Resepi Mudah Ikan Tongkol Masak Lemak

Resepi ini untuk seekor ikan tongkol saiz sederhana.

Seekor ikan tongkol yg dibersihkan dan siap dipotong, direbus dahulu dengan generous amount of asam keping. Proses ini adalah untuk menghilangkan bau hanyir ikan tongkol yang terkenal dengan ikan yang banyak darah.

Lepas tu, toskan dan ketepikan. Amik ikannya saja. Air rebusan dan baki asam keping dalam tu buang je.

.

Bahan blend:

7 biji bawang merah yang color purple pekat tu lebib sedap, manis dan wangi. Tak suka banyak, bole kurangkan tp kurang umphh la kuahnya. Bnyk bawang, kuah lebih pekat

6 ulas bawang putih , saja sy lebihkan sbb sy suka garlic. Natural anti inflammatory. Kalau x suka bole kurangkan letak 3 ulas je

10 tangkai cili padi merah (cili vietnam)

10 tangkai, cili padi hijau

Seinci kunyit hidup

Blendkan kesemuanya.

Bahan2 lain:

Sebiji tomato dibelah 4

Semangkuk santan pekat

Sedikit air

Timun dipotong2

Sebatang serai dititik

4 keping asam keping

Perasa garam dan gula

Cili api hijau dan merah sbg hiasan

Serbuk kunyit sbg tambahan jika kuah kurang warna

.

.

Cara cara memasak:

Masukkan bahan blend ke dalam periuk, bersama satu mangkuk santan, dan sebatang serai yang dititik.

Hidupkan api.

Kacau sampai mendidih.

Masukkan ikan. Reneh lagi sekejap smpai mendidih. Jangan berhenti stir kan kuah lemak ni sbb naik dia naik kepala santan.

Masukkan bahan2 perasa,garam, gula, asam keping apa semua

Masukkan serbuk kunyit jika perlu

Masukkan tomato dan timun.

Masukkan cili api sbg hiasan td tu.

Biar mendidih sebentar. Kuah dah melikat sikit tutup api tp jgn berhenti kacau lg.kacau perlahan jgn kuat nanti hancur habis isi ikan. Lepas tu siap utk dihidang bersama nasi panas.

Selamat Menjamu Selera

#ikantongkolmasaklemak #masaklemakciliapiikantongkol #ikantongkol
.
.
.
.
.
.
#carasaya
.
.
.
.
.
.
#asianfood #asiancuisine #foodie #foodporn #foodblogger #delicious #foodofinsta #syukurselalu #misscosmicswordpress #instafood #instafoodie #homecook #homecooking #jjcm #kajangfoodie #kajangeateries #bangifoodie #bangieateries #foodhunter #foodhunting #obsessedwithfood #realfood #alhamdulillah #syukur

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

WordPress.com.

Up ↑

%d bloggers like this: