KARI AYAM BANGLADESH | ONE POT CHICKEN CURRY | KARI AYAM LEBUR

KARI BANGLADESH | ONE POT CHICKEN CURRY | KARI AYAM LEBUR ini first time mek buat resepi ni, mek masak claypot kecil je utk dua org, ½ kg ayam, jd rempah2 tu semua mek agak2 je. Nk tgk kuantiti bnyk mana, tgk pic last~~ Mek dh cuba resepi viral ni, ikut cara mek sendiri. MashaAllah,Continue reading “KARI AYAM BANGLADESH | ONE POT CHICKEN CURRY | KARI AYAM LEBUR”

RESEPI LAKSA UTARA

RESEPI LAKSA MAK SAYA.kang mek cakap laksa penang, org penang kata laksa kami bukan laguni 藍藍.Ni mek masak guna resepi ibunda mek je la kalu awak nak, ha salin cepat:.Bahan2 utk 5 orang makan10 ekor ikan temenung/selayang/sardin – direbus dahulu dgn 4 keping asam keping Bahan blend1 biji bwg bsr merah½ biji bwg holland1 ulasContinue reading “RESEPI LAKSA UTARA”

Resepi Viral – Crab Rangoon

#CrabRangoon .Mek tak larat nak masak harini. Kebetulan adik mek dtg lepak, bahan pun ada, mek suh dia buatkan . Xde video la ada gmbar je..Sedap weh. Boleh repeat lg bila mek dh sihat nanti..Penangan booster is real. Kalau boleh diputar masa, i wish i made different decisions. .Bahan2 Crab Rangoon250g cream cheese tatura1 packContinue reading “Resepi Viral – Crab Rangoon”

Resepi Sambal Ikan Bersantan, Super Simple Tapi Super Sedap

Lauk Musim Sejuk.Eh tiber. Musim hujan maksudnya. Resepi Sambal Ikan Bersantan..Bahan2Ikan yg siap digoreng tanpa garam ya. Terpulang boleh pakai ikan tongkol, ikan aye, ikan sardin ataupun ikan termenung. Pokoknya yg halus2 garing2 gitu lah ya.Bwg putih dimayangBwg merah dimayang3 atau 4 sdm cili blend (biasanya kalau buat stok, mek blend dgn sebiji tomato masakContinue reading “Resepi Sambal Ikan Bersantan, Super Simple Tapi Super Sedap”

Resepi Gulai Ayam Tersedap Di Alam Semesta!

Ewahhhh tajuk bikin panas… takda la actually tahap kesedapan tu depends pada lidsh dan tekak masing2 punya selera lah ya Plan harini nak masak sambal ayam. Tp cuaca kat luar mendung dr pagi. Lagi 30min nak lunch break, tukar plan. Kita masak gulai ayam. Gu dgn telur asin, sambal tempoyak, ulam dan tahu goreng. ResepiContinue reading “Resepi Gulai Ayam Tersedap Di Alam Semesta!”

Terong Balado, Resepi Authentic Indonesia

Lunch 8.12.2021Terong balado, credit recipe: @dianbara30 . Terung ungu panjang, dibelah ikut sesuai selera, digoreng sebentar, ketepikanBawang merah, bawang putih, cili padi/cabe rawit, tomato — digoreng sebentar dgn sedikit minyak dam dicampur belacan (terasi) sedikit je. Angkat, toskan minhak dan tumbuk kasar/blend kasar Kemudian tumis kembali bahan tumbuk tadi, sehingga pecah minyak. Masukkan daun limauContinue reading “Terong Balado, Resepi Authentic Indonesia”

Resepi Bomboloni Kampung super Mudah. Guna Bahan di Dapur Je

Kenapa namanya bomboloni kampung? Kerana bancuhan tepung nya menggunakan resepi donut kampung. For the start, i used 1 cup of wheat flour. Lepas tu aku campur je terus semua bahan kering seperti: gula 1 sudu, garam ½ susu teh, margerine 2 sudu, termasuk yis 1 paket, dan susu tepung 1 sudu teh. Gaul2 then akuContinue reading “Resepi Bomboloni Kampung super Mudah. Guna Bahan di Dapur Je”

Resepi – Daging Goreng Masak Merah

Atau nama lainnya daging masak merah Mari kita mulakan Bahan2 yang diperlukan: Setengah kilo daging lembu atau kerbau, dihiris nipis dan direbus sebentar 3 sudu besar chilli paste (cili giling) Sebiji bawang besar. Sebelah cincang halus, sebelah hiris kasar utk hiasan 3 ulas bawang putih diketuk 1 sudu sos tiram 1 sudu sos cili 2Continue reading “Resepi – Daging Goreng Masak Merah”

Resepi – Nasi Daging Utara dan Air Asam Kerisik

Hello! Jumpa lagi di bulan Ramadhan 2020. Haritu sis surprised kan suami dgn masak makanan kegemaran dia iaitu nasi daging utara dengan air asam. Secara jujur, sisboun dh start menyukai menu ni lebih2 lagi dimakan ketika berbuka puasa. Menjadikan moment iftar tu lebih indah, kenyang tp simple je menunya. Sis nak kredit recipe yg sisContinue reading “Resepi – Nasi Daging Utara dan Air Asam Kerisik”

Popia Pisang Coklat Cheese

Hello! Jumpa lagi! Hehe kali ini kita nak share satu recipe yang mashaAllah amat amatlah mudah lagi2 dibulan puasa ni senang nak buat dan cepat Selalu popia kita buat recipe2 yang savoury kan kali ni kita olah sikit jadi manisan utk berbuka..desert gituuu haaa Jom kita start .. POPIA PISANG COKLAT CHEESEBahan2:Pisang masak ranum 2Continue reading “Popia Pisang Coklat Cheese”

Resepi AYAM MASAK GARAM (Indian Food)

Resepi #AYAMMASAKGARAM versi MEK (mek olah sikit dr resepi asal utk sesuaikn dgn tekak mek). . . . Seinci halia + 7 ulas bawang putih – ditumbuk jdkn paste . Sebiji bunga lawang + 2 biji buah pelaga + 2 biji cengkih (biji ke? Ah janji paham kan? 🤣 ). . Cili kering 20 tangkai,Continue reading “Resepi AYAM MASAK GARAM (Indian Food)”

Resepi – AYAM PENYET HOMEMADE

Teringin kan sekali sekala makan ayam penyet kat rumah? Fresh, dijamin kebersihan, boleh makan bertambah2, panas2 dan mengeratkan hubungan kekeluargaan. Sebenarnya tak susah tau nak buat ayam penyet ni. Jom kita cuba resepi ayam penyet mudah cepat dan sedap nih . . #AYAMPENYET HOMEMADE cara MEK . 2 cawan beras, masak nasi mcm biasa. AirContinue reading “Resepi – AYAM PENYET HOMEMADE”

Resepi Bubur Nasi / Rice Porridge

#riceporridge #buburnasi makanan org demam😝 . 1 small cup of basmathi rice. 1 litre of water Minced chicken / chicken fillet Ginger Chicken stock / cube chicken stock Black pepper Salt Cauliflower / Brocolli / Carrot . . Basuh secawan kecil beras, masak dengan air yang banyak, dalam masa 1 jam. Nasi dah hancur,masukkan isiContinue reading “Resepi Bubur Nasi / Rice Porridge”

Resepi Ayam Masak Kurma

Simple tapi sedap makan bertambah menjilat jari confirm husband makin sayangg#kurmaayam #ayammasakkurma . . Tumis bawang putih, bawang merah (cincang halus), halia (hiris kasar), satu sudu cili giling utk rasa pedas. Optional kalau tak suka pedas jangan bubuh . Dah garing, masukkan sepaket rempah kurma @adabi_consumer . Masukkan secawan air. Reneh sampai rempah naik bauContinue reading “Resepi Ayam Masak Kurma”

Resepi Mudah Ikan Tongkol Masak Lemak

Resepi ini untuk seekor ikan tongkol saiz sederhana. Seekor ikan tongkol yg dibersihkan dan siap dipotong, direbus dahulu dengan generous amount of asam keping. Proses ini adalah untuk menghilangkan bau hanyir ikan tongkol yang terkenal dengan ikan yang banyak darah. Lepas tu, toskan dan ketepikan. Amik ikannya saja. Air rebusan dan baki asam keping dalamContinue reading “Resepi Mudah Ikan Tongkol Masak Lemak”

Resepi Butter Milk Chicken Confirm Sedap!!

Bahan2: Ayam bahagian dada dipotong dadu kecil2 (besar duit syiling 20sen) Tepung goreng ayam 5 ulas bawang putih dicincang kasar 10 tangkai cili padi merah dan hijau. Campur kedua2 nya atau nak merah saja pun boleh. Hiris halus2 . Lebihkan jika suka pedas Satu tin susu cair Carnation Daun kari dua tiga tangkai.lg banyak lagiContinue reading “Resepi Butter Milk Chicken Confirm Sedap!!”

[Resepi] Kari Sotong (Squid Curry)

#karisotong #squidcurry ada dua versi..ada org guna rempah kari daging. Xda santan..utk versi ni, guna 4 sekawan utk menumis… lagi satu versi ada org guna rempah kari ikan, buh santan sikit..aku guna rempah kari ikan. Sbb versi ni, rasa Kari dia x heavy sgt mcm versi 1 tadi. Resepi Kari Sotong utk dua org makan:Continue reading “[Resepi] Kari Sotong (Squid Curry)”

Resepi Sambal Sotong

🌺SAMBAL SOTONG.7@8 EKOR sotong, disiang, dibasuh dn dipotong. Kalau nak masak sekor2 pun boleh kalau sotong kecil3 biji bawang merah4 ulas bawang putih10 tangkai cili kering diblend dengan seinci belacan sampai halusGaram, gula, perasaAir asam jawa satu mangkuk kecilBawang besar utk hiasan2 sudu sos ciliSeinci gula merah.Cara21.panaskan minyak utk menumis. Tumis bawang merah dan bawangContinue reading “Resepi Sambal Sotong”

Resepi Sagu Gula Melaka — Pemanis Mulut Paling Mudah!

🌺Sago/Sagu Gula Melaka — hidangan untuk 4 orang makan.Secawan saguDaun pandan 4 helaiGula melaka sekeping besarGula pasir satu cawanSusu cair dalam tin/boleh juga diganti susu kotak dutch lady full cream milk — sejukkan siap2Pewarna makanan jika perlu.Cara buat1. Rendam sagu dua tiga jam. Lepas tu masak dengan 3 cawan air dalam periuk sambil dikacau sehinggaContinue reading “Resepi Sagu Gula Melaka — Pemanis Mulut Paling Mudah!”

Resepi SPAGHETTI CHEESY & CREAMY CARBONARA Bujang Style

🌺SPAGHETTI Cheesy & CREAMY CARBONARA Bujang Style — WOW Sangat rasa dia macam meletup2 chilli chese dalam mulut. Tak caye cuba try. Browse gambar sampai habis. By: Cik Siti Hasmah . Bahan2: 1. Sepaket spaghetti san remo direbus terlebih dahulu dengan air mendidih yg dicampur sesenduk minyak masak dan dua sudu teh garam 2. SatuContinue reading “Resepi SPAGHETTI CHEESY & CREAMY CARBONARA Bujang Style”

Resepi Daging Masak Kicap Moden

🌺Daging Masak Kicap Menantu Kredit: siti hasmah. Setengah kilo daging lembu 5 biji bawang merah* 4 ulas bawang putih* 3 inci halia tua* Lada benggala Bawang besar dihiris bulat Cili giling 2 sudu besar Sos tiram 2 sudu Sos cili 2 sudu Kicap pekat manis 2 sudu Daun bawang Lada besar 2 tangkai dibelah 4Continue reading “Resepi Daging Masak Kicap Moden”

