Nasi Ayam Hainan Bujang

🌺Nasi Ayam Hainan Bujang utk makan seorang . 1.Satu cup beras tanpa kanji Faiza Basmathi dibasuh bersih 2.masukkan 3 cup air rebusan ayam + halia atau kuah sup ayam rice cooker yang kita masak semalam 3. Masak dengan cara double boil. Macam kukus tapi dlm bekas tu ada air rebusan ayam td (rujuk gambar) .... Continue Reading →

Advertisements

Resepi Sup Ayam Rice Cooker

🌺SUP AYAM RICE COOKER versi Bujang . Shuben cakap nak lagi sedap suruh amik kuah sup tu buat masak nasik. Aroma dia lagi menyerbak. . Best sup ni juicy and tender. Lembut sgt ayamnya. Tak kering ngn pejal sgt mcm masak atas dapur. . Sis makan ngn nasi kukus beras takda kanji basmathi, serve with... Continue Reading →

Resepi – Kuih Ketayap Mudah dan Sedap

RESEPI KUIH KETAYAP Bahan-bahannya - 2 cawan tepung gandum 1 biji telor 2 sudu minyak masak @ minyak jagung Secubit garam 5 helai daun pandan (dikisar dgn air) Sedikit pewarna hijau Untuk inti kelapa - Β½ biji Kelapa parut (ambil putih shj) 8sdb Gula merah 2sdb Gula pasir Secubit garam Sedikit air Sehelai daun pandan... Continue Reading →

Resepi – Cucur Ikan Bilis Sedap

CUCUR IKAN BILIS untuk 3 orang makan Bahan2 3 cawan tepung gandum 1 sudu kecil soda bikarbonat Garam Serbuk lada hitam Chili flakes (saya bubuh yg lebihan makan dominos haritu kan ada dlm paket kecil kan, kalau xda pakai satu sudu besar cili kisar) Serbuk ikan bilis atau ikan bilis yg digoreng terlebih dahulu kemudian... Continue Reading →

Resepi – Tauhu Nugget Homemade Sedap

TAUHU NUGGET HOMEMADE Credit to: Zie Aries via mahn Bahan2 Sepaket daging kisar Ramly 5 paket Japanese Soft Tofu 2 ketul tauhu lembut juga dr jepun Serbuk lada hitam Serbuk lada putih Daun sup Daun bawang Cili merah 6-7 tangkai 3 biji bawang besar india 3 biji telur utk dikisar Sedikit garam 3 biji telur... Continue Reading →

Resepi Karipap Inti Kentang

RESEPI KARIPAP INTI KENTANG - anggaran 100 biji karipap saiz medium Bahan2: 4biji kentang saiz besar (sebiji keledek sesat tu sbb nak habiskan stok) - dipotong dadu Isi ayam rebus, bahagian dada - carik2kan Segenggam ikan bilis 5 biji cili padi dihiris Daun kari 2 tangkai Bawang holland sebiji dipotong dadu 3 ulas bawang putih... Continue Reading →

Resepi – Nasi Goreng Kampung Bujang

Resepi Nasi Goreng Kampung Bujang -- untuk 2 orang makan Bahan2 10 biji cili padi* 2 biji bawang merah* Seulas bawang putih* Sedikit ikan bilis* Sosej yg telah digoreng dan dipotong kecil 1 mangkuk nasi putih Garam secukup rasa Minyak utk menumis Bahan bertanda * ditumbuk kasar Cara memasak 1. Panaskan sedikit minyak 2. Tumiskan... Continue Reading →

Brunch Menu Ideas V1.

Menu Brunch untuk selamatkan sebuku roti yang akan expired besok. Tapi dua biji telur dah tak dpt diselamatkan sbb dah tembelang...so, takda scramble egg dlm menu kali ni tp kalau you ada telur, buat je lah. Bahan2 Sebuku roti gardenia Naturel Olive spread Sosej ramly beef or chicken Baked beans ayam brand Bahan2 utk air... Continue Reading →

Resepi – Kari Ikan Tenggiri

Resepi KARI IKAN TENGGIRI bujang (kredit @meez siti) - untuk 2@3 orang makan Bahan2 2 ketul ikan tenggiri Serbuk kari 2 sudu besar cili giling Daun kari 3 biji bawang merah (sis takde bawang kecil aku bantai je bawang besar) 3 ulas bawang putih Santan Cili besar 2 biji (aku takda cili besar, cili padi... Continue Reading →

Resepi – Ayam Masak Pedas Bujang

Resepi -- Ayam Masak Pedas Bujang (abaikan pic tauhu kering tu sbb tu nak masak resepi lain td) -- idea resepi asal drp kawan i nama faz. Tp sbb i tak cukup bahan, i alter je ikut apa yang ada BahanΒ² Ayam suku ekor (ΒΌ) Kentang sebiji dibelah 4 Nenas dipotong dadu (takyah banyak sehiris... Continue Reading →

Resepi – Mee Siput bersama Sambal Tumis

MEE SIPUT. goreng mi siput secara deep fry Bahan2 sambal 5 biji bawang merah* 5 ulas bawang putih* Semangkuk cili kering yg telah dikisar Air asam jawa Gula merah Garam Gula Minyak untuk menumis. Cara masak 1. Panaskan minyak 2. Bahan bertanda * diblend. Tumis bahan blend 3. Masukkan cili kisar. Masak sehingga pecah minyak... Continue Reading →

Resepi – Sandwich Telur Style Bujang

Sandwich Telur Bujang utk sebungkus kecil roti Massimo(4@5 orang makan)Semalam ada org tag i kat resepi sandwich ni ❀. Bangun pagi terus rasa nak buat. Tgk ada sebuku roti nak expired besok. Tapi Resepi ni sy olah ikut instinct dan citarasa sendiri yg sukakan pedas, masam, manis rasa yang seimbang. Check it outBahan24 biji telur... Continue Reading →

Resepi – Sambal Bujang Bebola Ikan dan Ayam

Resepi ni sis create sebab sis teringat kenangan lampau masa sis belajar kat terengganu dulu. Student al maklum tak banyak duit, kalau makan tghri, sis ambil nasi putih dgn sambal fishball sebab murah. Makcik tu kira rm1.50 je utk 3 ketul fishball dan nasi. Kalau amik ayam, rm4. So jimat banyak. Ini makanan yang bantu... Continue Reading →

Resepi – Cendawan Goreng Tiram

Disebabkan semalam lepas bergayut sampai lewat malam, dan lepastu online fb tah apa dibuatnya, tido lambat, jd pagi td sis tak bangun sahur...so tak puasa..jd tghri ni kita masak apa yg ada dalm peti ais..habiskan stok lama2..supaya xlayu dan reput mcm tu jeJadi sis nak kongsi resepi CENDAWAN GORENG MASAK TIRAM.Bahan2Basically kena ada cendawanSayur2 campur... Continue Reading →

Resepi – Nasi Goreng Bujang

Nasi Goreng Bujang utk seorang makan Bahan2 Secawan nasi putih Cili kering 5 tangkai* Bawang putih seulas* Bawang merah seulas* Ikan bilis dlm 5 ekor* Minyak masak Sebiji telur (dibasuh) Garam/perasa Timun utk ulam Isi ayam/sotong - optional Sayur campur - optional Cara2 Tumbuk bahan bertanda * Panaskan 2 sudu minyak masak. Tumis bahan tumbuk.... Continue Reading →

Resepi — Kacang Buncis Goreng

Kacang buncis goreng utk 2-3 orang makan Bahan2 Kacang buncis seikat dalam 10-15 batang Baby carrot 5 biji, kalau pakai carrot biasa amik sekerat je cukup Tauhu goreng sebiji Bawang merah sebiji Bawang putih seulas 5 biji Cili padi dibelah dua Sos ikan satu sudu besar Serbuk perasa maggi secukupnya Air secukupnya Cara2 Tumis bawang... Continue Reading →

Resepi – Ayam Masak Kicap Berempah

AYAM MASAK KICAP BEREMPAH . BAHAN-BAHAN: isi ayam digoreng,jangan garing sangat(ketepikan. 2 biji bawang besar* 3 ulas bawang putih* 2 inci halia* jintan manis* jintan putih* Rempah 4 sekawan(kayu manis,buah pelaga,bunga cengkih,bunga lawang) air asam jawa kicap manis/kicap pekat sos tiram . . CARA PENYEDIAANYA: tumis bahan bertanda*.bahan ni ditumbuk/blend ya.dah agak garing dan naik... Continue Reading →

Resepi – Ayam Goreng Kunyit

AYAM GORENG KUNYIT SEDAP . Ayam dipotong kecik2 dan gaul dengan serbuk kunyit, serbuk kari, serbuk cili, tepung jagung, garam, lada hitam kasar dan gula Make sure dia pekat macam ni. jangan campur air. Biar air dari ayam tu sendiri yg bagi lekat...biarkan dalam 15-30min. Minyak jangan banyak sangat..letak ayam sikit2 dalam 5-7 ketul pada... Continue Reading →

Resepi – Ayam Masak Merah Kenduri

AYAM MASAK MERAH KENDURI . BAHAN-BAHAN: 1 ekor ayam - potong kecil dan basuh bersih (Garam, kunyit dan goreng - jangan garing sangat.) 3 biji bawang besar (size besar tau)* 4-5 ulas bawang putih* 1 1/2 inci halia* (Blend semua bahan bertanda *) 3-4 senduk cili kisar 5 sudu besar sos cili 2 biji tomato... Continue Reading →

Resepi – Ayam Masak Lada Hitam

AYAM MASAK LADA HITAM . BAHAN-BAHAN: 5 ketul ayam 6 ulas bawang merah – ditumbuk 2 ulas bawang putih – ditumbuk 1 inci halia – dihiris 1 sudu kecil lada hitam 2 sudu besar sos tiram 4 sudu besar kicap manis beberapa biji cili padi – jika suka 1/2 cawan air 1 sudu kecil tepung... Continue Reading →

Resepi – Ayam Masak Kicap Pedas Daun Kari

AYAM MASAK KICAP PEDAS DAUN KARI . BAHAN-BAHAN: Kayu manis Bunga lawang Buah pelaga Cili kering blender Bwg beso (hiris) Bwg Putih (hiris) Halia (hiris memanjang) Cili padi hijau/merah (belah dua) Daun kari Air Asam jawa Kicap Air ckit utk kuah Garam (jika perlu SBB dh ada kicap kn.. aji/gula Bawang besar (hiris bulat) .... Continue Reading →

Resepi – Ayam Masak Kam Heong

AYAM KAM HEONG . Bahan-bahan : 1 Ekor ayam dipotong 18. 2 ulas bwang besar (sbiji didadu n sbiji lg potong kasar). 4 ulas bwang putih (ketuk). 6 cili merah (belah 2) jika nak pedas lebihkan cili. 7 cili kmpung (belah 2) jika nak pedas lebihkan cili. 20 helai daun kari. 2 sb sos cili.... Continue Reading →

Resepi – Ayam Masak Phat Phet

AYAM PHAT PHET . Bahan A (Kisar): 5 biji cili padi 2 hiris halia kunyit hidup 1 atau 2 batang serai 5 ulas bawang putih 1 biji bawang besar . Bahan B: 3 keping ayam mentah dipotong dadu 1 batang serai 1 asam keping 4 helai daun limau purut Sedikit Garam dan Gula, secubit ajinomoto... Continue Reading →

Resepi – Ayam Goreng Crispy

AYAM GORENG MUDAH Bahan-bahan: 1sdt lada hitam yg d tumbuk kasar 1labu bwg putih tumbuk kasar 1 sdt serbuk cili,garam,serbuk perasa ayam maggi ataupun knorr, tepung beras dan air... kacau sebati kemudian bole la goreng. *tepung beras dan air jgn bnyk sgt, cukup sekadar menyaluti ayam jer *nak perap dulu pun boleh kredit: effadila misran... Continue Reading →

Resepi – Ayam Masak Thai

AYAM MASAK THAI . Bahan A: 10 ketul bahagian ayam digoreng 1 biji bawang besar/holland (potong bulat) 2 batang serai dititik Daun limau purut Garam secukupnya 2 sudu sos tiram 2 sudu sos cili Sedikit air Minyak . Bahan B: (bahan kisar) 3 ulas bawang merah 5 ulas bawang putih 5 biji cili merah 3... Continue Reading →

Tips Dapatkan Telur Dadar Gebu

Tips nak dapatkan telur dadar gebu macam kedai tomyam Pukul sebiji atau dua biji telur guna garfu sehingga kembang atau pukul selama 10min Sambil-sambil tu panaskan minyak Selagi minyak tak panas, jangan masukkan telur Dah nampak macam kuali berasap tu makna minyak dah panas lah, so boleh masukkan telur tadi. masa tuang telur tu jangan... Continue Reading →

[Resepi] Ayam Masak Hitam

Ayam Masak Hitam Bahan2: Setengah ekor ayam 10 tangkai cili kering 3 ulas bawang putih 3 ulas bawang merah Seinci halia Sebiji tomato potong enam utk hiasan Sebiji bawang holland hiris utk hiasan Daun bawang atau daun ketumbar dihiris juga utk hiasan Sedikit serbuk kunyit utk menggoreng ayam Kicap manis secukup rasa Rempah 4 sekawan... Continue Reading →

[Resepi] Kek Milo Sedap

Resepi Kek Milo Sedap Bahan-bahan kek: 1 cawan serbuk Milo 1 cawan gula ΒΎ cawan susu pekat manis 1 cawan minyak jagung @ myk masak 1 cawan air panas 2 cawan tepung naik sendiri 3 biji telur 1 sudu kecil esen vanilla P/s: sila gunakan cawan yg sama utk semua sukatan Cara buat kek: 1.... Continue Reading →

[Resepi] Gulai Darat Ayam

RESEPI GULAI DARAT AYAM Bahan-bahan: 500g ayam dipotong kecil dan dibersihkan 1biji bwg besar merah* 2 ulas bawang putih* 3cm halia* 1 btg serai* 3cm lengkuas* Bahan2 bertanda * ni dikisar halus 1 sudu cili giling. Sedikit serbuk kunyit 2 keping asam keping Garam secukupnya 2cm gula melaka Serbuk perasa atau gula Secawan santan pekat... Continue Reading →

[Resepi] Ayam Masak Lemak Cili Api

Ayam Masak Lemak cili Api Bahan bahan: Ayam Β½kg Santan Cili api Serai Asan keping Kentang Bawang putih Bawang merah Garam dan perasa secukup rasa 1. Blend atau tumbuk 3 ulas bawang merah, 5 ulas bawang putih, 5 biji cili padi hijau dan 3 biji cili padi merah bersama satu sudu kecil serbuk kunyit atau... Continue Reading →

[Resepi] Homemade Chicken Finger Nugget with Carrots

Sedappp gile.... kalah ayamas..πŸ˜‚πŸ˜‚πŸ˜‚ buat sendri frozen lagiii πŸ‘πŸ‘πŸ‘πŸ‘πŸ‘ #naget corrot&ayam #sesuaiuntukdiet #jimatpitihwatsendiri Bahan2 Isi ayam (byk lg sedap) Carrot(byk pon boleh) Roti gardiner 4kepng ataw lebih Bawang putih(2 @ 3ulas) Telur 1 ataw 2bji (ikut adunan) Garam(cukup rasa) Perasa sikit Lada sulah sikit Cara- cara πŸ‘‰πŸ‘‰#blend semua klau xguna blend kering kena tmbh air... Continue Reading →

[Resepi] Resepi Cheesy Corndog Khairulaming Rasapop

Cheezy Corndog untuk hujung minggu korang 😍😍. Bahan-bahan: 3 sosej yang direbus 6 keping keju Lidi secukupnya 2cawan tepung gandum 2 biji telur Garam and lada hitam 1 sudu tepung penaik 1 1/2 cawan susu segar (fresh milk) Simple je kan?! Yummy! SELAMAT MENCUBA! Sumber khairulaming

[Food] Thai Food Festival, TESCO Nilai

Ladies Archery, Bandar Seri Putra it held at shoplot. level 1. suitable for beginner. 2 hours class, continued by little tounament, and ended by giving certs to participants. my rate to this place is 3.0/5.0 Coffee Caramel McDonalds - ice cream session new product from Mcdonalds. the taste is good. the coffee taste is so... Continue Reading →

Resepi Donut Kentang Gebu

Bahan-bahan 1 kg tepung gandum 3 biji ubi kentang(di rebus dan di lenyek) 3 sudu besar marjerin 1 bungkus Mauripan 3 sudu besar gula 1 cawan air suam Air secukupnya Cara2 satukan air suam..mauripan dan gula.. ( biar smpai kembang) Dlm bekas lain lenyek ubi dan marjerin.. masukkan tepung gaul sebati..dah kembang mauripan terus masuk... Continue Reading →

WordPress.com.

Up ↑