Kek Coklat Moist Paling Sedap, Murah, dan Berbaloi

Dia punya sedap tu...zuuuuuuppp!! Juling mata hitam..tinggal mata putih je.. . . Dgr citer owner ni buat jual niat sedekah. Coklat banyak, lemak, kek lembut tp x manis sgt, ngam betul rasa kat lidah, sprinkle choc rice lagi, teka la harga berapa? . . . . . Rm10? Salahhhhhh Rm7? Salahhhhhh Rm5? Salahhhhhhh . .... Continue Reading →

Kat Mana Nak Makan Tengahari Sedap Kat Jalan Reko?

Harini meks "masak" kat kedai je. Sedap kedai ni lauk tengahari dia....#recommended. #swipeleft . . . Rate: 7/10. 🔥🔥🔥🔥🔥🔥🔥 . . Mcm2 lauk ada tp x sempat snap pic ramai sgt org tgh beratur nak cedok lauk. Kang x pasal2 meks kena marah 🤭 . . . Check it out their restaurant at @ Mak... Continue Reading →

Gerai Bomboloni Balakong Tepi EcoShop

#minumpetang ala malaysian! . . #blackcoffee #mocha & #bomboloni eh korang jangan judge a book by its cover tau nampak je bomboloni tu comot macam tu tapi rasa sangat heaven😍 wei . . Donut yang lembut. Takda gigi pun boleh makan. Cair di mulut. Inti yang banyak melimpah ruah 😍 ada bnyk flavor tau tp... Continue Reading →

Resepi Bubur Nasi / Rice Porridge

#riceporridge #buburnasi makanan org demam😝 . 1 small cup of basmathi rice. 1 litre of water Minced chicken / chicken fillet Ginger Chicken stock / cube chicken stock Black pepper Salt Cauliflower / Brocolli / Carrot . . Basuh secawan kecil beras, masak dengan air yang banyak, dalam masa 1 jam. Nasi dah hancur,masukkan isi... Continue Reading →

Cincau Sebagai Penawar Alternatif Darah Tinggi

#SharingIsCaring #PleaseShare dengan orang yang tersayang. . P/s : setiap badan tak sama penerimaan terhadap makanan sejuk, sila cuba sehari dua dulu, jika tidak serasi, berhenti pengambilan serta merta! . CINCAU PENAWAR DARAH TINGGI -Info Kesihatan- Bacalah, Amat bermanfaat "Maklumat terbaru yang aku perolehi setelah lama mencari penawar untuk mak mentua aku ni. Sebelum tu... Continue Reading →

Resepi Ayam Masak Kurma

Simple tapi sedap makan bertambah menjilat jari confirm husband makin sayangg#kurmaayam #ayammasakkurma . . Tumis bawang putih, bawang merah (cincang halus), halia (hiris kasar), satu sudu cili giling utk rasa pedas. Optional kalau tak suka pedas jangan bubuh . Dah garing, masukkan sepaket rempah kurma @adabi_consumer . Masukkan secawan air. Reneh sampai rempah naik bau... Continue Reading →

Resepi Mudah Ikan Tongkol Masak Lemak

Resepi ini untuk seekor ikan tongkol saiz sederhana. Seekor ikan tongkol yg dibersihkan dan siap dipotong, direbus dahulu dengan generous amount of asam keping. Proses ini adalah untuk menghilangkan bau hanyir ikan tongkol yang terkenal dengan ikan yang banyak darah. Lepas tu, toskan dan ketepikan. Amik ikannya saja. Air rebusan dan baki asam keping dalam... Continue Reading →

Resepi Butter Milk Chicken Confirm Sedap!!

Bahan2: Ayam bahagian dada dipotong dadu kecil2 (besar duit syiling 20sen) Tepung goreng ayam 5 ulas bawang putih dicincang kasar 10 tangkai cili padi merah dan hijau. Campur kedua2 nya atau nak merah saja pun boleh. Hiris halus2 . Lebihkan jika suka pedas Satu tin susu cair Carnation Daun kari dua tiga tangkai.lg banyak lagi... Continue Reading →

[Resepi] Kari Sotong (Squid Curry)

#karisotong #squidcurry ada dua versi..ada org guna rempah kari daging. Xda santan..utk versi ni, guna 4 sekawan utk menumis... lagi satu versi ada org guna rempah kari ikan, buh santan sikit..aku guna rempah kari ikan. Sbb versi ni, rasa Kari dia x heavy sgt mcm versi 1 tadi. Resepi Kari Sotong utk dua org makan:... Continue Reading →

Resepi Sambal Sotong

🌺SAMBAL SOTONG.7@8 EKOR sotong, disiang, dibasuh dn dipotong. Kalau nak masak sekor2 pun boleh kalau sotong kecil3 biji bawang merah4 ulas bawang putih10 tangkai cili kering diblend dengan seinci belacan sampai halusGaram, gula, perasaAir asam jawa satu mangkuk kecilBawang besar utk hiasan2 sudu sos ciliSeinci gula merah.Cara21.panaskan minyak utk menumis. Tumis bawang merah dan bawang... Continue Reading →

Resepi Sagu Gula Melaka — Pemanis Mulut Paling Mudah!

🌺Sago/Sagu Gula Melaka -- hidangan untuk 4 orang makan.Secawan saguDaun pandan 4 helaiGula melaka sekeping besarGula pasir satu cawanSusu cair dalam tin/boleh juga diganti susu kotak dutch lady full cream milk -- sejukkan siap2Pewarna makanan jika perlu.Cara buat1. Rendam sagu dua tiga jam. Lepas tu masak dengan 3 cawan air dalam periuk sambil dikacau sehingga... Continue Reading →

Resepi Daging Masak Kicap Moden

🌺Daging Masak Kicap Menantu Kredit: siti hasmah. Setengah kilo daging lembu 5 biji bawang merah* 4 ulas bawang putih* 3 inci halia tua* Lada benggala Bawang besar dihiris bulat Cili giling 2 sudu besar Sos tiram 2 sudu Sos cili 2 sudu Kicap pekat manis 2 sudu Daun bawang Lada besar 2 tangkai dibelah 4... Continue Reading →

Resepi ROTI CANAI KARI SARDIN

🌺ROTI CANAI KARI SARDIN.1. Satu tin kecil sardin mackerel2. 3 ulas bawang putih di cincang3. 1 biji bawang besar holland dimayang halus4. 2 sudu besar rempah kari ikan babas5. 2 sudu besar perencah asam pedas adabi6. Air satu cawan7. Minyak untuk menumis, dan bahan perasa secukupnya.Cara masak:1. Tumis bawang putih dan bawang holland sampai naik... Continue Reading →

Resepi Sambal Jawa Sedap Memikat Confirm Tambah Nasi

Bahan-bahan: -Kentang -tempe -pedal ayam -tauhu Gorengkan semua bahan diatas. -rendamkan suhun. -hiris bawang merah, bawang putih, sikit halia,cili besar merah dan hijau. -tumbuk sedikit ikan bilis. -tumiskan ikan bilis dan bahan2 yg dihiris. Kemudian masukkan garam dan sedikit gula. Masukkan suhun. Kacau2. Dan masukkan bahan yg dah digoreng tadi. Akhir sekali masukkan kicap. Kacau... Continue Reading →

Nasi Ayam Hainan Bujang

🌺Nasi Ayam Hainan Bujang utk makan seorang . 1.Satu cup beras tanpa kanji Faiza Basmathi dibasuh bersih 2.masukkan 3 cup air rebusan ayam + halia atau kuah sup ayam rice cooker yang kita masak semalam 3. Masak dengan cara double boil. Macam kukus tapi dlm bekas tu ada air rebusan ayam td (rujuk gambar) .... Continue Reading →

Resepi Sup Ayam Rice Cooker

🌺SUP AYAM RICE COOKER versi Bujang . Shuben cakap nak lagi sedap suruh amik kuah sup tu buat masak nasik. Aroma dia lagi menyerbak. . Best sup ni juicy and tender. Lembut sgt ayamnya. Tak kering ngn pejal sgt mcm masak atas dapur. . Sis makan ngn nasi kukus beras takda kanji basmathi, serve with... Continue Reading →

Resepi – Kuih Ketayap Mudah dan Sedap

RESEPI KUIH KETAYAP Bahan-bahannya - 2 cawan tepung gandum 1 biji telor 2 sudu minyak masak @ minyak jagung Secubit garam 5 helai daun pandan (dikisar dgn air) Sedikit pewarna hijau Untuk inti kelapa - ½ biji Kelapa parut (ambil putih shj) 8sdb Gula merah 2sdb Gula pasir Secubit garam Sedikit air Sehelai daun pandan... Continue Reading →

Resepi – Cucur Ikan Bilis Sedap

CUCUR IKAN BILIS untuk 3 orang makan Bahan2 3 cawan tepung gandum 1 sudu kecil soda bikarbonat Garam Serbuk lada hitam Chili flakes (saya bubuh yg lebihan makan dominos haritu kan ada dlm paket kecil kan, kalau xda pakai satu sudu besar cili kisar) Serbuk ikan bilis atau ikan bilis yg digoreng terlebih dahulu kemudian... Continue Reading →

Resepi – Tauhu Nugget Homemade Sedap

TAUHU NUGGET HOMEMADE Credit to: Zie Aries via mahn Bahan2 Sepaket daging kisar Ramly 5 paket Japanese Soft Tofu 2 ketul tauhu lembut juga dr jepun Serbuk lada hitam Serbuk lada putih Daun sup Daun bawang Cili merah 6-7 tangkai 3 biji bawang besar india 3 biji telur utk dikisar Sedikit garam 3 biji telur... Continue Reading →

Resepi Karipap Inti Kentang

RESEPI KARIPAP INTI KENTANG - anggaran 100 biji karipap saiz medium Bahan2: 4biji kentang saiz besar (sebiji keledek sesat tu sbb nak habiskan stok) - dipotong dadu Isi ayam rebus, bahagian dada - carik2kan Segenggam ikan bilis 5 biji cili padi dihiris Daun kari 2 tangkai Bawang holland sebiji dipotong dadu 3 ulas bawang putih... Continue Reading →

Resepi – Nasi Goreng Kampung Bujang

Resepi Nasi Goreng Kampung Bujang -- untuk 2 orang makan Bahan2 10 biji cili padi* 2 biji bawang merah* Seulas bawang putih* Sedikit ikan bilis* Sosej yg telah digoreng dan dipotong kecil 1 mangkuk nasi putih Garam secukup rasa Minyak utk menumis Bahan bertanda * ditumbuk kasar Cara memasak 1. Panaskan sedikit minyak 2. Tumiskan... Continue Reading →

Brunch Menu Ideas V1.

Menu Brunch untuk selamatkan sebuku roti yang akan expired besok. Tapi dua biji telur dah tak dpt diselamatkan sbb dah tembelang...so, takda scramble egg dlm menu kali ni tp kalau you ada telur, buat je lah. Bahan2 Sebuku roti gardenia Naturel Olive spread Sosej ramly beef or chicken Baked beans ayam brand Bahan2 utk air... Continue Reading →

Resepi – Kari Ikan Tenggiri

Resepi KARI IKAN TENGGIRI bujang (kredit @meez siti) - untuk 2@3 orang makan Bahan2 2 ketul ikan tenggiri Serbuk kari 2 sudu besar cili giling Daun kari 3 biji bawang merah (sis takde bawang kecil aku bantai je bawang besar) 3 ulas bawang putih Santan Cili besar 2 biji (aku takda cili besar, cili padi... Continue Reading →

Resepi – Ayam Masak Pedas Bujang

Resepi -- Ayam Masak Pedas Bujang (abaikan pic tauhu kering tu sbb tu nak masak resepi lain td) -- idea resepi asal drp kawan i nama faz. Tp sbb i tak cukup bahan, i alter je ikut apa yang ada Bahan² Ayam suku ekor (¼) Kentang sebiji dibelah 4 Nenas dipotong dadu (takyah banyak sehiris... Continue Reading →

Resepi – Mee Siput bersama Sambal Tumis

MEE SIPUT. goreng mi siput secara deep fry Bahan2 sambal 5 biji bawang merah* 5 ulas bawang putih* Semangkuk cili kering yg telah dikisar Air asam jawa Gula merah Garam Gula Minyak untuk menumis. Cara masak 1. Panaskan minyak 2. Bahan bertanda * diblend. Tumis bahan blend 3. Masukkan cili kisar. Masak sehingga pecah minyak... Continue Reading →

Tips Dapur – Kenali Jenis-jenis Pisang

Pisang Embun Pisang Embun merupakan sejenis pisang yang ditanam bagi mendapatkan buahnya. Nama sains pokok Pisang Embun ialah Musa acuminata Colla (AAA Group) cv. 'Ambon Putih'  . Di Filipina ia dikenali sebagai Ambon, di Indonesia ia dikenali sebagai Pisang Ambon Putih. Pokok Pisang tidak mempunyai batang berkayu, tetapi sebaliknya ia terdiri dari gentian. Terdapat 2... Continue Reading →

Resepi – Sandwich Telur Style Bujang

Sandwich Telur Bujang utk sebungkus kecil roti Massimo(4@5 orang makan)Semalam ada org tag i kat resepi sandwich ni ❤. Bangun pagi terus rasa nak buat. Tgk ada sebuku roti nak expired besok. Tapi Resepi ni sy olah ikut instinct dan citarasa sendiri yg sukakan pedas, masam, manis rasa yang seimbang. Check it outBahan24 biji telur... Continue Reading →

Resepi – Sambal Bujang Bebola Ikan dan Ayam

Resepi ni sis create sebab sis teringat kenangan lampau masa sis belajar kat terengganu dulu. Student al maklum tak banyak duit, kalau makan tghri, sis ambil nasi putih dgn sambal fishball sebab murah. Makcik tu kira rm1.50 je utk 3 ketul fishball dan nasi. Kalau amik ayam, rm4. So jimat banyak. Ini makanan yang bantu... Continue Reading →

Resepi – Cendawan Goreng Tiram

Disebabkan semalam lepas bergayut sampai lewat malam, dan lepastu online fb tah apa dibuatnya, tido lambat, jd pagi td sis tak bangun sahur...so tak puasa..jd tghri ni kita masak apa yg ada dalm peti ais..habiskan stok lama2..supaya xlayu dan reput mcm tu jeJadi sis nak kongsi resepi CENDAWAN GORENG MASAK TIRAM.Bahan2Basically kena ada cendawanSayur2 campur... Continue Reading →

Resepi – Nasi Goreng Bujang

Nasi Goreng Bujang utk seorang makan Bahan2 Secawan nasi putih Cili kering 5 tangkai* Bawang putih seulas* Bawang merah seulas* Ikan bilis dlm 5 ekor* Minyak masak Sebiji telur (dibasuh) Garam/perasa Timun utk ulam Isi ayam/sotong - optional Sayur campur - optional Cara2 Tumbuk bahan bertanda * Panaskan 2 sudu minyak masak. Tumis bahan tumbuk.... Continue Reading →

Resepi — Kacang Buncis Goreng

Kacang buncis goreng utk 2-3 orang makan Bahan2 Kacang buncis seikat dalam 10-15 batang Baby carrot 5 biji, kalau pakai carrot biasa amik sekerat je cukup Tauhu goreng sebiji Bawang merah sebiji Bawang putih seulas 5 biji Cili padi dibelah dua Sos ikan satu sudu besar Serbuk perasa maggi secukupnya Air secukupnya Cara2 Tumis bawang... Continue Reading →

[Resepi] Ayam Masak Hitam

Ayam Masak Hitam Bahan2: Setengah ekor ayam 10 tangkai cili kering 3 ulas bawang putih 3 ulas bawang merah Seinci halia Sebiji tomato potong enam utk hiasan Sebiji bawang holland hiris utk hiasan Daun bawang atau daun ketumbar dihiris juga utk hiasan Sedikit serbuk kunyit utk menggoreng ayam Kicap manis secukup rasa Rempah 4 sekawan... Continue Reading →

[Resepi] Kek Milo Sedap

Resepi Kek Milo Sedap Bahan-bahan kek: 1 cawan serbuk Milo 1 cawan gula ¾ cawan susu pekat manis 1 cawan minyak jagung @ myk masak 1 cawan air panas 2 cawan tepung naik sendiri 3 biji telur 1 sudu kecil esen vanilla P/s: sila gunakan cawan yg sama utk semua sukatan Cara buat kek: 1.... Continue Reading →

[Resepi] Gulai Darat Ayam

RESEPI GULAI DARAT AYAM Bahan-bahan: 500g ayam dipotong kecil dan dibersihkan 1biji bwg besar merah* 2 ulas bawang putih* 3cm halia* 1 btg serai* 3cm lengkuas* Bahan2 bertanda * ni dikisar halus 1 sudu cili giling. Sedikit serbuk kunyit 2 keping asam keping Garam secukupnya 2cm gula melaka Serbuk perasa atau gula Secawan santan pekat... Continue Reading →

[Resepi] Ayam Masak Lemak Cili Api

Ayam Masak Lemak cili Api Bahan bahan: Ayam ½kg Santan Cili api Serai Asan keping Kentang Bawang putih Bawang merah Garam dan perasa secukup rasa 1. Blend atau tumbuk 3 ulas bawang merah, 5 ulas bawang putih, 5 biji cili padi hijau dan 3 biji cili padi merah bersama satu sudu kecil serbuk kunyit atau... Continue Reading →

[Resepi] Homemade Chicken Finger Nugget with Carrots

Sedappp gile.... kalah ayamas..😂😂😂 buat sendri frozen lagiii 👍👍👍👍👍 #naget corrot&ayam #sesuaiuntukdiet #jimatpitihwatsendiri Bahan2 Isi ayam (byk lg sedap) Carrot(byk pon boleh) Roti gardiner 4kepng ataw lebih Bawang putih(2 @ 3ulas) Telur 1 ataw 2bji (ikut adunan) Garam(cukup rasa) Perasa sikit Lada sulah sikit Cara- cara 👉👉#blend semua klau xguna blend kering kena tmbh air... Continue Reading →

[Resepi] Resepi Cheesy Corndog Khairulaming Rasapop

Cheezy Corndog untuk hujung minggu korang 😍😍. Bahan-bahan: 3 sosej yang direbus 6 keping keju Lidi secukupnya 2cawan tepung gandum 2 biji telur Garam and lada hitam 1 sudu tepung penaik 1 1/2 cawan susu segar (fresh milk) Simple je kan?! Yummy! SELAMAT MENCUBA! Sumber khairulaming

[Food] Thai Food Festival, TESCO Nilai

Ladies Archery, Bandar Seri Putra it held at shoplot. level 1. suitable for beginner. 2 hours class, continued by little tounament, and ended by giving certs to participants. my rate to this place is 3.0/5.0 Coffee Caramel McDonalds - ice cream session new product from Mcdonalds. the taste is good. the coffee taste is so... Continue Reading →

WordPress.com.

Up ↑