Ways To Overcome Self Sabotages — It’s Time to Stop Being Your Own Worst Enemy

People can sabotage themselves in any life area. Here are some examples: Finances: You’re trying to set money aside for an emergency fund and you already have a few hundred dollars in your savings account. Then, you go to the mall to get a birthday gift for a friend and end up buying five pairs... Continue Reading →

Advertisements

Kelebihan Menunaikan Solat Sunat Taubat – Jalan Keluar Untuk Segala Kesusahan

Segala Puji Bagi Allah, Tuhan Yang Maha Bijaksana, artikel yang akan kalian baca ini lebih kepada pengalaman persendirian penulis. ya lah, lautan mana yang tak bergelora, bumi mana yang tak ditimpa hujan atau bencana, begitu lah juga hidup kita tidak sunyi daripada ujian dan rencana dari YANG MAHA ESA. masa-masa kejatuhan dalam kerjaya, dalam personal... Continue Reading →

Sikap Acah-Acah Brings You To Nowhere

Dulu aku masa muda, aku acah2 juga. Sebut la, semua aku dah acah2 kan (ayat ape ni🙄) You named it: Acah kaya Acah lawa Acah cun Acah pandai Acah cerdik Acah bagus Acah layan Hollywood Acah lepak mall je xmain warung Acah2 travel Control sana control sini Skrg bila aku tgk budak2 baru nak up... Continue Reading →

[Kehidupan] 10 Dugaan Semasa Bertunang

Artikel asal oleh: Sirap Limau dot com Zaman bertunang sebenarnya adalah fasa perkenalan dan persediaan bagi pasangan yang bakal mendirikan rumah tangga. Dari segi agama Islam, bertunang disebut ‘khitbah’ dalam bahasa Arab yang bermaksud permulaan kepada pernikahan yang merujuk kepada proses ‘melamar’ seseorang wanita oleh pihak lelaki. Rata-rata alim ulama menyatakan bahawa hukum bertunang adalah... Continue Reading →

[Kehidupan] Jangan Benci Terhadap Orang Yang Sering Melakukan Maksiat, Tapi Bencilah Pada Perbuatannya Saja

dipetik daripada https://humairoh.com/bencilah-maksiat-tapi-sayangi-pendosanya-musuh-kita-adalah-kemaksiatan-dan-bukan-pendosanya/ Banyak orang yang membenci orang lain hanya karena ia telah berbuat sesuatu yang dibenci oleh Allah. Yaps, bencilah perbuatan maksiat tapi jangan sampai kita salah mengartikan bahwa kita juga boleh membenci orang sebab ia sudah melakukan kemaksiatan, karena hal ini sudah menjadi salah kaprah dalam kehidupan masyarakat kita. Padahal yang benar adalah,... Continue Reading →

[Kehidupan] Anak Wajib Mentaati Ibu Bapa Yang Bermaksiat — Reblog from muslimcambodiablog

BILA ORANG TUA BERBBUAT MAKSIAT. APA YANG HARUS DILAKUKAN ANAK? Terkadang seorang anak harus menghadapi orang tua yang belum mengerti tentang ajaran Islam. Sebagai akibatnya, ia harus menyaksikan orang yang sangat ia cintai dan hormati melakukan perbuatan maksiat atau menghalang-halangi si anak dari perbuatan amal shaleh. I. RUANG LINGKUP PENGERTIAN BERBAKTI KEPADA ORANG TUA Pengertian... Continue Reading →

[Kehidupan] Benarkah redha Allah bergantung pada redha makhluk-Nya?

Assalamualaikum warahmatullah, Saya percaya, kita tentu pernah mendengar perihal ‘redha suami’. Ðalam entry Hak isteri melawat ibu bapa tanpa izin suami yang lepas juga, Laman-Seri ada memetik hadis Rasulullah SAW daripada Abdullah ban Amru r.a. yang bermaksud, “Keredhaan Allah daripada keredhaan ibu bapa dan kemurkaan Allah daripada kemurkaan ibu bapa.” (Hadis riwayat at-Tirmizi)’ Tidak dinafikan,... Continue Reading →

[Kekeluargaan] Malu Apabila Ibu Tidak Sembahyang

SOALAN: Dalam urusan rumah tangga, ibu seorang yang baik dan bertanggungjawab, tetapi setelah saya berumur 18 tahun sekarang ini, saya tidak pernah melihat ibu sembahyang, biarpun umurnya mencecah 50 tahun. Saya benar-benar rasa malu lebih-lebih lagi apabila ada saudara-mara yang bertanyakan tentang ibu. Saya tidak tahu sama ada bapa sedar atau tidak hal ini. Beberapa... Continue Reading →

BEKERJA MAKAN GAJI ATAU BEKERJA SENDIRI? – DILEMA

kebanyakan dari kita memulakan kerjaya pada awal usia berkerja dengan orang. samaada dari sekecil-kecil syarikat kepada sebesar-besar organisasi malah ada sampai ke peringkat internasional. akan sampai satu tahap dalam hidup, bilamana kita rasa bosan bekerja dengan orang dan mahu memulakan perniagaan sendiri. tapi sebelum itu ada beberapa perkara perlu anda telusi dari pelbagai sudut. antaranya:... Continue Reading →

WordPress.com.

Up ↑