Membaca Al-Fatihah 41 Kali Bagi Memohon Hajat

artikel asal dipetik dari myinfomaya.com ASSALAMUALAIKUM WARAHMATULLAHI Wabarakatuh Segala puji bagi Allah, Rabb sekelian alam. Selawat serta salam buat junjungan mulia Nabi Muhammad SAW keluarga serta para sahabat dan pengikut yang istiqamah menuruti baginda hingga ke hari kiamat. Sahabat yang di rahmati Allah, Surah Al Fatihah adalah surah pertama dalam al Quran. Al Fatihah maksudnya... Continue Reading →

Advertisements

Jadilah Pengantin Yang Memuliakan Tetamu, Jangan Biar Jurugambar atau Pak Andam Control Majlis!

Jadilah Pengantin Yang Memuliakan Tetamu, Itu Majlis Kamu, Rumah Ibu Bapamu, Bukan Rumah Jurugambar atau Pak Andam. Jangan Biar Mereka Control Majlis! Jadilah Pengantin yang Memuliakan Tetamu Pada Hari Perkahwinanmu! Pada musim cuti sekolah ini, akan banyaklah jemputan kenduri kendara diterima. Saya mendoakan semua sahabat dan kerabat yang akan berkahwin, diberkati Allah sehingga ke akhirat.... Continue Reading →

Cara dan Prosedur Penangguhan Bayaran Balik PTPTN

Semak dahulu kelayakan penangguhan bayaran balik samaada anda layak atau tidak untuk memohon penangguhan... Bil Kategori Kelayakan Tempoh Penangguhan 1. Peminjam yang telah menamatkan pengajian terdahulu dan menyambung semula pengajian secara sepenuh masa. Sepanjang tempoh pengajian baru. 2. Peminjam yang mengikuti kursus berkembar secara 2+1 atau 2+2 yang memerlukan peminjam tersebut meneruskan pengajian di luar... Continue Reading →

Facts About Andaman and Nicobar Islands!

The Andaman and Nicobar Islands are one of the most mysterious places on Earth. Unlike other globally popular tropical destinations, most of these islands is completely unexplored. There are about 572 islands and only around 36 of them are inhabited. moreover, access to Nicobar is granted only exclusively for research and survey, so its hard... Continue Reading →

7 Tips Penting Jika Travel Dengan ‘Flight’

silhouette of airplanes Photo by Pixabay on Pexels.com

Pergi bercuti semestinya membuat kita teruja akan tetapi jangan lupa ambil langkah berjaga-jaga dan persiapan yang rapi. Ikuti 7 tips ringkas di bawah ini.


Tips No. 1: Datang Awal Ke Airport

person pulling travel luggage Photo by rawpixel.com on Pexels.com

Cuba datang awal ke airport untuk mengelakkan beratur panjang dan berdiri lama terutama semasa ‘baggage drop‘. Lagi pula, kalau kita lambat sampai, ada sesetengah airplane akan mengenakan denda kepada penumpang yang lewat menaiki pesawat. Selain dari itu, ada beberapa prosedur yang memakan masa seperti pengesahan passport, pemeriksaan bagasi dan body scanning. Jadi kalau tiba awal, tak lah kelam kabut untuk lengkapkan kesemua prosedur asas lapangan terbang sebelum bertolak.


Tips No. 2: Timbang/Ukur Bag Sebelum Keluar Rumah

man wearing distressed denim pants holding multicolored backpack Photo by nappy on Pexels.com

Hand carry luggage mestilah tidak melebihi 7kg untuk penerbangan AirAsia. Untuk drop baggage pula, ikut berat dalam resit beli tiket tu. Biasanya 20kg untuk

View original post 685 more words

Tips Beli Emas Elak Ditipu Peniaga

Perkongsian asal daripada Anis Arianti Ariffin AYTI Jewels I was at Tesco Mergong Alor Setar Just now, never been there for so long.... but Today Is my Eldest Daughter 21st birthday and would like to make a surprise party for her..... Ive asked few friends... where to get a quick party stuff.... so they told... Continue Reading →

[Tips] Putus Tunang? “Apa Yang Perlu Saya Lakukan?”

Putus tunang boleh saman Ada undang-undang yang diperuntukkan untuk kes2 putus tunang Jadi, orang dah putus kan dengan kita tanpa sebab-sebab yang jelas, maka jangan bersedih jangan meroyan jangan dok viral-viral Langkah pertama, Ketepikan emosi, Langkah kedua, failkan tuntutan saman Jikalau pihak perempuan yang putuskan pertunangan: Lelaki boleh menuntut kembali kesemua belanja yang telah dikeluarkan... Continue Reading →

Anda Terlanggar Lubang di Jalan Raya? Ini Caranya Menuntut Ganti Rugi Kerosakan Kenderaan Anda

Kemonn..jgn risau..aku kene aritu..aku buat step ni..n aku dpt mintak ganti rugi..beli sport rim original lagi..rm15k HRE 19inch..so follow step ni..semoga bermanfaat... 1. Bila kena terus berhenti..check tayar..check rim..kalo ada sopek..bengkok..pecah..amik gambar.. 2. Amik gambar tempat kejadian..lubang..nama jalan..kawasan sekeliling..berhentikan kenderaan dkt tepi..hati hati yo.. 3. Pastikan tahu siapa yang menyelenggara jalan tu..samada syarikat konsesi..majlis..JKR..amik contact... Continue Reading →

6 Cara Rasulullah SAW Membahagiakan Isterinya.

1. Rasulullah Membantu Pekerjaan Istrinya Pekerjaan seorang istri adalah mengurusi pekerjaan rumah tangga. Namun, hal ini tidak menjadi penghalang bagi Rasulullah untuk tetap membantu istrinya dalam mengerjakan pekerjaan rumah tangga. Sebagai sepasang suami istri hendaknya kita saling membantu satu sama lain. Pekerjaan seorang istri tidaklah mudah. Oleh karena itu, bantuan dari suami akan meringankan pekerjaan... Continue Reading →

Pemandu Grab Encik Irfan HR-V Putih

Untuk yang sepanjang 8 tahun dalam hidup nya hanya memandu viva, kalau naik kereta kakak atau kawan pun, myvi.... Seronok sgt sekali sekala jd mem besar dlm HR-V Aku: cik, lawanya kereta buat grab? Dia: ini je kereta sy ada. Bole la. Lgpun full time dah. Baru berenti keje. Aku: whoaaa..mcm ni punya kereta, kalau... Continue Reading →

[Bicara Agama] Apa Itu Keberkatan?

Aku dengar di radio, Keberkatan tu apa maksud? Selalu dgr org sebut. Tp tak tau maksud. Keberkatan itu sama dengan: bertambah kebaikan. Kerberkatan isteri bila taat pada suami yg mentaati perintah Allah. Dan kerberkatan suami bila taat pada ibu bapa yg mentaati perintah Allah. Pendek kata, kerberkatan tu hanya dari Pencipta, bukan makhluk. Kita disuruh... Continue Reading →

Sikap Acah-Acah Brings You To Nowhere

Dulu aku masa muda, aku acah2 juga. Sebut la, semua aku dah acah2 kan (ayat ape ni🙄) You named it: Acah kaya Acah lawa Acah cun Acah pandai Acah cerdik Acah bagus Acah layan Hollywood Acah lepak mall je xmain warung Acah2 travel Control sana control sini Skrg bila aku tgk budak2 baru nak up... Continue Reading →

Why Do People Travel?

I always have this thought in my mind every time I saw my friend’s Instagram pictures or Facebook posts when they travel to somewhere else.

whytravel.jpg Photo by Traveling Mailbox

HUMANS LOVE to travel. Mentally or physically, they escape to other places. They crave adventure. They seek the unknown. They want to see new places, learn new things, enjoy new experiences and then return home to the familiar, the predictable, the secure, before taking off again on their travels.

Some of them travel to other places or another country because of work. They have been sent there to complete certain tasks given by their employer but either way, they enjoyed their ‘away’ time.

Some of them, just randomly planning every year going into different places. When we know travel will surely cost you some amount of money, time and energy, the real question here is,

Why?     ….?

Do they really rich?…

View original post 1,106 more words

Bandung – Syurga Kain Lace dan Kain Sulam

wedding-dresses-fashion-character-bride-157757-e1538553739396.jpeg Photo by Pixabay on Pexels.com

Kain Lace Bandung..