Resepi ROTI CANAI KARI SARDIN

🌺ROTI CANAI KARI SARDIN.1. Satu tin kecil sardin mackerel2. 3 ulas bawang putih di cincang3. 1 biji bawang besar holland dimayang halus4. 2 sudu besar rempah kari ikan babas5. 2 sudu besar perencah asam pedas adabi6. Air satu cawan7. Minyak untuk menumis, dan bahan perasa secukupnya.Cara masak:1. Tumis bawang putih dan bawang holland sampai naikContinue reading “Resepi ROTI CANAI KARI SARDIN”

Resepi Sambal Jawa Sedap Memikat Confirm Tambah Nasi

Bahan-bahan: -Kentang -tempe -pedal ayam -tauhu Gorengkan semua bahan diatas. -rendamkan suhun. -hiris bawang merah, bawang putih, sikit halia,cili besar merah dan hijau. -tumbuk sedikit ikan bilis. -tumiskan ikan bilis dan bahan2 yg dihiris. Kemudian masukkan garam dan sedikit gula. Masukkan suhun. Kacau2. Dan masukkan bahan yg dah digoreng tadi. Akhir sekali masukkan kicap. KacauContinue reading “Resepi Sambal Jawa Sedap Memikat Confirm Tambah Nasi”

Resepi SAMBAL TUMIS IKAN BILIS JERING RICE COOKER versi Bujang

🌺SAMBAL TUMIS IKAN BILIS JERING RICE COOKER versi Bujang.Petang3 ni dok buat experiment. Menjadi dak kalau masak sambal tumis pakai rice cooker? Macam mana rasa dia? Mana lebih sedap?.Lebih sedap: sambal tumis rice cookerLebih bersih: sambal tumis rice cooker jugak. Tak selerak dapur tak percik ke dinding2 dapur. Kemas. Sesuatu yg sis suka..Ada dak anak2Continue reading “Resepi SAMBAL TUMIS IKAN BILIS JERING RICE COOKER versi Bujang”

Nasi Ayam Hainan Bujang

🌺Nasi Ayam Hainan Bujang utk makan seorang . 1.Satu cup beras tanpa kanji Faiza Basmathi dibasuh bersih 2.masukkan 3 cup air rebusan ayam + halia atau kuah sup ayam rice cooker yang kita masak semalam 3. Masak dengan cara double boil. Macam kukus tapi dlm bekas tu ada air rebusan ayam td (rujuk gambar) .Continue reading “Nasi Ayam Hainan Bujang”

Resepi Sup Ayam Rice Cooker

🌺SUP AYAM RICE COOKER versi Bujang . Shuben cakap nak lagi sedap suruh amik kuah sup tu buat masak nasik. Aroma dia lagi menyerbak. . Best sup ni juicy and tender. Lembut sgt ayamnya. Tak kering ngn pejal sgt mcm masak atas dapur. . Sis makan ngn nasi kukus beras takda kanji basmathi, serve withContinue reading “Resepi Sup Ayam Rice Cooker”

Resepi – Kuih Ketayap Mudah dan Sedap

RESEPI KUIH KETAYAP Bahan-bahannya – 2 cawan tepung gandum 1 biji telor 2 sudu minyak masak @ minyak jagung Secubit garam 5 helai daun pandan (dikisar dgn air) Sedikit pewarna hijau Untuk inti kelapa – ½ biji Kelapa parut (ambil putih shj) 8sdb Gula merah 2sdb Gula pasir Secubit garam Sedikit air Sehelai daun pandanContinue reading “Resepi – Kuih Ketayap Mudah dan Sedap”

Resepi – Cucur Ikan Bilis Sedap

CUCUR IKAN BILIS untuk 3 orang makan Bahan2 3 cawan tepung gandum 1 sudu kecil soda bikarbonat Garam Serbuk lada hitam Chili flakes (saya bubuh yg lebihan makan dominos haritu kan ada dlm paket kecil kan, kalau xda pakai satu sudu besar cili kisar) Serbuk ikan bilis atau ikan bilis yg digoreng terlebih dahulu kemudianContinue reading “Resepi – Cucur Ikan Bilis Sedap”

Resepi – Mee Kari Kuah Pekat Chinese Style

MEE KARI CHINESE STYLE RECIPE Credit: ahmad shukri shukor . Bahan2 100grm cili kering – rebus dan kisar 3 biji bwh besar – kisar 3 ulas bwg putih – kisar 2 batang serai – diketuk 3 sudu besar serbuk kari ayam/daging 1/2 ekor ayam (potong kecil) 1 kotak kecil santan Tauhu apung Fish cake HiasanContinue reading “Resepi – Mee Kari Kuah Pekat Chinese Style”

Resepi – Tauhu Nugget Homemade Sedap

TAUHU NUGGET HOMEMADE Credit to: Zie Aries via mahn Bahan2 Sepaket daging kisar Ramly 5 paket Japanese Soft Tofu 2 ketul tauhu lembut juga dr jepun Serbuk lada hitam Serbuk lada putih Daun sup Daun bawang Cili merah 6-7 tangkai 3 biji bawang besar india 3 biji telur utk dikisar Sedikit garam 3 biji telurContinue reading “Resepi – Tauhu Nugget Homemade Sedap”

Resepi Karipap Inti Kentang

RESEPI KARIPAP INTI KENTANG – anggaran 100 biji karipap saiz medium Bahan2: 4biji kentang saiz besar (sebiji keledek sesat tu sbb nak habiskan stok) – dipotong dadu Isi ayam rebus, bahagian dada – carik2kan Segenggam ikan bilis 5 biji cili padi dihiris Daun kari 2 tangkai Bawang holland sebiji dipotong dadu 3 ulas bawang putihContinue reading “Resepi Karipap Inti Kentang”

Resepi – Sup Ayam + Kaki Ayam, Tauhu Goreng Telur & Sambal Kicap Umph

Resepi Sup Ayam + Kaki Ayam, Tauhu Goreng & Sambal Kicap Resepi paling mudah di alam semestaaaaaaaa! Bahan² sambal kicap Segenggam cili padi 5 ulas bawang putih Setengah biji lemon atau 2 biji limau nipis Kicap manis secukupnya Kicap pekat 1 sudu kecil Cara2 buat sambal kicap Sangai cili padi dan bawang putih atas kualiContinue reading “Resepi – Sup Ayam + Kaki Ayam, Tauhu Goreng Telur & Sambal Kicap Umph”

Resepi – Nasi Goreng Kampung Bujang

Resepi Nasi Goreng Kampung Bujang — untuk 2 orang makan Bahan2 10 biji cili padi* 2 biji bawang merah* Seulas bawang putih* Sedikit ikan bilis* Sosej yg telah digoreng dan dipotong kecil 1 mangkuk nasi putih Garam secukup rasa Minyak utk menumis Bahan bertanda * ditumbuk kasar Cara memasak 1. Panaskan sedikit minyak 2. TumiskanContinue reading “Resepi – Nasi Goreng Kampung Bujang”

Brunch Menu Ideas V1.

Menu Brunch untuk selamatkan sebuku roti yang akan expired besok. Tapi dua biji telur dah tak dpt diselamatkan sbb dah tembelang…so, takda scramble egg dlm menu kali ni tp kalau you ada telur, buat je lah. Bahan2 Sebuku roti gardenia Naturel Olive spread Sosej ramly beef or chicken Baked beans ayam brand Bahan2 utk airContinue reading “Brunch Menu Ideas V1.”

Resepi – Honey & Sugar Coated Cornflakes (Cornflakes Bermadu)

Resepi Honey & Sugar Coated Cornflakes (a.k.a cornflakes madu) — kredit to @Meez Siti. Resepi ni untuk 350 cups. Bahan2 Cornflakes Essential Waitrose satu kotak (500g) 250ml madu masakan (dalam 3@4 cawan) Sebuku mentega Buttercup (250g) Secawan gula perang atau gula pasir putih Kismis segenggam Rainbow sprinkles satu botol kecil Cara2 1. Cairkan sebuku buttercupContinue reading “Resepi – Honey & Sugar Coated Cornflakes (Cornflakes Bermadu)”

Resepi – Kari Ikan Tenggiri

Resepi KARI IKAN TENGGIRI bujang (kredit @meez siti) – untuk 2@3 orang makan Bahan2 2 ketul ikan tenggiri Serbuk kari 2 sudu besar cili giling Daun kari 3 biji bawang merah (sis takde bawang kecil aku bantai je bawang besar) 3 ulas bawang putih Santan Cili besar 2 biji (aku takda cili besar, cili padiContinue reading “Resepi – Kari Ikan Tenggiri”

Resepi – Ayam Masak Pedas Bujang

Resepi — Ayam Masak Pedas Bujang (abaikan pic tauhu kering tu sbb tu nak masak resepi lain td) — idea resepi asal drp kawan i nama faz. Tp sbb i tak cukup bahan, i alter je ikut apa yang ada Bahan² Ayam suku ekor (¼) Kentang sebiji dibelah 4 Nenas dipotong dadu (takyah banyak sehirisContinue reading “Resepi – Ayam Masak Pedas Bujang”

Resepi – Mee Siput bersama Sambal Tumis

MEE SIPUT. goreng mi siput secara deep fry Bahan2 sambal 5 biji bawang merah* 5 ulas bawang putih* Semangkuk cili kering yg telah dikisar Air asam jawa Gula merah Garam Gula Minyak untuk menumis. Cara masak 1. Panaskan minyak 2. Bahan bertanda * diblend. Tumis bahan blend 3. Masukkan cili kisar. Masak sehingga pecah minyakContinue reading “Resepi – Mee Siput bersama Sambal Tumis”

Resepi – Sandwich Telur Style Bujang

Sandwich Telur Bujang utk sebungkus kecil roti Massimo(4@5 orang makan) Semalam ada org tag i kat resepi sandwich ni ❤. Bangun pagi terus rasa nak buat. Tgk ada sebuku roti nak expired besok. Tapi Resepi ni sy olah ikut instinct dan citarasa sendiri yg sukakan pedas, masam, manis rasa yang seimbang. Check it out Bahan24Continue reading “Resepi – Sandwich Telur Style Bujang”

Resepi – Sambal Bujang Bebola Ikan dan Ayam

Resepi ni sis create sebab sis teringat kenangan lampau masa sis belajar kat terengganu dulu. Student al maklum tak banyak duit, kalau makan tghri, sis ambil nasi putih dgn sambal fishball sebab murah. Makcik tu kira rm1.50 je utk 3 ketul fishball dan nasi. Kalau amik ayam, rm4. So jimat banyak. Ini makanan yang bantuContinue reading “Resepi – Sambal Bujang Bebola Ikan dan Ayam”

Resepi – Cendawan Goreng Tiram

Disebabkan semalam lepas bergayut sampai lewat malam, dan lepastu online fb tah apa dibuatnya, tido lambat, jd pagi td sis tak bangun sahur…so tak puasa..jd tghri ni kita masak apa yg ada dalm peti ais..habiskan stok lama2..supaya xlayu dan reput mcm tu je Jadi sis nak kongsi resepi CENDAWAN GORENG MASAK TIRAM. Bahan2Basically kena adaContinue reading “Resepi – Cendawan Goreng Tiram”

Resepi – Nasi Goreng Bujang

Nasi Goreng Bujang utk seorang makan Bahan2 Secawan nasi putih Cili kering 5 tangkai* Bawang putih seulas* Bawang merah seulas* Ikan bilis dlm 5 ekor* Minyak masak Sebiji telur (dibasuh) Garam/perasa Timun utk ulam Isi ayam/sotong – optional Sayur campur – optional Cara2 Tumbuk bahan bertanda * Panaskan 2 sudu minyak masak. Tumis bahan tumbuk.Continue reading “Resepi – Nasi Goreng Bujang”

Resepi — Kacang Buncis Goreng

Kacang buncis goreng utk 2-3 orang makan Bahan2 Kacang buncis seikat dalam 10-15 batang Baby carrot 5 biji, kalau pakai carrot biasa amik sekerat je cukup Tauhu goreng sebiji Bawang merah sebiji Bawang putih seulas 5 biji Cili padi dibelah dua Sos ikan satu sudu besar Serbuk perasa maggi secukupnya Air secukupnya Cara2 Tumis bawangContinue reading “Resepi — Kacang Buncis Goreng”

Resepi – Ayam Masak Kicap Berempah

AYAM MASAK KICAP BEREMPAH . BAHAN-BAHAN: isi ayam digoreng,jangan garing sangat(ketepikan. 2 biji bawang besar* 3 ulas bawang putih* 2 inci halia* jintan manis* jintan putih* Rempah 4 sekawan(kayu manis,buah pelaga,bunga cengkih,bunga lawang) air asam jawa kicap manis/kicap pekat sos tiram . . CARA PENYEDIAANYA: tumis bahan bertanda*.bahan ni ditumbuk/blend ya.dah agak garing dan naikContinue reading “Resepi – Ayam Masak Kicap Berempah”

Resepi – Ayam Goreng Kunyit

AYAM GORENG KUNYIT SEDAP . Ayam dipotong kecik2 dan gaul dengan serbuk kunyit, serbuk kari, serbuk cili, tepung jagung, garam, lada hitam kasar dan gula Make sure dia pekat macam ni. jangan campur air. Biar air dari ayam tu sendiri yg bagi lekat…biarkan dalam 15-30min. Minyak jangan banyak sangat..letak ayam sikit2 dalam 5-7 ketul padaContinue reading “Resepi – Ayam Goreng Kunyit”

Resepi – Ayam Masak Merah Kenduri

AYAM MASAK MERAH KENDURI . BAHAN-BAHAN: 1 ekor ayam – potong kecil dan basuh bersih (Garam, kunyit dan goreng – jangan garing sangat.) 3 biji bawang besar (size besar tau)* 4-5 ulas bawang putih* 1 1/2 inci halia* (Blend semua bahan bertanda *) 3-4 senduk cili kisar 5 sudu besar sos cili 2 biji tomatoContinue reading “Resepi – Ayam Masak Merah Kenduri”

Resepi – Ayam Panggang Ala Kenny Roggerz

AYAM ALA KENNY ROGERS! . BAHAN-BAHAN: Bawang besar 2 biji Bawang putih 4 ulas Minyak zaitun Halia Perasa Maggi Sos black pepper Sos tiram Lada hitam Madu Sedikit air . . CARA MASAK: Blend semua barang di atas dan lumur pada ayam, bakar dalam suhu 200, masa dalam 1 setengah jam, tambahan lepas masak tuContinue reading “Resepi – Ayam Panggang Ala Kenny Roggerz”

Resepi – Ayam Masak Phad Phed Kai Original Thailand

PHAD PHED KAI ORI THAILAND . BAHAN RENCAH: 3 batang serai Sedikit lengkuas Sedikit halia 6 ulas bawang putih 2 ulas bawang merah Cili api ikus uka – bergantung nak pedas mana Sedikit cili kering Belacan . BAHAN LAIN: . 1/2 ekor ayam – potong kecil 4-5 tangkai kacang panjang – potong pendek Terung pipitContinue reading “Resepi – Ayam Masak Phad Phed Kai Original Thailand”

Resepi – Ayam Masak Lada Hitam

AYAM MASAK LADA HITAM . BAHAN-BAHAN: 5 ketul ayam 6 ulas bawang merah – ditumbuk 2 ulas bawang putih – ditumbuk 1 inci halia – dihiris 1 sudu kecil lada hitam 2 sudu besar sos tiram 4 sudu besar kicap manis beberapa biji cili padi – jika suka 1/2 cawan air 1 sudu kecil tepungContinue reading “Resepi – Ayam Masak Lada Hitam”