kuali yg sama, tumis bahan bertanda * yang ditumbuk terlebih dahulu
- Bawang dah naik bau dan sedikit garing, masukkan cili giling. Tumis sebentar smp cili tu masak
- Masukkan sos cili, sos tiram dan kicap. Gaul rata
- Masukkan daging td.
- Masukkan air asam jawa
- Masukkan lada benggala, cili besar bawang besar hirisan
- Masak sebati
- Ttup api dan taburkan hirisan daun bawang.
- Siap utk dihidang
.#dagingmasakkicap
.
.
#masakansimpleorangbujang #foodreview #placereview #cafereview #giftreview #portmakanbest #tempatmakanbest #tempatmakansedap #jalanjalancarimakan #misscosmics #masakapaharini #msob #mahn #resepibujang #dapurbujang #bujangtrangtangtang #eh
.
.
Blogsite: https://misscosmics.wordpress.com
.
.
Facebook Page: https://www.facebook.com/MasakanSimpleOrangBujang/