Merupakan antara pilihan utama penggemar kain sulam dan lace. ada yang menggelarkan Bandung sebagai syurga membeli belah kain lace terbaik dia Asia Tenggara dan murah pula tu!

Rakyat Malaysia juga tak ketinggalan menjadikan Bandung destinasi utama untuk memborong kain sulam dan lace sama ada untuk dijual semula di pasaran Malaysia atau untuk kegunaan majlis-majlis keramaian seperti kenduri kahwin, baju pengantin, baju bertunang, atau baju raya.

Kualiti dan Harga..

Alang-alang membeli kain dari ‘oversea’ sudah pasti kita mahu bawa pulang kualiti terbaik untuk kita tunjukkan kepada rakan-rakan dan saudara-mara. Barulah ada ‘class’! Nanti tak ada lah cakap-cakap belakang “this type of cloth can buy at masjid india in cheaper price” hahaha

Bagi yang tidak pernah berkunjung ke Bandung atau baru hendak berjinak-jinak dengan pasaran kain lace di Bandung, di sini kami senaraikan ‘top picks’ 6 kedai (toko kain) yang menjual kain sulam dan…

View original post 393 more words

Cenderahati Yang Boleh Anda Beli Jika ke Kashmir

Kashmir seakan-akan menjadi satu trend dalam kalangan pelancong Malaysia pada masa kini. Mana tidaknya, sejak filem Bhajrangi Bhaiijan lakonan Salman Khan dan Harshali Malhothra banyak memaparkan betapa indahnya kawasan pergunungan yang seakan-akan Switzerland. Lokasi Kashmir terus menjadi perhatian ramai.

kashmir.jpeg Breathtaking Kashmir. Photo by fourwheeldriveindia

Tidak sah jika kita pergi melancong tanpa membawa pulang sedikit tidak, cenderahati atau ole-ole buat keluarga dan sahabat handai kan. Jom kami kongsikan, apa yang boleh anda beli di Kashmir.

1. Shawl /Pashmina

Kaum wanita pasti gemarkan pashmina. Siapa yang tidak teruja dengan pashmina yang cantik dan halus buatannya.

1 Photo by google image


2. Kain Sari

Sebut sahaja Negara India, pastinya kain sari mendahului carta sebagai cenderahati yang wajib dibawa pulang.

2 Photo by google image


3. Key Chain

Bagi penggemar Key Chain atau dikenali sebagai rantai kunci, jangan lepaskan peluang untuk anda dapatkan key chain ukiran kayu di Kashmir. Lebih-lebih lagi ianya berbentuk houseboat yang terdapat…

View original post 116 more words

Tips Melancong ke Negara China Ketika Musim Sejuk.

Negara China bukanlah destinasi pelancongan popular di kalangan pelancong yang ingin mencari aktiviti ketika musim sejuk. Namun begitu,tahukah anda, di Negara China terdapat beberapa cerun ski yang boleh dinikmati dan menyeronokkan?

Apa yang lebih utama, melancong ke Negara China ketika musim sejuk adalah sangat berbaloi kerana ia mengurangkan kesesakkan dan ternyata mengurangkan kos perbelanjaan!

Negara China mempunyai tarikan tersendiri ketika musim sejuk seperti Festival Musim Sejuk yang terbaik didunia. Ia mempunyai Kawasan musim sejuk yang dingin dan indah.

7513 Credit pic: Euromic

Seperti yang dinyatakan tadi, ia merupakan “low season” bagi aktiviti pelancongan yang menjadikan harga barangan dikurangkan dari biasa untuk menggalakkan perbelanjaan luar musim. Ia bermula pada bulan November dan berakhir pada awal March. Jadi, jika anda bercadang untuk membeli-belah di Negara Tembok Besar ini, musim sejuk ialah waktu yang terbaik.

Diskaun Hebat oleh Hotel dan Syarikat Penerbangan

Airline-Ticket-and-Hotel-Deal Credit pic : Google Image

Apa maksudnya ni ? Kebanyakkan…

View original post 290 more words

What’s Interesting in Austria? – Top 10 Things to Experience

Get to Know Austria…

Austria is a German-speaking country in Central Europe, characterized by mountain villages, baroque architecture, Imperial history and rugged Alpine terrain. Vienna, its Danube River capital, is home to the Schönbrunn and Hofburg palaces.

