Resepi Sagu Gula Melaka — Pemanis Mulut Paling Mudah!

🌺Sago/Sagu Gula Melaka — hidangan untuk 4 orang makan
.
Secawan sagu
Daun pandan 4 helai
Gula melaka sekeping besar
Gula pasir satu cawan
Susu cair dalam tin/boleh juga diganti susu kotak dutch lady full cream milk — sejukkan siap2
Pewarna makanan jika perlu
.
Cara buat
1. Rendam sagu dua tiga jam. Lepas tu masak dengan 3 cawan air dalam periuk sambil dikacau sehingga semua kembang sekata. Kalau belum kembang, tambahkan air sikit-sikit. Masa masak atas dapur tu masukkan daun pandan yg disimpul 2 helai. Warnakan ikut sesuai selera. Letak setitis dua je. Warna merah boleh, hijau boleh, atau plain putih pun boleh.
2. Dah kembang sekata, masukkan dalam loyang atau bekas, buangkan daun pandan, dan sejukkan dalam peti sejuk
3. Utk kuah, panaskan secawan air, secawan gula pasir dan sekeping besar gula merah.kalau keping kecil pakai dua keping. Masukkan juga dua helai daun pandan yg disimpul. Masak api perlahan sehingga larut
4. Setelah semua larut, tapiskan air gula tadi kedalam satu bekas bersih atau boleh terus tapis dalam teko kecil supaya mudah dituang kelak.
.
Cara penyediaan.
1.Ambil mangkuk atau bekas kecil2 letak dua tiga sudu sagu yg telah dimasak tadi.
2. Tuangkan susu segar agak2 tenggelam sikit sagu tu
3. Last skli finishing dengan air gula merah td ikut sesuai selera.nak manis bubuh lebih.
.
Sedap desert ni manis2 lemak dihidang sejuk. Buh ais lagi umph. #sagugulamelaka #sagogulamelaka #desertramadhan
.
.
#masakansimpleorangbujang #foodreview #placereview #cafereview #giftreview #portmakanbest #tempatmakanbest #tempatmakansedap #jalanjalancarimakan #misscosmics #masakapaharini #msob #mahn #resepibujang #dapurbujang #bujangtrangtangtang #eh
.
.
Blogsite: https://misscosmics.wordpress.com
.
.
Facebook Page: https://www.facebook.com/MasakanSimpleOrangBujang/

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

WordPress.com.

Up ↑

%d bloggers like this: