Resepi Sambal Sotong

🌺SAMBAL SOTONG.7@8 EKOR sotong, disiang, dibasuh dn dipotong. Kalau nak masak sekor2 pun boleh kalau sotong kecil3 biji bawang merah4 ulas bawang putih10 tangkai cili kering diblend dengan seinci belacan sampai halusGaram, gula, perasaAir asam jawa satu mangkuk kecilBawang besar utk hiasan2 sudu sos ciliSeinci gula merah.Cara21.panaskan minyak utk menumis. Tumis bawang merah dan bawangContinue reading “Resepi Sambal Sotong”

Resepi Sagu Gula Melaka — Pemanis Mulut Paling Mudah!

🌺Sago/Sagu Gula Melaka — hidangan untuk 4 orang makan.Secawan saguDaun pandan 4 helaiGula melaka sekeping besarGula pasir satu cawanSusu cair dalam tin/boleh juga diganti susu kotak dutch lady full cream milk — sejukkan siap2Pewarna makanan jika perlu.Cara buat1. Rendam sagu dua tiga jam. Lepas tu masak dengan 3 cawan air dalam periuk sambil dikacau sehinggaContinue reading “Resepi Sagu Gula Melaka — Pemanis Mulut Paling Mudah!”

Resepi SPAGHETTI CHEESY & CREAMY CARBONARA Bujang Style

🌺SPAGHETTI Cheesy & CREAMY CARBONARA Bujang Style — WOW Sangat rasa dia macam meletup2 chilli chese dalam mulut. Tak caye cuba try. Browse gambar sampai habis. By: Cik Siti Hasmah . Bahan2: 1. Sepaket spaghetti san remo direbus terlebih dahulu dengan air mendidih yg dicampur sesenduk minyak masak dan dua sudu teh garam 2. SatuContinue reading “Resepi SPAGHETTI CHEESY & CREAMY CARBONARA Bujang Style”

Resepi Daging Masak Kicap Moden

🌺Daging Masak Kicap Menantu Kredit: siti hasmah. Setengah kilo daging lembu 5 biji bawang merah* 4 ulas bawang putih* 3 inci halia tua* Lada benggala Bawang besar dihiris bulat Cili giling 2 sudu besar Sos tiram 2 sudu Sos cili 2 sudu Kicap pekat manis 2 sudu Daun bawang Lada besar 2 tangkai dibelah 4Continue reading “Resepi Daging Masak Kicap Moden”

Resepi ROTI CANAI KARI SARDIN

🌺ROTI CANAI KARI SARDIN.1. Satu tin kecil sardin mackerel2. 3 ulas bawang putih di cincang3. 1 biji bawang besar holland dimayang halus4. 2 sudu besar rempah kari ikan babas5. 2 sudu besar perencah asam pedas adabi6. Air satu cawan7. Minyak untuk menumis, dan bahan perasa secukupnya.Cara masak:1. Tumis bawang putih dan bawang holland sampai naikContinue reading “Resepi ROTI CANAI KARI SARDIN”

Resepi SAMBAL TUMIS IKAN BILIS JERING RICE COOKER versi Bujang

🌺SAMBAL TUMIS IKAN BILIS JERING RICE COOKER versi Bujang.Petang3 ni dok buat experiment. Menjadi dak kalau masak sambal tumis pakai rice cooker? Macam mana rasa dia? Mana lebih sedap?.Lebih sedap: sambal tumis rice cookerLebih bersih: sambal tumis rice cooker jugak. Tak selerak dapur tak percik ke dinding2 dapur. Kemas. Sesuatu yg sis suka..Ada dak anak2Continue reading “Resepi SAMBAL TUMIS IKAN BILIS JERING RICE COOKER versi Bujang”

Nasi Ayam Hainan Bujang

🌺Nasi Ayam Hainan Bujang utk makan seorang . 1.Satu cup beras tanpa kanji Faiza Basmathi dibasuh bersih 2.masukkan 3 cup air rebusan ayam + halia atau kuah sup ayam rice cooker yang kita masak semalam 3. Masak dengan cara double boil. Macam kukus tapi dlm bekas tu ada air rebusan ayam td (rujuk gambar) .Continue reading “Nasi Ayam Hainan Bujang”

Resepi Sup Ayam Rice Cooker

🌺SUP AYAM RICE COOKER versi Bujang . Shuben cakap nak lagi sedap suruh amik kuah sup tu buat masak nasik. Aroma dia lagi menyerbak. . Best sup ni juicy and tender. Lembut sgt ayamnya. Tak kering ngn pejal sgt mcm masak atas dapur. . Sis makan ngn nasi kukus beras takda kanji basmathi, serve withContinue reading “Resepi Sup Ayam Rice Cooker”

Resepi – Cucur Ikan Bilis Sedap

CUCUR IKAN BILIS untuk 3 orang makan Bahan2 3 cawan tepung gandum 1 sudu kecil soda bikarbonat Garam Serbuk lada hitam Chili flakes (saya bubuh yg lebihan makan dominos haritu kan ada dlm paket kecil kan, kalau xda pakai satu sudu besar cili kisar) Serbuk ikan bilis atau ikan bilis yg digoreng terlebih dahulu kemudianContinue reading “Resepi – Cucur Ikan Bilis Sedap”

Resepi – Mee Kari Kuah Pekat Chinese Style

MEE KARI CHINESE STYLE RECIPE Credit: ahmad shukri shukor . Bahan2 100grm cili kering – rebus dan kisar 3 biji bwh besar – kisar 3 ulas bwg putih – kisar 2 batang serai – diketuk 3 sudu besar serbuk kari ayam/daging 1/2 ekor ayam (potong kecil) 1 kotak kecil santan Tauhu apung Fish cake HiasanContinue reading “Resepi – Mee Kari Kuah Pekat Chinese Style”

Resepi – Tauhu Nugget Homemade Sedap

TAUHU NUGGET HOMEMADE Credit to: Zie Aries via mahn Bahan2 Sepaket daging kisar Ramly 5 paket Japanese Soft Tofu 2 ketul tauhu lembut juga dr jepun Serbuk lada hitam Serbuk lada putih Daun sup Daun bawang Cili merah 6-7 tangkai 3 biji bawang besar india 3 biji telur utk dikisar Sedikit garam 3 biji telurContinue reading “Resepi – Tauhu Nugget Homemade Sedap”

Resepi Karipap Inti Kentang

RESEPI KARIPAP INTI KENTANG – anggaran 100 biji karipap saiz medium Bahan2: 4biji kentang saiz besar (sebiji keledek sesat tu sbb nak habiskan stok) – dipotong dadu Isi ayam rebus, bahagian dada – carik2kan Segenggam ikan bilis 5 biji cili padi dihiris Daun kari 2 tangkai Bawang holland sebiji dipotong dadu 3 ulas bawang putihContinue reading “Resepi Karipap Inti Kentang”

Resepi – Sup Ayam + Kaki Ayam, Tauhu Goreng Telur & Sambal Kicap Umph

Resepi Sup Ayam + Kaki Ayam, Tauhu Goreng & Sambal Kicap Resepi paling mudah di alam semestaaaaaaaa! Bahan² sambal kicap Segenggam cili padi 5 ulas bawang putih Setengah biji lemon atau 2 biji limau nipis Kicap manis secukupnya Kicap pekat 1 sudu kecil Cara2 buat sambal kicap Sangai cili padi dan bawang putih atas kualiContinue reading “Resepi – Sup Ayam + Kaki Ayam, Tauhu Goreng Telur & Sambal Kicap Umph”

Resepi – Nasi Goreng Kampung Bujang

Resepi Nasi Goreng Kampung Bujang — untuk 2 orang makan Bahan2 10 biji cili padi* 2 biji bawang merah* Seulas bawang putih* Sedikit ikan bilis* Sosej yg telah digoreng dan dipotong kecil 1 mangkuk nasi putih Garam secukup rasa Minyak utk menumis Bahan bertanda * ditumbuk kasar Cara memasak 1. Panaskan sedikit minyak 2. TumiskanContinue reading “Resepi – Nasi Goreng Kampung Bujang”

Resepi – Honey & Sugar Coated Cornflakes (Cornflakes Bermadu)

Resepi Honey & Sugar Coated Cornflakes (a.k.a cornflakes madu) — kredit to @Meez Siti. Resepi ni untuk 350 cups. Bahan2 Cornflakes Essential Waitrose satu kotak (500g) 250ml madu masakan (dalam 3@4 cawan) Sebuku mentega Buttercup (250g) Secawan gula perang atau gula pasir putih Kismis segenggam Rainbow sprinkles satu botol kecil Cara2 1. Cairkan sebuku buttercupContinue reading “Resepi – Honey & Sugar Coated Cornflakes (Cornflakes Bermadu)”

Resepi – Kari Ikan Tenggiri

Resepi KARI IKAN TENGGIRI bujang (kredit @meez siti) – untuk 2@3 orang makan Bahan2 2 ketul ikan tenggiri Serbuk kari 2 sudu besar cili giling Daun kari 3 biji bawang merah (sis takde bawang kecil aku bantai je bawang besar) 3 ulas bawang putih Santan Cili besar 2 biji (aku takda cili besar, cili padiContinue reading “Resepi – Kari Ikan Tenggiri”

Resepi – Ayam Masak Pedas Bujang

Resepi — Ayam Masak Pedas Bujang (abaikan pic tauhu kering tu sbb tu nak masak resepi lain td) — idea resepi asal drp kawan i nama faz. Tp sbb i tak cukup bahan, i alter je ikut apa yang ada Bahan² Ayam suku ekor (¼) Kentang sebiji dibelah 4 Nenas dipotong dadu (takyah banyak sehirisContinue reading “Resepi – Ayam Masak Pedas Bujang”

Tips Dapur – Kenali Jenis-jenis Pisang

Pisang Embun Pisang Embun merupakan sejenis pisang yang ditanam bagi mendapatkan buahnya. Nama sains pokok Pisang Embun ialah Musa acuminata Colla (AAA Group) cv. ‘Ambon Putih’  . Di Filipina ia dikenali sebagai Ambon, di Indonesia ia dikenali sebagai Pisang Ambon Putih. Pokok Pisang tidak mempunyai batang berkayu, tetapi sebaliknya ia terdiri dari gentian. Terdapat 2Continue reading “Tips Dapur – Kenali Jenis-jenis Pisang”

Resepi – Sandwich Telur Style Bujang

Sandwich Telur Bujang utk sebungkus kecil roti Massimo(4@5 orang makan) Semalam ada org tag i kat resepi sandwich ni ❤. Bangun pagi terus rasa nak buat. Tgk ada sebuku roti nak expired besok. Tapi Resepi ni sy olah ikut instinct dan citarasa sendiri yg sukakan pedas, masam, manis rasa yang seimbang. Check it out Bahan24Continue reading “Resepi – Sandwich Telur Style Bujang”

Resepi – Sambal Bujang Bebola Ikan dan Ayam

Resepi ni sis create sebab sis teringat kenangan lampau masa sis belajar kat terengganu dulu. Student al maklum tak banyak duit, kalau makan tghri, sis ambil nasi putih dgn sambal fishball sebab murah. Makcik tu kira rm1.50 je utk 3 ketul fishball dan nasi. Kalau amik ayam, rm4. So jimat banyak. Ini makanan yang bantuContinue reading “Resepi – Sambal Bujang Bebola Ikan dan Ayam”

Resepi – Cendawan Goreng Tiram

Disebabkan semalam lepas bergayut sampai lewat malam, dan lepastu online fb tah apa dibuatnya, tido lambat, jd pagi td sis tak bangun sahur…so tak puasa..jd tghri ni kita masak apa yg ada dalm peti ais..habiskan stok lama2..supaya xlayu dan reput mcm tu je Jadi sis nak kongsi resepi CENDAWAN GORENG MASAK TIRAM. Bahan2Basically kena adaContinue reading “Resepi – Cendawan Goreng Tiram”

Resepi – Nasi Goreng Bujang

Nasi Goreng Bujang utk seorang makan Bahan2 Secawan nasi putih Cili kering 5 tangkai* Bawang putih seulas* Bawang merah seulas* Ikan bilis dlm 5 ekor* Minyak masak Sebiji telur (dibasuh) Garam/perasa Timun utk ulam Isi ayam/sotong – optional Sayur campur – optional Cara2 Tumbuk bahan bertanda * Panaskan 2 sudu minyak masak. Tumis bahan tumbuk.Continue reading “Resepi – Nasi Goreng Bujang”

Resepi — Kacang Buncis Goreng

Kacang buncis goreng utk 2-3 orang makan Bahan2 Kacang buncis seikat dalam 10-15 batang Baby carrot 5 biji, kalau pakai carrot biasa amik sekerat je cukup Tauhu goreng sebiji Bawang merah sebiji Bawang putih seulas 5 biji Cili padi dibelah dua Sos ikan satu sudu besar Serbuk perasa maggi secukupnya Air secukupnya Cara2 Tumis bawangContinue reading “Resepi — Kacang Buncis Goreng”

Resepi – Ayam Masak Kicap Berempah

AYAM MASAK KICAP BEREMPAH . BAHAN-BAHAN: isi ayam digoreng,jangan garing sangat(ketepikan. 2 biji bawang besar* 3 ulas bawang putih* 2 inci halia* jintan manis* jintan putih* Rempah 4 sekawan(kayu manis,buah pelaga,bunga cengkih,bunga lawang) air asam jawa kicap manis/kicap pekat sos tiram . . CARA PENYEDIAANYA: tumis bahan bertanda*.bahan ni ditumbuk/blend ya.dah agak garing dan naikContinue reading “Resepi – Ayam Masak Kicap Berempah”

