Resepi – Mee Siput bersama Sambal Tumis

MEE SIPUT.

goreng mi siput secara deep fry

Bahan2 sambal
5 biji bawang merah*
5 ulas bawang putih*
Semangkuk cili kering yg telah dikisar
Air asam jawa
Gula merah
Garam
Gula
Minyak untuk menumis.

Cara masak
1. Panaskan minyak

2. Bahan bertanda * diblend. Tumis bahan blend

3. Masukkan cili kisar. Masak sehingga pecah minyak dgn api sederhana.

4. Masukkan air asam jawa

5. Masukkan gula merah, garam

6. Masak sampai kuah pekat dan rasa semua cukup. Siap dihidang bersama mee siput tadi

Cara makan,
Ambil sekeping mi siput, pecah2kan dan cicah dengan sambal tumis tadi.

Selamat mencuba

Kredit resepi: laila

Jangan lupa share #masakansimpleorangbujang

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

WordPress.com.

Up ↑

%d bloggers like this: