Tips Beli Emas Elak Ditipu Peniaga

Perkongsian asal daripada Anis Arianti Ariffin

AYTI Jewels

I was at Tesco Mergong Alor Setar Just now, never been there for so long…. but Today Is my Eldest Daughter 21st birthday and would like to make a surprise party for her….. Ive asked few friends… where to get a quick party stuff…. so they told me at tesco mergong has one ballon shop and sells party stuff….. so I’ve ordered some balloons and while waiting….. i went up to go to Mr DIY on the first floor just to browse if i can buy any add ons for that party……

So i went up and saw this Goldsmith shop belongs to Malay offering a gold price as low as 151/gram! So im kind of WOW! That is such a good bargain and lets go and see what they have…… Knowing who have a very strong goldsmith background…… If the price reasonable…. i want to buy … and im looking for not really specific but look alike pun tak apa this one design and they have it so im interested……

I told my other half…… If its good deal like what i saw…. i nak beli…. and he said ok! So now jadi cerita …. Mr DIY shop dah ntah kemana…… The shop was full with malay people… so im glad to see that melayu support melayu……. this one sales girl… pleased me and ask me to sit however there is no chair sebab mmg org ramai…. and i specific ask her to calculate to me one bracelet … mmg mencari that similar design… and kalau emas harga rm151/gram mmg sgt murah…

tapi saya ada trigger ada benda yg tak kena dengan kedai ni…. tapi saya rasa selamat nak beli sebab saya tahu calculation and selok belok bisnes emas ni sebab saya dibesarkan dalam keluarga bisnes kedai emas…… berat rantai tangan Love gantung is 21gm, so kalau harga yg patut keluar dari sales person should be not more than rm4000 pada saya kalau dia nak buka harga….. tapi saya diberitahu… harga RM4200++, dari situ… saya tanya berapa harga emas… tulis kat sini Rm151, dia ckp Rm151 tu utk ahli… kalau bukan ahli Rm154, ok fine…. saya tanya…. mcm mana nak jadi ahli…. kak bayar rm30 kak dah jadi ahli… so ok! fine…

if the bracelet i want to buy is 21gm…. rm30 bayar pun still murah sebab its will reflect my gold price cuma rm1.40/gm rather than i pay rm3 per gram more….betul tak? so kalau 21gm x rm154 = RM3234 harga emas tak termasuk upah…. and she charge me upah RM780, spontanious saya ckp… upah tu tak masuk akal 😅, so saya minta dia revised harga kali kedua… dan di tag rantai tangan tu…. ada perkataan *WS* which dalam term kedai emas…. ianya adalah workmanship…. jadi saya ckp pada salesperson tu…. upah kat tag ni cuma Rm380, kenapa amik tinggi sangat? Then dia dah tak terucap dan kawan atau siapa yg sebelah SA yg layan saya tu…. masuk campur dalam conversation saya…. dan dari situ…. keadaan dah agak mcm ermmmmm……

The next person yg involve sebagai supervisor/owner maybe…. dia kata… “undang undang mana yg ckp WS tu tanda harga upah dan kalau saya nak letak harga upah dan nak jual harga sejuta pun barang tu , itu hal saya” i was ???@@@????!!!!

What is this?! Why are you raising your voice and feeling not satisfied? Is it because ada client kat tepi keliling kelalang u takut saya influence ke…? sorry… i’m just a walk in customer attracted with ur displayed offer price so cheap and if its genuine… definitely i will buy coz its a good bargain… its cheaper than supplier price as i know… and if i calculate…. it turn up to a figure yg pada sama masih lagi reasonable dan murah… saya tetap akan beli sebab i loves to buy gold….. Keadaan dah jadi agak tegang….

saya ckp “sombongnya awak” , she replied me…but still i’m interested sebab i Don’t care perangai ko…. kalau murah memang aku beli… so i am not giving up yet… i spoke the the original girl who served me and ask her… if u can give me more discount…. walaupun pada waktu tu… saya sebenarnya tak tahu apa yg saya tgh buat…. 🤣🤣🤣🤣 still tak berputus asa rasa nak beli.. maybe sebab saya belum sediakan hadiah harijadi yg ke21 utk anak dara saya hari ni…..

unfortunately…… not the girl yg serve saya tu jawab, the supervisor/boss tu jawab….”Kalau takat nak survey, tak payah tanya harga lah!” OMG!!!!!!!!!! gile ke dia ni? Salahkah kalau saya tanya price? is it sebab benda tu kat dalam showcase ko… aku tengok kat luar je bermakna aku nak survey…….

HELLO!!!!! In whatever situation, you cannot be rude to ur customer tau…. cemana pun customer you patut dilayan equally… and be treated well…. regardless dia beli ke tak….mentang mentang aku pakai tshirt bodoh je n slipper, dan mmg nampak tak bertujuan nak beli….. ko ingat aku tak blh beli ke? Ya allah dik…… u really challenge me……

And i have to raised my voice because u are looking down towards me…. Well… u jual barang riban riban k…… i know ur business…. tapi nampak gayanya u memaksa saya untuk tulis write up yg panjang supaya tak semua melayu blh kena tipu dengan ko!

Ko marah aku, ko melenting sebab aku tahu pasal ko punya strategy menipu org melayu???? ko dah tipu melayu lain.. tu ko punya hal lah… tapi kalau dengan aku…. ko tak yah la menipu lebih….. yet ko seolah nak halau aku keluar sebab ko takut ke aku bgtahu kat custor ko yg cara ko kira tu mmg menipu?? eh…. tu ko punya hal la… since ko rasa mcm ko dah terjerat…… ko nak bingit kenapa…. aku cuma tanya…. blh tak kurang lagi???? itu je pun…. tak ada pulak aku ckp… ko menipu ke apa…..rantai tangan gantung tu upahnya dalam 120 shj… dan ko caj aku 700, so pada aku… kalau ko kira upah 180 pun.. dengan harga emas tak masuk akal ko yg 151 tu, masih la masuk akal aku nak beli…. tapi kalau harga emas ko 151, dan upah ko 700 tak nak bg kurang dah…. mmg pada aku ko menipu ramai melayu and since ko snobbish sgt dengan aku… aku nak viralkan bahawa kedai ko ni menipu org melayu display harga emas murah… tapi amik upah tinggi…..

Well…. kat sini… saya urge semua melayu… amik tahu formula kira nak beli barang emas ni yer….. formulanya adalah

Berat barang X Harga emas yg ditawarkan + Harga Upah = Harga Barang

Tips:
1-Selalu harga emas mmg tetap… tapi variable nya ada harga upah…

2-Bisnes emas ni tak untung banyak pada harga emas tapi keuntungan blh diadjust pda kadar upah

3- Average harga upah setiap barang kemas adalah rm5-15 pergram bergantung pda design
Cth: Kalau Oraitalia HaBib jewel, Harga average upah adalah 20-30 per gram in average jadi kalau habib bagi diskaun rm10, basically total harga barang kalau u all divide by weight u should get in average about Rm195-210 per gram consider Ok

And untuk local design, average upah adalah rm5-12 shj per gram.. jadi kalau harga ditawarkan bila uall divide dengan weight tu perbezaan nya adalah in between average tu… consider kedai itu reasonable….

So saya kat sini… nak kongsi ngan uolls… yg berada sekitar kedah perlis…. jgn tertipu dengan harga display yg ditawarkan oleh kedai AYTI JEWELS ni adalah tricky….

make sure u all tahu berapa harga upah dia ambil dan bahagikanlah harga upah tu dengan berat barang…. kalau upahnya adalah average saya ckp kat atas… u all proceed beli … tapi kalau lepas u all bahagi mcm kes saya…. upah dah jadi rm40/gram…. jadi tawaran emas rm151 tu tidaklah murah…. baiklah pergi ke kedai yg berjenama yg kononnya u all rasa mahal tu…. dan nak save duit tapi akhirnya u all dah bayar harga yg tak sepatutnya akibat dari teruja dengan harga Pameran yg ditawarkan…..

PENGIRAAN PEMBELIAN EMAS

KATEGORI KEDAI SELAMAT YG LAYAK DIKIRA HARGA PATUT

– Menjual emas tiada upah ✅
kedai yg menawarkan harga semasa tapi tidak mengenakan upah adalah dikira kedai harga patut
Cth: harga semasa skrg… Rm183/gm
berat seutas rantai tangan 10gm X Rm183= Rm1830 *anda blh beli , tak murah sgt tapi murah sebab tiada upah… harga patut dalam keadaan ekonomi skrg .

-Menjual emas diskaun rm10/gm dan mengenakan upah purata 10-12 ringgit per/gm ✅

CTH: Harga emas Ditawarkan Rm173, harga semasa RM183
kedai A -berat seutas rantai tangan 10gm x Rm173 + Upah rm100 = 1830 ✅
Kedai B – 10gm X rm173 + upah rm50 = Rm1780 ✅😇 murah (average price per gram Rm178 which is < Rm183 (harga semasa) so kedai mcm ni di klasifikasikan sebagai kedai yg jual murah

– Menjual emas Rm151, harga semasa rm183
kedai A- berat 10gm x rm151 + 700 upah = Rm2210 😅❌❌❌❌❌❌ (AYTI JEWEL Tesco Mergong Alor setar)

Kedai B- berat 10gm x Rm151 + 200 upah = Rm1710 ✅ harga masuk akal…. sebab average harga emas + upah sepatutnya dlm lingkungan rm193 per gm maxima ….jadi kedai B menawarkan harga purata per gram rm171/gm anda blh klasifikasikan kedai tersebut murah….. manakala AYTI Jewel menawarkan harga purata Rm221/gm itu sgt Melampau!

