[Cultures] 13 Adat Perkahwinan Pelik-Pelik Di Seluruh Dunia

Artikel asal dipetik daripada iluminasi.com Adat perkahwinan merupakan tatacara yang berbeza yang diamalkan berdasarkan budaya, adat, bangsa dan keturunan sesuatu pasangan. Sudah seperti menjadi satu kebiasaan satu pasangan itu perlu melalui pelbagai upacara tertentu yang diwarisi turun termurun dan dipenuhi satu persatu. Kalau tak mertua kecil hati! Berikut adalah 13 adat ritual perkahwinan paling ganjil... Continue Reading →

Advertisements

15 Kelebihan Garam Yang Masih Ramai Tak Tahu

Garam, bukan hanya bahan dapur yang sangat berguna dalam mengatur rasa suatu makanan, tapi juga adalah bahan yang sangat penting bagi metabolisme tubuh. Banyak orang menggunakan garam hanya sebagai perasa saja, tapi sebenarnya garam memiliki kegunaan lainnya yang juga sangat penting dan tidak banyak orang yang tahu mengenai hal ini. Sudah ada orang yang melakukan... Continue Reading →

[Confession] Di Sihir Kerana Cinta Ditolak oleh Ayah

Sumber asal di ambil daripada iium confession Assalamualaikum semua pembaca IIUMC. Saya bahasakan diri saya sebagai Joy je lah ye. Joy seorang perempuan, pertengahan 20 dan baru saja menamatkan pengajian peringkat sarjana. Joy hanya nak kongsikan pengalaman Joy sendiri disihir oleh orang yang Joy tak tahu pun ada hati pada Joy. Dipendekkan cerita, Joy belajar... Continue Reading →

5 Tanda-tanda Hidup Tidak Berkat

Keberkatan hidup bukanlah sesuatu yang boleh dilihat dan dirasa.Kita tidak mungkin dapat menilai keberkatan hidup sesuatu individu hanya dengan melihat harta kekayaan yang dimiliki.Atau mungkin juga dengan melihat tahap kedhaifan yang ditempuhi.Kekayaan bukanlah penanda aras bahawa hidup anda mendapat keberkatan. Boleh jadi Allah datangkan kekayaan sebagai Istidraj yang akan membuat tahap kesesatan dan kealpaan anda... Continue Reading →

Sayangku Khaleeda.. Eps 3

Enjin kereta dihidupkan. Jam menunjukkan pukul 9 pagi. 'Alamak, macam dah lambat je ni'. Khaleeda gopoh-gopoh. Dia tidak menunggu enjin kereta panas, terus dia masuk gear D dan tekan minyak. "Paling lambat masuk office pukul 9.30am, atau dikira half-day". Terngiang-ngiang Suu Lin punya amaran. Amoi HR tu boleh tahan garang. Sepanjang perjalanan ke pejabat, Khaleeda... Continue Reading →

Cara Trade In Kereta Perodua Lama Anda Untuk Mendapatkan Model Baru Perodua Melalui POV

TRADE IN DENGAN PERODUA POV APAKAH ITU POV? POV adalah singkatan kepada Pre-Owned Vehicle merupakan salah satu jabatan dibawah PERODUA SALES SDN BHD yang bertindak sebagai jabatan yang mengambil kereta pelanggan yang ingin trade-in kereta lama mereka untuk mengambil kereta Perodua yang baru. Oleh kerana terlalu banyak penipuan didalam proses trade-in yang telah berlaku sebelum ini,... Continue Reading →

Inilah Tanda-Tanda Kiamat Menurut Al Quran dan Hadis! – Perhatikan Tanda No.9

Menurut hadits Rasulullah SAW ada 10 tanda atau perkara mengenai hari kiamat, diantaranya munculnya asap (dukhan) yang mematikan, munculnya Dajjal makhluk yang matanya buta sebelah, lahirnya bintang bumi (dabbah) yang memiliki sifat dan bentuk yang lain dari biasanya, terbitnya matahari dari barat, turunnya Isa bin Maryam, munculnya Ya’juj dan Ma’juj. Selain itu, akan adanya tiga... Continue Reading →

Sayangku Khaleeda.. Eps 2

Sesampainya di rumah, Khaleeda menghempaskan badannya ke sofa. Penat betul perjalanan KL-Penang-KL hari ini. Ditanggalkan pin tudung nya secara rakus dan menarik kasar tudungnya lalu dilempar ke tepi sofa. Ikatan rambutnya dileraikan. Dalam keadaan penat biasanya emosi Khaleeda mudah terganggu. Dia tiba-tiba meramas rambut sendiri dan menangis teresak-esak di sofa. Khaleeda rindukan suaminya. Dalam keadaan... Continue Reading →

[Tips] Cara Kumpul Duit Untuk Pergi Umrah

KUMPUL DUIT UNTUK UMRAH 2019 #umrah #tipsumrah Tarikh pergi : DISEMBER 2019 Ini contoh kiraan untuk Umrah Hujung tahun 2019. Saya lebihkan kiraan nya. Biasanya Pakej kami tidak lebih dari harga RM7000 InshaaAllah. Dan biasanya , Pakej cuti sekolah akan lebih tinggi sedikit dari Pakej musim biasa. Jika anda rancang untuk tunai umrah musim biasa,... Continue Reading →

Sayangku Khaleeda.. Eps 1

Cuaca agak panas petang ni. Khaleeda mengenakan topi keselamatan atas kepala. tudungnya sudah nampak tompokan peluh dari kulit kepala yang meronta-ronta minta dibebaskan segera. Rimas. Panas. Entah apa tujuan Zakri memaksa dia mengikutnya ke tapak pembinaan. Projek pembangunan pusat beli belah itu baru bermula. Disana sini terlihat besi-besi berceracak. Dijangka siap lagi 15 bulan. Bermakna... Continue Reading →

Keajaiban Surah AL-FATIHAH Jika Diamalkan Selepas Solat, Segala Hajat Akan Dipermudahkan

artikel asal dipetik dari myinfomaya.com Surah al-Fatihah adalah salah satu surat dalam al-Qur’an yang disebut sebagai ‘ummul kitab’. Surah al-Fatihah ini memiliki banyak fadhilah dan keutamaan. Khasiat dan keistimewaan surat al-Fatihah ini sangat banyak dan luar biasa. Mari kita lihat beberapa keterangan dari hadis dan juga para ulama di bawah ini Rasulullah SAW bersabda: “Membaca... Continue Reading →

Membaca Al-Fatihah 41 Kali Bagi Memohon Hajat

artikel asal dipetik dari myinfomaya.com ASSALAMUALAIKUM WARAHMATULLAHI Wabarakatuh Segala puji bagi Allah, Rabb sekelian alam. Selawat serta salam buat junjungan mulia Nabi Muhammad SAW keluarga serta para sahabat dan pengikut yang istiqamah menuruti baginda hingga ke hari kiamat. Sahabat yang di rahmati Allah, Surah Al Fatihah adalah surah pertama dalam al Quran. Al Fatihah maksudnya... Continue Reading →

Jadilah Pengantin Yang Memuliakan Tetamu, Jangan Biar Jurugambar atau Pak Andam Control Majlis!

Jadilah Pengantin Yang Memuliakan Tetamu, Itu Majlis Kamu, Rumah Ibu Bapamu, Bukan Rumah Jurugambar atau Pak Andam. Jangan Biar Mereka Control Majlis! Jadilah Pengantin yang Memuliakan Tetamu Pada Hari Perkahwinanmu! Pada musim cuti sekolah ini, akan banyaklah jemputan kenduri kendara diterima. Saya mendoakan semua sahabat dan kerabat yang akan berkahwin, diberkati Allah sehingga ke akhirat.... Continue Reading →

Cara dan Prosedur Penangguhan Bayaran Balik PTPTN

Semak dahulu kelayakan penangguhan bayaran balik samaada anda layak atau tidak untuk memohon penangguhan... Bil Kategori Kelayakan Tempoh Penangguhan 1. Peminjam yang telah menamatkan pengajian terdahulu dan menyambung semula pengajian secara sepenuh masa. Sepanjang tempoh pengajian baru. 2. Peminjam yang mengikuti kursus berkembar secara 2+1 atau 2+2 yang memerlukan peminjam tersebut meneruskan pengajian di luar... Continue Reading →

Facts About Andaman and Nicobar Islands!

The Andaman and Nicobar Islands are one of the most mysterious places on Earth. Unlike other globally popular tropical destinations, most of these islands is completely unexplored. There are about 572 islands and only around 36 of them are inhabited. moreover, access to Nicobar is granted only exclusively for research and survey, so its hard... Continue Reading →

7 Tips Penting Jika Travel Dengan ‘Flight’

silhouette of airplanes Photo by Pixabay on Pexels.com

Pergi bercuti semestinya membuat kita teruja akan tetapi jangan lupa ambil langkah berjaga-jaga dan persiapan yang rapi. Ikuti 7 tips ringkas di bawah ini.


Tips No. 1: Datang Awal Ke Airport

person pulling travel luggage Photo by rawpixel.com on Pexels.com

Cuba datang awal ke airport untuk mengelakkan beratur panjang dan berdiri lama terutama semasa ‘baggage drop‘. Lagi pula, kalau kita lambat sampai, ada sesetengah airplane akan mengenakan denda kepada penumpang yang lewat menaiki pesawat. Selain dari itu, ada beberapa prosedur yang memakan masa seperti pengesahan passport, pemeriksaan bagasi dan body scanning. Jadi kalau tiba awal, tak lah kelam kabut untuk lengkapkan kesemua prosedur asas lapangan terbang sebelum bertolak.


Tips No. 2: Timbang/Ukur Bag Sebelum Keluar Rumah

man wearing distressed denim pants holding multicolored backpack Photo by nappy on Pexels.com

Hand carry luggage mestilah tidak melebihi 7kg untuk penerbangan AirAsia. Untuk drop baggage pula, ikut berat dalam resit beli tiket tu. Biasanya 20kg untuk

View original post 685 more words

Tips Beli Emas Elak Ditipu Peniaga

Perkongsian asal daripada Anis Arianti Ariffin AYTI Jewels I was at Tesco Mergong Alor Setar Just now, never been there for so long.... but Today Is my Eldest Daughter 21st birthday and would like to make a surprise party for her..... Ive asked few friends... where to get a quick party stuff.... so they told... Continue Reading →

[Tips] Putus Tunang? “Apa Yang Perlu Saya Lakukan?”

Putus tunang boleh saman Ada undang-undang yang diperuntukkan untuk kes2 putus tunang Jadi, orang dah putus kan dengan kita tanpa sebab-sebab yang jelas, maka jangan bersedih jangan meroyan jangan dok viral-viral Langkah pertama, Ketepikan emosi, Langkah kedua, failkan tuntutan saman Jikalau pihak perempuan yang putuskan pertunangan: Lelaki boleh menuntut kembali kesemua belanja yang telah dikeluarkan... Continue Reading →

Anda Terlanggar Lubang di Jalan Raya? Ini Caranya Menuntut Ganti Rugi Kerosakan Kenderaan Anda

Kemonn..jgn risau..aku kene aritu..aku buat step ni..n aku dpt mintak ganti rugi..beli sport rim original lagi..rm15k HRE 19inch..so follow step ni..semoga bermanfaat... 1. Bila kena terus berhenti..check tayar..check rim..kalo ada sopek..bengkok..pecah..amik gambar.. 2. Amik gambar tempat kejadian..lubang..nama jalan..kawasan sekeliling..berhentikan kenderaan dkt tepi..hati hati yo.. 3. Pastikan tahu siapa yang menyelenggara jalan tu..samada syarikat konsesi..majlis..JKR..amik contact... Continue Reading →

6 Cara Rasulullah SAW Membahagiakan Isterinya.

1. Rasulullah Membantu Pekerjaan Istrinya Pekerjaan seorang istri adalah mengurusi pekerjaan rumah tangga. Namun, hal ini tidak menjadi penghalang bagi Rasulullah untuk tetap membantu istrinya dalam mengerjakan pekerjaan rumah tangga. Sebagai sepasang suami istri hendaknya kita saling membantu satu sama lain. Pekerjaan seorang istri tidaklah mudah. Oleh karena itu, bantuan dari suami akan meringankan pekerjaan... Continue Reading →

Pemandu Grab Encik Irfan HR-V Putih

Untuk yang sepanjang 8 tahun dalam hidup nya hanya memandu viva, kalau naik kereta kakak atau kawan pun, myvi.... Seronok sgt sekali sekala jd mem besar dlm HR-V Aku: cik, lawanya kereta buat grab? Dia: ini je kereta sy ada. Bole la. Lgpun full time dah. Baru berenti keje. Aku: whoaaa..mcm ni punya kereta, kalau... Continue Reading →

[Bicara Agama] Apa Itu Keberkatan?

Aku dengar di radio, Keberkatan tu apa maksud? Selalu dgr org sebut. Tp tak tau maksud. Keberkatan itu sama dengan: bertambah kebaikan. Kerberkatan isteri bila taat pada suami yg mentaati perintah Allah. Dan kerberkatan suami bila taat pada ibu bapa yg mentaati perintah Allah. Pendek kata, kerberkatan tu hanya dari Pencipta, bukan makhluk. Kita disuruh... Continue Reading →

Sikap Acah-Acah Brings You To Nowhere

Dulu aku masa muda, aku acah2 juga. Sebut la, semua aku dah acah2 kan (ayat ape ni🙄) You named it: Acah kaya Acah lawa Acah cun Acah pandai Acah cerdik Acah bagus Acah layan Hollywood Acah lepak mall je xmain warung Acah2 travel Control sana control sini Skrg bila aku tgk budak2 baru nak up... Continue Reading →

Why Do People Travel?

I always have this thought in my mind every time I saw my friend’s Instagram pictures or Facebook posts when they travel to somewhere else.

whytravel.jpg Photo by Traveling Mailbox

HUMANS LOVE to travel. Mentally or physically, they escape to other places. They crave adventure. They seek the unknown. They want to see new places, learn new things, enjoy new experiences and then return home to the familiar, the predictable, the secure, before taking off again on their travels.

Some of them travel to other places or another country because of work. They have been sent there to complete certain tasks given by their employer but either way, they enjoyed their ‘away’ time.

Some of them, just randomly planning every year going into different places. When we know travel will surely cost you some amount of money, time and energy, the real question here is,

Why?     ….?

Do they really rich?…

View original post 1,106 more words

Bandung – Syurga Kain Lace dan Kain Sulam

wedding-dresses-fashion-character-bride-157757-e1538553739396.jpeg Photo by Pixabay on Pexels.com

Kain Lace Bandung..

Merupakan antara pilihan utama penggemar kain sulam dan lace. ada yang menggelarkan Bandung sebagai syurga membeli belah kain lace terbaik dia Asia Tenggara dan murah pula tu!

Rakyat Malaysia juga tak ketinggalan menjadikan Bandung destinasi utama untuk memborong kain sulam dan lace sama ada untuk dijual semula di pasaran Malaysia atau untuk kegunaan majlis-majlis keramaian seperti kenduri kahwin, baju pengantin, baju bertunang, atau baju raya.

Kualiti dan Harga..

Alang-alang membeli kain dari ‘oversea’ sudah pasti kita mahu bawa pulang kualiti terbaik untuk kita tunjukkan kepada rakan-rakan dan saudara-mara. Barulah ada ‘class’! Nanti tak ada lah cakap-cakap belakang “this type of cloth can buy at masjid india in cheaper price” hahaha

Bagi yang tidak pernah berkunjung ke Bandung atau baru hendak berjinak-jinak dengan pasaran kain lace di Bandung, di sini kami senaraikan ‘top picks’ 6 kedai (toko kain) yang menjual kain sulam dan…

View original post 393 more words

Cenderahati Yang Boleh Anda Beli Jika ke Kashmir

Kashmir seakan-akan menjadi satu trend dalam kalangan pelancong Malaysia pada masa kini. Mana tidaknya, sejak filem Bhajrangi Bhaiijan lakonan Salman Khan dan Harshali Malhothra banyak memaparkan betapa indahnya kawasan pergunungan yang seakan-akan Switzerland. Lokasi Kashmir terus menjadi perhatian ramai.

kashmir.jpeg Breathtaking Kashmir. Photo by fourwheeldriveindia

Tidak sah jika kita pergi melancong tanpa membawa pulang sedikit tidak, cenderahati atau ole-ole buat keluarga dan sahabat handai kan. Jom kami kongsikan, apa yang boleh anda beli di Kashmir.

1. Shawl /Pashmina

Kaum wanita pasti gemarkan pashmina. Siapa yang tidak teruja dengan pashmina yang cantik dan halus buatannya.

1 Photo by google image


2. Kain Sari

Sebut sahaja Negara India, pastinya kain sari mendahului carta sebagai cenderahati yang wajib dibawa pulang.

2 Photo by google image


3. Key Chain

Bagi penggemar Key Chain atau dikenali sebagai rantai kunci, jangan lepaskan peluang untuk anda dapatkan key chain ukiran kayu di Kashmir. Lebih-lebih lagi ianya berbentuk houseboat yang terdapat…

View original post 116 more words

Tips Melancong ke Negara China Ketika Musim Sejuk.

Negara China bukanlah destinasi pelancongan popular di kalangan pelancong yang ingin mencari aktiviti ketika musim sejuk. Namun begitu,tahukah anda, di Negara China terdapat beberapa cerun ski yang boleh dinikmati dan menyeronokkan?

Apa yang lebih utama, melancong ke Negara China ketika musim sejuk adalah sangat berbaloi kerana ia mengurangkan kesesakkan dan ternyata mengurangkan kos perbelanjaan!

Negara China mempunyai tarikan tersendiri ketika musim sejuk seperti Festival Musim Sejuk yang terbaik didunia. Ia mempunyai Kawasan musim sejuk yang dingin dan indah.

7513 Credit pic: Euromic

Seperti yang dinyatakan tadi, ia merupakan “low season” bagi aktiviti pelancongan yang menjadikan harga barangan dikurangkan dari biasa untuk menggalakkan perbelanjaan luar musim. Ia bermula pada bulan November dan berakhir pada awal March. Jadi, jika anda bercadang untuk membeli-belah di Negara Tembok Besar ini, musim sejuk ialah waktu yang terbaik.

Diskaun Hebat oleh Hotel dan Syarikat Penerbangan

Airline-Ticket-and-Hotel-Deal Credit pic : Google Image

Apa maksudnya ni ? Kebanyakkan…

View original post 290 more words

What’s Interesting in Austria? – Top 10 Things to Experience

Get to Know Austria…

Austria is a German-speaking country in Central Europe, characterized by mountain villages, baroque architecture, Imperial history and rugged Alpine terrain. Vienna, its Danube River capital, is home to the Schönbrunn and Hofburg palaces.

It has counted Mozart, Strauss and Freud among its residents. The country’s other notable regions include the northern Bohemian Forest, Traunsee Lake and eastern hillside vineyards.


Go to Vienna

Austria’s capital is famous for its cultural events, imperial sights, coffee houses, cosy wine taverns, and the very special Viennese charm.

Vienna’s prime landmarks are the gothic Stephansdom (St. Stephen’s Cathedral), the giant big wheel in the Prater (Vienna’s old recreational park), and the Spanish Riding School with its famous Lipizzaner horses.

In the heart of Vienna, 200m from the State Opera, you’ll find a unique, tropical oasis – the Imperial Butterfly House. In one of the world’s most beautiful Art Noveau palm houses…

View original post 645 more words

Where To Try Real Turkish Coffee In Istanbul?

turkish coffee world Turkish Coffee World

That Thick, Rich Taste of Brews

European countries developed their coffee brewing methods after deriving coffee drinking habit from the Turks; however, the method of brewing Turkish coffee has remained almost unchanged.

Derived from the Arabica bean and composed of a very fine grind, Turkish coffee has become famous all around the world for both its strong taste and its special methods of preparation and service.

c pichler - flickr Served with or without sugar, together with Turkish Delight. c_pichler/flickr

History of Turkish Coffee

Coffee was first brought to Istanbul in 1555 by two Syrian traders, and by the mid-17th century, it became an essential part of the Ottoman Court’s elaborate ceremonies.

The sultan was served ceremoniously served coffee by his coffee makers, and this coffee ritual also played a role in marriage customs to an extent that women in the harem received thorough training regarding how the perfect brew was…

View original post 579 more words

The Best Places to See the Aurora Borealis in Norway

Norway.

Norway is a Scandinavian country encompassing mountains, glaciers and deep coastal fjords. Oslo, the capital, is a city of green spaces and museums. Preserved 9th-century Viking ships are displayed at Oslo’s Viking Ship Museum. Bergen, with colorful wooden houses, is the starting point for cruises to the dramatic Sognefjord. Norway is also known for fishing, hiking and skiing.

nprway Norway

What is Aurora Borealis?

Aurora is a natural electrical phenomenon characterized by the appearance of streamers of reddish or greenish light in the sky, especially near the northern or southern magnetic pole. The effect is caused by the interaction of charged particles from the sun with atoms in the upper atmosphere. In northern and southern regions it is respectively called aurora borealis or Northern Lights and aurora australis or Southern Lights.

Check out these 11 best places to see the Aurora Borealis.


Svalbard

Svalbard is an island realm with…

View original post 1,340 more words

WordPress.com.

Up ↑