It has counted Mozart, Strauss and Freud among its residents. The country’s other notable regions include the northern Bohemian Forest, Traunsee Lake and eastern hillside vineyards.


Go to Vienna

Austria’s capital is famous for its cultural events, imperial sights, coffee houses, cosy wine taverns, and the very special Viennese charm.

Vienna’s prime landmarks are the gothic Stephansdom (St. Stephen’s Cathedral), the giant big wheel in the Prater (Vienna’s old recreational park), and the Spanish Riding School with its famous Lipizzaner horses.

In the heart of Vienna, 200m from the State Opera, you’ll find a unique, tropical oasis – the Imperial Butterfly House. In one of the world’s most beautiful Art Noveau palm houses…

View original post 645 more words

Where To Try Real Turkish Coffee In Istanbul?

turkish coffee world Turkish Coffee World

That Thick, Rich Taste of Brews

European countries developed their coffee brewing methods after deriving coffee drinking habit from the Turks; however, the method of brewing Turkish coffee has remained almost unchanged.

Derived from the Arabica bean and composed of a very fine grind, Turkish coffee has become famous all around the world for both its strong taste and its special methods of preparation and service.

c pichler - flickr Served with or without sugar, together with Turkish Delight. c_pichler/flickr

History of Turkish Coffee

Coffee was first brought to Istanbul in 1555 by two Syrian traders, and by the mid-17th century, it became an essential part of the Ottoman Court’s elaborate ceremonies.

The sultan was served ceremoniously served coffee by his coffee makers, and this coffee ritual also played a role in marriage customs to an extent that women in the harem received thorough training regarding how the perfect brew was…

View original post 579 more words

The Best Places to See the Aurora Borealis in Norway

Norway.

Norway is a Scandinavian country encompassing mountains, glaciers and deep coastal fjords. Oslo, the capital, is a city of green spaces and museums. Preserved 9th-century Viking ships are displayed at Oslo’s Viking Ship Museum. Bergen, with colorful wooden houses, is the starting point for cruises to the dramatic Sognefjord. Norway is also known for fishing, hiking and skiing.

nprway Norway

What is Aurora Borealis?

Aurora is a natural electrical phenomenon characterized by the appearance of streamers of reddish or greenish light in the sky, especially near the northern or southern magnetic pole. The effect is caused by the interaction of charged particles from the sun with atoms in the upper atmosphere. In northern and southern regions it is respectively called aurora borealis or Northern Lights and aurora australis or Southern Lights.

Check out these 11 best places to see the Aurora Borealis.


Svalbard

Svalbard is an island realm with…

View original post 1,340 more words

[Jenayah] Ibu 7 Anak Dirogol Dengan Kejam dalam Alphard Oleh 4 Lelaki Bukan Islam, Diperlakukan Seperti Binatang – FB Malaysian Response Team

#SayNoToArak. Sediakan tisu kerana anda pasti menangis 😭 Teringat kes Court Klang, empat lelaki (bukan Islam) didakwa rogol ibu anak tUjuh dalam Alphard (pekerja kilang. Mangsa Islam dan bertudung litup) . . Sorang lagi OKT (org kena tuduh) tak didakwa rogol, tapi seks oral sebab dia masukkan anu dalam mulut mangsa. Dan sepanjang kejadian rogol... Continue Reading →

[Resepi] Homemade Chicken Finger Nugget with Carrots

Sedappp gile.... kalah ayamas..😂😂😂 buat sendri frozen lagiii 👍👍👍👍👍 #naget corrot&ayam #sesuaiuntukdiet #jimatpitihwatsendiri Bahan2 Isi ayam (byk lg sedap) Carrot(byk pon boleh) Roti gardiner 4kepng ataw lebih Bawang putih(2 @ 3ulas) Telur 1 ataw 2bji (ikut adunan) Garam(cukup rasa) Perasa sikit Lada sulah sikit Cara- cara 👉👉#blend semua klau xguna blend kering kena tmbh air... Continue Reading →

[Resepi] Resepi Cheesy Corndog Khairulaming Rasapop

Cheezy Corndog untuk hujung minggu korang 😍😍. Bahan-bahan: 3 sosej yang direbus 6 keping keju Lidi secukupnya 2cawan tepung gandum 2 biji telur Garam and lada hitam 1 sudu tepung penaik 1 1/2 cawan susu segar (fresh milk) Simple je kan?! Yummy! SELAMAT MENCUBA! Sumber khairulaming

[Kehidupan] 10 Dugaan Semasa Bertunang

Artikel asal oleh: Sirap Limau dot com Zaman bertunang sebenarnya adalah fasa perkenalan dan persediaan bagi pasangan yang bakal mendirikan rumah tangga. Dari segi agama Islam, bertunang disebut ‘khitbah’ dalam bahasa Arab yang bermaksud permulaan kepada pernikahan yang merujuk kepada proses ‘melamar’ seseorang wanita oleh pihak lelaki. Rata-rata alim ulama menyatakan bahawa hukum bertunang adalah... Continue Reading →

[Kehidupan] Jangan Benci Terhadap Orang Yang Sering Melakukan Maksiat, Tapi Bencilah Pada Perbuatannya Saja

dipetik daripada https://humairoh.com/bencilah-maksiat-tapi-sayangi-pendosanya-musuh-kita-adalah-kemaksiatan-dan-bukan-pendosanya/ Banyak orang yang membenci orang lain hanya karena ia telah berbuat sesuatu yang dibenci oleh Allah. Yaps, bencilah perbuatan maksiat tapi jangan sampai kita salah mengartikan bahwa kita juga boleh membenci orang sebab ia sudah melakukan kemaksiatan, karena hal ini sudah menjadi salah kaprah dalam kehidupan masyarakat kita. Padahal yang benar adalah,... Continue Reading →

[Kehidupan] Anak Wajib Mentaati Ibu Bapa Yang Bermaksiat — Reblog from muslimcambodiablog

BILA ORANG TUA BERBBUAT MAKSIAT. APA YANG HARUS DILAKUKAN ANAK? Terkadang seorang anak harus menghadapi orang tua yang belum mengerti tentang ajaran Islam. Sebagai akibatnya, ia harus menyaksikan orang yang sangat ia cintai dan hormati melakukan perbuatan maksiat atau menghalang-halangi si anak dari perbuatan amal shaleh. I. RUANG LINGKUP PENGERTIAN BERBAKTI KEPADA ORANG TUA Pengertian... Continue Reading →

[Kehidupan] Benarkah redha Allah bergantung pada redha makhluk-Nya?

Assalamualaikum warahmatullah, Saya percaya, kita tentu pernah mendengar perihal ‘redha suami’. Ðalam entry Hak isteri melawat ibu bapa tanpa izin suami yang lepas juga, Laman-Seri ada memetik hadis Rasulullah SAW daripada Abdullah ban Amru r.a. yang bermaksud, “Keredhaan Allah daripada keredhaan ibu bapa dan kemurkaan Allah daripada kemurkaan ibu bapa.” (Hadis riwayat at-Tirmizi)’ Tidak dinafikan,... Continue Reading →

[Kekeluargaan] Malu Apabila Ibu Tidak Sembahyang

SOALAN: Dalam urusan rumah tangga, ibu seorang yang baik dan bertanggungjawab, tetapi setelah saya berumur 18 tahun sekarang ini, saya tidak pernah melihat ibu sembahyang, biarpun umurnya mencecah 50 tahun. Saya benar-benar rasa malu lebih-lebih lagi apabila ada saudara-mara yang bertanyakan tentang ibu. Saya tidak tahu sama ada bapa sedar atau tidak hal ini. Beberapa... Continue Reading →

[Cinta] MusMuncitMek! — Part 4

Mark the date... 14.10.18 menjadi hari bersejarah dalam hidup ai dimana mulai drp hari ini, ai dah bergelar tunangan orang. tak pernah termimpi akan melalui proses ni sebab sebelum ni macam give up soal jodoh, but now ia dah pun jadi realiti.. Pasangan yang memahami.. Menjadi tunang kepada Encik Muslim amat membahagiakan hati. seorang yang... Continue Reading →

[Kecantikan] Jenis-jenis Penuaan Kulit

Types of skin aging: 1) Intrinsic Aging 2) Extrinsic Aging 1) Intrinsic - faktor dalaman Ditentukan kebanyakkan oleh - genes kita sendiri, faktor keturunan, mostly menentukan skin type, ada yang menentukan certain alergi, acne, tapi boleh overcome 2) Extrinsic - faktor luaran Pancaran cahaya matahari, lifestyle, pollution (80% mempengaruhi keadaan kulit kte) Another factor dalaman... Continue Reading →

[Kecantikan] Mengapa Kulit Kita Mengalami Penuaan?

Timewise 3D - Defense, Delays, Delivers Kulit start mengalami penuaan sekitar purata usia 23-25 tahun. Ia disebabkan oleh Intrinsic - genetic, hormon Extrinsic - uva, pollution, environment Extrinsic- radikal bebas yg merosakkan sel kulit kita. Sel yang rosak akibat radikal bebas taid akan mnyebabkan penuaan. jadi antioxidants yang akan melawan radikal bebas tadi dri merosakkan... Continue Reading →

[Dunia] Khabib Nurmagomedov vs Conor McGregor

Facebook dipenuhi dengan cerita Khabib Nurmagomedov dan Conor McGregor. Siapa mereka? Dan kenapa panas betul hal mereka berdua hari ini? Baik, ini cerita ringkas mengenai mereka. Conor McGregor ni seorang petarung UFC yang menganggap dirinya King. Dia berdendam dengan seorang petarung dari Rusia, Khabib yang juga beragama Islam. Si Conor ini menyerang peribadi Khabib berbulan-bulan... Continue Reading →

[Food] Thai Food Festival, TESCO Nilai

Ladies Archery, Bandar Seri Putra it held at shoplot. level 1. suitable for beginner. 2 hours class, continued by little tounament, and ended by giving certs to participants. my rate to this place is 3.0/5.0 Coffee Caramel McDonalds - ice cream session new product from Mcdonalds. the taste is good. the coffee taste is so... Continue Reading →

Cara Wanita Bersedekah

Bagaimana wanita boleh bersedekah, sedangkan mereka adalah suri rumah dan mereka juga tidak punya gaji atau gaji tidak seberapa untuk disedekahkan? Apabila seorang wanita mendengar tentang keutamaan sedekah, ada yang merasa sedih dan berandaikan dengan berkata: "Bagaimana, sedang aku tak punya duit?" Walaupun demikian, kita wanita diperintahkan untuk bersedekah. Rasulullah SAW bersabda: "Wahai setiap wanita,... Continue Reading →

MusMuncitMek! — Part 3

29/9/2018, 1.00am midnight Drive to Penang from Kuala Lumpur, alone, using my white viva. Original plan was to take bus but you know, i am very lazy to carry all my bags and belonging and comfortably drive alone so that I could stop at every places I want. Futhermore, after re calculating all the costs... Continue Reading →

Resepi Donut Kentang Gebu

Bahan-bahan 1 kg tepung gandum 3 biji ubi kentang(di rebus dan di lenyek) 3 sudu besar marjerin 1 bungkus Mauripan 3 sudu besar gula 1 cawan air suam Air secukupnya Cara2 satukan air suam..mauripan dan gula.. ( biar smpai kembang) Dlm bekas lain lenyek ubi dan marjerin.. masukkan tepung gaul sebati..dah kembang mauripan terus masuk... Continue Reading →

Apa Itu Syukur? Bagaimana Cara Bersyukur, dan Apa Kesan Syukur Ke Atas Kita?

Apa itu syukur? daripada tazkirahskpc3, syukur bermaksud: Memuji, berterima kasih dan merasa berhutang budi kepada Allah (s.w.t) atas kurniaan-Nya, bahagia atas kurniaan tersebut dan mencintai-Nya dengan melaksanakan ketaatan kepada-Nya. Bersyukur (berterima kasih), kepada sesama manusia lebih cenderung kepada menunjukkan perasaan senang menghargai. Adapun bersyukur kepada Allah (s.w.t) lebih cenderung kepada pengakuan bahawa semua kenikmatan adalah... Continue Reading →

WordPress.com.

Up ↑