KARI AYAM BANGLADESH | ONE POT CHICKEN CURRY | KARI AYAM LEBUR

KARI BANGLADESH | ONE POT CHICKEN CURRY | KARI AYAM LEBUR ini first time mek buat resepi ni, mek masak claypot kecil je utk dua org, ½ kg ayam, jd rempah2 tu semua mek agak2 je. Nk tgk kuantiti bnyk mana, tgk pic last~~ Mek dh cuba resepi viral ni, ikut cara mek sendiri. MashaAllah,Continue reading “KARI AYAM BANGLADESH | ONE POT CHICKEN CURRY | KARI AYAM LEBUR”

RESEPI LAKSA UTARA

RESEPI LAKSA MAK SAYA.kang mek cakap laksa penang, org penang kata laksa kami bukan laguni 藍藍.Ni mek masak guna resepi ibunda mek je la kalu awak nak, ha salin cepat:.Bahan2 utk 5 orang makan10 ekor ikan temenung/selayang/sardin – direbus dahulu dgn 4 keping asam keping Bahan blend1 biji bwg bsr merah½ biji bwg holland1 ulasContinue reading “RESEPI LAKSA UTARA”

Resepi Viral – Crab Rangoon

#CrabRangoon .Mek tak larat nak masak harini. Kebetulan adik mek dtg lepak, bahan pun ada, mek suh dia buatkan . Xde video la ada gmbar je..Sedap weh. Boleh repeat lg bila mek dh sihat nanti..Penangan booster is real. Kalau boleh diputar masa, i wish i made different decisions. .Bahan2 Crab Rangoon250g cream cheese tatura1 packContinue reading “Resepi Viral – Crab Rangoon”

Masak Kencur Ikan Keli

Harini masak kencur ikan keli , rempah ready made from @nasidagangflyhq Sedap wangi. Ni first time makan masak kencur. Rupa nak sama dgn lemak cili api tp kencur ni rasa dia lebih strong. Rempah dia tu, mek rasa next time mek nk buat dgn daging salai…mcm masuk je mek rasa…lidah i laaa ..Masak Kencur IkanContinue reading “Masak Kencur Ikan Keli”

Resepi Sambal Ikan Bersantan, Super Simple Tapi Super Sedap

Lauk Musim Sejuk.Eh tiber. Musim hujan maksudnya. Resepi Sambal Ikan Bersantan..Bahan2Ikan yg siap digoreng tanpa garam ya. Terpulang boleh pakai ikan tongkol, ikan aye, ikan sardin ataupun ikan termenung. Pokoknya yg halus2 garing2 gitu lah ya.Bwg putih dimayangBwg merah dimayang3 atau 4 sdm cili blend (biasanya kalau buat stok, mek blend dgn sebiji tomato masakContinue reading “Resepi Sambal Ikan Bersantan, Super Simple Tapi Super Sedap”

Resepi Gulai Ayam Tersedap Di Alam Semesta!

Ewahhhh tajuk bikin panas… takda la actually tahap kesedapan tu depends pada lidsh dan tekak masing2 punya selera lah ya Plan harini nak masak sambal ayam. Tp cuaca kat luar mendung dr pagi. Lagi 30min nak lunch break, tukar plan. Kita masak gulai ayam. Gu dgn telur asin, sambal tempoyak, ulam dan tahu goreng. ResepiContinue reading “Resepi Gulai Ayam Tersedap Di Alam Semesta!”

Terong Balado, Resepi Authentic Indonesia

Lunch 8.12.2021Terong balado, credit recipe: @dianbara30 . Terung ungu panjang, dibelah ikut sesuai selera, digoreng sebentar, ketepikanBawang merah, bawang putih, cili padi/cabe rawit, tomato — digoreng sebentar dgn sedikit minyak dam dicampur belacan (terasi) sedikit je. Angkat, toskan minhak dan tumbuk kasar/blend kasar Kemudian tumis kembali bahan tumbuk tadi, sehingga pecah minyak. Masukkan daun limauContinue reading “Terong Balado, Resepi Authentic Indonesia”

Food Hunting: Nasi Kandar Malayleh 69 Kajang

Cannot compare with penang mamu nasi kandar lah but this nasi kandar melayu has its own league. Whenever we feel craves for NK, here is the first place we go until our next balik kampung vacation (4 to 5 months once will balik kampung husband in penang island) .8/10 for the taste9/10 for cleanliness/ hygiene9/10Continue reading “Food Hunting: Nasi Kandar Malayleh 69 Kajang”

Food Hunting: Nasi Kandar Restoren M. Salim, Ipoh

Back from penang, on the way to KL,  we decided to singgah ipoh and continue nasi kandar hunting there. If in penang,  i just follow my husband as he is local. Born n breed in penang but for ipoh, we have to rely much on google review After googling, we have 2 places in list,Continue reading “Food Hunting: Nasi Kandar Restoren M. Salim, Ipoh”

Food Hunting: Nasi Kandar Merlin, Georgetown

Geng2 nasi kandaq hunters, bila mai Penang, pasti takmau lepaskan peluang untuk mencuba nasi kandar di beberapa tempat yg berbeza Termasuk la jugak kami. Kali ni kami nak review pasal Nasi Kandar Melin, Union Street, Georgetown This nasi kandar place is located under merlin hotel Georgetown,  nearby police barracks and maybank Georgetown If u needContinue reading “Food Hunting: Nasi Kandar Merlin, Georgetown”

Resepi Bomboloni Kampung super Mudah. Guna Bahan di Dapur Je

Kenapa namanya bomboloni kampung? Kerana bancuhan tepung nya menggunakan resepi donut kampung. For the start, i used 1 cup of wheat flour. Lepas tu aku campur je terus semua bahan kering seperti: gula 1 sudu, garam ½ susu teh, margerine 2 sudu, termasuk yis 1 paket, dan susu tepung 1 sudu teh. Gaul2 then akuContinue reading “Resepi Bomboloni Kampung super Mudah. Guna Bahan di Dapur Je”

Misteri Orang Kerinchi

Sumber drp : orangperak, facebook. BANGSA KERINCHI BANGSA ‘BEREKOR’! Di Malaysia ni, bila buka cerita mengenai Harimau Jadian, mesti Bangsa Kerinchi akan terkait. Kenapa dan mengapa?? APAKAH ITU HARIMAU JADIAN? Kalau manusia yang boleh bertukar menjadi serigala itu dipanggil were-wolf, maka mereka yang boleh bertukar menjadi harimau ni dipanggil were-tiger? Harimau jadian ini merupakan manusiaContinue reading “Misteri Orang Kerinchi”

Mimpi Kucing Berdoa

Mimpi doa seekor kucingIbu seorang pemuda dirawat di hospital وأدخلت للعناية المركزهIbunya dirawat di ICU وفي يوم من الأيام صارحه الأطباءBeberapa hari kemudian doktor berterus terang kepadanya بأن حال والدته ميؤوس منها وأنها في أي لحظة تفارقKeadaan ibunya tiada harapan semboh dan boleh meninggal dunia bila2 masa وخرج من عند أمه هائما على وجههPemuda ituContinue reading “Mimpi Kucing Berdoa”

5 Ilmu Mahal Prof Muhaya

5 Ilmu Mahal daripada Datuk Prof Dr Muhaya Yang Saya Dapat Sendiri Daripada Beliau Semalam Saya ke rumah Datuk Prof Dr Muhaya semalam. Ada meeting sikit di rumah Prof jadi alang alang meeting saya korek korek la rahsia dan ilmu mahal daripada Prof sekali. Supaya ilmu tu tak mati dan terhenti pada saya seorang sahajaContinue reading “5 Ilmu Mahal Prof Muhaya”

Does All Complicated Problems Requires Complicated Solutions?

CRITICAL THINKING… Aku kena transfer team lagi. Dr dok sng2 goyang kaki, kena masuk team baru yg sgt mencabar subhanallah. My leader says i was chosen because i have high critical thinking skills. Naudzubillah mana dia dgr cerita dongengan tu? Atau saja bermanis mulut supaya aku tenang2 saja masuk team baru tanpa memberontak. Maklum laContinue reading “Does All Complicated Problems Requires Complicated Solutions?”

Kisah Pengembaraan Melur: Fearless

Kisah Pengembaraan Melur: Fearless ……… Pakcik Mat dengan tidak sengaja ter’magnet’kan 3 bilah pedang panjang semasa menggali sampah disekitar pantai yg agak dalam Pakcik Mat tanya Melur, kamu mahukan barang2 ini? Melur tgk di tempat longgokan, ada sesuatu yg bersinar2 disebalik sampah sarap Melur kuis2 pakai tangan, terlihatlah 3 bilah pedang panjang jenis lurus masihContinue reading “Kisah Pengembaraan Melur: Fearless”

Kebahagiaan Mahal Harganya

Dan ketahuilah bahawasanya kebahagiaan itu amat mahal harganya. bukan mudah untuk kita mendapatkan kebahagiaan hakiki dunia akhirat. definisi bahagia itu tidak seiring antara setiap orang. ada orang bahagia dengan adanya beras secupak. ada orang pula, tak pernah merasa bahagia meskipun punya segalanya dalam dunia ini. jangan pernah mengukur kebahagiaan orang lain dan membandingkan ukurannya padaContinue reading “Kebahagiaan Mahal Harganya”

Resepi – Daging Goreng Masak Merah

Atau nama lainnya daging masak merah Mari kita mulakan Bahan2 yang diperlukan: Setengah kilo daging lembu atau kerbau, dihiris nipis dan direbus sebentar 3 sudu besar chilli paste (cili giling) Sebiji bawang besar. Sebelah cincang halus, sebelah hiris kasar utk hiasan 3 ulas bawang putih diketuk 1 sudu sos tiram 1 sudu sos cili 2Continue reading “Resepi – Daging Goreng Masak Merah”

Resepi – Nasi Daging Utara dan Air Asam Kerisik

Hello! Jumpa lagi di bulan Ramadhan 2020. Haritu sis surprised kan suami dgn masak makanan kegemaran dia iaitu nasi daging utara dengan air asam. Secara jujur, sisboun dh start menyukai menu ni lebih2 lagi dimakan ketika berbuka puasa. Menjadikan moment iftar tu lebih indah, kenyang tp simple je menunya. Sis nak kredit recipe yg sisContinue reading “Resepi – Nasi Daging Utara dan Air Asam Kerisik”

Popia Pisang Coklat Cheese

Hello! Jumpa lagi! Hehe kali ini kita nak share satu recipe yang mashaAllah amat amatlah mudah lagi2 dibulan puasa ni senang nak buat dan cepat Selalu popia kita buat recipe2 yang savoury kan kali ni kita olah sikit jadi manisan utk berbuka..desert gituuu haaa Jom kita start .. POPIA PISANG COKLAT CHEESEBahan2:Pisang masak ranum 2Continue reading “Popia Pisang Coklat Cheese”

Cara Submit Borang Cukai LHDN (EA Form)

Drp Facebook: Faizal Salleh :Checklist Sebelum Masuk Bulan Cukai LHDN kata kalau gaji setahun selepas tolak KWSP lebih RM34,000 barulah kena daftar nombor cukai / hantar borang cukai. Contoh: Gaji setahun sebelum tolak KWSP = RM38,202Potongan KWSP (11%) = RM4,202Gaji setahun selepas tolak KWSP = RM34,000 (dibundarkan) Sekiranya pendapatan korang tak sampai pun RM34,000 setahunContinue reading “Cara Submit Borang Cukai LHDN (EA Form)”

Sekarang Dunia dah Terbalik. Isteri yang Menafkahi Suami.

Perkongsian daripada Facebook Nurul Izzah Zainol: PELIKLAH SAYA Sebelum pergi kerja tadi, salam suami sambil cakap kat dia, “Syg pergi kerja dulu demi mencari sesuap rezeki”. Sebenarnya ingin berseloroh walaupun dalam maknanya tu. Suami jawab, “Ok syg, terima kasih.” Bukan nak bagitau saya sorang yang keluar kerja tanggung keluarga. Suami saya lagi lah kerja 7Continue reading “Sekarang Dunia dah Terbalik. Isteri yang Menafkahi Suami.”

TANDA-TANDA TERKENA GANGGUAN (Sihir, Saka, Lintasan atau A’in)

Berikut adalah antara simptom-simptom yang menunjukkan seseorang itu telah terkena atau adanya gangguan Jin dan Syaitan (angkara Sihir, Saka, Lintasan atau A’in): 1. Badan terasa berat / lemah / panas / sejuk tanpa sebab munasabah. 2. Badan terasa bisa-bisa / gatal / miang tanpa sebab klinikal 3. Batuk yang berpanjangan tanpa sebab klinikal 4. BauContinue reading “TANDA-TANDA TERKENA GANGGUAN (Sihir, Saka, Lintasan atau A’in)”

Tips Nak Ke CAMERON HIGHLANDS, Pahang

Tips Nak ke CAMERON HIGHLANDS🍓 1) Yg mana dr KL boleh ikut Tapah, dr Penang ikut Simpang Pulai. Tganu boleh lkut kuala berang – felda aring – gua musang. Atau Raub – sungai koyan pon boleh 2) Bertolak awal okey! Sesudah subuh harap dah start enjin Lambat confem jem oi🚌🚕🚖🚗🚑🚐 3) Merancang itu penting. KenaContinue reading “Tips Nak Ke CAMERON HIGHLANDS, Pahang”

Resepi AYAM MASAK GARAM (Indian Food)

Resepi #AYAMMASAKGARAM versi MEK (mek olah sikit dr resepi asal utk sesuaikn dgn tekak mek). . . . Seinci halia + 7 ulas bawang putih – ditumbuk jdkn paste . Sebiji bunga lawang + 2 biji buah pelaga + 2 biji cengkih (biji ke? Ah janji paham kan? 🤣 ). . Cili kering 20 tangkai,Continue reading “Resepi AYAM MASAK GARAM (Indian Food)”

Resepi – AYAM PENYET HOMEMADE

Teringin kan sekali sekala makan ayam penyet kat rumah? Fresh, dijamin kebersihan, boleh makan bertambah2, panas2 dan mengeratkan hubungan kekeluargaan. Sebenarnya tak susah tau nak buat ayam penyet ni. Jom kita cuba resepi ayam penyet mudah cepat dan sedap nih . . #AYAMPENYET HOMEMADE cara MEK . 2 cawan beras, masak nasi mcm biasa. AirContinue reading “Resepi – AYAM PENYET HOMEMADE”

[Mortgage] – CARA UBAH PINJAMAN KONVENSIONAL KEPADA PEMBIAYAAN ISLAMIC. — Ikmal Jamil

Kredit kepada: Facebook Ikmal Jamil CARA UBAH PINJAMAN KONVENSIONAL KEPADA PEMBIAYAAN ISLAMIC. Izinkan saya menjawab salah satu komen yang ada di posting saya. Saya tepek sekali sekali komen kawan saya tu. Secara ringkasnya, sahabat kita ini bertanyakan beberapa soalan seperti di bawah ini: >SOALAN 1: Macam mana nak ubah pinjaman perumahan non-Islamic (conventional) kepada pembiayaanContinue reading “[Mortgage] – CARA UBAH PINJAMAN KONVENSIONAL KEPADA PEMBIAYAAN ISLAMIC. — Ikmal Jamil”

Kek Coklat Moist Paling Sedap, Murah, dan Berbaloi

Dia punya sedap tu…zuuuuuuppp!! Juling mata hitam..tinggal mata putih je.. . . Dgr citer owner ni buat jual niat sedekah. Coklat banyak, lemak, kek lembut tp x manis sgt, ngam betul rasa kat lidah, sprinkle choc rice lagi, teka la harga berapa? . . . . . Rm10? Salahhhhhh Rm7? Salahhhhhh Rm5? Salahhhhhhh . .Continue reading “Kek Coklat Moist Paling Sedap, Murah, dan Berbaloi”

Your TikTok Account Always Been Deleted for No Reason? Try This..

I am nobody but i just wanna try to help. I have read somewhere that TikTok users complaining about their account has been banned or deleted for no reason If you are having the same problem, maybe you could try any of these solution below: 1. Username Change your username into your real name insteadContinue reading “Your TikTok Account Always Been Deleted for No Reason? Try This..”

Kat Mana Nak Makan Tengahari Sedap Kat Jalan Reko?

Harini meks “masak” kat kedai je. Sedap kedai ni lauk tengahari dia….#recommended. #swipeleft . . . Rate: 7/10. 🔥🔥🔥🔥🔥🔥🔥 . . Mcm2 lauk ada tp x sempat snap pic ramai sgt org tgh beratur nak cedok lauk. Kang x pasal2 meks kena marah 🤭 . . . Check it out their restaurant at @ MakContinue reading “Kat Mana Nak Makan Tengahari Sedap Kat Jalan Reko?”

Gerai Bomboloni Balakong Tepi EcoShop

#minumpetang ala malaysian! . . #blackcoffee #mocha & #bomboloni eh korang jangan judge a book by its cover tau nampak je bomboloni tu comot macam tu tapi rasa sangat heaven😍 wei . . Donut yang lembut. Takda gigi pun boleh makan. Cair di mulut. Inti yang banyak melimpah ruah 😍 ada bnyk flavor tau tpContinue reading “Gerai Bomboloni Balakong Tepi EcoShop”

Phone Scam

#SharingIsCaring #PleaseShare dengan orang tersayang *PENIPUAN TERBARU* *SILA BERHATI2 !!* Contoh di bawah ini adalah apa yang berlaku kepada seseorang, dia sendiri yg bercerita: Saya menerima panggilan daripada seseorang yang mendakwa bahawa dia berasal drp sykt pembekal perkhidmatan mudah alih dan dia minta saya menutup telefon saya selama *2 jam* untuk kemas kini data internetContinue reading “Phone Scam”

Resepi Bubur Nasi / Rice Porridge

#riceporridge #buburnasi makanan org demam😝 . 1 small cup of basmathi rice. 1 litre of water Minced chicken / chicken fillet Ginger Chicken stock / cube chicken stock Black pepper Salt Cauliflower / Brocolli / Carrot . . Basuh secawan kecil beras, masak dengan air yang banyak, dalam masa 1 jam. Nasi dah hancur,masukkan isiContinue reading “Resepi Bubur Nasi / Rice Porridge”

Cincau Sebagai Penawar Alternatif Darah Tinggi

#SharingIsCaring #PleaseShare dengan orang yang tersayang. . P/s : setiap badan tak sama penerimaan terhadap makanan sejuk, sila cuba sehari dua dulu, jika tidak serasi, berhenti pengambilan serta merta! . CINCAU PENAWAR DARAH TINGGI -Info Kesihatan- Bacalah, Amat bermanfaat “Maklumat terbaru yang aku perolehi setelah lama mencari penawar untuk mak mentua aku ni. Sebelum tuContinue reading “Cincau Sebagai Penawar Alternatif Darah Tinggi”

Resepi Ayam Masak Kurma

Simple tapi sedap makan bertambah menjilat jari confirm husband makin sayangg#kurmaayam #ayammasakkurma . . Tumis bawang putih, bawang merah (cincang halus), halia (hiris kasar), satu sudu cili giling utk rasa pedas. Optional kalau tak suka pedas jangan bubuh . Dah garing, masukkan sepaket rempah kurma @adabi_consumer . Masukkan secawan air. Reneh sampai rempah naik bauContinue reading “Resepi Ayam Masak Kurma”

Resepi Mudah Ikan Tongkol Masak Lemak

Resepi ini untuk seekor ikan tongkol saiz sederhana. Seekor ikan tongkol yg dibersihkan dan siap dipotong, direbus dahulu dengan generous amount of asam keping. Proses ini adalah untuk menghilangkan bau hanyir ikan tongkol yang terkenal dengan ikan yang banyak darah. Lepas tu, toskan dan ketepikan. Amik ikannya saja. Air rebusan dan baki asam keping dalamContinue reading “Resepi Mudah Ikan Tongkol Masak Lemak”

Resepi Butter Milk Chicken Confirm Sedap!!

Bahan2: Ayam bahagian dada dipotong dadu kecil2 (besar duit syiling 20sen) Tepung goreng ayam 5 ulas bawang putih dicincang kasar 10 tangkai cili padi merah dan hijau. Campur kedua2 nya atau nak merah saja pun boleh. Hiris halus2 . Lebihkan jika suka pedas Satu tin susu cair Carnation Daun kari dua tiga tangkai.lg banyak lagiContinue reading “Resepi Butter Milk Chicken Confirm Sedap!!”

[Resepi] Kari Sotong (Squid Curry)

#karisotong #squidcurry ada dua versi..ada org guna rempah kari daging. Xda santan..utk versi ni, guna 4 sekawan utk menumis… lagi satu versi ada org guna rempah kari ikan, buh santan sikit..aku guna rempah kari ikan. Sbb versi ni, rasa Kari dia x heavy sgt mcm versi 1 tadi. Resepi Kari Sotong utk dua org makan:Continue reading “[Resepi] Kari Sotong (Squid Curry)”

Kisah Wanita Yang Bekerja Di Kilang Daging

Kisah wanita yang bekerja di kilang daging.Suatu hari, semasa dia hendak menyelesaikan tugasan harian, dia masuk ke bilik daging sejuk beku untuk memeriksa baki stok bekalan daging, akan tetapi nasib nya tidak baik, tiba2 pintu bilik sejuk itu tertutup dan dia terkunci dari dalam tanpa apa-apa alat untuk membantunya.Dia berusaha menolak pintu bilik sejuk namunContinue reading “Kisah Wanita Yang Bekerja Di Kilang Daging”

Tips Rumahtangga – Kenali Isteri Anda…

Kenali isteri anda .. Akan ada dua jenis isteri bila ada masalah rumah tangga. 1. Pertama, Jenis confront, nangis2, marah2, pi mengamuk (kalau melibatkan org ketiga), pi cerita masalah kat org. Jenis ni memang dia sayang suami dia. Dia kecewa dan cuba selamatkan hubungan. Dia minta bantuan nak selamatkan rumahtangga. Bila org tanya, dia akanContinue reading “Tips Rumahtangga – Kenali Isteri Anda…”

Tips Kereta – Apa Beza Timing Belt Dan Timing Chain?

Dipetik daripada FB Ruzlan Abd Rahman . . TIMING CHAIN Tidak perlu ditukar selagi belum berbunyi nyaring. Timing chain boleh bertahan sekurang-kurangnya sehingga 400,000 km atau lebih. . Timing chain terletak di dalam enjin. Jadi ia terendam sekali dengan minyak enjin. Selagi minyak enjin (minyak hitam) ditukar mengikut jadual dan menjaga kuantitinya dalam enjin, lagiContinue reading “Tips Kereta – Apa Beza Timing Belt Dan Timing Chain?”

Kesihatan – Elok Minum Air Sejuk Ke, Air Suam?

Dipetik daripada Facebook Prof. Imelda Balchin. Ada orang pantang minum air sejuk, hanya boleh minum air suam. Ada juga orang yang suruh orang lain pantang minum air sejuk dan suruh pantang minum air ais.Selalunya mereka yang tak tahan minum air sejuk mempunyai metabolisma badan yang rendah dan kurang cergas. Tetapi orang yang cergas, berbadan fit,Continue reading “Kesihatan – Elok Minum Air Sejuk Ke, Air Suam?”

Tips Kereta – Coolant System

Hye assalamwallaikum smua…malam ni saya nak review sikit tentang penjagaan dan bagaimana memilih coolant yang bagus untuk engine cooling system korang… Seperti sblm2 kes2 engine overheat adalah di sebab beberapa faktor: 1) Masalah utama adalah tiada coolant dlm engine cooling system.. 2)selalu org nak budget..isi air paip jer dlm radiator…kebanyakan nya beraggapan..sama jer air..sbnrnya tanggapanContinue reading “Tips Kereta – Coolant System”

The Powerful of Vision Board

Vision Board (VB) Aku pernah buat sekali je vb ni tu pun dalam diari kerja aku (planner) Aku kerja bahagian sales jadi kemana2 ada dua benda penting yg selalu kena ada disisi. 1. Handbag. 2. Planner/diary Aku buat vision board versi lukis sendiri takda la aku gunting majalah ke apa api hasilnya mashaAllah. Aku takContinue reading “The Powerful of Vision Board”

How to Successfully Applied for a Job

Hi, i would like to share how I apply for a job that outranked my qualifications. I am 32. I have degree in science. For years I’ve been in banking line, insurance, IT security, hotels, manufacturing, and i just decided that this year i would like to try something new, something I’ve never done before:Continue reading “How to Successfully Applied for a Job”

Resepi Sambal Sotong

🌺SAMBAL SOTONG.7@8 EKOR sotong, disiang, dibasuh dn dipotong. Kalau nak masak sekor2 pun boleh kalau sotong kecil3 biji bawang merah4 ulas bawang putih10 tangkai cili kering diblend dengan seinci belacan sampai halusGaram, gula, perasaAir asam jawa satu mangkuk kecilBawang besar utk hiasan2 sudu sos ciliSeinci gula merah.Cara21.panaskan minyak utk menumis. Tumis bawang merah dan bawangContinue reading “Resepi Sambal Sotong”

Resepi Sagu Gula Melaka — Pemanis Mulut Paling Mudah!

🌺Sago/Sagu Gula Melaka — hidangan untuk 4 orang makan.Secawan saguDaun pandan 4 helaiGula melaka sekeping besarGula pasir satu cawanSusu cair dalam tin/boleh juga diganti susu kotak dutch lady full cream milk — sejukkan siap2Pewarna makanan jika perlu.Cara buat1. Rendam sagu dua tiga jam. Lepas tu masak dengan 3 cawan air dalam periuk sambil dikacau sehinggaContinue reading “Resepi Sagu Gula Melaka — Pemanis Mulut Paling Mudah!”

Resepi SPAGHETTI CHEESY & CREAMY CARBONARA Bujang Style

🌺SPAGHETTI Cheesy & CREAMY CARBONARA Bujang Style — WOW Sangat rasa dia macam meletup2 chilli chese dalam mulut. Tak caye cuba try. Browse gambar sampai habis. By: Cik Siti Hasmah . Bahan2: 1. Sepaket spaghetti san remo direbus terlebih dahulu dengan air mendidih yg dicampur sesenduk minyak masak dan dua sudu teh garam 2. SatuContinue reading “Resepi SPAGHETTI CHEESY & CREAMY CARBONARA Bujang Style”

Resepi Daging Masak Kicap Moden

🌺Daging Masak Kicap Menantu Kredit: siti hasmah. Setengah kilo daging lembu 5 biji bawang merah* 4 ulas bawang putih* 3 inci halia tua* Lada benggala Bawang besar dihiris bulat Cili giling 2 sudu besar Sos tiram 2 sudu Sos cili 2 sudu Kicap pekat manis 2 sudu Daun bawang Lada besar 2 tangkai dibelah 4Continue reading “Resepi Daging Masak Kicap Moden”