KARI AYAM BANGLADESH | ONE POT CHICKEN CURRY | KARI AYAM LEBUR

KARI BANGLADESH | ONE POT CHICKEN CURRY | KARI AYAM LEBUR ini first time mek buat resepi ni, mek masak claypot kecil je utk dua org, ½ kg ayam, jd rempah2 tu semua mek agak2 je. Nk tgk kuantiti bnyk mana, tgk pic last~~ Mek dh cuba resepi viral ni, ikut cara mek sendiri. MashaAllah,Continue reading “KARI AYAM BANGLADESH | ONE POT CHICKEN CURRY | KARI AYAM LEBUR”

Resepi AYAM MASAK GARAM (Indian Food)

Resepi #AYAMMASAKGARAM versi MEK (mek olah sikit dr resepi asal utk sesuaikn dgn tekak mek). . . . Seinci halia + 7 ulas bawang putih – ditumbuk jdkn paste . Sebiji bunga lawang + 2 biji buah pelaga + 2 biji cengkih (biji ke? Ah janji paham kan? 🤣 ). . Cili kering 20 tangkai,Continue reading “Resepi AYAM MASAK GARAM (Indian Food)”

Resepi – Ayam Masak Pedas Bujang

Resepi — Ayam Masak Pedas Bujang (abaikan pic tauhu kering tu sbb tu nak masak resepi lain td) — idea resepi asal drp kawan i nama faz. Tp sbb i tak cukup bahan, i alter je ikut apa yang ada Bahan² Ayam suku ekor (¼) Kentang sebiji dibelah 4 Nenas dipotong dadu (takyah banyak sehirisContinue reading “Resepi – Ayam Masak Pedas Bujang”

Resepi – Sambal Bujang Bebola Ikan dan Ayam

Resepi ni sis create sebab sis teringat kenangan lampau masa sis belajar kat terengganu dulu. Student al maklum tak banyak duit, kalau makan tghri, sis ambil nasi putih dgn sambal fishball sebab murah. Makcik tu kira rm1.50 je utk 3 ketul fishball dan nasi. Kalau amik ayam, rm4. So jimat banyak. Ini makanan yang bantuContinue reading “Resepi – Sambal Bujang Bebola Ikan dan Ayam”

Resepi – Ayam Panggang Ala Kenny Roggerz

AYAM ALA KENNY ROGERS! . BAHAN-BAHAN: Bawang besar 2 biji Bawang putih 4 ulas Minyak zaitun Halia Perasa Maggi Sos black pepper Sos tiram Lada hitam Madu Sedikit air . . CARA MASAK: Blend semua barang di atas dan lumur pada ayam, bakar dalam suhu 200, masa dalam 1 setengah jam, tambahan lepas masak tuContinue reading “Resepi – Ayam Panggang Ala Kenny Roggerz”

Resepi – Ayam Masak Phad Phed Kai Original Thailand

PHAD PHED KAI ORI THAILAND . BAHAN RENCAH: 3 batang serai Sedikit lengkuas Sedikit halia 6 ulas bawang putih 2 ulas bawang merah Cili api ikus uka – bergantung nak pedas mana Sedikit cili kering Belacan . BAHAN LAIN: . 1/2 ekor ayam – potong kecil 4-5 tangkai kacang panjang – potong pendek Terung pipitContinue reading “Resepi – Ayam Masak Phad Phed Kai Original Thailand”

Resepi – Ayam Masak Lada Hitam

AYAM MASAK LADA HITAM . BAHAN-BAHAN: 5 ketul ayam 6 ulas bawang merah – ditumbuk 2 ulas bawang putih – ditumbuk 1 inci halia – dihiris 1 sudu kecil lada hitam 2 sudu besar sos tiram 4 sudu besar kicap manis beberapa biji cili padi – jika suka 1/2 cawan air 1 sudu kecil tepungContinue reading “Resepi – Ayam Masak Lada Hitam”