KARI AYAM BANGLADESH | ONE POT CHICKEN CURRY | KARI AYAM LEBUR

KARI BANGLADESH | ONE POT CHICKEN CURRY | KARI AYAM LEBUR

ini first time mek buat resepi ni, mek masak claypot kecil je utk dua org, Β½ kg ayam, jd rempah2 tu semua mek agak2 je. Nk tgk kuantiti bnyk mana, tgk pic last~~

Mek dh cuba resepi viral ni, ikut cara mek sendiri. MashaAllah, gaisss….
Gaisss…
Gaissssssss… hear me out. Resepi ni sedap namateyyyy😭😭😭😭😭

Alhamdulillah, segala puji bg Allah yg memudahkan segala nya.

Resepi Kari Ayam Bangladesh:
Β½ kg ayam
4 sekawan
Jintan manis
Jintan putih
Lada hitam
Mustard seed
Bay leaves
Halba
5 tangkai cili kering (solid, xperlu potong atau kerat, kalau boleh pilih jenis licin dan pendek tu)
Mustard oil (sy guna minyak masak biasa je)
.
Bahan kisar
5 biji cili padi hijau
3 inci halia
5 biji bwg merah
3 ulas bwg putih
.
Bahan lain
1.5sk serbuk kunyit
1 sdm serbuk cili
1.5 sdm serbuk kari daging
Sedikit minyak masak
2 pelepah daun kari
Garam kasar
Gula perang sikit (sbb tak guna aji, kena balancekan dgn gula)
Maggi cukup rasa, ikut kebiasaan tekak bnyk mana. Kalau tkut masin, letak sikit2
1 sdk paste asam jawa
60ml plain yogurt. (Tp sy ganti dgn santan. 30ml santan bancuh dgn air. Anggaran β…“ drp kotak kecil biasa tu.) Santan jgn bnyk. Sikit jer.
Β½ biji tomato, belah2 je (aku guna 4 biji tomato ceri sbb tomato biasa xde)
Lg sedap, tmbah daun ketumbar, (masa masak ni daun ketumbar aku hbs)
.
Bahan garnish
Aku xde bendi, jd aku taruk 2 biji telur rebus,
Tomato ceri bnyk2
Dan 4 biji green chillies.
.
Cara masak
Part ni mek suka sgt ni. Dah nama pun kari lebur kan? Korang lebur je semua bahan kecuali santan. Kalau guna yogurt, lebur je skli yogurt tu. Pastu gaul2 (pakai tgn lg sedap ahhahahaha). Nyalakan api, biar ayam masak secara perlahan. Ayam tu nnt akan keluarkan air. Kalau x cukup, tambah gradually. Last skli tuang santan. Dah mendidih, tutup api, masuk bahan garnish. Aku pakai claypot jd lepas tutup api pun kari masih menggelegak, cukup tuk layukan bahan garnish

Kenapa eh, kita susah2 tumis pecah minyak bagai, tapi kari lebur/kari Bangladesh ni yg rasa lebih kawwww? Lebih hot and spicyyy…

Lepas siap masak, mmg minyak bnyk sikit, aku terlajak tuang. Tp korg leh cedok semula selepas masak. Xde hal. Xnk minyak lgsg, TAK PAYAH MAKAN KARI LAH, aku jentik kangggg aaaaa πŸ˜‚πŸ˜‚πŸ˜‚πŸ˜‚πŸ˜πŸ˜πŸ˜

Bila tgk hasilnya, aku rasa, kedai2 nasi kandar tu masak mcm ni lah rasanya, sbb rupanya sama.

Korang jgn lupa cuba tau nanti. Kredit resepi to owner πŸ™πŸ™πŸ™

Rempah yg digunakan
Hasilnya

Video masak boleh tgk kat instagram: @ mek_masakmasak


#Reels #foodphotography
.
#asianfood #resepimudah #foodie #foodporn #resepisimple #delicious #foodofinsta #instafood #instafoodie #homecook #jjcm #lunch #dinner #realfood #alhamdulillah #masakmasak #MyFoodie #Mukbang #DontYuckMyYum #mekmasakmasak #MasakCaraMarhaen #MasakLaukKampung #sukusukuseparuh #FactsOfTheFood #ProductReview

Leave a comment