Resepi – Daging Goreng Masak Merah

Atau nama lainnya daging masak merah

Mari kita mulakan

Bahan2 yang diperlukan:

Setengah kilo daging lembu atau kerbau, dihiris nipis dan direbus sebentar

3 sudu besar chilli paste (cili giling)

Sebiji bawang besar. Sebelah cincang halus, sebelah hiris kasar utk hiasan

3 ulas bawang putih diketuk

1 sudu sos tiram

1 sudu sos cili

2 keping asam keping

Garam..gula

Tomato

Kentang wedges yg digoreng terlebih dahulu

CARA-CARA MEMASAK

Panaskan 4 sudu bsr minyak masak

Tumiskan bwg putih dan bwg bsr yg cincang halus hingga bertukar keemasan

Masukkan chilli paste. Tumis smp pecah minyak

Masukkan sos cili, sos tiram, garam, gula san asam keping

Masukkan juga sedikit air rebusan daging tadi

Masukkan daging yg dah direbus

Masak hingga sebati

Masukkan bawang hiasan, tomato dan kentang wedges goreng

Dh siap, hidangkan dan taburkan sedikit daun sup atau daun bawang sebagai final garnishment.

Selamat berbuka

.
.
.
.
.
.

carasaya instagram @mek_masakmasak @mek_masakmasak @mek_masakmasak

.
.
.
.
.
.

asianfood #asiancuisine #foodie #foodporn #foodblogger #delicious #foodofinsta #syukurselalu #instafood #instafoodie #homecook #homecooking #jjcm #lunch #dinner #foodhunter #foodhunting #kariikan #sambalbelacan #obsessedwithfood #realfood #alhamdulillah #syukur

.
Disclaimer: Sis takda niat nak menunjuk.. masakan sy bukan hebat pun.. bukan premium, bukan juga masakan mahal.. sis cuma minat #foodphotography je..masakan kampung je..doakan sis siti hasmah ni murah rezeki eh? Thank u…😘😘😘

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: