How to Travel Alone? 14 Panduan Berguna Untuk ‘Solo Travellers’!

Keinginan untuk bercuti dan mengembara ada pada diri setiap orang. Ramai di antara kita rasa nak ‘travel’ tetapi tidak tahu bagaimana untuk melakukannya bersendirian atau secara solo.

pexels-photo-1126037.jpeg Photo by Artem Bali on Pexels.com

Perjalanannya sahaja boleh kelihatan sangat menakutkan dan jauh dari keselesaan rumah. Apa yang berlaku jika anda terdampar di suatu tempat? Bolehkah anda keluar pada waktu malam solo (bersendirian)? Tidakkah ia berasa pelik untuk makan sendirian di sebuah restoran ditempat asing? Hati pula berkata-kata, adakah saya akan diserang oleh penyamun? Atau kereta saya terjebak dalam parit, siapa nak bantu?

Perkara asas..

Perkara asas untuk menjayakan sesuatu peristiwa adalah dengan perancangan rapi atau separa rapi. Separa rapi adalah untuk mereka yang gemarkan cabaran ekstrem yang memerlukan mereka menguji keupayaan bertindak cepat dalam situasi cemas.

Untuk menjadikan perancangan anda berjaya, anda perlu tau apa yang perlu anda rancangkan. Berikut beberapa panduan untuk membantu ‘Solo Travellers’ seperti anda memulakan perjalanan solo…

View original post 1,012 more words

Advertisements

7 Tips Penting Jika Travel Dengan ‘Flight’

silhouette of airplanes Photo by Pixabay on Pexels.com

Pergi bercuti semestinya membuat kita teruja akan tetapi jangan lupa ambil langkah berjaga-jaga dan persiapan yang rapi. Ikuti 7 tips ringkas di bawah ini.


Tips No. 1: Datang Awal Ke Airport

person pulling travel luggage Photo by rawpixel.com on Pexels.com

Cuba datang awal ke airport untuk mengelakkan beratur panjang dan berdiri lama terutama semasa ‘baggage drop‘. Lagi pula, kalau kita lambat sampai, ada sesetengah airplane akan mengenakan denda kepada penumpang yang lewat menaiki pesawat. Selain dari itu, ada beberapa prosedur yang memakan masa seperti pengesahan passport, pemeriksaan bagasi dan body scanning. Jadi kalau tiba awal, tak lah kelam kabut untuk lengkapkan kesemua prosedur asas lapangan terbang sebelum bertolak.


Tips No. 2: Timbang/Ukur Bag Sebelum Keluar Rumah

man wearing distressed denim pants holding multicolored backpack Photo by nappy on Pexels.com

Hand carry luggage mestilah tidak melebihi 7kg untuk penerbangan AirAsia. Untuk drop baggage pula, ikut berat dalam resit beli tiket tu. Biasanya 20kg untuk

View original post 685 more words

Tips Beli Emas Elak Ditipu Peniaga

Perkongsian asal daripada Anis Arianti Ariffin AYTI Jewels I was at Tesco Mergong Alor Setar Just now, never been there for so long.... but Today Is my Eldest Daughter 21st birthday and would like to make a surprise party for her..... Ive asked few friends... where to get a quick party stuff.... so they told... Continue Reading →

Anda Terlanggar Lubang di Jalan Raya? Ini Caranya Menuntut Ganti Rugi Kerosakan Kenderaan Anda

Kemonn..jgn risau..aku kene aritu..aku buat step ni..n aku dpt mintak ganti rugi..beli sport rim original lagi..rm15k HRE 19inch..so follow step ni..semoga bermanfaat... 1. Bila kena terus berhenti..check tayar..check rim..kalo ada sopek..bengkok..pecah..amik gambar.. 2. Amik gambar tempat kejadian..lubang..nama jalan..kawasan sekeliling..berhentikan kenderaan dkt tepi..hati hati yo.. 3. Pastikan tahu siapa yang menyelenggara jalan tu..samada syarikat konsesi..majlis..JKR..amik contact... Continue Reading →

Pemandu Grab Encik Irfan HR-V Putih

Untuk yang sepanjang 8 tahun dalam hidup nya hanya memandu viva, kalau naik kereta kakak atau kawan pun, myvi.... Seronok sgt sekali sekala jd mem besar dlm HR-V Aku: cik, lawanya kereta buat grab? Dia: ini je kereta sy ada. Bole la. Lgpun full time dah. Baru berenti keje. Aku: whoaaa..mcm ni punya kereta, kalau... Continue Reading →

[Bicara Agama] Apa Itu Keberkatan?

Aku dengar di radio, Keberkatan tu apa maksud? Selalu dgr org sebut. Tp tak tau maksud. Keberkatan itu sama dengan: bertambah kebaikan. Kerberkatan isteri bila taat pada suami yg mentaati perintah Allah. Dan kerberkatan suami bila taat pada ibu bapa yg mentaati perintah Allah. Pendek kata, kerberkatan tu hanya dari Pencipta, bukan makhluk. Kita disuruh... Continue Reading →

Why Do People Travel?

I always have this thought in my mind every time I saw my friend’s Instagram pictures or Facebook posts when they travel to somewhere else.

whytravel.jpg Photo by Traveling Mailbox

HUMANS LOVE to travel. Mentally or physically, they escape to other places. They crave adventure. They seek the unknown. They want to see new places, learn new things, enjoy new experiences and then return home to the familiar, the predictable, the secure, before taking off again on their travels.

Some of them travel to other places or another country because of work. They have been sent there to complete certain tasks given by their employer but either way, they enjoyed their ‘away’ time.

Some of them, just randomly planning every year going into different places. When we know travel will surely cost you some amount of money, time and energy, the real question here is,

Why?     ….?

Do they really rich?…

View original post 1,106 more words

Bandung – Syurga Kain Lace dan Kain Sulam

wedding-dresses-fashion-character-bride-157757-e1538553739396.jpeg Photo by Pixabay on Pexels.com

Kain Lace Bandung..

Merupakan antara pilihan utama penggemar kain sulam dan lace. ada yang menggelarkan Bandung sebagai syurga membeli belah kain lace terbaik dia Asia Tenggara dan murah pula tu!

Rakyat Malaysia juga tak ketinggalan menjadikan Bandung destinasi utama untuk memborong kain sulam dan lace sama ada untuk dijual semula di pasaran Malaysia atau untuk kegunaan majlis-majlis keramaian seperti kenduri kahwin, baju pengantin, baju bertunang, atau baju raya.

Kualiti dan Harga..

Alang-alang membeli kain dari ‘oversea’ sudah pasti kita mahu bawa pulang kualiti terbaik untuk kita tunjukkan kepada rakan-rakan dan saudara-mara. Barulah ada ‘class’! Nanti tak ada lah cakap-cakap belakang “this type of cloth can buy at masjid india in cheaper price” hahaha

Bagi yang tidak pernah berkunjung ke Bandung atau baru hendak berjinak-jinak dengan pasaran kain lace di Bandung, di sini kami senaraikan ‘top picks’ 6 kedai (toko kain) yang menjual kain sulam dan…

View original post 393 more words

Cenderahati Yang Boleh Anda Beli Jika ke Kashmir

Kashmir seakan-akan menjadi satu trend dalam kalangan pelancong Malaysia pada masa kini. Mana tidaknya, sejak filem Bhajrangi Bhaiijan lakonan Salman Khan dan Harshali Malhothra banyak memaparkan betapa indahnya kawasan pergunungan yang seakan-akan Switzerland. Lokasi Kashmir terus menjadi perhatian ramai.

kashmir.jpeg Breathtaking Kashmir. Photo by fourwheeldriveindia

Tidak sah jika kita pergi melancong tanpa membawa pulang sedikit tidak, cenderahati atau ole-ole buat keluarga dan sahabat handai kan. Jom kami kongsikan, apa yang boleh anda beli di Kashmir.

1. Shawl /Pashmina

Kaum wanita pasti gemarkan pashmina. Siapa yang tidak teruja dengan pashmina yang cantik dan halus buatannya.

1 Photo by google image


2. Kain Sari

Sebut sahaja Negara India, pastinya kain sari mendahului carta sebagai cenderahati yang wajib dibawa pulang.

2 Photo by google image


3. Key Chain

Bagi penggemar Key Chain atau dikenali sebagai rantai kunci, jangan lepaskan peluang untuk anda dapatkan key chain ukiran kayu di Kashmir. Lebih-lebih lagi ianya berbentuk houseboat yang terdapat…

View original post 116 more words

Tips Melancong ke Negara China Ketika Musim Sejuk.

Negara China bukanlah destinasi pelancongan popular di kalangan pelancong yang ingin mencari aktiviti ketika musim sejuk. Namun begitu,tahukah anda, di Negara China terdapat beberapa cerun ski yang boleh dinikmati dan menyeronokkan?

Apa yang lebih utama, melancong ke Negara China ketika musim sejuk adalah sangat berbaloi kerana ia mengurangkan kesesakkan dan ternyata mengurangkan kos perbelanjaan!

Negara China mempunyai tarikan tersendiri ketika musim sejuk seperti Festival Musim Sejuk yang terbaik didunia. Ia mempunyai Kawasan musim sejuk yang dingin dan indah.

7513 Credit pic: Euromic

Seperti yang dinyatakan tadi, ia merupakan “low season” bagi aktiviti pelancongan yang menjadikan harga barangan dikurangkan dari biasa untuk menggalakkan perbelanjaan luar musim. Ia bermula pada bulan November dan berakhir pada awal March. Jadi, jika anda bercadang untuk membeli-belah di Negara Tembok Besar ini, musim sejuk ialah waktu yang terbaik.

Diskaun Hebat oleh Hotel dan Syarikat Penerbangan

Airline-Ticket-and-Hotel-Deal Credit pic : Google Image

Apa maksudnya ni ? Kebanyakkan…

View original post 290 more words

What’s Interesting in Austria? – Top 10 Things to Experience

Get to Know Austria…

Austria is a German-speaking country in Central Europe, characterized by mountain villages, baroque architecture, Imperial history and rugged Alpine terrain. Vienna, its Danube River capital, is home to the Schönbrunn and Hofburg palaces.

It has counted Mozart, Strauss and Freud among its residents. The country’s other notable regions include the northern Bohemian Forest, Traunsee Lake and eastern hillside vineyards.


Go to Vienna

Austria’s capital is famous for its cultural events, imperial sights, coffee houses, cosy wine taverns, and the very special Viennese charm.

Vienna’s prime landmarks are the gothic Stephansdom (St. Stephen’s Cathedral), the giant big wheel in the Prater (Vienna’s old recreational park), and the Spanish Riding School with its famous Lipizzaner horses.

In the heart of Vienna, 200m from the State Opera, you’ll find a unique, tropical oasis – the Imperial Butterfly House. In one of the world’s most beautiful Art Noveau palm houses…

View original post 645 more words

Where To Try Real Turkish Coffee In Istanbul?

turkish coffee world Turkish Coffee World

That Thick, Rich Taste of Brews

European countries developed their coffee brewing methods after deriving coffee drinking habit from the Turks; however, the method of brewing Turkish coffee has remained almost unchanged.

Derived from the Arabica bean and composed of a very fine grind, Turkish coffee has become famous all around the world for both its strong taste and its special methods of preparation and service.

c pichler - flickr Served with or without sugar, together with Turkish Delight. c_pichler/flickr

History of Turkish Coffee

Coffee was first brought to Istanbul in 1555 by two Syrian traders, and by the mid-17th century, it became an essential part of the Ottoman Court’s elaborate ceremonies.

The sultan was served ceremoniously served coffee by his coffee makers, and this coffee ritual also played a role in marriage customs to an extent that women in the harem received thorough training regarding how the perfect brew was…

View original post 579 more words

The Best Places to See the Aurora Borealis in Norway

Norway.

Norway is a Scandinavian country encompassing mountains, glaciers and deep coastal fjords. Oslo, the capital, is a city of green spaces and museums. Preserved 9th-century Viking ships are displayed at Oslo’s Viking Ship Museum. Bergen, with colorful wooden houses, is the starting point for cruises to the dramatic Sognefjord. Norway is also known for fishing, hiking and skiing.

nprway Norway

What is Aurora Borealis?

Aurora is a natural electrical phenomenon characterized by the appearance of streamers of reddish or greenish light in the sky, especially near the northern or southern magnetic pole. The effect is caused by the interaction of charged particles from the sun with atoms in the upper atmosphere. In northern and southern regions it is respectively called aurora borealis or Northern Lights and aurora australis or Southern Lights.

Check out these 11 best places to see the Aurora Borealis.


Svalbard

Svalbard is an island realm with…

View original post 1,340 more words

Insaf Kerana Sebiji Burger

Aku suke beger special cheese. Tapi aku xmau dia balut daging tu dengan telur yg telah dileperkan. Selalu aku akan minta, 'bang, daging special cheese satu, nak telur kat atas ya-- maksudnya telur benjo,-- sos xnk, mayonis ngn sayur ok. Bawang lebih' Bukan sahaja akan menjadikan beger tu lebih tebal, malah boleh dpt rasa beza... Continue Reading →

Positif, atau just State of Denial?

Manusia ni ada beza yg betul2 positif dan yg just bodoh (state of denial) Situasi: Selalu dibenci org, selalu dikhianati.. Org yg denial: Takde2..diorg tu bukan sengaja nak aniaya aku, si A, atau si B..maybe dia da masalah dalaman sebab tu dia bersifat kejam terhadap org lain.--dan terus fokus mencari2 sebab murni menghalalkan perbuatan buruk... Continue Reading →

Duit Tabung Masjid Milik Qariah Masjid Ka?

Selalu dengaq kan, duit tabung masjid tu dah macam jd hak milik qariah. Bukan nak bantu masyarakat sekeliling. Duk hias masjid mewah2 berlebihan. Tukaq kapet pun 40k. Org sedekah utk dipanjangkan kepada org susah. Bukan utk qariah claim tu hak depa Apa kata yg mai bawa duit nak sedekah kat masjid tu, ampa sedekah ja... Continue Reading →

Aku, dan Impian Kami

Aku balik kerja tadi kena melintas jalan besar Parking dekat kawasan perumahan depan office building. Setiap kali lalu situ nak pergi kat kereta, aku selalu berangan dapat beli rumah area situ. Rumah situ teres setingkat kecik je. Tak silap dalam dua bilik je satu rumah. Cukup la untuk aku dan kesayangan. Environment petang pun sangat... Continue Reading →

Ketika kamu memberi, kamu akan mendapatkan kebahagiaan yang lebih banyak dari pada kamu mengambil

Remaja itu melihat gurunya sambil mengusul : "Bagaimana kalau kita usik tukang kebun ini dengan sembunyikan kasutnya, kemudian kita berlindung di belakang rimbun? Dia datang, pasti terkejut...jom kita tengok bagaimana dia terkejut dan cemas! Hehe...". Guru yang alim dan bijak itu menjawab : "Anakku, tidak elok kita berseronok dengan mempermainkan orang, apatah lagi pada orang... Continue Reading →

Nak Merokok Merata Rata Di Pulau Pinang? — Fikir Lagi Sekali

Nak Merokok Merata Rata Di Pulau Pinang? -- Fikir Lagi Sekali Jangan Merokok Ikut Suka Ampa Merata-Rata, Satgi Kena Sia-Sia Saja.😂😂 Pihak Jabatan Kesihatan Negeri Pulau Pinang , menjalankan Operasi Penguatkuasaan Peraturan-peraturan Kawalan Hasil Tembakau 2004 (PPKHT), sebanyak 44 notis kesalahan di bawah Peraturan 22(2) telah dikeluarkan iaitu kesalahan merokok di kawasan Georgetown World Heritage... Continue Reading →

Berita Baik!! Cara-cara Nikah Gantung Mengikut Islam

Pasangan kekasih yang belum bersedia untuk memikul tanggungjawab sebagai suami-isteri (contoh: sedang belajar, tinggal berjauhan dan sebagainya) mempunyai tiga pilihan: Berpasangan sebagai kekasih Bertunang Nikah Khitbah (atau nikah gantung) Sekiranya berpasangan sebagai kekasih atau bertunang, hubungan belum halal dan pencegah maksiat boleh dakwa di mahkamah syariah sekiranya ditangkap berkhalwat. Selain itu, syaitan senantiasa berbisik mengajak... Continue Reading →

TIPS TERBAIK LANGSAI HUTANG MENGGUNAKAN TEKNIK SNOWBALL — FB Mohd Kauthar Rozmal

LANGSAI HUTANG GUNA TEKNIK SNOWBALL Sebelum melabur, hutang juga merupakan salah satu aspek yang perlu diuruskan. Kalau melabur sahaja tapi hutang keliling pinggang tak guna juga. Tidak dinafikan ramai antara kita yang dibelenggu hutang, keluar sahaja U sudah menanggung hutang. Kemudian setelah mendapat pekerjaan, kita tambah hutang baru lagi seperti kad kredit (swipe beli iphone)... Continue Reading →

Betul Ke Perut Boroi Tanda Bahagia? — Fb Diane Sera

Pernah dengar kan, netizen melabelkan: "Perut boroi tandanya bahagia." . Based on science facts, perut boroi tandanya too much hormones stress dirembeskan dalam badan korang. Nak2 yang boroi ke depan tu. Toksah nak sedapkan hati sangatlah memutarbelitkan fakta sains. . Lelaki yang mempunyai ukurlilit perut lebih dari 40inchi dan 35inci bagi wanita, perut korang dalam... Continue Reading →

Broken Rules – Christina Perri

"Broken Rules" I wanna get to know what you have below That handsome halo that you show I wanna get behind the light in your eyes In case your smile is hiding some darkness I love inside And it might not be the right time But that's when they say I'll find The next great... Continue Reading →

Sardin Sambal Pedas Masak Petai

hmm.. panjang nama resipi ni because the truth is I don't know its name. it is new recipe invented by me by depending 100% on my taste buds. i dont know about you, but i love this sooooooo much. it is very tasty served with hot rice and scramble egg and soy sauce. it will... Continue Reading →

Ucapan Raya Cik Siti 2017

Masih belum habis cerita raya 2017 hehe. tahun ni even tak dapat sambut kat kampung, dpt juga ucapan2 raya dr kawan2. ni nak kongsi yg special sikit (bukan boifren) special sbb dtg dari jauh ni   ini Imad. daripada Turki. such a good and handsome boy. selalu share gambar dia and his mom n sister.... Continue Reading →

Aku, dan Wedding Cake

Haritu sembang2 kat kedai pasal kawen. Tuan kedai ngn tukang masak pun join skli. Pakat tembak2 sape nak kawen dlu. Tiba2 aku cakap.... "Aku kawen xnk buat meriah2, doa slmt cukup, takde pelamin takpe janji kek mesti banyak...kek dua tingkat tu nak 30 bijik" Semua terbeliak mata..😱😱😱.."ko nak buat apa kek banyak2? Kata xnk grand... Continue Reading →

Counting Days to My Birthday

I never celebrate my own birthday (not really) But this year since I will be turning to 30, i wants to have something memorable to myself. I can't stop counting the day after days Well, not everyday an ordinary lady turns 30 right? At least something that could make me remember I've grown up. As... Continue Reading →

Restructure Plan of Life

its been a long time and its time to step back, pause for a moment, think about what you had gone through, and what should be your next step. i had gone through in life a damaged family institution, i have failed in my master studies, i have failed to secure a good job with... Continue Reading →

Ahlan Wasahlan, Ya Ramadhan

Hari ini Jumaat. 26/05/2017. 29 Syaaban 14__H. Seri Kembangan. selamat datang duhai bulan yang Mulia. bulan rahmat dan bulan keampunan. bulan pembersihan hati dan tubuh badan daripada anasir anasir yang membinasakan syukur alhamdulillah, sehingga ke hari ini aku masih dpt bernafas dan hidup dalam nikmatMu yang tak pernah berkurang. bilik selesa. katil n tilam tebal.... Continue Reading →

Nice and Cozy, but it was Creepy

Episode 1. We are on the ground floor.  I am not sure who was with me at that time.  But there are 3 of us.  Big house but not furnish.  Just like Kelly castles  something attacked us at the ground floor.  But I don't know what it was.  Someone help us to the second floor... Continue Reading →

Jangan Hilang Harapan Itu

Suatu hari ada sebuah kapal yang tenggelam dipukul badai. Semuanya hancur musnah. Tiada anak kapal yang terselamat kecuali seorang pemuda yang berjaya mendapatkan pelampung. Dia terdampar di sebuah pulau kecil yg tak berpenghuni, keseorangan, dan tidak punya bekal makanan. Dia terus berdoa pada Tuhan untuk menyelamatkannya dari kesusahan itu. Setiap saat, si pemuda memandang ke... Continue Reading →

Tika Dinihari

Album : Devotees Munsyid : Devotees http://liriknasyid.com Oh Tuhanku Tiada indah di malam yg ini Melainkan dengan bermunajat kepadamu Tiada indah suatu hari yg Aku lalui kecuali dengan patuh kepadamu Oh Tuhanku Tiada indah hidup di dunia melainkan berzikir dan menyebut namamu Tiada indah tiba di akhirat yang abadi kecuali dengan keampunan mu Ya Allah... Continue Reading →

Kisah Duka Pelajar Tingkatan 1

Tulisan ini dikongsikan oleh Puan Haqim Marina yang menceritakan seorang murid di sekolahnya yang suka tidur di kelas. Namun setelah diselidiki, cerita disebalik sikapnya itu amat menyentuh hati. Walaupun bergelar guru yang garang (1 masa dahulu), hati aku terusik dengan kehidupan seorg anak muridku yang berlainan bangsa dan agama kerana kegigihan dan kesabaran hidupnya menempuh... Continue Reading →

Perkahwinan Bani Melayu

Rukun Nikah Islam: 1. Pengantin Lelaki 2. Pengantin Wanita 3. Wali 4. Saksi 5. Ijab Kabul Rukun Nikah Bani Melayu: 1. Pelamin 2. Karoke 3. Bunga telur 4. Dulang 5. Hantaran 6. Barzanji 7. Qasidah 8. Geng selawat 9. Tepung tawar 10. Beras kunyit 11. Kek 12. Photoshoot selfie suami isteri 13. Upacara batal air... Continue Reading →

Tarbiah

Kau akan kehilangan semuanya satu persatu. Kesemua 5 perkara. Kesihatan, masa lapang, kekayaan, kehidupan, dan Masa muda. Jangan pertikaikan kenapa ujian datang. Sesungguhnya ujian ni penyelamat daribkau terus hanyut. Redhalah. Kalau x jadi ujian mcm ni, alquran pun kau x sentuh kan? Now everything been retract back. Nama blacklist. Kereta nak kena tarik. Pekerjaan xde.... Continue Reading →

Malaysia (Mana) Boleh!!

Hashtag #malaysiamanaboleh Boroi itu normal bg manager2 Hmmm...this is just an irony. The true story hide behinds private and government sectors.. Malaysia boleh, may you rest in peace.. Posted by: misscosmics

Kita Mengetahui…tapi…

KITA TAHU TAPI KITA TAK PEDULI! ▶ Kita mengetahui, bahawa ucapan "Subhaanallaahi wa bihamdihi" sebanyak 100 kali dalam sehari akan menghapuskan dosa-dosa kita, walaupun dosa kita sebanyak buih di lautan. Akan tetapi sayang, Berapa banyak hari kita yang berlalu tanpa kita mengucapkannya sedikitpun. ▶Kita mengetahui, bahawa pahala dua rakaat Dhuha setara dengan pahala 360 sedekah,... Continue Reading →

Blurr

I'm a little bit blurry when I'm thinking about what I want in this life. The said chase your dream, baby. But i hadn't any dreams to chase for. What i want in life? How i want to know? Is there any methodology? Assist me please. Posted by: misscosmics

Jangan Sombong

Dalam hidup ni, Kalau orang tu lagi susah dari kita, jangan sombong. Mungkin dia lebih bahagia. Kalau orang tu lebih ramai anak, jangan pandang jijik dia. Mungkin martabat dia lagi tinggi dari kita. Kalau orang tu kerja kampung x uptodate pakaian selekeh, jangan pandang rendah kat dia. Mungkin harta dia berkarung-karung. Kalau orang tu nampak... Continue Reading →

Dealing with Difficult Times

So far I'm still in difficult time. So when i already gone through this, i will list out all the possible option to help others to deal with their difficult time as well When in difficulties, i don't really hope for a help from people surrounds me. I just need moral and motivation support. Things... Continue Reading →

WordPress.com.

Up ↑