🌺SPAGHETTI Cheesy & CREAMY CARBONARA Bujang Style — WOW Sangat rasa dia macam meletup2 chilli chese dalam mulut. Tak caye cuba try. Browse gambar sampai habis.
By: Cik Siti Hasmah
.
Bahan2:
1. Sepaket spaghetti san remo direbus terlebih dahulu dengan air mendidih yg dicampur sesenduk minyak masak dan dua sudu teh garam
2. Satu botol kaca sos keju mushroom prego
3. Satu tin susu sejat marigold (susu cair)
4. Satu paket sosej ayam ramly (boleh juga gantikan dengan udang yg dikupas jika suka udang. Atau ayam yang dipotong dadu) — dipotong ikut selera
5. 6 ulas atau lebih bawang putih dicincang halus. Lebih banyak lebih sedap
6. Serbuk lada hitam aji shio secukupnya
7. Chili flakes jenama kijang bagi yg sukakan sikit rasa pedas. Kalau creamy semata, rasa muak sangat nanti
8. Mixed herbs Italiano (boleh beli kat supermarket banyak, satu paket boleh pakai lama)
9. Bahan perasa secukupnya
.
.
Cara memasak:
Spaghetti:
— panaskan setengah periuk air, masukkan minyak dan garam. Air dah mendidih baru masukkan spaghetti. Rebus hingga lembut.Kuah carbonara:
1. Panaskan sesenduk minyak masak
2. Masukkan bawang putih cincang. Tumis hingga wangi
3. Masukkan sosej/ayam/udang sesuai selera anda
4. Masukkan sos creamy cheese mushroom prego
5. Masukkan secawan air. Bilas botol prego tu je.masukkan air dalam kuali.
6. Masukkan satu tin susu sejat
7. Masukkan chili flakes ikut suka tahap kepedasan.
8. Masukkan mixed herbs
9. Masukkan lada hitam
10. Biarkan mendidih. Masukkan bahan perasa jika perlu.
11. Siap untuk dihidang
.
#spaghetticarbonara #creamycarbonara #spaghettibujang #simplespaghettirecipe
.
.
#masakansimpleorangbujang #foodreview #placereview #cafereview #giftreview #portmakanbest #tempatmakanbest #tempatmakansedap #jalanjalancarimakan #misscosmics #masakapaharini #msob #mahn #resepibujang #dapurbujang #bujangtrangtangtang #eh
.
.
Blogsite: https://misscosmics.wordpress.com
.
.
Facebook Page: https://www.facebook.com/MasakanSimpleOrangBujang/