Well enough said…. khas buat pemilik kedai … anda sgt Rude Dengan customer…. Saya tak pegang pun brg anda dan saya melihat dari luar shj…. dam mmg saya tahu WS di label stand for workmanship(upah) tak perlu nak ckp sombong “kalau saya nak jual brg saya harga sejuta pun saya tak salah….. “ kita ada Kpdnkk….. saya tak suka melayu tIpu melayu utk mengaut keuntungan lebih… status saya hari ini sekadar nak bg knowledge kepada semua peminat brg kemas…… cara macam mana u nak justify setiap kedai emas itu murah atau mahal…..at least ada guideline mcm mana nak beli dan rasa yakin beli emas dimana mana kedai pun…..

Carilah kedai yg layan anda dengan baik dan hargailah duit anda dan peliharalah hak anda sebagai pengguna.

#isharebecauseicare
#dontbuyfeomthissnobbishshop
#aytijewelsfakepromo
#tipumelayu
#tescomergongalorsetar
#customerhaverights
#kpdnkkwatch

Advertisements

5 thoughts on “Tips Beli Emas Elak Ditipu Peniaga

Add yours

  1. Propecia Generique En France Kamagra Pas Cher 100 Mg [url=http://aquedan.com]sertraline of shore[/url] Keflex And Sore Throat Generic Stendra Best Website Overseas Zovirax No Prescription Canada [url=http://drugsor.com]levitra pills for sale[/url] Isotretinoin Order Internet No Physician Approval

    Like

  2. Amoxicillin Trihydrate 500mg Il Cialis Fa Male [url=http://achetercialisfr.com]acheter cialis pharmacie ligne[/url] Cephalexin Prescription Drug Preis Cialis 20 Mg 12 Get Online Levitra Prescription Buy Nexium Online No Prescription Propecia Wann Wirkt Es Acheter Cytotec En Pharmacie [url=http://levitab.com]levitra samples overnight[/url] Doxycycline 20mg Pilule Viagra Unite [url=http://cialtadalaf.com]generic cialis overnight delivery[/url] Doryx Shop Mastercard Indianapolis Buy Dexamethasone Online Active Ingredient In Maxalt [url=http://cheapviapill.com]online pharmacy[/url] Buy Kamagra Oral Jelly China Cialis Precio Oficial Priligy Generika (Dapoxetine) 60mg [url=http://getpharmacyonline.com]order cialis online[/url] Levitra Generika Bayer Malegra Dxt Review [url=http://crdrugs.com]cialis 5 mg[/url] Cialis Sans Ordonance Amoxicillin 500 Mg Capsule

    Like

  3. Effexor Xr Discount Card [url=http://orderciali.com]cialis 5 mg best price usa[/url] Baclofene Commander Viagra Quel Cas Cialis Pillole Where Can I Buy Dutasteride Quick Shipping Nombre Generico Viagra Order Cost Of Propecia [url=http://kamagorder.com][/url] Levitra Apotheke Preise Propecia Covered By Insurance Hair Transplant Cialis Vendita In Contrassegno

    Like

  4. Buy Flagyl No Prescription Costo Cialis [url=http://buyciali.com]canadian pharmacy cialis 20mg[/url] Zithromax Bronchitis Dosage Nitrofurantoin Lipitor [url=http://ordercheapvia.com]generic viagra[/url] Cialis 5 Mg Daily Success Want To Buy Fluoxetine Panic Attacks Que Es Mejor Viagra Levitra O Cialis Alli Equals [url=http://tadalaf20mg.com]cialis overnight shipping from usa[/url] Canada Pharmacies Online Tomar Propecia Antes De Priligy Precio En Mexico Viagra Rezeptfrei Versandapotheken [url=http://mpphr.com]priligy dapoxetine avis[/url] Zithromax Price Without Insurance Kaufen Viagra 50 Orlistat 120mg [url=http://via100mg.com]viagra online pharmacy[/url] Online Drugstore Usa.C Paroxetina Receta Buy Kamagra Oral Jelly Canada

    Like

  5. Cialis Aiuta L’Eiaculazione Precoce Order Now Dutasteride 0.5mg Real Price Fedex Shipping Finasteride Non Funziona Propecia [url=http://cial20mgprice.com]cialis 5mg best price[/url] Jolessa And Amoxicillin Buy Viagra Jelly Online Cheapest Synthroid No Prescription Diflucan Price Generic Finasteride Pills [url=http://allngos.com][/url] Provera 2.5mg Dysmenorrhea From Canada Viagra 100mg 12 Stck Cialis De 5 Miligramos Finasteride Ricetta Propecia Cheap Doxycycline Next Day [url=http://cialusa.com]cialis 40 mg[/url] Online Viagra With Out A Prescription Lioresal Side Effects Ajanta Pharma Generic Viagra [url=http://cpsmeds.com]cialis from canada[/url] Cialis Bestellen Per Uberweisung

    Like

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

WordPress.com.

Up ↑

%d bloggers like this: