Kenapa namanya bomboloni kampung? Kerana bancuhan tepung nya menggunakan resepi donut kampung.
For the start, i used 1 cup of wheat flour.
Lepas tu aku campur je terus semua bahan kering seperti: gula 1 sudu, garam ½ susu teh, margerine 2 sudu, termasuk yis 1 paket, dan susu tepung 1 sudu teh. Gaul2 then aku tambah sebiji telur gred A. Kemudian masuk air sedikit demi sedikit
Then restkan adunan 30min. Dia akan kembang 2x ganda. Pastu tepuk2 keluarkan angin dia, bahagi kepada 8 bahagian, bulat2kan dan rest lg selama 20min.
Bila dah naik kembang spt gambar di atas, boleh goreng dlm minyak panas, api perlahan
Then pilihlah nak letak filing apa. Aku pilih choc hazelnut spread dgn black cherry jam
Aku xde piping bag pun. Aku fill in je dlm plastik biasa, then gunting muncung dia so that it become a cone.
Half aku buh chocolate hazelnut, half lg cherry jam. Lepas tu tabur dgn gula icing
atau korang boleh refer resepi yg pernah aku upload dulu, lagi detail. here is the link: https://misscosmics.wordpress.com/2018/10/30/resepi-donat-gebu-resepi-simple-mudah-hanya-6-bahan-tanpa-susu/
Jadi begini lah resepinya. Selamat mencubeeeeeee