Resepi – AYAM PENYET HOMEMADE

Teringin kan sekali sekala makan ayam penyet kat rumah? Fresh, dijamin kebersihan, boleh makan bertambah2, panas2 dan mengeratkan hubungan kekeluargaan. Sebenarnya tak susah tau nak buat ayam penyet ni. Jom kita cuba resepi ayam penyet mudah cepat dan sedap nih

.

.

#AYAMPENYET HOMEMADE cara MEK
.
2 cawan beras, masak nasi mcm biasa. Air basuhan beras masuk dalam bekas utk cuci ayam (Tips utk ayam kurang berbau hanyir)
.
Panaskan seperiuk air, masukkan sebatang serai, sebiji bawang merah dibelah 4, bawang putih 5 ulas, akar ketumbar, 2 inci halia, garam dan kunyit. Rebus sampai mendidih.
.
2 ketul ayam bahagian thigh atau dada atau mana2 bahagian yg anda suka, basuh bersih2 masuk dalam air rebusan yg tgh mendidih td. Rebus sampai ayam empuk atau selama 30min but jangan overcook sgt nnt isi dia pejal x manis.
.

Then take out the ayam, goreng dgn api kuat sbb nak garingkan kulit luar dia je since dalam dah masak.mcm ni boleh kunci the juiciness of the ayam inside.

.

Bahan2 utk sambal:
.
3 tangkai cili merah besar
10 tangkai cili merah kecil (tambahkan utk tahap kepedasan yg disukai)
Sebiji tomato belah 4
Sebiji bawang besar merah belah 4
Seinci belacan
.
Kesemua bahan diatas digoreng dalam minyak sehingga separa garing. Angkat, toskan dan ketepikan utk dia sejuk.
.
Dah sejuk, tumbuk bahan2 diatas. Bila dah hancur, panaskan kuali, masukkan semula bahan tumbuk td, tambahkan garam dan gula dan masakkan sampai pecah minyak.
.
Ayam yg digoreng td, letak atas chopping board and smash it with anak lesung ( that is come the name of ayam PENYET coz we penyek it before we eat it hahaha)
.
.
.
Air rebusan ayam td, tambah tomato, kentang, daun sup dan bahan perasa. Sup ni sbg side dish utk ayam penyet.
.
Done utk dihidang. Selamat mencuba. 😘😘
.
.
.
.
.
.
.
.
.
#carasaya
.
.
.
.
.
.
#asianfood #asiancuisine #foodie #foodporn #foodblogger #delicious #foodofinsta #syukurselalu #misscosmicswordpress #instafood #instafoodie #homecook #homecooking #jjcm #kajangfoodie #kajangeateries #bangifoodie #bangieateries #foodhunter #foodhunting #obsessedwithfood #realfood #alhamdulillah #syukur

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

WordPress.com.

Up ↑

%d bloggers like this: