Resepi Viral – Crab Rangoon

#CrabRangoon .Mek tak larat nak masak harini. Kebetulan adik mek dtg lepak, bahan pun ada, mek suh dia buatkan . Xde video la ada gmbar je..Sedap weh. Boleh repeat lg bila mek dh sihat nanti..Penangan booster is real. Kalau boleh diputar masa, i wish i made different decisions. .Bahan2 Crab Rangoon250g cream cheese tatura1 packContinue reading “Resepi Viral – Crab Rangoon”

Masak Kencur Ikan Keli

Harini masak kencur ikan keli , rempah ready made from @nasidagangflyhq Sedap wangi. Ni first time makan masak kencur. Rupa nak sama dgn lemak cili api tp kencur ni rasa dia lebih strong. Rempah dia tu, mek rasa next time mek nk buat dgn daging salai…mcm masuk je mek rasa…lidah i laaa ..Masak Kencur IkanContinue reading “Masak Kencur Ikan Keli”

Resepi Sambal Ikan Bersantan, Super Simple Tapi Super Sedap

Lauk Musim Sejuk.Eh tiber. Musim hujan maksudnya. Resepi Sambal Ikan Bersantan..Bahan2Ikan yg siap digoreng tanpa garam ya. Terpulang boleh pakai ikan tongkol, ikan aye, ikan sardin ataupun ikan termenung. Pokoknya yg halus2 garing2 gitu lah ya.Bwg putih dimayangBwg merah dimayang3 atau 4 sdm cili blend (biasanya kalau buat stok, mek blend dgn sebiji tomato masakContinue reading “Resepi Sambal Ikan Bersantan, Super Simple Tapi Super Sedap”

Resepi Gulai Ayam Tersedap Di Alam Semesta!

Ewahhhh tajuk bikin panas… takda la actually tahap kesedapan tu depends pada lidsh dan tekak masing2 punya selera lah ya Plan harini nak masak sambal ayam. Tp cuaca kat luar mendung dr pagi. Lagi 30min nak lunch break, tukar plan. Kita masak gulai ayam. Gu dgn telur asin, sambal tempoyak, ulam dan tahu goreng. ResepiContinue reading “Resepi Gulai Ayam Tersedap Di Alam Semesta!”

Terong Balado, Resepi Authentic Indonesia

Lunch 8.12.2021Terong balado, credit recipe: @dianbara30 . Terung ungu panjang, dibelah ikut sesuai selera, digoreng sebentar, ketepikanBawang merah, bawang putih, cili padi/cabe rawit, tomato — digoreng sebentar dgn sedikit minyak dam dicampur belacan (terasi) sedikit je. Angkat, toskan minhak dan tumbuk kasar/blend kasar Kemudian tumis kembali bahan tumbuk tadi, sehingga pecah minyak. Masukkan daun limauContinue reading “Terong Balado, Resepi Authentic Indonesia”