Resepi – Ayam Goreng Kunyit

AYAM GORENG KUNYIT SEDAP . Ayam dipotong kecik2 dan gaul dengan serbuk kunyit, serbuk kari, serbuk cili, tepung jagung, garam, lada hitam kasar dan gula Make sure dia pekat macam ni. jangan campur air. Biar air dari ayam tu sendiri yg bagi lekat…biarkan dalam 15-30min. Minyak jangan banyak sangat..letak ayam sikit2 dalam 5-7 ketul padaContinue reading “Resepi – Ayam Goreng Kunyit”

Resepi – Ayam Masak Merah Kenduri

AYAM MASAK MERAH KENDURI . BAHAN-BAHAN: 1 ekor ayam – potong kecil dan basuh bersih (Garam, kunyit dan goreng – jangan garing sangat.) 3 biji bawang besar (size besar tau)* 4-5 ulas bawang putih* 1 1/2 inci halia* (Blend semua bahan bertanda *) 3-4 senduk cili kisar 5 sudu besar sos cili 2 biji tomatoContinue reading “Resepi – Ayam Masak Merah Kenduri”

Resepi – Ayam Panggang Ala Kenny Roggerz

AYAM ALA KENNY ROGERS! . BAHAN-BAHAN: Bawang besar 2 biji Bawang putih 4 ulas Minyak zaitun Halia Perasa Maggi Sos black pepper Sos tiram Lada hitam Madu Sedikit air . . CARA MASAK: Blend semua barang di atas dan lumur pada ayam, bakar dalam suhu 200, masa dalam 1 setengah jam, tambahan lepas masak tuContinue reading “Resepi – Ayam Panggang Ala Kenny Roggerz”

Resepi – Ayam Masak Phad Phed Kai Original Thailand

PHAD PHED KAI ORI THAILAND . BAHAN RENCAH: 3 batang serai Sedikit lengkuas Sedikit halia 6 ulas bawang putih 2 ulas bawang merah Cili api ikus uka – bergantung nak pedas mana Sedikit cili kering Belacan . BAHAN LAIN: . 1/2 ekor ayam – potong kecil 4-5 tangkai kacang panjang – potong pendek Terung pipitContinue reading “Resepi – Ayam Masak Phad Phed Kai Original Thailand”

Resepi – Ayam Masak Lada Hitam

AYAM MASAK LADA HITAM . BAHAN-BAHAN: 5 ketul ayam 6 ulas bawang merah – ditumbuk 2 ulas bawang putih – ditumbuk 1 inci halia – dihiris 1 sudu kecil lada hitam 2 sudu besar sos tiram 4 sudu besar kicap manis beberapa biji cili padi – jika suka 1/2 cawan air 1 sudu kecil tepungContinue reading “Resepi – Ayam Masak Lada Hitam”

Resepi – Ayam Masak Kicap Pedas Daun Kari

AYAM MASAK KICAP PEDAS DAUN KARI . BAHAN-BAHAN: Kayu manis Bunga lawang Buah pelaga Cili kering blender Bwg beso (hiris) Bwg Putih (hiris) Halia (hiris memanjang) Cili padi hijau/merah (belah dua) Daun kari Air Asam jawa Kicap Air ckit utk kuah Garam (jika perlu SBB dh ada kicap kn.. aji/gula Bawang besar (hiris bulat) .Continue reading “Resepi – Ayam Masak Kicap Pedas Daun Kari”

Resepi – Ayam Masak Kam Heong

AYAM KAM HEONG . Bahan-bahan : 1 Ekor ayam dipotong 18. 2 ulas bwang besar (sbiji didadu n sbiji lg potong kasar). 4 ulas bwang putih (ketuk). 6 cili merah (belah 2) jika nak pedas lebihkan cili. 7 cili kmpung (belah 2) jika nak pedas lebihkan cili. 20 helai daun kari. 2 sb sos cili.Continue reading “Resepi – Ayam Masak Kam Heong”

Resepi – Ayam Masak Thai

AYAM MASAK THAI . Bahan A: 10 ketul bahagian ayam digoreng 1 biji bawang besar/holland (potong bulat) 2 batang serai dititik Daun limau purut Garam secukupnya 2 sudu sos tiram 2 sudu sos cili Sedikit air Minyak . Bahan B: (bahan kisar) 3 ulas bawang merah 5 ulas bawang putih 5 biji cili merah 3Continue reading “Resepi – Ayam Masak Thai”

Resepi – Ayam Masak Kukus Chinese Style

AYAM KUKUS CHINESE . . 1 ekor ayam dipotong 20-24 (macam buat nasi ayam ) 2″ halia dihiris nipis 5 batang daun bawang dipotong panjang garam secukup rasa . . Bahan untuk perap: 3 sdb kicap cair 2 sdt minyak bijan 1 sdt lada serbuk hitam garam secukup rasa. gaul semua bahan dan lumur padaContinue reading “Resepi – Ayam Masak Kukus Chinese Style”