Terong Balado, Resepi Authentic Indonesia

Lunch 8.12.2021Terong balado, credit recipe: @dianbara30 . Terung ungu panjang, dibelah ikut sesuai selera, digoreng sebentar, ketepikanBawang merah, bawang putih, cili padi/cabe rawit, tomato — digoreng sebentar dgn sedikit minyak dam dicampur belacan (terasi) sedikit je. Angkat, toskan minhak dan tumbuk kasar/blend kasar Kemudian tumis kembali bahan tumbuk tadi, sehingga pecah minyak. Masukkan daun limauContinue reading “Terong Balado, Resepi Authentic Indonesia”

Misteri Orang Kerinchi

Sumber drp : orangperak, facebook. BANGSA KERINCHI BANGSA ‘BEREKOR’! Di Malaysia ni, bila buka cerita mengenai Harimau Jadian, mesti Bangsa Kerinchi akan terkait. Kenapa dan mengapa?? APAKAH ITU HARIMAU JADIAN? Kalau manusia yang boleh bertukar menjadi serigala itu dipanggil were-wolf, maka mereka yang boleh bertukar menjadi harimau ni dipanggil were-tiger? Harimau jadian ini merupakan manusiaContinue reading “Misteri Orang Kerinchi”

Dah Jadi Isteri Orang, Kena Pandai Bawa Diri dan Jaga Nama Baik Suami

Sejak lepas kahwin ni, aku jarang update status bertulis pendek atau panjang..Paling hebat pun aku share artikels ja..Kadang idea tu datang..opinion tu ada…tapi bila tulis, padam…tulis lagi..padam…last2 padam..tak post pun Kalau dulu single, takpa. Ayat2 aku dah la pedas mengundang marah. Kalau dulu orang nak kecam, aku peduli hape…tak jadi kudis pun 😅 Tapi sekarang,Continue reading “Dah Jadi Isteri Orang, Kena Pandai Bawa Diri dan Jaga Nama Baik Suami”

MusMuncitMek! — Part 5 – The Climax

Alhamdulillah, segala puji dan syukur bagi ALLAH swt kerana dengan rahmat dan karunia-NYA maka selamatlah sudah kami berdua ditabalkan menjadi suami dan isteri yang sah mengikut syarak dan undang-undang syariah Islam Malaysia Tanggal 29.12.2018 merupakan tarikh keramat penyatuan dua hati antara saya dan suami. harapan saya, biarlah hubungan kami ini diberkati dan kekal hingga keContinue reading “MusMuncitMek! — Part 5 – The Climax”

[Cultures] 13 Adat Perkahwinan Pelik-Pelik Di Seluruh Dunia

Artikel asal dipetik daripada iluminasi.com Adat perkahwinan merupakan tatacara yang berbeza yang diamalkan berdasarkan budaya, adat, bangsa dan keturunan sesuatu pasangan. Sudah seperti menjadi satu kebiasaan satu pasangan itu perlu melalui pelbagai upacara tertentu yang diwarisi turun termurun dan dipenuhi satu persatu. Kalau tak mertua kecil hati! Berikut adalah 13 adat ritual perkahwinan paling ganjilContinue reading “[Cultures] 13 Adat Perkahwinan Pelik-Pelik Di Seluruh Dunia”