Bahan2:
Ayam bahagian dada dipotong dadu kecil2 (besar duit syiling 20sen)
Tepung goreng ayam
5 ulas bawang putih dicincang kasar
10 tangkai cili padi merah dan hijau. Campur kedua2 nya atau nak merah saja pun boleh. Hiris halus2 . Lebihkan jika suka pedas
Satu tin susu cair Carnation
Daun kari dua tiga tangkai.lg banyak lagi sedap
Satu sudu kecil tepung jagung dicairkan
Garam/gula/perasa
Mentega/Butter utk menumis
Langkah2:
Mula2 prep ayam dulu
Basuh ayam yang dah dipotong dadu tadi. basah2 tu, campur tepung gorengan ayam . Gaul sampai sebati. Agak2 je jangan tebal sgt jadinya
Panaskan minyak dalam kuali.
Letak tepung goreng ayam yg lain dalam mangkuk , masa nak goreng ayam nanti, ambik ayam yg dah sadur tepung basah tadi, golek2kan dalam tepung kering dan masukkan dalam minyak panas. Goreng sampai garing.angkat dan ketepikan.
Dalam kuali yg baru,
Ambil 3-4 sudu butter atau marjerin, panaskan
Masukkan bawang putih tumis sampai garing dan naik bau
Lepas tu masukkan daun kari dan cili
And then bila dah layu cili, masukkan satu tin susu cair. Tunggu mendidih sambil kacau perlahan
Masukkan bancuhan tepung jagung sedikit demi sedikit.
Masukkan garam gula perasa . Rasakan dengan seimbang
Lastly masukkan ayam yg digoreng tadi. Siap! Sangat enak dimakan dengan nasi panas2
#garlicbutterchicken #chickenbuttermilk #butteredchicken #buttermilkchicken padu beb🤣🤣🤣
.
.
.
.
.
.
#carasaya
.
.
.
.
.
.
#asianfood #asiancuisine #foodie #foodporn #foodblogger #delicious #foodofinsta #syukurselalu #misscosmicswordpress #instafood #instafoodie #homecook #homecooking #jjcm #kajangfoodie #kajangeateries #bangifoodie #bangieateries #foodhunter #foodhunting #obsessedwithfood #realfood #alhamdulillah #syukur